12 adımda daha iyi bir ekip arkadaşı olmanın yolları

Çalışan herkes için geçerli bir istatistik varsa o da, yıl boyunca çalışma arkadaşlarıyla eşlerinden, sevgililerinden, ailelerinden ve evcil hayvanlarından daha çok zaman geçirdikleridir! Haftada ortalama 40 saat çalıştığınızı düşünürsek, çalışma arkadaşlarınızla yıl boyunca harcadığınız zaman 2000 saatin üzerinde demektir. Birlikte bu kadar zaman geçirdiğiniz insanlarla pozitif ilişkiler kurmaksa iş hayatında “hayatta kalmanın” ilk ve en önemli kurallarındandır! Evet, yan masanızda oturan çalışma arkadaşınızın gürültülü burun silme seanslarından hoşlanmıyor ya da diğerinin toplantılarda boş konuştuğunu düşünüyor olabilirsiniz. Ancak iş hayatınızı çekilmez kılmamak için 12 adımda çalışma arkadaşlarınızla daha yapıcı ilişkiler kurabilirsiniz:

Minnetinizi ifade etmekten çekinmeyin

Bir insanla iyi ilişkiler kurmanın en kestirme yolu, ona içten bir teşekkür etmektir. Bu taktiği iş hayatınızda da uygulayarak, gün boyunca omuz omuza çalıştığınız iş arkadaşlarınızı onore edebilir ve onları rahatlatabilirsiniz.

E-posta ve telefonlara hızlıca cevap vermeye çalışın

Elbette herkes bir iş günü boyunca dalgınlıklar ve aşırı yoğun anlar yaşayabiliyor. Ancak iş yerinde sağlam bir yer edinmek istiyorsanız, birlikte çalıştığınız ekipten gelen e-postaları ve telefonları öncelikli saymalı ve bir an önce cevap vermelisiniz. Bu durum hem işin daha hızlı ve kolay halledilmesini hem de ekip arkadaşlarınızın kendilerini değerli hissetmelerini ve motive olmalarını sağlar.

Dedikodudan uzak durun

İnsanı ilişkilerde dengelerin en hızlı ve keskin şekilde değiştiği yerlerin başında ofisler gelir. Bu yüzden siz siz olun, asla dedikodu yapmayın ve dedikodu yapıldığını bildiğiniz ortamlarda bulunmayın. Aksi halde bugün dedikodusunu yaptığınız insanla yarın iyi geçinmeniz gerekebilir.

Mütevazı olun

Mütevazı olmayı, “kendini ağırdan satmanın” zıttı olarak nitelendirmeyin! İş hayatında güven kazanmanın anahtarı olan tevazu, çevrenize iddialı mesajlar vermekten ya da onlara tepeden bakmaktan çok daha iyidir.

Rahatsız edici alışkanlıklar edinmeyin

Unutmayın ki tıpkı evliliklerde olduğu gibi, birbirleriyle çokça zaman geçiren insanlar bazen tahammülsüzlükler yaşayabilirler. Bu tahammülsüzlüğü tetikleyecek alışkanlıklar edinmemelisiniz: İşe sürekli geç kalmak, kahve makinasının ayarlarıyla oynamak, eşyaların yerlerini değiştirmek gibi…

Ekibe yeni katılanlara destek olun

İş yerinde ilk gün daima stresli ve zordur. Bu yüzden ekibe yeni katılanlara karşı arkadaşça ve yol gösterici bir tavır takınmak onların bu zor günü kolayca atlatmalarına yardımcı olacaktır. Ve bu insanlar, iş yerinde tecrübe kazandıkça size duydukları minnet ve güveni hatırlayacaklardır.

Takım arkadaşlarınıza daima destek olmaya çalışın
Takım arkadaşlarınıza daima destek olmaya çalışın

Kaynaklarınızı paylaşın

Ne olursa olsun bireysel olmayın! Bir rapor yazdıysanız ve bu rapor övgü aldıysa arkadaşlarınızla yararlandığınız kaynakları paylaşmaktan kaçınmayın. Veya kimsede olmayan bir beceriniz varsa diğerlerinin de bu becerilerini geliştirmelerine destek olun.

İnsanların kişisel zamanlarına saygı duyun

İşler ne kadar yoğun olsa da herkesin bir özel hayatı olduğunu asla aklınızdan çıkarmayın. Örneğin bir toplantı planlanandan erken bittiyse sırf zaman doldurmak için uzatmayın ki insanlar evlerine ya da sosyal hayatlarına gidebilsinler. Bunu yapmamanız uzun vadede antipati kazanmanıza neden olur.

Yanınızda atıştırmalıklar bulundurun

İlkokul yıllarında yanımızdan ayırmadığımız beslenme çantalarını hatırlayın ve yanınızda daima lezzetli ve sağlıklı atıştırmalıklar bulundurun. Bu şekilde asılan yüzleri güldüreceğinize emin olabilirsiniz!

Asiste edin

İyi bir ekip arkadaşı olmanın olmazsa olmazlarından biri de zor zamanlarda birbirini idare etmektir. Örneğin kişisel bir sorun, hastalık ya da benzeri problemler yüzünden çalışacak durumda olmayan iş arkadaşınızın iş yükünü paylaşın ve ona destek olun. İleride buna sizin de ihtiyacınız olabilir.

Ritüeller yaratın

Ekip ruhunu perçinlemek istiyorsanız sadece size özel ritüeller yaratın. Örneğin iş yükünüzün en yoğun olduğu günün son bir saatini sohbet edip lezzetli bir şeyler atıştırarak geçirin. Ya da hafta sonları birlikte katılabileceğiniz turnuvalar ve takım etkinlikleri organize edin ve bunu gelenekselleştirin.

İyi bir dinleyici olun

Sadece bir dinleyici değil, iyi ve “aktif” bir dinleyici olun. Ve size sorunlarından bahseden ekip arkadaşlarınıza onların sorunlarını analiz etmeye yarayan sorular sorun. Aranızdaki bağın zaman içinde kuvvetlendiğini göreceksiniz.

 

Kaynak:

http://blog.hubspot.com/

 

İlginizi çekebilecek diğer içerikler:

İş yaşamında ekip çalışmasının önemi

Business casual dosyası açılıyor: Bu kış ofiste uygulayabileceğiniz hem şık hem rahat trend önerileri

Ofiste sağlıklı bir gün için dikkat edilmesi gereken 6 önemli nokta

 

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!