Kadınların yönettiği ilham veren teknoloji şirketleri

Teknoloji sektörü, erkek egemen sektörlerin en başında geliyor. Her ne kadar teknoloji dünyasını erkek liderlerin yönettiği düşünülse de kadınlar da kararlı bir şekilde bu sektörde kendi başarı hikayelerini yazıyorlar. Bu hikayeler sayesinde profesyonel hayattaki liderlik kavramı şekilleniyor ve teknoloji sektöründeki değişimin öncüleri olan kadın girişimcilerle tanışıyoruz. Bu yazımızda, teknoloji sektöründe cinsiyet eşitsizliğinin önüne geçen kadın yöneticilerin liderliğindeki beş şirketi derinlemesine inceliyoruz.

Airwallex

Görsel: airwallex

2015’te kurulan Airwallex, farklı ülkelerdeki insanlara para gönderme sürecini kolaylaştırıyor. Şu anda Airwallex’in başkanı olan Lucy Liu, bu şirketi kurarken henüz 25 yaşındaydı. Liu’nun liderliği, genç kadınların da teknoloji sektöründe yer alabileceğini ve iş dünyasında zirveye ulaşabileceğini somutlaştıran en güzel örneklerden birisi.

Global bir finans platformu geliştiren Airwallex, ödemelerden harcama yöntemlerine kadar pek çok finansal işlem için güvenilir çözümler üretiyor. Bu şirket, uluslararası ödemelerdeki ve finansal operasyonlardaki sorunların farkına vararak bu problemleri çözmeye odaklanıyor. Dünya çapında yüz binden fazla şirket, küresel finans işlemleri için Airwallex’e güveniyor. Şirketin müşteri tabanını, küçük, orta ve büyük çaplı şirketler/girişimler oluşturuyor. Şirketin yazılımından ve API’sinden yararlanan bu müşterilerin arasında Alpaca, Brex, Rippling, Navan, SHEIN ve Qantas gibi önemli işletmeler bulunuyor. Airwallex uzun banka kuyruklarını ve karmaşık evrak işlerini ortadan kaldırdığı için bu işletmeler tarafından tercih ediliyor. Ayrıca, şirket uluslararası döviz piyasalarından çıkan gereksiz ücretleri elimine ederek işletmelerin kar marjlarını artırmasına yardımcı oluyor. Bunlarla birlikte, Airwallex’in ödüllü bir servis ekibine sahip olduğunu ve müşterilere düzenli olarak destek sunduğunu da belirtmek istiyoruz. Şirket, yurt içi ve yurt dışı fatura iş akışlarını otomatikleştirmek isteyenlerden uluslararası işlemleri hızlandırmak isteyenlere kadar pek çok insana hitap ediyor.

Seri E finansmanda bulunan Airwallex, toplamda 12 yatırım turu düzenledi. Şirket, 2022’de düzenlediği son yatırım turunda 100 milyon dolarlık bir yatırım alarak toplam fon miktarını 902 milyon dolara ulaştırdı. Airwallex, geleneksel bankacılığı hızı, basitliği ve tasarrufu benimseyerek iyileştiriyor.

Goodr

2017 kuruluşlu Goodr, sürdürülebilir bir şekilde gıda atıklarının yönetimine odaklanıyor. Jasmine Crowe Houston, açlığın bir kıtlık sorunu değil de lojistik bir problem olduğunu vurgulayarak bu şirketi kurdu. Şirket, teknoloji dünyasını lojistik sistemlerine entegre ederek gıda atığı miktarını azaltmayı hedefliyor.

Goodr, gıda atıklarına ve küresel çaptaki açlığa dayanan çözümler geliştiriyor. Şirket, ihtiyaç fazlası gıdaları toplayarak ihtiyaç sahiplerine bağışlıyor. Bu bağış sürecinde fazla gıdalarını şirkete ileten işletmeler vergi indirimi alıyor. Goodr aynı zamanda organik atık taşıyıcılarla iş birliği yaparak gıda sektöründe yer alan ama tüketilemeyen ürünlerin geri dönüşümünü de üstleniyor. Bunlarla birlikte, şirket çeşitli spor takımlarıyla, vakıflarla, işletmelerle ve hükumetlerle çalışarak yerel topluluklara kaliteli gıda temin etmek için çabalıyor. Bu çaba, şirketin pop-up marketleri, öğrenci çerez paketleri ve yemek teslimatı hizmetlerini içeriyor. Goodr’ın sürdürülebilirliğe verdiği değer sayesinde hem işletmelerin karbon ayak izi azaltılmış oluyor hem muhtaçlara ulaşılıyor hem de kritik sosyal adımlar atılıyor.

Seri A finansmanda bulunan Goodr, 2022’de düzenlediği yatırım turunda 7.9 milyon dolarlık bir yatırım alarak toplam fon miktarını 12.3 milyon dolara ulaştırdı. Şirket, ihtiyaç sahiplerine 30 milyondan fazla yemek dağıtarak ve kilolarca besini çöplüklerden uzaklaştırarak teknolojiyle gıda sektörünün etkili birleşimini gözler önüne seriyor.

Planet FWD

Görsel: bizjournals

2019’da Julia Collins tarafından kurulan Planet FWD, iklim krizine odaklanan bir şirket olarak karşımıza çıkıyor. Collins, pizza yapım sürecini robotlarla otomatikleştiren Zume isimli girişimden ayrıldıktan sonra Planet FWD’nin temellerini attı. Collins’in kurmuş olduğu bu iki girişim, kadınların teknoloji sektörünün her alanında yer alabilecek kadar yetenekli ve hırslı olduğunu gösteriyor.

Kış aylarında yaz mevsimine ait günler yaşamamız ya da yaz aylarında fazlasıyla soğuk havalarla karşılaşmamız sonucunda küresel ısınmanın ve iklim değişikliğinin varlığını net bir şekilde fark ediyoruz. Planet FWD, bu iki global probleme odaklanarak karbon ayak izi hesabına yoğunlaşıyor. İklim uzmanlarından oluşan bu şirket, karbon ayak izini hızlıca hesaplayan bir yazılım geliştiriyor. Bu yazılım sayesinde işletmelerin karbon ayak izlerinin altında yatan etkenler keşfedilebiliyor. Örneğin, işletmelerin kullandığı malzemelere, tedarikçilere ve çiftlik düzeyindeki emisyonlara kadar pek çok konuda Planet FWD’nin hizmetiyle bilgi sahibi olunuyor. Şirketin ‘Kurumsal Envanter’ çözümüyle işletmeler kapsam 1, kapsam 2 ve kapsam 3 emisyonlarını hesaplayabiliyorlar. Şirketin bir diğer hizmeti olan ‘Yaşam Döngüsü Analizi’ ise kullanılan ürünlerin karbon ayak izini ne kadar yükselttiğini sergiliyor. Ayrıca, ‘Kapsam 3 Dekarbonizasyon’ çözümü de kritik verilere bağlı kalarak tedarik zinciri emisyonlarını azaltmayı hedefliyor.

Seri A finansmandaki Planet FWD, 2022’de düzenlediği yatırım turunda 10 milyon dolarlık bir yatırım alarak toplam fon miktarını 15.2 milyon dolara ulaştırdı. Şirketin kurucusu Collins, anne olduktan sonra tüketim konusunda daha bilinçli bir bakış açısı geliştirdiğini vurgulayarak Planet FWD’nin sürdürülebilirlik anlayışını ön plana çıkartıyor.

TAZI AI

Görsel: innogate

Zehra Çataltepe, 2017’de kısaltması ML olan makine öğrenimini herkesin kolayca kullanabileceği bir teknolojiye dönüştürme misyonuyla TAZI AI’yi kurdu. Bu şirket, yapay zekaya ve bir makine öğrenimi biçimi olan GenAI’ye odaklanıyor.

2019’da Gartner tarafından yapay zeka teknolojileri alanında harika satıcı olarak seçilen TAZI AI, yapay zekayla stratejik iş kararları arasında bir köprü inşa ediyor. Şirket, finans, perakende satış ve elektronik ticaret endüstrilerinde yer alan işletmelere hizmet veriyor. Çeşitli işletmeler, talep tahmini, müşteri tutma ve dolandırıcılık tespiti gibi önemli konular için TAZI AI’nin çözümlerinden yararlanıyor. Bu işletmelerin arasında Kahve Dünyası, İş Yatırım, Türkiye Sigorta, PepsiCo, Arzum, Acıbadem ve Opet gibi popüler kuruluşlar yer alıyor. Modern işletmelerin dinamik ihtiyaçlarına uyarlanabilir bir platform geliştiren TAZI AI, insan ve makine zekasının uyum içinde çalışmasına ön ayak oluyor; şirketin geliştirdiği platform, veri bilimi eğitimi olmayan çalışanlar tarafından rahatlıkla kullanılabiliyor. Ayrıca, işletmeler bu platform sayesinde çeşitli verilerle, modellerle ve sonuçlarla ilgili açıklamalara ulaşıyorlar. Bu bilgiler aracılığıyla çalışanlar verilerini veya modellerini etkili bir şekilde güncelleyerek hedef kitlelerine ulaşabiliyorlar. Bunlarla birlikte, TAZI AI yapay zeka tahminlerinin yatırım getirisini baz alarak işletmelerin maliyetlerini azaltıyor.

TAZI AI, 2022’de düzenlediği yatırım turunda 4.6 milyon dolarlık bir yatırım alarak toplam fon miktarını 6.1 milyon dolara ulaştırdı. Şirket, değişen iş koşullarına ayak uydurarak çalışanların makine öğrenimi çözümleri oluşturmasına ve izlemesine olanak tanıyor.

Mentorloop

Lucy Llyod ve Heidi Holmes isimli iki başarılı kadın girişimci tarafından 2016’da kurulan Mentorloop, etkili mentorluğun yararlarını savunuyor. Bu şirket, teknoloji dünyasıyla mentorluğun en iyi uygulamalarını birleştiriyor.

Hümanizmi hem iş dünyasına hem de insan ilişkilerine entegre etmeyi amaçlayan Mentorloop, bulut tabanlı bir mentorluk platformu geliştiriyor. Bu platform, kuruluşların hem birebir hem de grup mentorluk programlarını her ölçekte yürütmelerine yardımcı oluyor. Platformun algoritması, her danışanın kendisine uygun bir mentorla adil bir şekilde eşleşmesi için ayrıntılı bir analiz süreci yürütüyor. Ayrıca, bu platformdan yararlanan işletmeler mentorluk programları ilerledikçe programları optimize eden araçları kullanabiliyorlar. Mentorloop, geliştirdiği platformla çalışanların katılımı ve gelişimi üzerinde yoğunlaşıyor. Bu odak, şirketlerin çeşitli gelişim fırsatlarıyla ekip üyelerini desteklemesine ve çalışanların becerilerini iyileştirmesine olanak tanıyor. Dior, Hilton, Rabobank, Just Eat ve Woolworths gibi büyük kuruluşlar Mentorloop’un hizmetleri sayesinde mentorluk anlayışlarını ve çabalarını geliştiriyorlar.

Mentorloop, 2017’de düzenlediği yatırım turunda 725 bin dolarlık bir yatırım alarak toplam fon miktarını 1 milyon dolara ulaştırdı. Şirket, çalışanlarının performanslarını artırmak isteyen kuruluşlara etkili mentorluk eşleştirmesi sunarak uzman danışmanlığının önemini vurguluyor.

Kaynak: Girls in Tech, CareerFoundry, Crunchbase

İlginizi çekebilir: VR sağlık pazarında öne çıkan şirketler

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!