Daha fazla yiyerek kilo vermek hayal mi?

Uyurken, kanepede uzanmış boş zamanın tadını çıkarırken ya da sosyal medyada gündemi takip etmeye çalışırken daha hızlı çalışan bir metabolizma istemez misiniz? Daha hızlı bir metabolizma demek daha dinç, daha enerjik bir beden demek. Üstelik daha fazla yediğin halde kilo almamak demek.

Hadi ama bu cümleye tav olmayacak birisi var mı? Hızlı bir metabolizma arzusunu uyandırdığımıza göre şimdi harekete geçme zamanı. Eylem yoksa arzu değerini yitirir.

1. Kahvaltı yapmadan güne başlamayın

Kahvaltı günün en önemli öğünüdür. Bu cümleyi şimdiye kadar birçok kez duymuşsunuzdur ama sizin vaktiniz yok değil mi? Sabah kalkar kalkmaz bir şey yemek istemiyor olmak da bir bahane tabii. Ancak öğle yemeğine kadar bir şey yemediğiniz takdirde vücut savaş durumuna geçer ve metabolizma hızı yavaşlar. Vücut yaşamak için harcadığı enerjiyi minimuma çeker.

Vakti olmayanlar için; bir dilim tam buğday unlu ekmek üzerine iki tatlı kaşığı fıstık ezmesi ya da 1 yemek kaşığı süzme peynir sürmek iki dakika! Bu öneriler cazip gelmedi mi? O zaman bir porsiyon meyve tüketebilirsiniz. Yaz aylarının gözdesi karpuz güzel bir alternatif olabilir.

diyet 2
Karpuz, kahvaltı yapamayanlar için güzel bir alternatif olabilir.

2. Günde iki fincan yeşil çay için

Yeşil çayın metabolizma hızını artırdığı yapılan araştırmalarla ispatlanmıştır. Yeşil çayın özündeki kafein, doğal olarak oluşur. Vücuda zarar veren serbest radikalleri uzaklaştırarak bedenin genel sağlığını korur ve aynı zamanda kilo kontrolüne destek verir. Ayrıca araştırmacılar yeşil çaydaki antioksidanların termojenik etki oluşturduğunu düşünüyor. Polikistik over hastaları ve tansiyon hastalarının yeşil çay tüketmesi ise sakıncalı.

3. Acıyı hayatınıza alın

Yemeklerinin yanında tüketeceğiniz jalapeno ya da kırmızı biber sindirim sırasında yakacağınız kalori miktarını artırarak metabolizmayı hızlandırmaya destek verir. Kırmızı biberin metabolizmayı hızlandıran doğal besinler arasında ilk 10 içerisinde olduğunu biliyor muydunuz?

4. Kas kütlenizi artırın

Ne kadar kas o kadar hızlı metabolizma! Gün boyunca yaşamınızı mümkün olduğunca hareketli tutmaya çalışın. Eğer işiniz masa başı ise masanızda otururken bacaklarınızla asansör hareketi yapabilirsiniz. Fiziksel aktivite, erken yaşlarda kemiğin mineral yoğunluğu ve boyutunu artırır, orta ve ileri yaşlarda ise korunmasına yardımcı olur, bu da osteoporoz başlangıcını ve gelişimini geciktirir. Fiziksel aktivite yaşlılarda güç ve dengeyi artırır, dolayısıyla da düşme ve kırık oluşma riskini azaltır. Dünya Sağlık Örgütü tarafından önerilen fiziksel aktivite her gün en az 30 dakika orta tempoda yürüyüş.

5. Öğün aralarındaki süreyi uzatmayın

Metabolizmaya uzun süre bir besin girmediğinde, vücut hayatta kalma mekanizmasını devreye sokar ve metabolizma hızını yavaşlatır. Öğün atladığınızda vücut kıtlık durumuna geçer ve kalori yakımını yavaşlatır. Bunu önlemek için günü beş veya altı mini öğüne bölebilir ya da üç ana öğün ve aralarda sağlıklı atıştırmalıklar tüketebilirsiniz.

diyet 1
Öğün atladığınızda vücut kıtlık durumuna geçer ve kalori yakımını yavaşlatır.

Bu önerileri uyguladığınız takdirde hem gün içinde kendinizi daha zinde hissedebilir hem de açlık hissini kontrol altına alabilirsiniz.

6. Tüm ana öğünlerde protein tüketin

Vücudumuz yediğimiz besinlerin sindirimi için enerji harcar ve metabolizmamız da bu duruma yanıt verir. Vücut, proteini sindirmek için aynı miktarda karbonhidrat ve yağdan daha fazla kalori harcar.  Sonuç olarak da metabolizma hızı yükselir.

Tüm ana öğünlerde protein tüketirken tabii ki yağ oranı düşük proteinleri tercih etmek gerekir. EN iyi protein kaynakları; yumurta, balık, yağsız kırmızı et, derisiz tavuk ya da hindi göğsü, yağsız yoğurt, yağsız süt, fasulye, mercimek, kinoa, chia tohumu.

Sağlıklı, zinde ve dengeli vücut için kendinize bir şans verin. Bugün belki de Güneş size göz kırpıyor.

Selin Şahin Diyetisyen
Araştırmayı, içimdeki öğrenme ateşini hep canlı tutmayı, okumayı, kalemimi kağıtla buluşturmayı ve yeni şeyler öğrenmeyi kendine görev edinmiş bir diyetisyenim. Psikoloji, felsefe, moda, spor, ... Devam