X

Dolaşan saçları açmaya yardımcı doğal saç açıcı sprey tarifleri

Parmaklarımızın arasından kayıp giden, ipeksi yumuşaklıkta ve sağlıklı saçlara sahip olmak hepimizin hayali. Ancak hepimiz zaman zaman -ince telli, seyrek ve kuru saçlara sahip olanlarımız çoğu zaman- birbirine dolanarak düğümlenmiş saç tellerini açmaya çalışırken saatlerimizi harcıyor ve sabrımızın sınırlarının zorlandığı noktada saç tellerine zarar verecek kadar sert uygulamalarla saçlarımızın kopmasına ve kırılmasına neden olabiliyoruz. Özellikle yaz aylarında deniz ve havuz suyundaki bileşenlerle, güneşin ultraviyole ışınlarıyla daha da zarar gören saçların açılması daha da zor hale gelebiliyor. Saç kuruluğu, rüzgar, sıcak hava, şekillendirme için yoğun ısı kullanımı, saçı seyrek fırçalamak gibi pek çok alışkanlık saçların dolaşmasına neden olabiliyor.

Saçlarda oluşan düğümlerden ve dolaşıklıklardan kurtulmak için çoğumuz saç serumları, saç kremleri, saç bakım maskeleri ya da saç açmak için özel geliştirilmiş fırçalardan destek alsak da özellikle saç açıcı ürünlerin içinde bulunan kimyasallar uzun vadede saçın daha da kurumasına, sebum dengesinin bozulmasına ve saçların daha fazla birbirine dolaşmasına neden olabiliyor.

Saçlara zarar vermeden, kurutmadan, kırmadan ya da saç derisindeki sebum dengesini bozmadan saçlarınızı kolaylıkla açmanıza yardımcı olabilecek evdeki malzemelerle ve doğal yağlarla hazırlayabileceğiniz doğal saç açıcı sprey tariflerini sizler için bir araya getirdik.

Elma sirkeli saç açıcı sprey tarifi

Elma sirkesini ev temizliğinden salata soslarına oldukça farklı amaçlarla kullanıyoruz ancak elma sirkesi ve suyla hazırlayacağınız basit bir karışım saçlarınızın kolayca açılmasını da sağlayabilir. İlk etapta saçlarınızın salata gibi kokması sizi rahatsız edebilir ancak sirke uçucu olduğu için kısa süre içinde saçınızda sirke kokusuna dair hiçbir şey kalmayacaktır.

Malzemeler: Elma sirkesi, lavanta ya da ylang ylang uçucu yağı, spreyli cam şişe, su.

Uygulama adımları

  1. Spreyli bir cam şişeye (50ml) 1,5 çay kaşığı elma sirkesi ve 5 damla kadar lavanta ya da ylang ylang yağı ekleyin.
  2. İyice çalkaladıktan sonra yaklaşık 10 dakika kadar malzemelerin birbirine karışmasını bekleyin.
  3. Karışımın üstüne şişeyi dolduracak kadar temiz su ekleyin ve tekrar çalkalayın.
  4. Şampuanlayıp duruladığınız saçlarınızın boy ve uçlarına bu karışımı sıkın ve durulamadan banyodan çıkın.
  5. Saçlarınızı hiç zorlanmadan açmanızı sağlayacak bu karışımın yanı sıra, 1 litrelik bir su şişesinin 5’te birine elma sirkesi, kalanına duru su ekleyerek, banyo sonrasında saç uçlarınızı en son bu karışımla durulayarak da benzer bir sonuç elde edebilirsiniz.

Çocuklar için jojoba yağlı saç açıcı sprey tarifi

Yetişkinlerden çok daha aktif ve hareketli olan çocukların hassas ve narin saçlarının düğümlenmesi tüm ebeveynlerin en büyük kabuslarından biri. Canını acıtmadan saçlarını açacak, kimyasal içermeyen bu doğal karışımla çocuğunuzun sürekli dolaşan saçlarını kolaylıkla tarayabilirsiniz.

Malzemeler: Jojoba yağı, sardunya yağı, spreyli cam şişe, su.

Uygulama adımları

  1. Spreyli bir cam şişeye (100 ml) 1 yemek kaşığı jojoba yağı ve 10 damla sardunya esansiyel yağı ekledikten sonra, kalanına su ekleyin ve iyice çalkalayın.
  2. Her kullanımdan önce çalkalayarak saç uçlarına ve boylarına saçın ihtiyacına uygun şekilde püskürtün ve tarayın.

Aloe veralı nemlendirici saç spreyi tarifi

Saçların birbirine dolanmasının ve düğümlenmesinin en önemli nedenlerinden biri de nem eksikliği. Öyle ki, saçlarınızın görece daha kuru olduğu zamanlarda ya da ısıl işlem gördükten sonra daha fazla dolaştığını kolaylıkla fark edebilirsiniz. Dolayısıyla saçların dolaşmasını önlemenin ve dolaşan saçları açmanın en önemli adımlarından biri de saça dışarıdan nem desteği sağlamak. Bu noktada cildi nemlendirmek konusunda tek başına bile oldukça iyi iş çıkaran aloe vera, saçlarınızın ihtiyacı olan nemi doğal şekilde karşılamanızın en etkili yollarından biri.

Malzemeler: Bitkisel bazlı gliserin, aloe vera jeli, spreyli cam şişe, su.

Uygulama adımları

  1. 1 ölçü bitkisel bazlı gliserini ve 1 ölçü aloe vera jelini 4 ölçü suyla spreyli cam bir şişede karıştırın.
  2. Tercihe bağlı olarak sevdiğiniz uçucu yağlardan da birkaç damla ekledikten sonra hafifçe çalkalayın.
  3. Duştan çıktıktan sonra saçlarınıza bu karışımı püskürtün ve durulamadan kolayca tarayın.

Hindistan cevizli saç maskesi tarifi

Cilt bakımından yağ yakımına kadar sınırsız bir kullanım alanı olan Hindistan cevizi yağı, özellikle birbirine dolaşmaktan keçe haline gelmiş, kurumuş ve düğümlenmiş saçların en büyük kurtarıcılarından biri. Bu basit ve tek bileşenli uygulama önerisiyle saçlarınızın boy ve uçlarının kaybettiği nemi geri kazanmasına, yumuşamasına ve çok daha kolay taranmasına destek olabilirsiniz. Hindistan cevizi yağı yoğun yapılı olduğu için arındırmanız biraz zor olabilir ve saç derisindeki gözenekleri tıkayarak sebum dengesini bozabilir. Bu nedenle özellikle aşırı yağlanma probleminiz varsa uygulama sırasında saç diplerine sürmemeye dikkat etmelisiniz.

Malzemeler: Hindistan cevizi yağı, sıcak havlu.

Uygulama adımları

  1. Erimiş haldeki sıvı Hindistan cevizi yağını saç diplerinden 3-4 parmak kadar aşağıdan başlayarak, tüm saçınıza ya da sadece sorunlu bölgelere masaj yaparak yedirin.
  2. Ütüyle ısıttığınız sıcak bir havluyu saçlarınızın etrafına sarın ve saçınızın buharı emmesi için 15-20 dakika kadar bekleyin.
  3. Havlu soğuduktan sonra çıkarın ve saçınızı tarayın. Yağı arındırmak için her zamanki gibi şampuanlayın ve durulayın.

Biberiyeli ve naneli saç açıcı sprey tarifi

Aromaterapi tutkunlarına özel olarak geliştirilmiş bu harika saç açıcı sprey, çoğunlukla gergin geçen saç tarama seanslarınızda aynı anda hem rahatlamanızı hem de saçınızdaki dolaşıklıkları gidermenizi sağlayabilir. Nane ve biberiye yağlarının ferahlatıcı kokusu temizlik hissini doruklarda yaşamanıza yardımcı olurken, gliserin ve argan yağı gibi bileşenlerle saçlarınızı kökten uca besleyebilirsiniz.

Malzemeler: Bitkisel bazlı gliserin, E vitamini serumu, argan yağı, biberiye yağı, nane yağı, spreyli bir cam şişe.

Uygulama adımları

  1. 1 yemek kaşığı bitkisel bazlı gliserini, 1 çay kaşığı E vitamini serumu, 1 çay kaşığı argan yağı, 10 damla biberiye yağı ve 10 damla nane yağı ile 50 ml’lik spreyli bir cam şişede çalkalayarak karıştırın.
  2. Hazırladığınız karışımı tüm saçınıza ya da sadece dolaşıklığın olduğu bölgeye uygulayın.
  3. Saçınızı taradıktan sonra tercihe bağlı olarak durulayabilir ya da karışım saçınızdayken kurumaya bırakabilirsiniz. Oda sıcaklığında saklayabileceğiniz saç açıcı spreyinizi iki hafta boyunca bozulmadan kullanabilirsiniz.

Portakallı saç açıcı sprey tarifi

Durulanmasına gerek olmaksızın kullanabileceğiniz bu saç açıcı spreyi oldukça az malzemeyle hazırlayabilir ve sadece 5 dakika içinde etkilerini görmeye başlayabilirsiniz.

Malzemeler: Aloe vera jeli, bitkisel bazlı gliserin, portakal uçucu yağı, spreyli bir cam şişe, su.

Uygulama adımları

  1. 1 yemek kaşığı aloe vera jelini, 1 yemek kaşığı gliserini, 5 yemek kaşığı suyu ve 10 damla portakal yağını cam şişeye koyun ve çalkalayarak karıştırın.
  2. Karışımı saçınıza sıkın ve her zamanki gibi tarayın.
  3. 1 ya da 2 gün sonra saçınızı şampuanla yıkayarak temizleyebilir, aynı işlemi tekrar edebilirsiniz.

Keten tohumlu saç açıcı sprey tarifi

Evde bulunan malzemelerle kolaylıkla hazırlayabileceğiniz bir diğer tarif olan keten tohumlu saç açıcı spreyle saçlarınızı daha kolay tarayabilir ve dolaşıklıklardan kurtulabilirsiniz.

Malzemeler: Keten tohumu, zeytinyağı, elma sirkesi, su.

Uygulama adımları

  1. 1 yemek kaşığı keten tohumunu 300 ml (yaklaşık 1,5 su bardağı) su ile küçük bir tencereye koyun ve 15-20 dakika kadar sürekli karıştırarak kaynatın.
  2. Bir süzgeç yardımıyla tohumları süzün. Suya zeytinyağını ve sirkeyi de ekleyerek güzelce karıştırın. Spreyli şişeye almadan önce karışımın soğumasını bekleyin.
  3. Karışım soğuduktan sonra tüm saçınıza uygulayın ve eşit şkilde dağıtmak için tarayın. Karışım çok yoğun gelirse ve inceltmek isterseniz biraz daha su ekleyebilirsiniz.
  4. Spreyinizi buzdolabında saklayabilir ve ihtiyaç duyduğunuz sürece kullanabilirsiniz.

İşlem görmemiş saçlar için saç açıcı sprey tarifi

Doğal ve işlem görmemiş saçlar nemini kaybetmediği için dolaşmaya pek yatkın olmasa da, özellikle ince telli ve uzun saçları olan kişiler zaman zaman dolaşıklık ve düğümlenme gibi problemlerle karşı karşıya kalabiliyor. Doğal saçlara özel bu saç açıcı sprey tarifiyle saçlarınızın doğal parlaklığını ve nemini koruyabilirsiniz.

Malzemeler: Zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı, ılık su, spreyli cam şişe.

Uygulama adımları

  1. 2 yemek kaşığı zeytinyağını, 2 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağını ve ¼ su bardağı ılık suyu spreyli şişeye koyup iyice çalkalayın.
  2. Saçınıza sıkın ve masaj yaparak her yerine yedirin. Masaj yaparken elinize takılan düğümleri bir fırça ya da tarak yardımıyla nazikçe açın.
  3. Karışımı saçınızda 15-20 dakika kadar beklettikten sonra şampuanla yağlardan arındırın ve kurulayın.
  4. Her kullanımdan önce karışımınızı, içindeki yağların sıvılaşması için sıcak su içinde ya da kaloriferin üstünde bekleterek ısıtmayı unutmayın.

Floral saç açıcı sprey tarifi

Çiçek kokularını seven ve baharı saçlarında da hissetmek isteyenlerdenseniz, ylang ylang yağının baş rolde olduğu bu saç açıcı karışıma mutlaka bir şans vermenizi öneriyoruz.  

Malzemeler: Ylang ylang yağı, argan yağı, biberiye yağı.

Uygulama adımları

  1. 20 damla ylang ylang yağını, ½ su bardağı argan yağını ve 20 damla biberiye yağını spreyli bir şişeye ekleyip çalkalayarak karıştırın.
  2. Saç diplerine masaj yaparak yedirdikten sonra sık kıllı bir fırça ya da tarak yardımıyla karışımı saç diplerinden uçlarına doğru taşıyın.
  3. Karışımı 15-20 dakika kadar saçınızda beklettikten sonra şampuanla arındırın.

Elektriklenme önleyici hatmi kökü spreyi

Saçların birbirine girmesinin, karışmasının, dolaşmasının ve düğümlenmesinin en önemli sebeplerinden biri de elektriklenme. Saçlarınızın elektriklenmesini önleyerek karışmamasına yardımcı olacak ve birbirine dolaşan saçları kolaylıkla açmanızı sağlayacak bu spreyi ihtiyaç duyduğunuz her an kullanabilirsiniz.

Malzemeler: Hatmi kökü, aloe vera jeli, lavanta yağı, biberiye yağı, argan yağı, su.

Uygulama adımları

  1. 2 yemek kaşığı hatmi kökünü ve suyu küçük bir tencereye koyun ve suyun yarısı buharlaşana kadar kaynatın.
  2. Soğuduktan sonra kökleri süzün ve sıvıyı spreyli bir cam şişeye aktarın.
  3. 2 yemek kaşığı aloe vera jeli, 20’şer damla lavanta ve biberiye yağlarını ve 1 yemek kaşığı argan yağını şişeye ekleyerek iyice çalkalayın.
  4. Saçlarınıza sıkıp durulamadan kullanabilir, elektriklenmenin ve dolaşıklığın önüne geçebilirsiniz.
  5. Hazırladığınız karışımı 2 hafta boyunca buzdolabında saklayabilir ve dilediğiniz sıklıkta kullanabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Evde bulunan malzemelerle yapabileceğiniz doğal saç maskeleri

Kaynak: Tree Hugger

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!

Lezzetli ve eşsiz tatlarla dolu bir deneyim: Macroonline’da keşif dolu bir yolculuk

Şüphesiz ki söz konusu sofralarımız olduğunda hepimiz ‘en iyisi’nin peşindeyiz. Market alışverişlerimizi yaparken de gözümüz, elimiz hep en iyisinde, en kalitelisinde. Her şeyin en iyisini aldığımızdan emin olmak istiyoruz. Ancak, böylesi bir çabanın çok fazla zaman ve enerji gerektirdiği de aşikar. Hele ki büyük şehirlerde yaşıyorsak, iş çıkış saatinde markette olmak; kalabalıklar, trafik, koşturmaca gibi dertleri de beraberinde getirebiliyor. E peki bunca yorgunluk ve zamansızlığın içerisinde mesai bitimine dakikalar kalmışken her gün zihnimizde dönen o ‘Akşam ne pişirsem’ sorularına nasıl yanıt bulacağız? Hele bir de evde hazırlamak istediğimiz tarifin malzemeleri yoksa.



Güzel haber; artık bu soru da zihnimizi kurcalamayacak, yorgun argın market sırasında beklemek zorunda da kalmayacağız. Macroonline ile yorucu market gezileri, ev konforunda keşifler yapabileceğimiz bir fırsata dönüşüyor.

Macrocenter ayrıcalıkları aynı hizmet anlayışıyla Macroonline’da

Macrocenter’ı tercih edenler bilir; Macrocenter’da alışveriş yapmak, eşsiz bir deneyimdir. Ürün çeşitliliği, yeni keşifler, taptaze lezzetler, baş döndüren kokular ve başka yerde olmayan ürünler… Macroonline da tüm bu deneyimi, bizlere online olarak sunuyor. Aynı uzmanlık, aynı lezzet ve aynı hizmet anlayışıyla tüm Macrocenter ayrıcalıkları, artık Macroonline’da. Kısacası, hayatı güzelleştirecek her şey Macroonline’da. Peki siz neredesiniz; yoksa hala kasa sırasında mı? 🙂 Gelin, Macroonline’Macroonline’Macroonline’da neler neler var biraz daha yakından bakalım… (Ne yok ki! demek serbest.)

Ev konforunda kaliteli bir alışveriş deneyimi

Hangimiz istemeyiz ki raflardaki en taze meyve-sebzeler yer alsın mutfak tezgahımızda, kendi ellerimizle seçtiğimiz.. Ama zamanımız ve enerjimiz yoksa ne yapacağız? Merak etmeyin, en iyilerden vazgeçmek zorunda değiliz. Macroonline, her şeyin en iyisini bizim için seçip evimize kadar getiriyor. İhtiyacımız olan her şey, sanki raflardan kendimiz seçiyormuşuz gibi aynı titizlik ve özenle seçilip bize ulaştırılıyor. Ev konforunda kusursuz ve kaliteli bir alışverişi deneyimi, Macroonline ile artık kapımıza geliyor.

Benzersiz tatlar, otantik lezzetler, yeni keşifler

Macroonline’da dilediğimiz ülkenin lezzetlerini bulmak mümkün. Bugün İtalyan, yarın Fransız Mutfağı, haftaya ise Japon, ne dersiniz? Macroonline dünyasında alışveriş yapmak, adeta geniş bir coğrafyada gezintiye çıkmak gibi. Uzak Doğu’nun egzotik sosları, ithal çikolatalar, artizan ürün çeşitliliği, her yerde bulunmayan lezzetli atıştırmalıklar, profesyonellere özgü ürün seçkileri, taptaze deniz ürünleri ve çok daha fazlası… Hepsi, premium hizmet kalitesi, zengin ürün çeşitliliği ve kolay erişim imkanıyla Macroonline’da. Tek yapmamız gereken bir tıkla sepete eklemek.

Şeflerin özgün tarifleriyle hazırlanan Homemade lezzetler

Dünya mutfağının yanı sıra Türkiye’nin özgün tatlarını da sunan Macroconline’da Homemade lezzetler de var. Şeflerin özgün tarifleriyle hazırlanan Homemade lezzetler, Macroonline’ın beklentileri aşan hizmet kalitesini evlerimize taşıyor. Hep ne pişireceğimizi düşünecek değiliz ya bazen de ne yiyeceğimizi düşünelim, öyle değil mi… Sağlıklı, lezzetli ve zahmetsiz alternatifler arayanların en gözde seçimleri, Macroonline Homemade kategorisinde.

Keyifli, pratik ve konforlu bir alışveriş deneyiminin yanı sıra keşiflerle dolu bir yolculuğa da hazırsak; istikamet: Macroonline. Üstelik, Macroonline’dan verdiğimiz siparişler 45 dakikada teslimat seçeneğiyle ve +4 dereceli araçlarla soğuk zincir kırılmadan dilediğimiz saatte bize ulaşıyor. Macrocenter’ın ayrıcalıklı dünyasını ev konforunda keşfetmek ve Macroonline’da ilk alışverişlerinize özel indirimden de faydalanmak için siz de hemen tıklayın.

*Bu yazı Macrocenter katkılarıyla hazırlanmıştır.

Sıra dışı bir gelecek: Otomobil dünyasında bizi neler bekliyor?

Teknolojinin, yapay zekanın ve çevre bilincinin hızla geliştiği günümüzde otomotiv dünyası da bu gelişmelerden geri kalmıyor ve inovasyonlarla ve merakla dolu bir sektöre dönüşüyor. Son yıllarda elektrikli araçlar, otonom sürüş özellikleri, akıllı yol çözümleri gibi konularla pek çok gelişime imza atan otomobil dünyasında gelecekte bizi daha nelerin beklediği büyük bir merak konusu. Hepsi çok heyecan verici olsa da en çok merak edilen sorulardan ve benim de heyecanla beklediğim gelişmelerden biri; uçan arabaların hayatımıza girip girmeyeceği 🙂 Uçan arabalar yakın zamanda hayatımıza dahil olur mu bunu bilmiyorum ama otomotiv endüstrisinin geleceği hakkında kendi perspektifimden ele alacağım pek çok konu var. Gelin, benim de bir parçası olduğum bu sıra dışı gelecekte bizi neler bekliyor olabilir birlikte bakalım.



Elektrikli otomobillerin hızlı yükselişi

Geçtiğimiz yıllarda pek çok otomobil markası, yakın gelecekte elektrikli araç üretimine ağırlık vereceğini açıklamıştı, hatta dünya çapında tamamen elektrikli araç üretimine geçmeyi planladığını belirten markalar da var. Elektrikli araçların hayatımıza dahil olması çok yeni bir gelişme olmasa da yaygınlaşması ve popülerliğinin artması son zamanlarda daha bir artış gösterdi. Gelecekte de elektrikli araçların üretiminin ve kullanıcısının artması sektörünün en beklenen gelişmeleri arasında.

Bildiğiniz gibi ben de elektrikli otomobil tutkunlarından biriyim ve sık sık sizlerle Instagram hesabımdan %100 Elektrikli Ford Mustang Mach-E ile olan maceralarımı paylaşıyorum 🙂 Konumuza dönecek olursak; fosil yakıt tüketimini azaltmak ve karbon emisyonlarını düşürmek için ülkelerin elektrikli araç kullanımına yönelik teşviklerini artırması da beklenenler arasında. Ayrıca, batarya teknolojisinde yeni ilerlemeler, elektrikli araçların menzillerinin artırılması, şarj altyapılarının geliştirilmesi de yine yakın gelecekte bizimle olacağa benziyor.

Sürdürülebilir ve çevre dostu çözümler

Elektrikli araçların yükselişi, otomobil dünyasının geleceğinde beklenen tek çevreci haber değil. Doğa dostu yaklaşımlar ve sürdürülebilir çözümlerle dolu yenilikler de ufukta. Pek çok sektörün son yıllarda önemli bir gündem maddesi haline gelmiş olan çevre bilinci, otomotiv dünyası için de önemli bir konu. Geri dönüştürülmüş malzemelerden üretilen iç dizayn ekipmanları, doğa dostu kumaşların kullanımı, üretim aşamasında yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı, daha az karbon salımı yapan motor teknolojileri ve daha nice gelişme, otomotiv dünyasının beklenenleri arasında.

Sektörde yeşil devrim adını verebileceğimiz daha pek çok gelişmenin damga vurması da olası. Araçların iç tasarımdan üretim süreçlerine kadar geniş bir yelpazede sürdürülebilir çözümler, otomobillerin gelecekteki dünyasını ve tabii ki dünyamızı taçlandıracak gibi. Bir çevreci olarak hızla yaygınlaşmasını görmek istediğim gelişmelerden birisi kesinlikle sürdürülebilir çözümler.

Otonom sürüş özelliklerinde ilerlemeler

Ve tabii ki otonom sürüş özelliklerinden bahsetmemek olmaz. Beni belki de en çok heyecanlandıran konulardan bir diğeri. Hani şu sürücüsüz giden otomobiller var ya, işte tam da onlardan bahsediyorum. Yakın bir gelecekte belki de araçların şoför koltukları hep boş kalacak. Olamaz mı? Bu, çok gerçekçi bir senaryo olmasa da şu an için benzer senaryolarla sık sık karşılaşacağız gibi. Çünkü pek çok dünya devi otomobil ve teknoloji firması, otonom araçlar alanında büyük yatırımlar yapıyor. Ancak, tam otonomiye ulaşmak için biraz daha geleceği beklemek gerekecek. Çünkü birtakım zorlukları aşabilmek için yeni teknolojilerin geliştirilmesi bekleniyor.

Özellikle büyük şehirlerdeki yoğun ve karışık trafik senaryoları, yasal düzenlemeler, kişisel hakların korunması, uygun yol ve altyapı çalışmalarının tamamlanması gibi pek çok faktör var. Yine de bu konudaki çalışmaların hız kazanması ve otonom sürüşün farklı seviyelerinin piyasaya sürülmüş olması, otonom sürüş teknolojilerinin potansiyelini gösteriyor. Gelecekte tam otonom seviyeye de erişilmesi mümkün.

Otonom özelliklerin yanı sıra farklı sürüş modları da ufukta. Hatta, ben şimdiden %100 Elektrikli Ford Mustang Mach-E  ile bu modları deneme fırsatına sahibim 🙂 Mustang Mach-E, sürüş deneyimini kişisel isteklere göre uyarlıyor; Aktive, Whisper ve Untamed modları sayesinde motor seslerini, ortam aydınlatmasını ve hatta aracın tepki verme hızını kişiselleştirmek mümkün. 

Akıllı şehirlerin kurulması

Otonom sürüş özellikleri, farklı sürüş modları, otomobil ve yapay zeka teknolojisindeki gelişmeler, yalnızca bireysel kullanımla sınırlı kalmayacak muhtemelen. Ve önemli bir toplumsal gündem haline de gelecek. Bu da akıllı şehirler gibi bir konseptin hayatımıza girmesi anlamını taşıyabilir. Şehirlerin, otomobillerin geleceği ile ne ilgisi var ki diye düşünmeye başlamadan hemen araya gireyim. Eğer başta otonom sürüş özellikleri olmak üzere otomobiller kendi başlarına -bir sürücünün aracı sürmesine ihtiyaç kalmaksızın- yolda gidebilecekse, bu şehirlerin de birtakım düzenlemelerden geçmesi anlamını taşıyor. Yollardaki alt yapı çalışmalarının bu doğrultuda düzenlenmesi, akıllı şarj istasyonlarının kurulması ve otonom araçların kendi kendini şarja takabilmesi için uygun çevresel yapılanmaların tamamlanması gibi pek çok gelişmeyi de beraberinde getirebilir. Belki de gelecekte şehirlere akıllı taksi durakları kurulacak ve birtakım mobil uygulamalar üzerinden bağlantıya geçilebilecek.

Sosyal dünya ile bağlantı sağlayan araç özelliklerinin geliştirilmesi

Bir düşünelim; otomobiliniz size en yakın kafeyi önerse ya da zevkinize uygun bir restoranda sizin için rezervasyon yaptırsa, nasıl olur? Ya da arkadaşlarınızla buluşma ayarlasa, arabaya bindiğinizde en sevdiğiniz dizinin kaldığınız bölümünü başlatsa? Siz keyifle buluşmalarınıza hazırlanırken veya dizinizi izleyip, müziğinizi dinlerken sizi istediğiniz yere götürse? Yani adeta bir eğlence merkezine dönüşse? Tüm bunlar, yakın gelecekte hayallerimizi süslemenin ötesine geçebilir. Bağlantılı araçlar, yani kendi internet erişimi olan ve verileri başka cihazlarla da paylaşabilen araçlar, otomobil dünyasının belki de gelecekte en çok parlayan yıldızı olabilir. Yalnızca yolculuk vadetmenin ötesinde bağlantılı araçlar, adeta kişisel mobil cihazlarımıza dönüşebilir.

Çoğu macerama tanıklık ettiğiniz Ford Mustang Mach-E de adeta benim eğlence merkezim. Araç içi iletişim ve eğlence sistemi olan Ford SYNC 4A ile konuşma, ses tanıma, kablosuz akıllı telefon entegrasyonu, sezgisel 15,5″ dokunmatik ekran ve çok daha fazlasını deneyimleyebiliyorum. Halihazırda gelişmiş teknolojinin keyfini sürebiliyor olsam da gelecekte bağlantılı araçlar bizi daha pek çok özelliği ile şaşırtacak diyebilirim.

Kısacası, otomobil dünyasının sıra dışı geleceğinde bizi bekleyen yepyeni heyecanlar var. Uçan arabalar yalnızca filmlerin unutulmaz bir parçası olarak mı hafızalarımızda kalır yoksa gerçekten de hayatımıza dahil olur mu bilinmez ama kesin olan bir şey varsa o da otomobil dünyasının hiç olmadığı kadar yenilik dolu olduğu. Kim bilir belki bir gün gökyüzünde bulutların arasında sıkışıp kaldığım bir trafikteyken size yazarım 🙂 Daha fazlası için yazılarımı ve Instagram hesabımı takip etmeyi unutmayın.

İlginizi çekebilir: Virtual Influencer’lar: Kim bu sıra dışı influencer’lar? Takip etmeniz gerekenler?

İlgili Makale