Egyptian Mau Kedisi Özellikleri ve Bakımı

Egyptian Mau, Antik Mısır’daki tapınaklarda betimlemesi bulunan zarif ve benekli bir kedi cinsidir. “Mau” kelimesi Antik Mısır’da “kedi” anlamına gelmektedir. Atletik ve enerjik yapıya sahip bu kediler, insanlarla etkileşime girmeyi ve arkadaş olmayı seven kedilerdir. Egyptian Mau kedilerini merak ediyor ve haklarında daha fazla şey öğrenmek istiyorsanız, bu kedilere dair merak ettiğiniz her şeyi bu yazıda okuyabilirsiniz.

Egyptian Mau Kedisi Özellikleri

Kaynak: vikipedi

Egyptian Mau, küçük ila orta boyutlarda bir kedidir. Atletik ve kaslı yapısı sayesinde güçlü bir görünüme sahip olan bu kedilerin gözleri büyük ve dikkat çekicidir. Egyptian Mau kedilerinin kişilikleri ise içinde bulundukları ortama göre değişiklik gösterebilir. Yabancıların yanında utangaç olan bu kediler kendilerini rahat hissettiklerinde ise çok eğlenceli ve dışa dönük kedilerdir. Egyptian Mau kedisinin fiziksel özellikleri ve karakterleri genel olarak şu şekildedir:

  • Boyu: 20-35 cm
  • Ağırlığı: 3,5-5,5 kg
  • Yaşam süresi: 12-16 yıl
  • Kürk uzunluğu: Kısa
  • Renk: Yalnızca tüylerin uç kısımlarında farklı boyutlarda gümüş, bronz veya duman rengi benekleri vardır. Genel rengi siyah, karamel, ve mavi olmakla birlikte tekir desene sahiptir.
  • Arkadaş canlılığı: Arkadaş canlısı ve sosyal kedilerdir. Çocuklar ve evdeki diğer evcil hayvanlar dahil olmak üzere herkesle iyi bir şekilde anlaşma eğilimindedir.

Egyptian Mau Kedisi Tarihçesi

Egyptian Mau kedilerinin genetik izlerini sürmek zor olmakla birlikte bu kedilerin kökeninin Mısır’daki evcil kedilere dayandığı düşünülmektedir. Antik Mısır’ın MÖ 1900’lü yıllara kadar dayanan sanat eserlerinde benekli kediler tasvir edilmiştir. MÖ 1450’lerdeki eserlere bakıldığında ise kedilerin insanlarla yakın ilişkiler kurduğu betimlemeler yapıldığı görülmüştür. Kediler aynı zamanda Mısır tanrıçası Bastet ile ilişkilendirilmiştir. Bastet, Mısır’ın Romalıların yönetimine geçtiği zaman da popülerliğin koruduğu için Romalıların bu kedilerden bazılarını İtalya’ya götürdükleri düşünülmektedir.

Egyptian Mau’ya benzeyen kediler 20. yüzyılın başlarında İtalya, İsviçre ve Fransa’da yetiştirilmiştir. Bununla birlikte İkinci Dünya Savaşı’nın başlamasıyla bu kedilerin sayıları azalmıştır. Egyptian Mau cinsinin günümüze kadar gelmesini sağlayan ise Roma’da yaşayan Rus bir hemşire olan Nathalie Troubetskoy sayesinde olmuştur. Troubetskoy’a gümüş benekli bir kedi yavrusu verilmiş ve kedinin güzelliği karşısında etkilenen Troubetskoy, kedinin soyunun devamlılığını sağlamak için çalışmalar yapmıştır.

Troubetskoy, gümüş benekli kedisi Lulu’yu Gregorio adını verdiği bir erkek kedi ile çiftleştirmiş ve sonrasında duman rengi erkek bir kedi olan Geppa dahil olmak üzere Roma’ya başka kediler getirtmiştir. Sonuç olarak 1956 yılında ilk Egyptian Mau yavrusu doğmuş ve bazı kedi organizasyonları tarafından tanınmaya başlanmıştır.

Egyptian Mau Kedisi Kişiliği

Kaynak: thesprucepets.com

Egyptian Mau, zekidir ve harika bir kişiliğe sahiptir. İnsanlarla derin bağlar kuran ve onlara çok sadık olan Egyptian Mau’lar evdeki herkese karşı sevgi dolu kedilerdir. Eve gelen misafirlere karşı başlarda soğuk olsalar da genelde onlarla da iyi geçinme eğilimindedirler.

Oyuncu ve meraklı kediler olan Egyptian Mau’lar, kedilerle nasıl oynayacaklarını bilen çocuklarla iyi anlaştığı gibi evdeki diğer evcil hayvanlarla da iyi geçinir. Küçük yaşlardan itibaren kedi ve köpeklerle sosyalleştirilirse hayatının ilerleyen dönemlerinde evcil hayvanlarla bir arada yaşama konusunda hiçbir sıkıntı yaşamaz.

Egyptian Mau’lar Siyam kedileri kadar konuşkan olmasalar da çeşitli sesler çıkarabilir. Miyavlama ve çeşitli seslerle insanlarla etkileşime girmeyi seven bu kediler aynı zamanda heyecanlandıklarını kuyruklarını titreterek göstermekten hoşlanırlar.

Egpytian Mau Kedisi Bakımı

Egyptian Mau, çok fazla tüy dökmeyen bir kedi olduğu için özel bir bakıma ihtiyacı bulunmamaktadır. Bu kedilerin tüylerinin canlı ve parlak olmasını sağlamak için haftada bir kez fırçalamak yeterli olacaktır. Haftada bir fırçalama, kedinin dökülen tüylerinden kurtulmasına da yardımcı olacaktır.

Egyptian Mau’ların tırnak bakımını aksatmamak ve haftada en az bir kez kesmek gerekir. Ayrıca kulakları kirlenebileceği için kulaklarını haftada bir kontrol etmek ve kir olması halinde kirin nemli bir pamukla nazikçe temizlemek önemlidir. Diş eti iltihabına ve diş sorunlarına eğilimli olan Egytian Mau’ların diş bakımlarına da özen göstermek ve düzenli olarak veteriner hekim kontrolünde profesyonel diş temizliği yaptırmak gerekir.

Egpytian Mau’lar genel olarak aktif ve atletik kediler oldukları için evde enerjilerini atabilecekleri bir ortam olması önemlidir. Bu kediler tırmanmaktan, koşmaktan ve zıplamaktan hoşlandığı için evde tırmalama direklerinin, kedi ağaçlarının ve kedi oyuncaklarının olması, kedilerin günlük egzersiz ihtiyaçlarını karşılamaları açısından gereklidir.

Egpytian Mau, zeki bir kedi cinsi olduğu için bu kedilere dışarıda tasmayla yürütülebilen, çeşitli oyunlar ve al-getir komutu öğretilebilir. Meraklı ve çevrelerine ilişkin farkındalıkları yüksek olan bu kediler çekmeceleri, kapıları ve dolapları kendi kendilerine nasıl açacaklarını öğrenebilirler. Bu nedenle doğru bir şekilde eğitilmedikleri takdirde evi alt üst edebilirler.

Egpytian Mau’ları eğitmek için ödül mamaları ve olumlu pekiştirme yöntemleri kullanılabilir. Ancak bunu yaparken kedinin aşırı kilolu olmaması için mamaları ölçülü bir şekilde vermek gerekir. Bu kediler hassas bir yapıya sahip olduklarından cezalandırmaktan hoşlanmazlar. Bu nedenle bir şey öğretirken cezalandırma yerine öğrenmeye ara verme tercih edilmelidir.

Kedilerin beslenmesinde ise hem kuru hem yaş mamaya yer vermeye dikkat edilmelidir. Evde bakılan kedilerde aşırı kilolu olma eğilimi olduğu için kedinizi beslerken mama paketi üzerinde yazan talimatlara uymalı veya kedinizin özel bir durumu varsa veteriner hekiminize danışmalısınız.

Egyptian Mau Kedisi Yaşam Süresi ve Sağlık Sorunları

Egyptian Mau kedileri ortalama olarak 9 ila 13 yıl yaşayan kedilerdir. Bu kedilerin genetik havuzları sınırlı olduğundan böbrek, mesane ve idrar yoluyla ilişkili olarak bazı sorunlar görülmesi mümkündür.

Egyptian Mau’lar aynı zamanda kedilerin yaşam süresinin kısalmasına neden olan hipertrofik kardiyomiyopati isimli kalp hastalığına da yatkın olabilir. Hipertrofik kardiyomiyopati genel olarak ilaçlarla kontrol altına alınabilen bir hastalık olmakla birlikte bu hastalığa sahip kedilerin düzenli olarak veteriner hekim kontrolünden geçirilmeleri önemlidir.

Egyptian Mau cinsi diş ve diş eti hastalıklarına da yatkın olabilmektedir. Bu nedenle mümkünse kedinin dişlerini fırçalamak ve düzenli olarak veteriner hekimde profesyonel diş temizliği yaptırmak gerekebilir.

İlginizi çekebilir:

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!