Finansal bahar temizliği: Adım adım bütçe yenileme

Bahar mevsiminin son ayı olan mayıs ayındayız. Kışlıklar yıkanıp kaldırıldı, yazlık kıyafetler gün yüzüne çıkarıldı, giyilmeyenler bağış için ayrıldı. Evlerimizde dip köşe temizlik yaptık, tarihi geçenleri attık… Fakat ben bugün pek kimsenin el atmadığı bir konu olan finansal bahar temizliğinden bahsedeceğim.

Bir soru; aranızda kaç kişinin yeni yıl hedefleri arasında finansal hedefler de vardı? Borçlarımı kapatacağım, daha az harcayacağım, daha fazla biriktireceğim… Beşinci aydayız. Peki, geçtiğimiz dört ay boyunca bu hedeflere ne kadar yaklaşıldı? Yeni yılda alınan kararların üç aşağı beş yukarı %80’i daha Şubat ayına gelmeden unutulur. Bahar mevsimi, unutulan hedefleri hatırlamak ve kontrolü yeniden ele almak için harika bir fırsattır.

Gelin, birlikte adım adım mali durumumuzu gözden geçirelim.

Mevcut durumunuzu belirleyin

Şu an ne durumdasınız? Ne kadar kredi kartı borcunuz var? Taksitle bir şeyler aldınız mı ve aldıysanız, kaç taksiti kalmış? Terfi veya maaş artışı aldınız mı, yatırımlarınız istenen miktarda değer kazanmış mı? Bundan sonraki günlerde nasıl aksiyon alacağınızı planlayabilmeniz için anlık durumunuz hakkında her şeyi bilmeniz oldukça önemli. Gelir ve giderlerinizi, varlık ve borçlarınızı önünüze koyun.

Bütçe planı yapın

Mevcut durumunuz, yılbaşında aldığınız kararı artık uygulayamayacağınız duruma gelmiş olabilir. Anlık mali durumunuza uygun yeni bir planlama yapın. Harcamalarınızı hangi kalemden kısarak daha fazla birikim yapabilirsiniz? Her ay ne kadar kenara koyarak yıl sonunda hedeflediğiniz tutara ulaşabileceksiniz? Yeni yıl hedefinize ulaşmanız için gereken rakamları yeniden belirleyerek bütçe planınızı tazeleyin.

Güvence planlarınızı gözden geçirin

Kasko, deprem, özel sağlık veya hayat sigortanızın yenileme zamanı gelmiş olabilir. Hayatta başımıza gelebilecek risklere karşı yaptırdığımız bu gibi güvence poliçeleri yenileme veya güncelleme gerektirebiliyor. Ek olarak, yenileme dönemi yaklaştığında size bunu hatırlatacak ve size en uygun planlamayı sunacak bir güvence danışmanı ile çalışmıyorsanız, siz fark etmeden ödemeleriniz aksamış ve poliçeniz geçersiz olmuş bile olabilir. Poliçelerinizin aktif olup olmadığını kontrol edin, zamanı geldiyse yenileyin ve poliçeniz yoksa, bütçeniz doğrultusunda mutlaka kendinizi güvence altına alın.

Harcamalarınızı kontrol edin

Farkında olmadan ihtiyaç dışı harcamalar yapıyor olabilir misiniz? Yıl sonunda otomatik yenilenen ücretli uygulamalar, işten güçten fırsat bulamadığınız için aylardır girmediğiniz dijital platformlar, bir hevesle kaydolup toplam beş kez bile kapısından girmediğiniz spor salonları gibi otomatik ödemede olduğu için fark etmediğiniz hatta unuttuğunuz harcamalarınız olabilir. Eğer gerçekten kullanmıyorsanız ve (kendinize karşı dürüst olun) gelecekte de kullanmaya pek niyetiniz yoksa, finansal bahar temizliği yaparken bu otomatik ödenen üyeliklerden de çıkıp, harcamalarınızı temizleyin.

Borçtan kurtulun

Kredi çektiyseniz, kredi kartı borcunuz varsa, taksitleriniz devam ediyorsa ya da bir yakınınızdan borç aldıysanız, birikim ve yatırım yapmaya başlamadan önce yapılacak ilk iş o borçtan kurtulmak olmalıdır. Borç, paranızı bağlar. Paranızı özgürce kullanabilmeniz için kimseye borçlu kalmamalısınız.

Bahar temizliğini paraya dönüştürün

Kırık, kirli veya yırtık olmayıp yine de son bir yılda hiç kullanmadığınız eşyaları bahar temizliğinde kenara ayırdıysanız, bu eşyaları ikinci el platformlarında satışa çıkararak ek kazanç elde edebilirsiniz. Bu ek kazancı, finansal hedefinize daha hızlı ulaşmak için kullanabilirsiniz.

Portföyünüzü yeniden yapılandırın

Zamanında, o zaman için mantıklı olan yatırımlar yapmış olabilirsiniz. Portföyünüzdeki hisseler, fonlar ve emtialar günümüz şartlarında da hala iyi bir yatırım mı? Belki bazılarını elden çıkarma vakti gelmiştir, belki de portföyünüze eklemek isteyeceğiniz yeni potansiyel fırsatlar doğmuştur. Varlık portföyünüzü gözden geçirin ve kendi mali durumunuza ve piyasa şartlarına uygun biçimde yeniden düzenleyin.

Emeklilik planınızı iyileştirin

Yaşlı nüfus artıyor, ortalama ömür beklentisi eskisinden çok daha yüksek. Gelecekte yaşlı nüfusu desteklemek sadece bizde değil, dünyanın her yerinde çok daha zor olacak. Sadece devlete sırtımızı dayamak, tüm ümidimizi ileride alacağımız tek bir emekli maaşına bağlamak yeterli değil. Gençken, çalışıyor ve kazanıyorken ilerisi için bireysel emeklilik birikimimizi de mutlaka başlatmalıyız. Zaten bir BES’iniz varsa, finansal danışmanınızla konuşarak katkı payı arttırma ve fon dağılımını düzenleme ile var olan planı iyileştirebilirsiniz.

Plana sadık kalın

Disiplin, öz sevginin en güçlü formudur. Sizin hayalinizi gerçekleştirmek, sizi hedeflerinize ulaştırmak için sizin yapmış olduğunuz bir bütçe planı var ortada. Kısa vadeli zevkler için ihtiyacınız olmayan şeylere para saçıp uzun vadeli kazancınızdan olmayın. Kendi menfaatiniz için kendinize verdiğiniz sözleri tutun.

Kendinize kontrol noktaları belirleyin

Doğru yolda devam ettiğinizden emin olmak için mevcut durumunuzu düzenli aralıklarla kontrol edin; örneğin, üç ayda bir veya her ayın ilk iş günü. İşler planlandığı gibi gitmediğinde erken teşhis, paranızı kurtarır, çok geç olmadan portföyünüzde veya planlamanızda değişiklik yaparak kayıp yaşamanıza engel olur.

Kaynaklar:

Spring Clean Your Finances – Succession Wealth

8 Tips Spring Clean Your Budget – Save Live Thrive

İlginizi çekebilir: Temelde sadece para tuzağı olan 5 çevre dostu alışkanlık

Çağla Lotinac Akman
AgeSA'da birikim ve güvence danışmanı ve çevre aktivisti. Hafta içi 9-5 danışanlarına finansal danışmanlık vererek insanları daha varlıklı hale getirmek, hafta sonu da deniz ... Devam