Bengal Kedisi Özellikleri ve Bakımı

Bengal kedileri, vahşi görünümlü olmalarına rağmen oldukça sevecen ve arkadaş canlısı kedilerdir. Oldukça enerjik ve aktif bir yapıya sahip olan Bengal kedileri, insanlarla etkileşime girmeyi ve onlarla konuşmak için ses çıkarmayı seven kedilerdir. Çeşitli oyunlar ve numaralar öğretilebilen bu kedilerle birlikte yaşamak çok eğlencelidir. Bengal kedilerini merak ediyor ve haklarında daha fazla şey öğrenmek istiyorsanız, bu kedilere dair merak ettiğiniz her şeyi bu yazıda okuyabilirsiniz.

Bengal Kedisi Özellikleri

Bengal kedileri, vahşi dış görünüşe sahip kediler olsalar da normal bir kedi büyüklüğündedir. Bu kediler, tıpkı dış görünüşleri kadar ilgi çekici bir karaktere sahiptir. Sevecen, eğlenceli ve her yaştan insanla ve diğer evcil hayvanlarla iyi geçinen Bengal kedileri, enerjiklerdir ve oyun oynamaktan hoşlanırlar. Bengal kedisinin fiziksel özellikleri ve karakterleri genel olarak şu şekildedir:

  • Boyu: 45 cm’e kadar
  • Ağırlığı: 4,5-6 kg
  • Yaşam süresi: 10-15 yıl
  • Kürk uzunluğu: Kısa
  • Renk: Kahverengi, sarı ve turuncudur ve beneklidir
  • Arkadaş canlılığı: Arkadaş canlısı ve sevecendir. Çocuklarla, yaşlılarla, ziyaretçilerle ve diğer kedi ve köpeklerle uyumludur.

Bengal Kedisi Tarihçesi

Günümüzde Bengal cinsinin ilk kez Jean Mill tarafından 1980 yılında yetiştirildiği kabul edilmekle birlikte Bengal kedilerinin soyunun 1800’lerin sonlarına kadar uzandığı düşünülmektedir. Bunun nedeni, o yıllarda yabani kedilerine ve melez kedilere duyulan hayranlıktan kaynaklanıyor olmakla birlikte bugünkü Bengal cinsi resmi olarak 1960’lı yıllara dayanmaktadır.

1960’lı yıllarda pediatri ve anne sağlığı profesörü Dr. Willard Centerwall, Asian Leopard cinsi kedilerin, kedi lösemi virüsüne karşı gösterdiği bağışıklıkla ilgilenmiş ve bu konuda bir araştırma yürütmüştür. Kedi lösemisi, tıpkı insan lösemisi gibi etki gösterdiğinden oldukça tehlikeli bir hastalıktır. Dr. Centerwall, Asian Leopard kedileri ve melez yavrularını inceleyerek kedi lösemisini yenmeye katkıda bulunma isteğini yerine getirememiş olsa da Bengal cinsinin oluşmasına ön ayak olmuştur.

1980 yılına gelindiğinde Jean Sudgen Mill, ilk melez kedilerini Dr. Centerwall’dan almıştır. Mill, bu melez kediler ile insanların vahşi kedilere olan ilgisini azaltmayı ve bu sayede vahşi kedilerin yaşadıkları olumsuzlukları azaltmayı hedeflemiştir. Bu açıdan bakıldığında Bengal kedilerinin, küçük vahşi kedileri kurtarma amacıyla yetiştirildikleri söylenebilir.

Bengal Kedisi Kişiliği

Dış görünüşleri itibariyle Bengal kedilerinin vahşi kediler oldukları düşünülse de bu kediler aslında oldukça sevecen ve ev yaşamını seven kedilerdir. Bengal kedileri, insanlara düşkündür ve onlarla arkadaşlık etmekten keyif alırlar. Son derece zeki, meraklı ve hareketli olan Bengal kedileri, insanlarla etkileşime girmekten hoşlandığı için evde uzun süreler tek başına bırakılmaması gerekir. Bu nedenle gün içinde evde olmuyorsanız, birbirlerine arkadaşlık etmeleri için iki Bengal kedisi bakmayı düşünebilirsiniz.

Bengal kedileri, ilgi çekmeyi sevdiklerinden dolayı her şeyi yapabilirler. Örneğin, kedinizin bir yere çıkmasından hoşlanmıyor ve bunu belli ediyorsanız, ilginizi çekmek için bu hareketi tekrar tekrar yapacaktır. Bengal kedileri eşya saklamayı sevdiği için ufak eşyalarınızı ortalıkta bırakmamaya da özen göstermelisiniz.

Bengal Kedisi Bakımı

Bengal kedileri, Asian Leopard kedilerine yakın olduklarından çok fazla bakım gerektiren kediler değildir. Bu nedenle Bengal kedilerini, döktükleri tüylerinden kurtulmalarına yardımcı olmak için haftada birkaç kez taramak yeterli olacaktır. Ayrıca tırnaklarını birkaç haftada bir kesmeniz ve kedinizin kum kabını her gün temizlemeniz de kedinizin bakımı için yararlı olacaktır.

Bengal kedileri aktif ve zıplamaktan hoşlanan kedilerdir. Bu nedenle kedinizin egzersiz ihtiyacını karşılayabilmesi için evinize yüksek bir tırmalama tahtası veya kedi evi almayı düşünebilirsiniz. Ayrıca kedinizin etkileşime girebileceği interaktif oyuncaklar da canının sıkılmaması açısından önemlidir. Bunun yanı sıra kedinizle vakit geçirmek için birlikte oyun oynayabilir ve ona oyuncaklar atarak size geri getirmesini öğretebilirsiniz.

Bengal kedileri, pek çok kedi cinsinin aksine suyu çok seven kedilerdir. Bu yüzden kedinizin taze suya daima erişiminin olduğundan emin olmalısınız. Ayrıca kediler için üretilmiş su pınarlarından alarak kedinizin akan suya erişiminin olmasını sağlayabilirsiniz.

Bengal kedilerini hem zihinsel hem de fiziksel açıdan aktif tutmak çok önemlidir. Bu nedenle kedinizi çocuklarla ve diğer kedilerle bir araya getirebilir ve tasma takarak dışarıda gezdirebilirsiniz. Kedinizi henüz yavruyken çeşitli aktivitelere alıştırmanız, ileride zorluk çekmemesi adına faydalı olacaktır.

Bengal kedinizin beslenmesinde ise dikkat etmeniz gereken özel bir şey bulunmamaktadır. Bengal kedileri, diğer ev kedileri gibi beslenebilmektedir. Bununla birlikte tahıl içermeyen kuru ya da yaş mamalar, Bengal kedilerinin beslenmesi için daha iyi olacaktır.

Bengal Kedisi Yaşam Süresi ve Sağlık Sorunları

Bengal kedileri, 10-15 yıl yaşam süresine sahiptir ve genel olarak sağlıklı kedilerdir. Bununla birlikte tıpkı diğer tüm evcil hayvanlarda olduğu gibi Bengal kedilerinde de bazı sağlık sorunlarıyla karşılaşmak mümkündür. Bu nedenle kediniz ne kadar sağlıklı görünürse görünsün, hayatları boyunca karşılaşabilecekleri sağlık sorunlarını erkenden tespit etmek için kedinizi düzenli olarak veteriner hekim kontrolünden geçirmeniz çok önemlidir.

Yetiştiricilerin çoğu genetik sağlık sorunu olmayan kediler yetiştirmeye dikkat etseler de Bengal kedilerinin karşılaşabileceği sağlık sorunlarından bazıları şunlardır:

  • Kalp hastalığı: Bengal kedileri, özellikle yaşlandıkça kalp kasının kalınlaşmasına neden olabilen hipertrofik kardiyomiyopati yaşayabilir. Bu hastalık, kan pıhtılarının oluşmasına veya konjestif kalp yetmezliğine neden olarak kedinin ömrünün kısalmasına yol açabilir.
  • Göz hastalığı: Bengal kedileri, retinanın bozulmasına ve ileride körlüğe neden olabilen ilerleyici retinal atrofi adı verilen bir göz rahatsızlığı yaşayabilir.
  • Anestezi alerjisi: Bengal kedileri, anesteziklere karşı çok hassas olabilir. Bu nedenle kısırlaştırma dahil olmak üzere anestezi gerektiren tüm cerrahi operasyonlarda yakından takip edilmeleri gerekir. Anesteziklerin neden olduğu alerjik reaksiyon, kalbin durması gibi ciddi sonuçlara yol açabilir.

Bengal kedileri, vahşi olmayan ve sevecen bir kedi olduğu için çocuklu aileler için mükemmel kedilerdir. Zıplamayı ve tırmanmayı seven bu kedilerin büyük bir evde yaşamaları ve yaşadıkları evde büyük kedi ağaçlarının olması, kendilerini daha mutlu hissetmeleri için önemlidir. Bengal kedileri, bir süreliğine yalnız bırakılabilen kediler olsalar da insanlarla etkileşime girmekten hoşlanan ve ilgi görmeyi seven kedilerdir.

İlginizi çekebilir:

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!