Ünlü nörobilimci Dr. Tara Swart’a göre etkili bir vizyon panosu hazırlamanın incelikleri

Son zamanların kişisel gelişim konusunda en sık karşılaşılan başlıklarından biri olan vizyon panosunu belki hiç denemediniz, belki de çoktan denediniz ama istediğiniz sonucu alamadınız… Öyleyse, vizyon panolarını daha etkili hale getirmenin inceliklerini öğrenmek yaşamınızda dönüştürücü bir etki yaratabilir. Nörobilimci ve The Source‘un yazarı Dr. Tara Swart’ın mindbodygreen podcast’inde vizyon panosunu çok daha etkili bir şekilde kullanmanın ipuçlarını paylaşıyor.

Vizyon panoları nasıl çalışır?

Çekim yasası ilkelerine dayanan bir vizyon panosu aslında, hedeflerinizin görsel temsilleri olarak hizmet eden yazıları, fotoğrafları, alıntıları ve farklı nesneleri içeren bir koleksiyondur. Dergilerden, gazete küpürlerinden ya da fotoğraflarınızdan bir şeyler kesip yapıştırarak kendi vizyon panonuzu oluşturabilir veya dilerseniz dijital bir pano da hazırlayabilirsiniz. Seçim size kalmış. Ancak tercihiniz neyden yana olursa olsun dikkat etmeniz gereken birkaç husus var. Dr. Tara Swart gerçekten işe yarar bir vizyon panosu oluşturmak istiyorsanız şu adımları mutlaka göz önünde bulundurmanız gerektiğini hatırlatıyor:

  • Niyetinizde net olun: Kendinize şu soruyu sorarak başlayın: Hayatıma neyi davet etmek/tezahür ettirmek istiyorum? Fiziksel bir şey (belki amacınız bir ev satın almaktır), bir kişilik özelliği (örneğin pozitiflik, motivasyon) olabilir. Bu soruya net bir cevabınız olduğunu bilerek sonraki adımlarınıza devam edin. Niyetinizden emin olmak ihtiyaç duyduğunuz zamanı kendinize tanıyın.
  • Resimlerinize ve nesnelerinize odaklanın: Vizyon panonuzu nasıl kullanmak istediğiniz konusunda netleştiğinizde, hedeflerinizi temsil eden bazı resimlere ve nesnelere odaklanabilirsiniz. Bunlar dergilerden kestiğiniz parçalar, hedefinizi anlatan fotoğraflar, yazılar, kısacası sizde gerçekten yankı uyandıracak herhangi bir şey olabilir. Doğru şekilde çağrışım yapacak uygun nesneleri seçtiğinizden emin olun.

  • Düzenlemeye başlayın: Niyetinizi belirledikten ve ihtiyacınız olan nesneleri, görselleri, yazıları topladıktan sonra sıra en eğlenceli adımda: Yerleştirme ve düzenleme zamanı. Topladığınız, seçtiğiniz her şeyi panonuzun üzerinde ya da dijital ekranınızda hareket ettirmeye başlayın. Neyi nereye koymak istediğinizi iyice düşünün ve tam anlamıyla emin olmadan hiçbir şeyi sabitlemeyin, yapıştırmayın. Bütüne baktığınızda gerçekten ilham aldığınızı hissedene kadar nesneleri hareket ettirin. Amacınızın bir an önce tamamlayıp bitirmek olmadığını, bu süreçte hem eğlenerek hem hissederek vizyon panonuzla zaman geçirmek olduğunu unutmayın.
  • Uygun bir yer bulun: Panonuzu tamamladıktan sonra en doğru yere bulmak için biraz zaman harcayın. Hemen karar vermeyin, aceleci davranmayın. Evin en az uğradığınız yeri ya da odanızın en köhne köşesini seçmediğinizden emin olun. Her gün gözünüzün önünde olacak, kolaylıkla görebileceğiniz ve her gördüğünüzde ilham alacağınız bir yer seçin.

Vizyon panoları neden işe yarar?

Dr. Swart, günümüzde çok fazla bilgi bombardımanına tutulduğumuzu ve bugün bir gazeteden 100 yıl önceki bir kişinin neredeyse tüm yaşamı boyunca alacağı kadar bilgi aldığımızı söylüyor ve ekliyor: “Vizyon panoları, beyninizin bu bilgileri gözden geçirmesine ve tam olarak ne istediğinizi belirlemesine yardımcı olur. Beyninizin doğal filtreleme mekanizması, hayatta kalmanızla ilgili olmayan şeyleri fark etmemenizi sağlar; ancak, modern zamanlarda, aslında bu uyaranlara daha fazla dikkat etmeniz gerekebilir. Bu da, vizyon tahtanızda halihazırda bulunan şeyleri günlük yaşamınızda fark etmeye başlamanız anlamına geliyor.”

Ünlü doktora göre nasıl ki yeni bir araba aldığınızda o markayı ya da modeli nasıl ki her yerde görmeye başlıyorsanız vizyon panonuzda yer alan hedeflerinizi de kendinize yaklaştıracak fırsatları keşfetmeye başlayabilirsiniz. “Beyninizi bu görüntülere tekrar tekrar maruz bırakarak, onu yalnızca fark etmeye değil, aynı zamanda sizi istediğiniz şeye yaklaştıracak fırsatları kavramaya da hazırlıyorsunuz.” diyen Dr. Swart, bu nedenle vizyon panolarına “eylem panoları” dediğini de belirtiyor. Ancak şunu da söylemeden geçmiyor; tüm gün evde oturarak isteklerimizin gerçekleşmesini bekleyemeyiz, onlar için harekete geçmeliyiz, yani eylemlerimize başlamalıyız. İstediğimizi almamız için ne yapmamız gerekiyorsa onun için çabalamamız gerekiyor.

Son olarak Dr. Tara Swart, vizyon panolarını daha da etkili kılmak için hızlı bir numara daha öneriyor: Tetris etkisi. Psikolojik bir olgu olarak literatürde yerini alan tetris etkisi, son baktığımız şeyin bilinçaltımıza gün içindeki her şeyden daha güçlü bir şekilde damgasını vurduğunu anlatıyor. Yani, vizyon panonuza uyumadan önce bakmanız, tetris etkisinden faydalanmanızı ve isteklerinizi yaşamınıza çekmenizi kolaylaştırabilir.

Vizyon panosu oluşturmaya ilişkin daha farklı bakış açılarını değerlendirmek isterseniz bu konuyu ele aldığımız diğer yazılarımıza da göz atabilirsiniz:

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!