Zaman yönetimi, motivasyon, mindfulness: 2021 yılının en çok okunan Feel Up yazıları

Yeni yılın başlamasına sayılı günler kaldı. Bir yandan yoğun gündemi takip etmeye ve olan biten her şeye rağmen sakiliğimizi korumaya çalışırken, diğer yandan hem eski yılın bir değerlendirmesini yapmaya hem de bu özel gece için planlarımızı şekillendirmeye başladık. 2020’ye kıyasla pandemi kısıtlamalarının hafifletilmesi, ofislere geri dönüşlerin başlaması ve hayatın kontrollü de olsa normalleşmeye başlaması nedeniyle pek çoğumuz için ‘görece’ daha rahat geçen 2021 yılında ruh sağlığı, psikoloji, kişisel gelişim gibi konularda okuyucularımızın en çok hangi konulara ilgi gösterdiğini merak ediyor musunuz?

Her sene olduğu gibi bu yıl da, Uplifers’ın Feel Up, Live Up, Parent Up, Pleasure Up, Style Up, Explore Up, Home Up ve Green Up, kategorilerinden, yıl boyunca sizlerin en çok severek okuduğu yazıları bir araya getirerek muhteşem bir ‘2021 yılının en çok okunan yazıları’ seçkisi oluşturduk. Geçtiğimiz yılı kişisel gelişim, mutluluk, motivasyon, psikoloji, zihinsel iyi oluş, mindfulness gibi konuların yer aldığı ‘Feel Up’ kategorisi çerçevesinden değerlendirmek isteyenler için işte 2021 yılının en çok okunan Feel Up yazıları:

14. Günlük rutin oluşturma ve günü planlama rehberi: Üretken bir günün formülü

Zamanını çok daha üretken ve dengeli kullanabilen kişiler aslında yaygın kanının aksine kısa sürede çok iş yapabilen değil, bir günün tüm saatlerini çalışma ve mola zamanları için en etkili şekilde kullanabilen kişiler. Belirli rutinleri izlediğinizde ve daha da önemlisi kendi ihtiyaçlarınızın ve isteklerinizin ne olduğunu keşfettiğinizde zamanınızı çok daha iyi kullanabildiğinizi göreceksiniz. Dünyanın en üretken insanlarının günlük planlarından ve araştırmalardan yola çıkarak hazırladığımız bu günlük program akışı ve öneriler, kendi ihtiyaçlarınıza göre düzenlediğinizde zamanı optimum düzeyde kullanmanıza yardımcı olmayı amaçlıyor.

2021 yılında Uplifers’ta en çok ilgi gören konu başlıklarından birinin günlük rutin oluşturma, planlılık ve üretkenlik konularını içeren bir yazı olması tesadüf müdür bilinmez, ancak yeni yılda siz de günlük rutinlerinizi düzenlemeyi ve planlama konusunda kendinizi geliştirmeyi hedefleriniz arasına koyduysanız bu yazımıza mutlaka bir şans vermenizi öneriyoruz.

Yazıyı inceleyin: Günlük rutin oluşturma ve günü planlama rehberi: Üretken bir günün formülü

13. Olumlu beklentilere ve öz farkındalığa sahip olmak için 7 öneri

Öz farkındalık, iyi oluş halimizi etkileyen en önemli faktörlerden bir tanesi. Pozitif psikolojik sermaye olarak görülen bu olgu aynı zamanda olumlu gelecek beklentisi, umut ya da iyimserlikle de oldukça ilişkili. Öz farkındalık, bireyin içsel ve dışsal dikkatini yönlendirebilme kapasitesi olarak açıklanıyor. Bu kapasitenin içinde kişinin kendini değerlendirmesi, kendi yeterlilik algısı, olumlu sosyal davranışları, kişilerarası ilişkileri ve sorun çözme becerisi yer alıyor. Öz farkındalığıyla kendi yeterliliklerini, kapasitesini iyi değerlendiren kişiler doğru hedefler belirleyebiliyor ve daha da önemlisi, bu hedefleri gerçekleştirebiliyorlar.

Uzman Psikolog Gülbalca Çakıroğlu’nun öz farkındalığı geliştirmek için etkili olabilecek önerilerinin de yer aldığı yazımızda, yeni yıla benliğiyle çok daha derin bir bağ kurmak ve kendisiyle ilgili farkındalığını geliştirmek isteyenlerin çok şey bulabileceğine eminiz.

Yazıyı inceleyin: Olumlu beklentilere ve öz farkındalığa sahip olmak için 7 öneri

12. Hangi düşünme tuzaklarına sahipsiniz: 5 düşünme tuzağını fark edin

Mutluluğumuzu ya da iyi oluş halimizi düzenlemeye çalışırken unutmamamız gereken çok önemli bir kural var: “Düşüncelerimiz ya da nasıl düşündüğümüz duygularımızı, davranışlarımızı ve fizyolojimizi etkiler.” Düşünme alışkanlıklarımız, mevcut durumları yorumlama biçimimizi yönlendiriyor. Feel Up yazarımız İrem Ülgü Orhanın yazıda bahsettiği aşırı katı düşünme kalıplarına sahip olduğumuzda, günlük hayatta etkinliğimiz azalabileceği gibi, başımıza gelen durumları yanlış yorumlayabiliyoruz.

Düşünme tuzaklarını bilimsel bir perspektiften ele alan bu yazıda düşünme şeklinin ve zihniyet yapısının kişinin yaşamı üzerindeki etkileri ve en sık karşılaşılan düşünme tuzakları hakkında detaylı bilgiler edinebilirsiniz. 

Yazıyı inceleyin: Hangi düşünme tuzaklarına sahipsiniz: 5 düşünme tuzağını fark edin

11. Zaman yönetiminde önceliklendirme: Günlerinizi planlarken yardımcı olacak öneriler

Hepimiz, özellikle yeni bir yıla gireceğimiz bu zamanlarda kendimize bir şeyleri yapmak için sözler veriyoruz. Ancak bu planlamalar gerçeğe dönemedikçe öz disiplin ve öz saygımız zedelenebiliyor ve verilen sözlerin tutulması iyice zorlaşıyor. Tutulamayan sözlerin yerini ise yenilenen taahhütler ve ertelenen planlar alıyor. Bu kısır döngüden kendinizi kurtarabilmek için atabileceğiniz adımlardan biri gerçeğinizi fark etmek. Bu planları gerçekleştirebilecek bazı temel ancak sınırlı kaynaklarımız var. Örneğin zaman, para, enerji, istek… Bazen bu kaynakların ne kadar sınırlı olduğunu bile fark etmeden har vurup harman savuruyoruz. Öncelikle kendi gerçeğimizde kaynaklarımızı nereye harcadığımızı gözden geçirmemiz gerekiyor.

Yazarımız Ayşe Nazar Çobanın kendi yaşamında örneklerle renklendirdiği ve son derece uygulanabilir zaman yönetimi ve önceliklendirme önerilerinin yer aldığı yazımız da, 2021’in en çok okunan yazıları arasında yer alıyor. 

Yazıyı inceleyin: Zaman yönetiminde önceliklendirme: Günlerinizi planlarken yardımcı olacak öneriler

10. Motive olma sanatı: Motivasyonunuzu artıracak 4 öneri

Yaşamımızın bazı dönemlerinde çok motiveyken, bazı dönemlerinde canımız hiçbir şey yapmak istemeyebiliyor. Motive olmak, hedeflerimiz doğrultusunda ilerlemek elbette her zaman mümkün değil ancak motivasyon eksikliğinin sebeplerini bilmek, yaşamımızın belirli dönemlerinde neden daha az ya da fazla motive olduğumuzun analizini yapabilmemiz ve gerekli adımları atabilmemiz için son derece önemli. 

Hedefleri doğrultusunda ‘harekete geçememe modu’nda uzun süre kalmaktan memnun olmayıp daha hızlı aksiyon almak isteyenler ve bunun nedenlerini arayanlar için kendi deneyimleri üstünden faydalı önerileri bir araya getiren Uplifers yazarı Sibel Okanın bu yazısında motivasyonun ne olduğu, neden dönemsel olarak artıp azaldığı ve motivasyonu artırmaya yönelik ipuçları hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Yazıyı inceleyin: Motive olma sanatı: Motivasyonunuzu artıracak 4 öneri

9. Güneş bazen karanlıktır: Karanlığın bir fırsat olduğunun farkında mısın?

‘Güneş bazen karanlıktır. Işığa koşanların yolu karanlıktan geçer. Hazineler, sırlar, keşifler hep o karanlık mağaraların dibinde saklıdır. Işığa gitmek değildir iş, ışık olmaktır. Ve ışık ancak karanlıkta var olur, orada görünür olur.
Işığa giden, aydınlıkta olmaz bu yüzden, kendini arayan aydınlıkta bulmaz, bulamaz bu yüzden.
Karanlığından korkan da kendi ışığını bulamaz. Bu aslında yaşadığımız karanlığın, ışığımızı bulma yolunda yardımcı bir güç olduğunun göstergesidir.’ diyor Esra Uyman ve ekliyor: ‘Karanlık, olmaktan korktuğumuz her şeydir. Yargılayıp ötelediğimiz her şey! “Asla” dediklerimiz, hiç sorgulamadıklarımız, olmaya cesaret edemediklerimizdir.’

İçindeki ışığı keşfetmek için karanlık yanlarıyla yüzleşmeye cesaretiniz olmasını gerektiğini öğütleyen bu yazıda kendi yaşamınıza ve kişiliğinize dair kendisi küçük, etkisi büyük ayrıntılar bulabilirsiniz.

Yazıyı inceleyin: Güneş bazen karanlıktır: Karanlığın bir fırsat olduğunun farkında mısın?

8. 6 adımda gizli yeteneğinizi bulmaya var mısınız?

İnsanı mutlu eden kaynakların hemen hemen hepsi insanın kendi içinden geliyor. Bu içsel mutluluk kaynaklarından bir tanesi de doğal yeteneklerimiz. “Benim hiçbir şeye yeteneğim yok” diyenin bile kendisinin henüz fark edemediği bir yeteneği var. En güzel sese sahip olamayabilirsiniz ya da en hızlı koşucu da olmayabilirsiniz ama bunu ilerletmek, geliştirmek, kendinize has stilini oluşturmanız mümkün. İster profesyonel amaçlı ister hobi amaçlı, günlük hayatta mesleğinizin haricinde de bir uğraşınız olması size hayatın keyifli yönlerini fark ettirirken, kendinizle meşgul olmanın mutluluğuna da eriştirebiliyor. Peki, sahip olduğunuz yeteneklerin farkında değilseniz, nasıl tespit edeceksiniz? Bu sorunun cevabı ve çok daha fazlası, yaşam koçu yazarımız Şeyma Gizem Taşarın yazısında!

Yazıyı inceleyin: 6 adımda gizli yeteneğinizi bulmaya var mısınız?

7. Hoş geldin yeni yaşım: Yolun yarısı, aslında yolun başı olabilir mi?

Uplifers yazarlarından Pınar Tümkaya’nın 36. yaşına özel olarak kaleme aldığı bu yazısı, kişisel farkındalıklar, deneyimlerden alınan dersler, geçmişle olan hesaplaşmalar ve gelecekle ilgili umutlar konusunda hepimizin kendi yaşamından bir şeyler bulabileceği derslerle dolu. Hepimizin eşsiz birer varlık olduğu, başarılarımız kadar hatalarımızı da koşulsuzca kucaklamamız gerektiği, kendimize farkındalık için zaman ve alan açmanın ne denli önemli olduğu gibi konularda eşsiz deneyimlerinden kesitler paylaşan Pınar Tümkaya‘nın bu yazısını okuduktan sonra kendinize çok daha şefkatle yaklaşacağınıza ve umutla dolacağınıza eminiz.

Yazıyı inceleyin: Hoş geldin yeni yaşım: Yolun yarısı, aslında yolun başı olabilir mi?

6. Empatların özellikleri: Empat olup olmadığınızı anlamanın yolları ve empat testi

Empat olarak bilinen insanlar sadece kendi enerji alanlarını ve duygularını değil, çevrelerindeki kişilerin enerjilerini ve duygularını anlayarak onlarla aynı ‘enerji düzeyine’ kolaylıkla geçiş yapabiliyorlar. Dış çevreyle son derece kolay uyumlanabilen empatların diğer insanları anlamak konusundaki yetenekleri ve hassasiyetleri şaşırtıcı derecede iyi olsa da, bu hassasiyet onları zorlayıcı duygulara karşı çok daha duyarlı hale getirebiliyor. Peki, empati yeteneği gelişmiş olan her insana ‘empat’ demek doğru mu? Empat olup olmadığınızı nasıl anlarsınız? Empatların özellikleri nelerdir? Empat olan insanlar hangi konularda diğer insanlara göre daha hassas ve duyarlıdır?

Empat olup olmadığınızı nasıl anlayabileceğinizle ve ‘empatların ortak özellikleri’yle ilgili kapsamlı bir rehber niteliğinde olan yazımız da, 2021 yılının en çok okunan ilk 3 yazısı arasına girmeyi başardı.

Yazıyı inceleyin: Empatların özellikleri: Empat olup olmadığınızı anlamanın yolları ve empat testi

5. Huzurlu bir yaşam için hayatına dahil etmen gereken 7 mindful tutum

Anda olmayı ve düşüncelerle ilgili farkındalık kazanmayı odağına alan mindfulness pratikleri sırasında, hem kendi içinizde yaşadığınız hem de dışarıda olup biten şeyleri deneyimleyebilir, hem de farklı bakış açıları geliştirebilirsiniz. Bu da içinizdeki ve dışarıdaki çatışmaları çözümlemenize yardımcı olur. İnsanların, sadece kendilerine ait bakış açısına tutunarak nasıl da kendilerini kısıtladıklarını görürsünüz. Sahip olduğunuz bu içgörü, hem kendinize hem de çevrenizdeki diğer insanlara karşı çok büyük bir şefkat ve anlayışa sebep olur.

Mindful tutumları tanıyıp hayatımıza yerleştirerek hayatı farklı bir şekilde deneyimlemeye başlayabileceğimizi söyleyen mindfulness eğitmeni yazarımız Dr. Eda Uslu, yargılamamak, sabretmek ve güven duymak gibi oldukça etkili ve farkındalığınızı geliştirecek mindful tutumları bu yazısında bizlerle paylaşıyor.

Yazıyı inceleyin: Huzurlu bir yaşam için hayatına dahil etmen gereken 7 mindful tutum

4. Buddha gibi yaşamak: Bilgeliğe giden 8 asil yol

Hz. İsa’dan 500 sene sonra yaşayan ve dünya tarihinin gelmiş geçmiş en bilge insanlarından biri olarak kabul edilen Buddha, dünyamızda aydınlanmanın öncülerindendi. Onu bu kadar değerli kılan Nepal’de bir kralın oğlu olarak doğmuşken daha yirmi dokuz yaşındayken sarayı terk etmesi ve bir keşiş olması mı, yoksa -bizlere söylendiği gibi- bir ağacın altında aydınlanması mıydı, bilinmez. Ölümünün üzerinden iki bin yıl geçmesine rağmen aydınlık mesajları hala milyonlarca insan tarafından okunuyor ve benimseniyor.

Yazarımız Esin Demir de, yaşamıyla ve öğretileriyle binlerce yıldır insanlığa rehber olan Buddha’nın öğretilerinden çıkarak daha bilge bir yaşam sürdürmemize yardımcı olabilecek 8 öğretiyi bizlere bu yazısında aktarıyor. 

Yazıyı inceleyin: Buddha gibi yaşamak: Bilgeliğe giden 8 asil yol

3. Beyniniz durmadan hikaye anlatır: Anılar, bellek ve zaman ilişkisi

Anılar beyninizde nasıl biriktirilir, hiç düşünmüş müydünüz? Sinirbilimin bellekle ilgili çalışmalarda kat ettiği yol olağanüstü. Ancak belleğin anıya dönüşümü başka bir düzeyde işliyor. Gün içerisinde beyninize ulaşan duyumların sadece bir kısmı bellekte tutuluyor, bunlar bazı filtrelerden geçiriliyor ve az bir kısmı kayıt altına alınabiliyor. Kayıt altına alınan bu kısım geri çağrılabiliyor. Beyniniz anılarınızı oluştururken dış dünyayı olduğu gibi kaydedemiyor ama bunları çok sayıda bilgi parçasından oluşan bütünlükte ve belirli bir zamandaki birlikteliğiyle algılıyor ve onun nöronal temsilini (beyinde oluşan sinirsel bağlar) oluşturuyor. Bu temsilin bir kısmı bellekte tutuluyor ve hipokampüs vasıtası ile bellekten bilince geri çağrılıyor.

Beyinlerimizin bize anlattığı hikayelerin yaşamımız üzerindeki etkilerinin yanı sıra anıların oluşmasında ve zaman algısında belleğin nasıl bir rol oynadığını yazarımız Aysel Keskin‘in kapsamlı yazısında bulabilirsiniz.

Yazıyı inceleyin: Beyniniz durmadan hikaye anlatır: Anılar, bellek ve zaman ilişkisi

2. Değersizlik hissinin nedenleri ve değersizlik duygusuyla başa çıkma önerileri

Belki hiçbir şeyin işe yaramadığı, motivasyonunuzun ellerinizden kayıp gittiği ve tamamen pes etmeye odaklandığınız o günü, haftayı ya da ayı yaşıyorsunuz; özgüveniniz bedeninizi terk etmiş ve yalın bir “değersizlik” hissi ile kaplanmış durumdasınız. Nefes alın, çünkü hepimiz o günü bir şekilde yaşıyoruz. Hızla akıp giden bir yaşam tarzının dayattığı o savunmasız duyguların, hepimizi zaman zaman kapladığı bilinen bir gerçek. Bu şekilde hissetmeniz, karakteriniz veya yeteneğiniz hakkında hiçbir şey söylemiyor.

Yazarımız Şerife Günaydın Karaköse, Uplifers’ın 2021 yılında en çok okunan ikinci içeriği olan bu yazısında, zaman zaman kendimizi neden daha değersiz hissettiğimizi detaylı olarak açıklamanın yanı sora değersizlik duygusuyla baş etmemize yardımcı olabilecek ipuçlarını da bizlerle paylaşıyor.

Yazıyı inceleyin: Değersizlik hissinin nedenleri ve değersizlik duygusuyla başa çıkma önerileri

1. Kronik stresin 6 belirtisi: Stresin etkilerini azaltmak için önce fark et

Kronik stres hiç şüphesiz 2021 yılının en öne çıkan ruh sağlığı temalarından biriydi. Herkesin hayatında az ya da çok fark etmeksizin stresin hüküm sürdüğü kaçınılmaz bir gerçek. İçinde bulunduğumuz pandemi koşulları da, zaten yaşamlarımızda yoğun olan stresin en büyük tetikleyicisi haline geldi. Geçim sıkıntısı, sosyalleşememe hali, uzun çalışma saatleri derken hepimiz stresle doğal olarak stresle iç içe yaşıyoruz. Ancak stres şiddetli ya da kronik hale geldiğinde, beyin ve vücut üzerinde derin izler bırakabiliyor ve sağlığı ciddi şekilde etkileyebiliyor.

Kişisel gelişim, motivasyon ve psikolojiyle ilgili konulardaki yazılarıyla tanıdığınız Deniz Alayatın kronik stresin belirtilerine ve stresin olumsuz etkilerini azaltmak için günlük yaşamda kazanılması gereken iyi yaşam alışkanlıklarına dair paylaştığı bilgileri mutlaka incelemenizi öneriyoruz.

Yazıyı inceleyin: Kronik stresin 6 belirtisi: Stresin etkilerini azaltmak için önce fark et

 

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!