Yeni yıl için “karar almak” yerine “niyet etmeyi” denemeye ne dersiniz?

Her sene yeni bir yıla girerken çoğumuz o yıl için uygulamak istediğimiz kararlar alırız. Bu kararların büyük kısmı radikal olur; “Kilo vereceğim, yeni bir işe başlayacağım, bir ilişki bulacağım, hayır demeyi öğreneceğim, yaşamımdan gereksiz kişileri çıkartacağım, dünyayı gezmeye başlayacağım, yemek kursuna gideceğim, oyunculuk eğitimi alacağım, resim yapmaya başlayacağım” gibi. Bu kararlar o yıl yapmak istediğimiz, ulaşmak istediğimiz hedefler ne ise onun için düşüncelerimizden ortaya çıkanlardır genelde.

Yeni bir yılla beraber yaşamımızda zorlandığımız her şey kolaylaşacak, hatta zihnimizin sıklıkla direndiği değişime karşı da olumlu tepki vererek uyumlanacakmışız gibi hissederiz. Bu kararları hayata geçirmek için ihtiyacımız olan şey kendimizi adamak, planlamak ve takip etmek; kısacası değişim kolay değil. Psikolog Richard Wiseman tarafından 2007 yılında yapılmış bir araştırmaya göre Yeni Yıl Kararları’nı hayata geçirmek konusunda sorun yaşayanların oranı yüzde 88, bunun sebebi de hedef belirlemek ve ulaşmak sadece kişisel disiplin veya irade gücü ile değil; niyet ve her ne olursa olsun zorlandığımız anlarda bile zevk alabilme halini yaşayabilmekte.

Wiseman’in yaptığı araştırmaya göre irade gücü çoğunluğumuzda sınırlı, bu sebeple değişimle ilgili zorlanmamız da normal. Yapılan araştırmalar Wiseman’ı destekler nitelikte. Scranton Üniversitesi’nin araştırmasına göre Yeni Yıl Kararı verenlerin %23’ü daha ilk haftadan vazgeçiyor. Ancak %19’u kararlarına bağlı kalıyor. Bunların sebepleri arasında değişime olan isteksizliğimiz, kendimizi objektif olarak takip edememek, planlama eksikliği, aşırı özgüven ve nelerden vazgeçtiğinin farkına varamamak gibi neden yer alıyor…

Kararlardan niyetlere geçiş

Şöyle sizi bir geçmişe davet etsem, çok uzak değil, yakın geçmişe, 2020 yılı için hangi yılbaşı kararlarını vermiş olduğunuzu sorsam, cevaplarınız neler olurdu? Diğer senelere kıyasla bu yıl değişim, verdiğimiz kararlardan çok, bizim kontrolümüz dışında gerçekleşti. Değişime istediğimiz kadar dirensek bile zorunlu yaşadık. Sokağa çıkma yasakları, yurt dışı seyahat kısıtlamaları, restoranlara ve sinemalara gidememek, sosyal hayatın sıfıra yakın bir duruma gelmesi, herkesten çekinir olmak, ekonomik açıdan zorluklar, sevdiklerimize bir şey olur mu kaygısı, endişeli ruh hali ve daha buraya yazmakta zorlanacağım sayısız etkisi ile bir pandemi tüm yaşamlarımızı etkiledi. Bu kararları hayata geçirmek için birçok engelle karşılaştık ve diğer yıllara kıyasla bu engeller daha zorlayıcıydı. Çoğumuz da hayata geçirmemiş de olabiliriz.

2015 yılında ilk yoga eğitmenlik eğitimimi alırken eğitim süreci yılbaşına denk gelmişti. Sevdiğim hocalarımdan biri tüm sınıfa “Bu yıl hangi yeni yıl kararlarını aldınız?” diye sordu, herkes tek tek sıraladı. Sonrada bize “Peki hangi niyetleriniz var?” dedi. Hepimiz kalakaldık çünkü kararlar ve niyetleri bağımsız olarak düşünmemiştik. Karar, bir amaç için düşünülen yargı; niyet ise bir şeyi yapmayı tasarlamak, istekle amaca yönelmek. Yani niyetin içinde irade ve istek daha kuvvetli, değişime açık olmak daha kuvvetli, çünkü zihinden odaklanan ve kalpten geçen bir araya geliyor.

O yıl ilk defa niyet etmeyi seçtim ve gerçekten kararlar verdiğim her yıldan daha fazlasını gerçekleştirdim ve bunları yaparken de zorlanmadım, zorlansam da devam edebilecek güce sahiptim. Yoga derslerimi niyetle başlatmak olmazsa olmazım olurken her özel gün niyetlerimin tohumlarını atmak için ayrı bir zaman dilimi oldu.

2021 için bir değişiklik yapsanız ve bu sene “yeni yıl niyetleri” belirleseniz nasıl olur?

Nasıl niyet belirleyeceğiz?

En genel yeni yıl kararlarından birini örnekleyerek başlayalım.

“Kilo vermek” – Yeni Yıl Kararı: Bu yıl 10 kilo vereceğim. Yeni Yıl Niyeti: Kilomla bu yıl daha sağlıklı bir ilişkim olsun.

İlkinde yargılama, kendini kontrol etme ve kendini adama zorunluluğuna odaklıyken, niyet olan kabullenme odaklı, yani çok farklı bir bilinç seviyesinden ortaya çıkıyor. Birinde kendimizi eksik, fazla veya yetersiz görürken, niyet olanında bu halimle okeyim ama daha iyi olabilirim, olmasam da yaşam devam eder, yani denemekten bir kaybım olmaz. Yargılar üzerine hedef odaklı yaklaşımla zihne yapılan baskı artarken, kabullenme odaklı yaklaşımla zihin kendini baskıda hissetmediği için değişime daha kolay adapte olabiliyor.

Olumlamaların etkisi

Niyetlerden sonra gelen bir diğer adım ise, olumlamalar ile desteklemek. Olumlamalar net, pozitif, şimdiki zamanda ve yaratmak istediğin şeyi kapsayan şekilde olmalı.

Karar – Kilo vermek istiyorum.
Niyet – Sağlıklı bir beden için sağlıklı bir kiloda olmayı niyet ediyorum.
Olumlama – Bedenim için sağlıklı olana hazırım.

Karar – Anda yaşamak.
Niyet – Daha fazla An’da olabilmeyi niyet ediyorum.
Olumlama – Yaşam ne sunuyorsa her daim hazır ve açığım.

Karar – Bir ilişkim olsun.
Niyet – Sevdiğim ve sevildiğim bir ilişki yaşamayı niyet ediyorum.
Olumlama – Sevmek ve sevilmek benim hakkım ve ben buna değerim.

Niyet belirlemek ve bu niyetle çalışmak isterseniz, kalbin arzusunu gerçekleştirmek için dilek ağacı meditasyonuna buradan ulaşabilirsiniz

Sizin yeni yıl niyetleriniz neler?

İlginizi çekebilir: Mutluluk ayrıntılarda gizlidir: Yaşamınızdaki mutluluğu görebilmeniz için 3 öneri

Meltem Fakabasmaz Yoga Terapi, Nefes ve Meditasyon Eğitmeni
İstanbul’da doğdum. Anaokulundan lise sona kadar okuduğum FMV Işık Lisesi’ni tamamlayarak Endüstri mühendisliği okumak için rotamı Kıbrıs’a çevirdim. 4 sene sonunda okul ikincisi olarak ... Devam