Sürdürülebilirlik, sıfır atık yaşam, çevre dostu alışkanlıklar: 2021 yılının en çok okunan Green Up yazıları

2021 yılı çevreyle ilgili felaketlerin, özellikle günlerce süren orman yangınlarıyla, iklim değişikliğiyle ve kuraklıkla ilgili haberlerin gündemimizi fazlasıyla meşgul ettiği bir yıl oldu. Gezegene daha saygılı bir yaşamın nasıl mümkün olduğu, atık üretiminin nasıl sınırlandırılabileceği, çevre kirliliğinin gezegene nasıl tahribat verdiği, doğayla olan bağımızın neden önemli olduğu gibi konular da 2021 yılının en çok okunan Green Up yazılarımızın odağındaydı.

Uplifers olarak her yıl olduğu gibi bu yıl da Feel Up, Live Up, Pleasure Up, Style Up, Explore Up, Green Up ve Pet Up kategorilerimizden, tüm yıl boyunca sizlerin severek okuduğu yazıları bir araya getirerek ‘2021 yılının en çok okunan yazıları’ seçkisi hazırladık. Geçtiğimiz yılı sürdürülebilirlik, sıfır atık yaşam önerileri, çevre dostu alışkanlıklar ve bilinçli tüketim gibi konuların yer aldığı ‘Green Up’ kategorisiyle değerlendirmek isteyenler için işte 2021 yılının en çok okunan Green Up yazıları:

10. Kendi kendine yeterli yaşam rehberi: Sürdürülebilirliği odağına alan 20 yaşam tarzı önerisi

surdurulebilirlik

Kendi kendine yeterli bir yaşam sürdürebilmek, dışarıya olan bağımlılığımızı minimuma indireceği gibi tüketim alışkanlıklarımızı düzenleyeceği, hem doğal kaynakları hem de kendi kaynaklarımızı çok daha bilinçli ve akıllıca harcamamıza aracılık edeceği ,hem de insanın doğaya verdiği zararın onarılmasına katkı sağlayacağı için pek çoğumuzun sürdürmek istediği ‘sürdürülebilirliği’ odağına alan bir yaşam stili. Yeni yılda daha sürdürülebilir, daha az atıksız, daha az tüketilen ve daha fazla üretilen bir yaşam stili benimsemek istiyor ancak nereden ve nasıl başlamanız gerektiği konusunda emin olamıyorsanız 2021 yılının en çok okunan Green Up yazıları arasında yer alan Kendi kendine yeterli yaşam rehberi: Sürdürülebilirliği odağına alan 20 yaşam tarzı önerisi yazımızdaki muhteşem ipuçları size ilham verebilir. 

9. En iyi sürdürülebilirlik kitapları: Sürdürülebilir bir gelecek için 10 kitap önerisi

Kentleşme, modern yaşam, değişen ve gelişen dünya, hızla ilerleyen teknoloji, hepsini düşündüğümüzde sağladıkları kolaylıkların dünyanın dengesini bozduğunu kabul etmemiz gerekiyor. Sürdürülebilirlik kavramı tam da bu noktada karşımıza çıkıyor: Dünya değişirken, iklim krizleri yaşanırken, tüketim çılgınlığı her yeri sarmışken, doğaya verilen zarar gün geçtikte artarken biz neler yapabiliriz? “Tek başıma fark yaratabilir miyim?” diye düşünüyorsanız, cevap: Evet! Sizler için sürdürülebilirlik temasını işleyen, daha yaşanabilir bir dünyayı misyon edinmiş kitapları bir araya topladığımız En iyi sürdürülebilirlik kitapları: Sürdürülebilir bir gelecek için 10 kitap önerisi yazımızda, 2022 yılında daha çevreci, sürdürülebilir ve atıksız bir yaşam için ihtiyaç duyabileceğiniz muhteşem kaynaklar yer alıyor.

8. Sürdürülebilirlik, iklim krizi ve çevre kirliliğiyle ilgili farkındalığınızı artıracak en iyi belgeseller

Küresel bir salgınla mücadele etmeye çalışırken, sürdürülebilir yaşamın ve insanın çevreye verdiği zararın onarılmasının hem kendi yaşamımız hem de gelecek nesiller için ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anladık. Pek çok hükümetin önlemlerini sıkılaştırdığı, sadece kolektif değil bireysel adımların da son derece önemli hale geldiği günümüzde algılarınızı açacak, içinizdeki merakı büyütecek ve sizi uzun bir süre boyunca etkisi altına alacak gelmiş geçmiş en başarılı sürdürülebilirlik ve çevreyle ilgili belgeselleri bir araya getirdik. Sürdürülebilirlik, iklim krizi ve çevre kirliliğiyle ilgili farkındalığınızı artıracak en iyi belgeseller yazımızdaki ilham verici belgeselleri 2022 yılında izlenecekler listenize ekleyebilirsiniz.

7. Küresel su krizi: Suyumuz nereye gidiyor ve onu nasıl koruyabiliriz?

Dünyada yaklaşık 7,7 milyar insan yaşıyor ve günümüzde yaklaşık 2 milyar insanın temiz suya ulaşımı yok. Su arıtımındaki yetersizlik ve temiz tatlı su eksikliği bir günde 5-6 yaş arası 1,200 çocuğun ölümüne neden oluyor. Bu AIDS, kızamık ve veremden ölenlerin toplamından daha fazla. Türkiye’de de durum çok farklı değil. Sanıldığı gibi tatlı su bakımından bolluk bereket içinde de değiliz. Boşa harcanacak suyumuz yok, her gün dolmayan bir barajın ya da kuruyan bir gölün haberini alıyoruz. Türkiye, yılda kişi başına düşen 1.519 m³’lük su miktarı ile “su sıkıntısı çeken” ülkeler arasında. 2030 yılına gelindiğinde, hem nüfusun hem de sanayi faaliyetlerinin artması ile birlikte Türkiye, “su fakiri” ülkeler arasına katılacak gibi görünüyor.

Tatlı su kaynaklarının hızla tükenmesinin ardındaki nedenleri bilimsel verilerle açıklayan Green Up yazarımız Çağla Lotinac Akman, su tüketimiyle ilgili dikkat edilmesi gerekenleri ve bireysel olarak yapabileceklerimizi Küresel su krizi: Suyumuz nereye gidiyor ve onu nasıl koruyabiliriz? yazısında bizlerle paylaşıyor.

6. Çevre dostu markalar: Ekolojik dengeye saygılı, yerel ve sürdürülebilir markalarla tanışın

Ekolojik dengenin korunması ancak ekolojinin ayrılmaz bir parçası olduğumuzu ve attığımız her bireysel/toplumsal adımın bu dengenin korunmasına zarar verebileceğinin farkında olmamızla mümkün. Dolayısıyla günlük yaşam alışkanlıklarımızı sürdürürken yaptığımız, özellikle tüketim konusundaki tercihlerimiz markaların da tüm süreçlerini tüketiciden gelen talep doğrultusunda tüm vizyonlarını ve misyonlarını değiştirerek doğa dostu markalara dönüşmesine aracı oluyor. 

Tüm dünyada geniş bir tüketici kitlesi olan önemli global şirketlerin bazıları, hali hazırda devam eden üretim, pazarlama ve satış stratejilerini ‘ekoloji dostu’ söylemi etrafında yeniden çerçevelendirip önemli geliştirmelere imza atıyor. Ancak bazı markalar var ki, kuruldukları ilk günden bugüne, üstelik sadece sürdürdükleri faaliyetlerde değil kuruluş amacı olarak da, ‘çevre dostu’ yaklaşımıyla hareket ediyor. Sürdürülebilir yerel markalara yer verdiğimiz Çevre dostu markalar: Ekolojik dengeye saygılı, yerel ve sürdürülebilir markalarla tanışın yazımız da, 2021’in en çok okunan yazıları arasında.

5. Şehir yaşamında doğayla yeniden karşılıklı bağ kurabilmenin yolları

Parçası olduğumuz doğayla her an iletişimde kalabilmek tüm canlılar gibi biz insanlar için de oldukça önemli. Doğada yapılan uzun yürüyüşler, gün doğumları ve gün batımları, taze çiçekler, yemyeşil bitkiler ve ağaçlar; insan eliyle yapılmış olan herhangi bir şeyin veremeyeceği kadar huzur, mutluluk ve tatmin duygusu yaratabilecek güce sahip.

Şehir, metropol, köy ya da orman… Nerede yaşarsak yaşayalım hala aynı topraklara ayak basıyor, aynı gökyüzünün altında yürüyoruz ve bu nedenle nefes aldığımız sürece üzerinde parçası olduğumuz doğayla daha fazla bağlantı kurabilmenin pek çok farklı yolu var. Şehrin koşuşturmacasından çok fazla uzaklaşmanızı gerektirmeden doğayla iletişim ve empati kurmanızı sağlayacak, tekrar onun bir parçasıymışsınız gibi hissetmenize vesile olacak muhteşem önerileri bir araya getirdiğimiz Şehir yaşamında doğayla yeniden karşılıklı bağ kurabilmenin yolları yazımız, geçtiğimiz yılın en ilgi gören Green Up yazıları arasında yer alıyor.

4. Çevre dostu malzemeler aslında ne kadar sürdürülebilir?

Plastik kirliliğinin gezegenimize verdiği zararlar göz ardı edilemez hale geldiğinde, toplum üzerinde etki sahibi olan pek çok insan bu konuda bir şeyler yapmamız gerektiği konusunda araştırmalar yapıp hedef kitlelerini bilinçlendirdiler. Toplum da araştırıp öğrendi ve günümüzde hatırı sayılır bir çevre bilinci oluşmuş durumda. Herkesin her şeyi bildiğini varsayamasak bile en azından artık herkes plastiğin ekolojik denge için hiç de iyi olmadığını, naylon poşetlerin ve tek kullanımlık diğer plastik gereçlerin çevreye zarar verdiğini biliyor. Zararlı olan bu tek kullanımlık eşyaların yerine zararsız olduğuna inandığımız başka malzemeler koyuyoruz. Peki, bu malzemeler gerçekte ne kadar çevre dostu? Yazarımız Çağla Lotinac Akman, çevre dostu olduğu varsayılan malzemelerin gezegene verebileceği zararları Çevre dostu malzemeler aslında ne kadar sürdürülebilir? yazısında tüm detaylarıyla paylaşıyor.

3. Yeşil binalar ve sürdürülebilirlik: Yeşil bina kriterleri nelerdir?

Yeşil binalar, yapılı çevrenin insan sağlığı ve doğal çevre üzerindeki olumsuz etkilerini en aza indirecek şekilde tasarlanan ve işletilen binalar olarak tanımlanıyor. Bu da, enerjinin, suyun ve diğer kaynakların etkin kullanımı; kullanıcıların sağlığının korunması ve çalışanların verimliliğinin artırılması; atık, kirlilik ve çevresel bozulmanın azaltılması anlamına geliyor.

Yeşil binalar üzerinde yapılan araştırmalar, binaların bu şekilde tasarlanması ve işletilmesi durumunda, geleneksel yöntemlerle tasarlanmış ve işletilen ortalama binalara göre enerji kullanımında %24 ile %50 arasında, karbon emisyonlarında %33 ile %39 arasında, su tüketiminde %30 ile %50 arasında, katı atık miktarında %70 oranında, bakım maliyetlerinde ise %13 oranında azaltım sağlanabileceğini gösteriyor. Uplifers Green Up yazarı Ahmet Acar‘ın yeşil binalara dair merak edilen tüm soruların cevaplarını paylaştığı Yeşil binalar ve sürdürülebilirlik: Yeşil bina kriterleri nelerdir yazısı 2021’in en çok okunan Green Up yazıları arasında yer alıyor.

2. Sürdürülebilir sağlıklı beslenmeye başlamak için 10 küçük adım

Sürdürülebilir bir yaşam için de sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmek hem gezegen hem de beden sağlığınız için bir yatırım. Sürdürülebilir bir yaşam için beslenmede büyük değişiklikler yapmak bazen çok zor görünse de radikal değişiklikler yapmak yerine, birkaç küçük değişiklikle başlamak daha iyi olabilir. Ve hepsi birden yerine tek bir şeyle başlamak muhtemelen daha kolay yönetilebilir.

Sağlıklı beslenme konusundaki yazılarıyla tanıdığımız yazarımız Diyetisyen Müge Bozok, bu kez sürdürülebilir beslenme alışkanlıkları kazanmak için yaşam tarzımıza entegre edebileceğimiz ipuçlarını bizlerle paylaşıyor: Sürdürülebilir sağlıklı beslenmeye başlamak için 10 küçük adım

1. Gezegene doğrudan ya da dolaylı yoldan fayda sağlayan 6 yaşam stili

Tüketim alışkanlıklarımız gezegenimizin bize sağlayabileceğinden fazlasını talep eder hale geldi, bu şekilde yaşamaya devam etmemiz, bu yaşam tarzını sürdürebilmemiz mümkün değil. Sürdürülebilirlik bilinci de işte tam bu noktada devreye girerek insanlığın çok daha uzun yıllar boyunca gezegenimiz ile üretim-tüketim dengesini koruyarak dünya üzerindeki varlığını sürdürebilmesini sağlayacak yeni bir sistem oluşturmaya çalışıyor. Çünkü kabul edelim, var oluşumuzun devamlılığı, gezegenimizle denge içinde kalmamıza bağlı.

Green Up yazarımız Çağla Lotinac Akman 2021 yılının en çok okunan Green Up içeriği olan Gezegene doğrudan ya da dolaylı yoldan fayda sağlayan 6 yaşam stili yazısında çevre bilinci ile hareket eden ya da eylemleri dolaylı yoldan çevreye fayda sağlayan 6 önemli çevrecilik hareketine ve yaşam tarzımızda gerçekleştirebileceğimiz ‘sürdürülebilir’ değişimlere dair ipuçlarını bizlerle paylaşıyor. 

2021 yılının en çok okunan Green Up yazılarını okuduktan sonra siz de yeni yılda çok daha sürdürülebilir, çevreci ve atıksız yaşam alışkanlıkları geliştirme kararı aldıysanız, yeni yılın ilk gününden itibaren bu hedefinizi gerçekleştirmenize yardımcı olacak ve motivasyonunuzu artıracak ‘çevreci yeni yıl’ hediyelerini  Sürdürülebilir ve çevre dostu yılbaşı hediye önerileri yazımızda, yeni yıl kutlamanızı gezegene saygılı şekilde gerçekleştirmek için yapabileceklerinizi ise yazarımız Çağla Lotinac Akman‘ın hazırlamış olduğu  Çevre dostu bir yeni yıl mümkün: Hediyeler, dekorasyon, sofra ve hedefler yazısında bulabilirsiniz. 

İlginizi çekebilir: 

Zaman yönetimi, motivasyon, mindfulness: 2021 yılının en çok okunan Feel Up yazıları
Beslenme alışkanlıkları, sağlıklı yaşam ve egzersizler: 2021 yılının en çok okunan Live Up yazıları
Romantik ilişkiler, cinsellik, kadın sağlığı: 2021 yılının en çok okunan Pleasure Up yazıları
Çocuk gelişimi, ebeveynlere tavsiyeler, çocuk kitapları: 2021 yılının en çok okunan Parent Up yazıları
Kişisel bakım, stil ipuçları, sürdürülebilir moda: 2021 yılının en çok okunan Style Up yazıları
Ev düzeni, dekorasyon ve temizlik ipuçları: 2021 yılının en çok okunan Home Up yazıları
En iyi diziler, yeni keşifler, seyahat önerileri: 2021 yılının en çok okunan Explore Up yazıları

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!