Balinese Kedisi Özellikleri ve Bakımı

Balinese kediler, her yaştan insanla anlaşabilen oyuncu ve sevgi dolu kedilerdir. Diğer evcil hayvanlarla da iyi geçinmeleriyle bilinen Balinese kedileri, genel olarak uzun ömürlü ve sağlıklı kedilerdir. Balinese cinsini merak ediyor ve hakkında daha fazla şey öğrenmek istiyorsanız, Balinese kedilerine dair her şeyi bu yazıda okuyabilirsiniz.

Balinese Kedisi Özellikleri

Balinese kedileri, zekaları, arkadaş canlısı ve meraklı olmaları, oyuncu doğaları ve güzellikleriyle ünlü kedilerdir. İnsanlarla iletişim kurmak için ses çıkarmayı seven bu kediler, Siyam kedilerine göre daha uzun tüylü olmalarını sağlayacak bir genetik mutasyon sonucu ortaya çıkmışlardır. Balinese kedilerinin fiziksel özellikleri ve karakterleri genel olarak şu şekildedir:

  • Boyu: 30-45 cm
  • Ağırlığı: 2,5-5 kg
  • Yaşam süresi: 12-20 yıl
  • Kürk uzunluğu: Uzun
  • Renk: Yüz, kulaklar, bacaklar ve kuyruklarda çeşitli renkler olmakla birlikte kremsi-beyaz bir gövdesi vardır.
  • Arkadaş canlılığı: İnsanların arkadaşlığından hoşlanır ve uzun süre tek başına kalmayı sevmez. Çocuklarla, yaşlılarla, ziyaretçilerle ve evdeki diğer evcil hayvanlarla iyi geçinir.

Balinese Kedisi Tarihçesi

Balinese kedisinin ilk ne zaman ortaya çıktığı tam olarak bilinmemektedir. Bununla birlikte Balinese kedisinin ilk olarak 1928 yılında resmi olarak kayıt edildiği bilinmektedir. Ancak bu tarihte kaydedilen kedi, “uzun tüylü Siyam” olarak kaydedilmiştir.

Siyam kedisinin akrabaları olan Balinese kedileri uzun bir süre boyunca kedi yetiştiricileri tarafından istenmeyen bir cins olmuştur. Bununla birlikte 1950’li yıllara gelindiğinde bu kedilerin güzelliği ve zarafetinden etkilenen Helen Smith sayesinde Balinese cinsi Siyam’dan ayrılmıştır. Ayrıca bu kedilerin Bali’nin ünlü dansçılarının zarafetine sahip olduğunu düşünüp cinsin adının “Balinese (Balili)” olmasını sağlamıştır.

Balinese kedileri cins olarak tanımlandıktan sonra popüler hale gelmiş olmaya başlasa da bu kedilerin yalnızca Siyam kedilerinin rengine sahip olduğu düşünülmüş ve farklı renkteki kediler Balinese olarak kabul edilmemiştir. Bu da günümüzde Javanese cinsinin doğmasına neden olmuştur.

Balinese Kedisi Kişiliği

Balinese kedileri, zarif görünümleriyle ünlü olsalar da oldukça oyuncu kedilerdir. Balinese cinsi kediler, yakın akrabaları olan Siyamlar gibi çocuklu veya başka evcil hayvanların olduğu evler için idealdir.

Sevecen, konuşkan ve sosyal kediler olan Balinese kedileri, evdeki diğer evcil hayvanlarla, yetişkinlerle ve çocuklarla arkadaşlık etmekten hoşlanır. Hatta bu kedilerin gün boyu diğer aile üyelerini sürekli olarak takip ederek onları nasıl neşelendirebileceklerini gözlemledikleri bilinmektedir.

İnsanlarla arkadaşlık etmeyi seven Balinese kedileri uzun süre yalnız bırakılmayı seven kediler değildir. Uzun süre yalnız bırakıldıklarında strese girebilen ve yıkıcı davranışlar gösterebilen bu kediler, kendilerine ayıracak zamanı olmayan kişiler için uygun değildir.

Balinese kedileri, çok aktif kediler oldukları için insanlar açısından eğlenceli olsalar da bu kedilerle düzenli olarak ilgilenmek gerekir. Oldukça zeki bir cins olan Balinese kedileri, oyuncak atıp getirme veya dışarıda tasmayla gezdirme için uygun kedilerdir.

Balinese Kedisi Bakımı

Balinese kedileri, uzun tüylere sahip kediler olsa da tüyleri nadiren matlaşır veya düğümlenir. Az tüy döken bir kedi cinsi olan Balinese kedinizi haftada birkaç kez taramak yeterli olacaktır. Bu sayede kedinizin dökülmüş olan tüylerinden kurtulmasına yardımcı olabilirsiniz.

Balinese cinsi, yemek konusunda seçici olmalarıyla bilinen bir kedi cinsidir. Bu nedenle kedinizi beslerken ne miktarda mama vermeniz gerektiğini hesaplamak için kedinizi tartmanız ve mamasını günlük aktivite seviyesine göre vermeniz önemlidir. Balinese kediler genelde kuru mama yerine yaş mamayı sevseler de kedinizi kaliteli bir kuru mama ile beslemenizde bir sakınca olmayacaktır.

Balinese kedileri, eğlenceli ve enerjik kedilerdir. Tırmanarak ve zıplayarak oynamayı seven bu kediler için evinize yüksek tırmalama direkleri ve kedi evleri almayı düşünebilirsiniz. Ayrıca evinizde bolca kedi oyuncağı olduğundan ve her gün kedinize onunla oynamak için zaman ayırdığınızdan emin olmalısınız.

Balinese kedinizi onunla oynadığınız sürede eğitmeyi de deneyebilirsiniz. Kedinizi eğiterek çeşitli alışkanlıklar kazanmasını ve iyi davranışlar sergilemesini sağlayabilirsiniz. Kedinizi eğitmek için olumlu pekiştireçler kullanabilir ve eğitim süresinin kısa ve eğlenceli olmasına dikkat edebilirsiniz. Eğitim sırasında kedi oyuncakları ve ödül mamaları kullanarak eğitimin başarılı olma şansını arttırabilirsiniz.

Balinese Kedisi Yaşam Süresi ve Sağlık Sorunları

Balinese cinsi kediler, genel olarak sağlıklı kedilerdir ve ortalama 12 ila 20 yıl yaşadıkları bilinmektedir. Bununla birlikte bazen Siyam kedilerinde görülen sağlık sorunlarına sahip olabilirler. Bunun için Balinese cinsi kedi bakacaksanız, sağlık kontrollerini düzenli bir şekilde yaptırmanız önemlidir.

Balinese kedilerinin genetik yatkınlıklarının olabileceği düşünülen sağlık sorunlarından bazıları şu şekildedir:

  • Göz sorunları: Balinese kedilerinde en sık rastlanan sağlık sorunlarından bir tanesi, progresif retinal atrofidir. Ayrıca şaşı olmaya ve glokom geliştirmeye de yatkın olabilirler.
  • Karaciğer sorunları: Karaciğerde amiloid birikimi nedeniyle karaciğer yetmezliği ortaya çıkabilir.
  • Solunum sorunları: En sık rastlanan solunum sorunlar arasında astım ya da bronşlarla ilgili hastalıklar veya enfeksiyonlar vardır.
  • Nörolojik sorunlar: Aşırı yalanmaya neden olan hiperestezi sendromu veya gözlerin hızlı hareket etmesine neden olan nistagmus görülebilir.

Balinese kedileri, Siyam kedileri gibi sevgi dolu, sadık, oyuncu ve zeki kedilerdir. Siyam kedilerine göre daha uzun tüyleri olan bu kediler, çocuklar ve yaşlılar dahil olmak üzere tüm aile üyeleri ve ziyaretçilerin yanı sıra diğer evcil hayvanlarla da iyi geçinirler. İnsanlarla oynamayı ve onlardan ilgi görmeyi seven bu kediler, kendileriyle ilgilenecek zamanı olan kişiler için harika kedilerdir.

İlginizi çekebilir:

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!