Beslenme alışkanlıkları, sağlıklı yaşam ve egzersizler: 2021 yılının en çok okunan Live Up yazıları

Uplifers olarak Feel UpLive UpParent UpPleasure UpStyle UpExplore UpHome Up ve Green Up kategorilerimizden, tüm yıl boyunca sizlerin severek okuduğu yazıları bir araya getirerek ‘2021 yılının en çok okunan yazıları’ seçkilerimizi oluşturduk. Bu yazımızda da “Live Up” kategorisinin en çok okunan ilk 10 sayısını ele aldık. İşte o yazılar:

10. Farkındalıkla beslenme: Buddha’nın dört yüce gerçeği ve beslenme

Yemek yemek ve yemekle olan ilişkiler hiç durmayan sonsuz rollercoster’lar gibidir. Yemek duygularla ilgilidir, alışkanlıklarla ilgilidir. Bazen bu döngü içinde kendinizi suçlar, eleştirir ve sürekli kendinizle savaşırsınız. Sonuç almak için diyetler yaparsınız. Diyet yaptığınızda ise sürekli olarak yiyecekler hakkında ve bunu başaramayacağınız hakkında düşünüp durursunuz. Ya da duygularınızı görmezden gelmek için tıkanırcasına yemek yemek yersiniz. Çünkü yemek bizi iyi hissettirir. Çok kısa bir süre. Sonra yine bir eleştiri, özgüvensizlik, bir ızdırap döngüsü başlar. Ve ızdırabı sonlandırmanın, farklı bir yol izlemenin tek yolu ise gerçeklere açık bir farkındalıkla kendinizi açmaktır.

Farkındalıkla beslenme konusunu ele alan yazarımız Ceylan Ulusoy’un Buddha’nın dört yüce gerçeğini beslenme ve diyet döngüleri ile yorumlayan Thich Nhat Han’ın öğütlerini paylaştığı yazısını inceleyerek beslenme düzeninize karşı bakış açınızı yenileyebilirsiniz.

Yazıyı inceleyin: Farkındalıkla beslenme: Buddha’nın dört yüce gerçeği ve beslenme

9. Propriosepsiyon: Pozisyon-Postür-Hareket duyusu

İlk defa, 1906 yılında bilim insanı Sherrington tarafından tanımlanan propriosepsiyon, beş duyumuz (görme, işitme, koklama, tatma, dokunma duyusu) gibi bir duyudur. Eklem pozisyon duyusu ve kinestezi yani hareket farkındalığıdır. Beyninizi hareketlerinizle birleştirmektedir.

Yazarımız Uzman Doktor Emsal Salık’ın propriosepsiyonu ve önemini ele aldığı yazısına göz atarak eklem hareketlerinizi artırmak ve denge kontrolünüzü sağlamak için proprioseptif egzersizlerden faydalanmayı deneyebilirsiniz.

Yazıyı inceleyin: Propriosepsiyon: Pozisyon-Postür-Hareket duyusu

8. Diyet yapmadan kilo vermek mümkün: 4 adımda beslenmenizi değiştirin

Kilo vermek zaman zaman hepimizin gündemine aldığı bir konu. Özellikle mevsim geçişlerinde daha fazla üzerine düşüyoruz. Yeni mevsimde yeni bir görüntüye sahip olmayı arzu ediyoruz. Bunun için de hızlı kilo vermenin yollarını arıyor ve birçok değişik diyet uyguluyoruz. Şok diyetler, İsveç diyeti, Atkins diyeti bunlara sadece birkaç örnek… Kilo vermek için uygulanan çeşitli diyetler ise bir süre sonra yemek yeme ile ilişkinizi etkiliyor. Sürekli diyette olma düşüncesi, sürekli kısıtlanma duygusu yaratıyor ve bu da beraberinde yeme ataklarını getiriyor.

Devamlı kısır döngüde tekrar eden kilo verme serüvenleriniz varsa Beslenme Uzmanı yazarımız Sena Tuvanç’ın kendinizi bu döngüye sokmadan kilo vermenize yardımcı olarak önerileri ele aldığı yazısını incelemenizi öneririz.

Yazıyı inceleyin: Diyet yapmadan kilo vermek mümkün: 4 adımda beslenmenizi değiştirin

7. Karın nefesiyle kök çakranızı açın: Bolluk için kökünüzü sağlam tutun

İnsanı ağaca benzetiyorum. Bir ağaç gücünü gövdesinden, yapraklarından, başka ağaçların gücünden değil, kendi kökünden alır. Her yerde olan hiçbir yerde var olamaz. Her ağaç önce kendi kökünü besler. Kökü sağlam olmayan ağaç çabuk yıkılır, kırılır ve yok olur. Bir ağacın kökü ne kadar derinse boyu o kadar yükseğe çıkar. Kökleri zayıf olan büyüklüğü taşıyamaz. Onun için kökünüze sahip çıkmalısınız. Var oluşunu yok sayan bir kişinin yaşamını inşa etmesi mümkün değildir. İlişkilerinin sağlam olması beklenemez.

Nefes Koçu Tuba Kaytaş’ın kök odağını ve yaşam enerjisini canlandıran, kök enerji merkezi ile orantılı olan karın nefesinin öneminden ve nasıl uygulanması gerektiğinden bahseden yazısına göz atarak kökünüzü güçlendirebilirsiniz.

Yazıyı inceleyin: Karın nefesiyle kök çakranızı açın: Bolluk için kökünüzü sağlam tutun

6. Yoga kilo vermeye yardımcı olur mu: Kilo vermede en etkili 5 yoga pozu

Pek çok insan yoganın tek başına kilo vermeyi desteklemediğine inanır. Yoganın zihinsel ve bedensel gelişim üzerine etkisi genellikle daha çok bilinen bir olgu, bu yüzden kilo vermeyi sağlayıp sağlamadığı da epey tartışmalı bir konu. Aslında yoga, kilo verme amacı gütmeyen, zihni ve bedeni uyum içerisine yerleştiren bir hayat felsefesidir. Kilo vermek ise yoganın amacı değil, doğal bir sonucudur.

Yazarımız Ayşe Kaya’nın, sağlıklı beslenme ile birleştirildiğinde zihni ve vücudu sağlıklı tutmanın yanı sıra kilo vermeye de yardımcı olan yoga pozlarını ele aldığı yazısına mutlaka göz atmanızı öneririz.

Yazıyı inceleyin: Yoga kilo vermeye yardımcı olur mu: Kilo vermede en etkili 5 yoga pozu

5. Gıda etiketi okuma 101: Gıda etiketleri sizi kandırıyor olabilir

Tüketiciler olarak sağlık konusunda her zamankinden daha bilinçliyiz, bu nedenle bazı gıda üreticileri bizleri yüksek oranda işlenmiş ve sağlıksız ürünleri almaya ikna etmek için oldukça güçlü ve yanıltıcı pazarlama teknikleri kullanıyor. Üstelik gıda etiketleme düzenlemelerinin karmaşık olması da biz tüketicilerin bunları anlamasını zorlaştırıyor.

Yazarımız Seçil Sayhan’ın etiketlerin gerçek yüzünü, dikkat edilmesi gereken noktaları, etiket üzerinde yazılanlar hakkında doğru bilinen yanlışları, kısacası gıda etiketlerini okumaya dair birçok önemli hususu ele aldığı yazısı ile daha bilinçli bir tüketici olabilirsiniz.

Yazıyı inceleyin: Gıda etiketi okuma 101: Gıda etiketleri sizi kandırıyor olabilir

4. Sabah sporunun faydaları ve erken saatlerde spor yapmayı kolaylaştıracak 15 öneri

Egzersiz yapmanın beden ve psikoloji üzerindeki olumlu etkilerini hepimiz az çok biliyoruz. Ancak düzenli spor yapmakta pek çoğumuz zorlanıyoruz çünkü hayatın koşuşturmasından spor için koşmaya vakit ayıramıyoruz. İşten zaten yorgun argın eve geliyoruz, isteyeceğimiz son şey daha fazla yorulmak. Bu sorunun tek bir çözümü var, o da spor rutinini sabah gerçekleştirmek.

Yazarımız Çağla Lotinac Akman’ın sabah sporuna olan bakış açınızı değiştirecek ve motivasyonunuzu tazeleyecek yazısındaki önerilere göz atmanızı öneririz.

Yazıyı inceleyin: Sabah sporunun faydaları ve erken saatlerde spor yapmayı kolaylaştıracak 15 öneri

3. Ödem sorununuza çözüm olacak 5 özel içecek tarifi

Neredeyse hepimizin ortak problemi olan ödeme yakından bakma ve çözüm olacak tarifleri okuma vakti geldi. Kilo verme dönemlerinde veya regl zamanlarında vücudunuzda sizleri oldukça rahatsız eden ödem problemiyle karşı karşıya olabilirsiniz. Bu durumlarda görülen ödem oldukça doğaldır fakat çözümsüz değildir. Özellikle günlük yaşantımızda yaptığımız birkaç yanlış davranışı doğrusu ile değiştirdiğimizde bu konunun üstesinden gelebiliriz.

Uzman Diyetisyen Gamze Altınay’ın ödeme neden olan durumları ve ödem atmaya yardımcı tarifleri ele aldığı yazısı ile ödem sorununuza etkili çözümler bulabilirsiniz.

Yazıyı inceleyin: Ödem sorununuza çözüm olacak 5 özel içecek tarifi

2. Popüler anti-aging takviyeleri: Hangi takviye ne işe yarıyor?

Yaşlanma “hayatta kalma ve doğurganlık için gerekli fizyolojik fonksiyonların zamana bağlı bozulması” olarak tanımlanabilirken, çoğu insanın yavaşlatmak istediği bir süreçtir. Yaşlanmanın başlıca nedenlerinden bazıları, serbest radikaller olarak bilinen reaktif moleküllerin neden olduğu birikmiş hücresel hasar ve hücresel bölünmede önemli bir rol oynayan kromozomların uçlarında bulunan yapılar olan telomerin kısalmasıdır.

Yaşlanma sürecini yavaşlatmak ve yaşa bağı hastalıkları önlemek için doğal yollar arayanların kullandığı anti-aging takviyelerini ele alan Müge Bozok’un yazısını incelemenizi öneririz.

Yazıyı inceleyin: Popüler anti-aging takviyeleri: Hangi takviye ne işe yarıyor?

1. Bütünsel (holistik) beslenme nedir: Herkese uygun tek reçete

Beslenme, sağlığı korumak, geliştirmek ve yaşam kalitesini yükseltmek için vücudun gereksinimi olan besin öğelerini yeterli miktarlarda ve uygun zamanlarda almak için bilinçli yapılması gereken bir davranış olarak tanımlanmıştır. Tanım içindeki besinin hayvansal ve bitkisel dokulardan sonra bazı kaynaklardaki ikinci açıklaması ise ‘varlığını sürdürmek için gerekli olan şey’dir. Bütünsel beslenme, yaşamımızın tüm yönlerine odaklanarak yemeğin de ötesine geçer. Bu, bütünsel, bir başka deyişle holistik yaklaşımdır.

Yazarımız Birce Sinem Tezer’in beslenme alışkanlıklarınıza karşı yeni bir bakış açısı kazanmanıza yardımcı olacak yazısı ile hem bedeninizi hem zihninizi daha güçlü kılabilirsiniz.

Yazıyı inceleyin: Bütünsel (holistik) beslenme nedir: Herkese uygun tek reçete

İlginizi çekebilir: Çocuk gelişimi, ebeveynlere tavsiyeler, çocuk kitapları: 2021 yılının en çok okunan Parent Up yazıları

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!