2019 yılının en çok okunan Green Up yazıları: Sürdürülebilirlik ve atıksız yaşam için öneriler

2019’un sona ermesine sayılı günler kaldı. Pek çoğumuz bugünlerde 2020 için dileklerimizi, hedeflerimizi belirlerken, bir yandan da bitmek üzere olan yılın değerlendirmesini yapıyoruz.

Geçtiğimiz yılı “Green Up” bakış açısıyla değerlendirmek isteyenler için, işte 2019’un en çok okunan Green Up yazıları:

Sıfır Atık Rehberi 3: Atıksız temizlik malzemeleri için ev yapımı tarifler

Evimizi temiz tutmak için kullandığımız malzemelere bir göz atalım: Bulaşıklar için toz ve sıvı tabletler, parlatıcı sıvılar, renkli bulaşık deterjanları; çamaşırlar için sıvı ve toz deterjanlar, yumuşatıcılar, ağartıcılar, çamaşır suyu… Hepsi de plastik ambalajlı, hepsi de zehir saçıyor.

Devamı: Sıfır Atık Rehberi 3: Atıksız temizlik malzemeleri için ev yapımı tarifler

Daha az karbon ayak iziyle yaşamak ve evinizde israfı azaltmak için etkili öneriler

Dünyayı korumak için yapmamız gerekenleri düşündüğümüzde her şeyi bir anda değiştirmek belki mümkün olmayabilir; ancak küçük adımlarla neden olduğumuz karbon ayak izini azaltmak ve dünyaya verdiğimiz zararı minimuma indirmek mümkün. Diğer yandan israfı önlemek ve atıklarınızı azaltmak da çevre için alabileceğiniz en etkili aksiyonlardan.

Devamı: Daha az karbon ayak iziyle yaşamak ve evinizde israfı azaltmak için etkili öneriler

Atıksız yaşam için tek motivasyon çevre değil: Bu süreçte neler kazandım?

İlk başta, sıfır atık yaşamaya başlama kararımı vermemde tek motivasyonum, çevre kirliliğinin ilerleyişini durdurmak ya da en azından bu tahribatın bir sorumlusu olmaktan vazgeçmekti. Beni iten, harekete geçiren düşünce buydu. Çok zorlandım, çok araştırdım, çok azmettim. Belki sadece birkaç arpa boyu kadar yol gittim ama ilerledim ve bu küçük gibi görünen ilerleme, hayatımda hiç beklemediğim olumlu sonuçlar doğurdu.

Devamı: Atıksız yaşam için tek motivasyon çevre değil: Bu süreçte neler kazandım?

Su tüketiminizi azaltın: Daha az su tüketmek için kolay ve etkili 17 yöntem

Bir kişinin günlük ortalama su ihtiyacı 75 litre olsa da, araştırmalara göre pek çoğumuzun tüketimi bu rakamın çok üstünde ve gün içinde 350 litreye kadar çıkıyor (1). Yeterli olan ve tüketilen arasındaki bu büyük fark, yalnızca su faturanız için değil, kaynakları gittikçe tükenen dünyamız için de oldukça kötü.

Devamı: Su tüketiminizi azaltın: Daha az su tüketmek için kolay ve etkili 17 yöntem

Çevre bilinci kazanmanın en keyifli yolu: Mutlaka okumanız gereken 24 ekoloji ve çevre kitabı

Çevre için bir adım atmak istiyor ama nereden başlayacağınızı, ne yapmanız gerektiğini bilmiyor olabilirsiniz. Yaşadığınız yerde tertemiz, yemyeşil bir ekosistem olduğundan çevre kirliliğinden etkilenmiyor ve dünyanın geri kalanında durumun ne kadar kötüye gittiğini bilmediğiniz için abartıldığını düşünüyor da olabilirsiniz. Tüm bu konularda bilgi alabileceğiniz muhteşem bir kaynak var: Kitaplar!

Devamı: Çevre bilinci kazanmanın en keyifli yolu: Mutlaka okumanız gereken 24 ekoloji ve çevre kitabı 

Gelecek nesillerin ‘sağlıkla’ devamı için: Sürdürülebilir beslenme

Son yılların trendleri arasında da olan sürdürülebilir beslenmeyi artık çok daha sık duyuyor olacağız. Aslında sürdürülebilirlik kavramı birçok noktada karşımıza çıkıyor ve gelecek nesillerin devamlılığı için de çok önemli. Doğayı, ekosistemi, dünyayı korumak ve elimizdeki kaynakları geleceği de düşünerek kullanmak sürdürülebilirliğin temeldeki amacı.

Devamı: Gelecek nesillerin ‘sağlıkla’ devamı için: Sürdürülebilir beslenme

Sürdürülebilir hediyeler için: Sıfır atık hediye önerileri

Günlük yaşantımızda çevre dostu alışkanlıklar kazanmak ve atık oluşumumuzu azaltmak için bu kadar uğraştıktan sonra, yeni yılın büyüsüyle çabalarımıza balta vurmayalım. Hediye seçimlerimizi de çevreci ve sürdürülebilir hale getirebilir ve gezegenimize zarar vermeden sevdiklerimizi mutlu edebiliriz.

Devamı: Sürdürülebilir hediyeler için: Sıfır atık hediye önerileri

 

Sürdürülebilir yaşam, sıfır atık, yenilenebilir enerji kaynakları ve israfı azaltmaya yönelik tüm öneriler ve yazılar Green Up kategorimizde sizleri bekliyor.

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!