Birman Kedisi Özellikleri ve Bakımı

Birman kedileri, sevgi dolu olmalarıyla bilinen kedilerdir. Yumuşak ve uzun tüyleri olan bu kediler, tüm gün sevdikleriyle birlikte olmaktan hoşlanan kedilerdir. Bu nedenle uzun süreler yalnız bırakılmaktan hoşlanmazlar ve insanların ilgisini çekmeyi severler. Birman kedilerini merak ediyor ve haklarında daha fazla şey öğrenmek istiyorsanız, bu kedilere dair merak ettiğiniz her şeyi bu yazıda okuyabilirsiniz.

Birman Kedisi Özellikleri

Birman kedileri, sevimli ve sosyal kedilerdir ve hemen hemen her insanla ve evcil hayvanla iyi bir şekilde anlaşırlar. Hatta Birman kedileri çok fazla sosyalliği sevdikleri için yalnız kalmaktan nefret eden kedilerdir. Bu nedenle günün büyük bir kısmında evde olmuyorsanız, bir yerine iki Birman kedisi sahiplenmek daha iyi olabilir. Oyuncu ve meraklı yapıları olan Birman kedileri, insanları odadan odaya takip etmekten hoşlandıkları için kedinizin evde peşinizde dolanıp durduğunu fark edebilirsiniz. Birman kedilerinin fiziksel özellikleri ve karakterleri genel olarak şu şekildedir:

  • Boyu: 35-45 cm
  • Ağırlığı: 5,5 kg
  • Yaşam süresi: 12-16 yıl
  • Kürk uzunluğu: Orta-uzun
  • Renk: Çeşitli renklerde olabilir.
  • Arkadaş canlılığı: Sevecen ve arkadaş canlısıdır. İnsanlarla ve evdeki diğer evcil hayvanlarla iyi geçinmesiyle bilinir.

Birman Kedisi Tarihçesi

Birman cinsi, efsaneye göre kendine özgü görünümünü Myanmar’daki (eski adıyla Burma) bir tapınaktan almıştır. Efsane, çeşitli şekillerde anlatılıyor olsa da Birman kedisinin pençelerini ölmekte olan yüce bir insanın saf ruhundan ve mavi gözlerini ise mavi gözleri olan bir tanrıçaya bakmaktan aldığı iddia edilmektedir.

Birman kedilerinin resmi olarak kaydedilmesi ise 1920’li yıllara dayanmaktadır. Kanıtlara göre Birman kedileri 1920’lerde Fransa’da çeşitli gösterilerde yer almıştır. Bununla birlikte İkinci Dünya Savaşı sırasında neredeyse tamamen yok olan Birman kedilerinden yalnızca iki tanesi savaşın sonunda Fransa’da canlı kalmıştır. Bu iki Birman kedisi, cinsi devam ettirmek için kullanılmış ve sayıları artana kadar İran kedileri gibi tüylü kedi cinsleriyle çiftleştirilmişlerdir.

Birman kedilerinin farklı renklerde olması da farklı cinslerle çiftleştirilmelerinden kaynaklanmışlardır. Normalde tüyleri krem ve beyaz renklerde olsa da belli bölgelerde yoğunlaşarak daha koyu bir görünüm oluşturmaktadır. Günümüzde yetiştirilen Birman kedilerinin farklı tüy renklerine sahip olması ise İngiliz yetiştiriciler sayesinde olmuştur.

Birman Kedisi Kişiliği

Birman kedileri, son derece tatlı ve sevecen kedilerdir. Bu harika kediler, çocuklar, yaşlılar ve evdeki diğer evcil hayvanlar dahil olmak üzere herkesle uyum sağlayabilen kedilerdir. Birman kedileri, gecenin bir vakti koşuşturup duran kediler değildir. Bu nedenle kediniz muhtemelen geceleri ya kucağınızda ya da ayak ucunuzda kıvrılıp uyuyor olacaktır.

Dikkat çekmeyi seven Birman kedileri sosyal oldukları için sevdikleri kişilerin yanlarında olmak için onları odadan odaya takip etme eğilimindedir. Hatta bu kediler yalnızca sahipleriyle değil, aynı zamanda eve gelen ziyaretçilerle de anlaşabilen kediler oldukları için hem aileler hem de yalnız yaşayanlar için ideal kedilerdir.

Birman Kedisi Bakımı

Birman kedileri, çok fazla tüy döken kediler olmadığı için tüylerinin bakımı oldukça kolaydır. Bu kedilerin uzun tüylerinin en iyi formunda olmalarını sağlamak için haftada bir kez taramak yeterli olacaktır. Birman kedileri uzun tüylü olsalar da tüyleri kolayca matlaşmaz ve birbirine karışmaz.

Kışın daha uzun tüylere sahip olan Birman kedileri, ilkbahar ayları geldiğinde kışlık tüylerini dökmeye başlar. Bu nedenle kedinizin tüylerinin mobilyalara ve kıyafetlerinize bulaşmanızı istemiyorsanız, ilkbahar aylarında kedinizi daha sık tarayarak döktüğü tüylerden kurtulmasını sağlayabilirsiniz.

Birman kedileri, tıpkı diğer tüm kediler gibi tırmalama içgüdülerine sahip oldukları için kedinizin bu yönünü tatmin edebilmesi için evinizde tırmalama direkleri bulundurmalısınız. Bu sayede hem kedinizi mutlu edebilir hem de mobilyalarınızı koruyabilirsiniz.

Birman kedileri, beslenme anlamında özel ihtiyaçları olan kediler değildir. Bu nedenle kedinizin beslenmesinde yüksek kaliteli kuru mamalar yeterli olacaktır. Ayrıca kedinize normal beslenme düzenini çok fazla bozmayacak şekilde ödül mamaları da verebilirsiniz.

Kedilerin bir kısmı su içmeyi sevmediği için kedinizin içtiği su miktarını arttırmak için suyunu mamasından uzağa koymaya dikkat etmelisiniz. Kedilerin burnu koku alma konusunda hassas olduğu için yiyeceğe yakın olan su kaplarından su içmeyi tercih etmeyebilirler.

Birman kedileri, hem fiziksel hem de zihinsel egzersize ihtiyaç duyan kedilerdir. Bu kediler genelde sessiz bir yapıya sahip olmakla birlikte her gün oynatılmalı ve bolca ilgi görmelilerdir. Birman kedileri, top kovalamayı ve nesne getirmeyi öğrenebilen kediler oldukları için kedinize çeşitli oyunlar ve numaralar öğretmeyi deneyebilirsiniz. Bu sayede kedinizin fiziksel ve zihinsel olarak uyarılmasını sağlayabilirsiniz.

Birman Kedisi Yaşam Süresi ve Sağlık Sorunları

Birman cinsinin kendine özgü genetik herhangi bir sağlık sorunu olduğu bilinmemektedir. 12-16 yıl arası yaşayabilen Birman kedileri genel olarak sağlıklı kedilerdir. Bununla birlikte Birman kedilerinin, diğer kedilerin yaşadıkları çeşitli sağlık sorunlarıyla karşılaşmaları mümkündür:

  • Kedi hipertrofik kardiyomiyopatisi: Kedilerde en sık görülen kalp hastalığıdır. Genetik olduğu düşünülen bu hastalık ilerledikçe kalp yetmezliğine, arka ayaklarda felce ve hatta ani ölüme neden olabilmektedir.
  • Hemofili: Hemofili, kanamanın çok fazla olmasıdır ve çeşitli sağlık sorunlarının sonucu olarak ortaya çıkabilmektedir. Hemofili, ameliyat gibi cerrahi operasyonlar geçirene kadar genelde herhangi bir soruna neden olmadığı için Birman kedilerinin operasyon geçirmeden önce test edilmeleri gerekir.
  • Kedi enfeksiyöz peritonit (FIP) yatkınlığı: FIP, tüm kedilerin taşıyabildiği ve genelde uykuda kalan bir enfeksiyondur. Yalnızca bazı vakalarda sorun yaratabilen FIP açısından riskin Birman kedilerinde daha fazla olabileceği düşünülmektedir.
  • Göz sorunları: Birman kedileri yaşlandıkça katarakt sorunu yaşayabilir. Katarakt, ameliyatla çözülebilen bir sorun olmakla birlikte kediler bu soruna genelde uyum sağlama eğilimindedir. Kediler, katarakt dışında da göz sorunları yaşayabilecekleri için kedinizi düzenli olarak veteriner hekim kontrolünden geçirmeniz önemlidir.

Birman kedisi, genel olarak tüm ev ortamları ve aileler için uygun kedilerdir. Orta büyüklükte ve sağlam yapılı bir cins olan Birman, tatlı ve sevecen bir karaktere sahiptir. Birman kedileri genellikle sessiz olsalar da canları istediğinde yumuşak ve tatlı miyavlamalarla insanlarla konuşmak için ses çıkaran kedilerdir.

İlginizi çekebilir:

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!