Temelde sadece para tuzağı olan 5 çevre dostu alışkanlık

İklim değişikliğinin etkilerinin gözle görülür, hatta sebep olduğu yıkıcı etki sebebiyle gözümüze batar hale geldiği şu zamanlarda çevre dostu tercihler yapmaya çalışan, tüketim alışkanlıklarını değiştirmeye ve daha bilinçli adımlar atmaya hevesli insan sayısı her geçen gün artıyor. Bu harika! Fakat ekolojik yaşamın yanlış anlaşılması ya da “popüler ve havalı” olduğu gibi yanlış sebeplerden tercih edilmesi, ekolojik tercihler yapmanın pahalı ve zor olduğu algısını yaratabiliyor. Halbuki bu yanlış anlaşılmalar giderildiğinde ekolojik yaşam sadece gezegenimize değil, cebimize de iyi gelir. 

Ekolojik yaşamın popüler hale gelmesi ile yaygınlaşan ama çevreye faydasından çok cebimize zararı dokunan bu beş alışkanlığa gelin, hep birlikte bir bakalım.

1. Plastik düşmanlığı

Plastik doğada kendiliğinden çözünmediği ve zamanla toksik kimyasallar açığa çıkardığı için gezegenimiz için büyük bir tehdit, evet. Ancak bu, plastiği şeytanlaştırmak demek olmamalı. Hepimizin elinin altında halihazırda bulunan plastik araçlar ve gereçler var. Sırf çevre dostu değil diye hala iş gören, sağlam ve çoktan satın alınmış plastik gereçleri çöpe atmak ve yerine çok daha çevre dostu malzemelerden üretilmiş ürünler satın almak, hep cebinize zarar verir hem de gezegenimize. Elimizde var olanı suyu çıkana kadar kullanmak ve yenisi alınması gerektiğinde çevre dostu alternatifler öncelik vermek, plastik düşmanlığı yapmaktan çok daha etkili bir çözüm olacaktır.

2. Elindeki her şeyi çevre dostu alternatifleri ile değiştirmek

Evimizdeki metal çatal kaşıkları kullanabilecekken bambu çatal kaşık setine, zaten sahip olduğumuz eski kumaşları kesip el bezi yapabilecekken “eco-friendly” özel tasarım temizlik bezlerine gerçekten ihtiyacımız var mı? Ekoloji blogger ve infulencer’ların çekici ve gerekli göstererek pazarlamasını yaptığı ürünlere sahip olmaya çalışmanın hiç kimseye faydası yok. Her tüketimin bir karbon maliyeti vardır. Tüketimi ne kadar azaltırsak, tüketim alışkanlıklarımı ne kadar beğeni ve özenme odağından uzaklaştırıp ihtiyaç odaklı hale getirebilirsek, o kadar ekonomik ve ekolojik adımlar atmış oluruz.

3. Çevre dostu ürünleri internetten satın almak

MIT (Massachusetts Institute of Technology)’de yapılan bir çalışmaya göre, online alışverişin karbon emisyonu normal alışverişin sebep olduğu emisyonun tam beş katı! Ürünlerin depolanması için harcanan enerji, plastik ambalajla paketleme ve nakliye esnasında tüketilen fosil yakıtlar göz önüne alındığında, sonuç pek de şaşırtıcı değil. Online alışverişin pek çok avantajı olduğu, hayatımızı oldukça kolaylaştırdığı bir gerçek ama imkânımız varsa alışverişimizi elden, yüz yüze yapmak, çok daha çevre dostu bir davranış.

4. Ambalaj konusuna fazla takılmak

Tek kullanımlık olan ve inceliği yüzünden geri dönüşüme elverişli olmayan plastik ambalajların çevreye de yaban hayatına zarar verdiği şüphe götürmez bir gerçek. Ancak satın alacağımız bir ürünün ne kadar çevre dostu olduğu sadece çevre dostu bir ambalaja sahip olup olmaması ile ölçülemez. Ürünün içeriği, üretim ve nakliye aşamalarında sebep olduğu kirlilik de hesaba katılmalı. İçerik bakımından çevre tahribatı yaratan ama kompost edilebilir bir ambalaja sahip bir ürün yerine temiz içerikli ama plastik ambalajlı bir ürünü tercih etmek, çevre dostu ambalajların daha pahalı olduğunu da düşünürsek, hem ekonomik hem ekolojik bir tercih olacaktır. 

5. Tüketim tercihlerine fazla odaklanmak

Elbette sahip olduğumuz tüm eşyaların ve alışkanlıkların çevre dostu olması harika ve elbette tüketim tercihlerimizin gezegenimiz üzerindeki etkisi büyük. Fakat çevre için, bir şeyler satın almak ya da almamaktan çok daha fazlasını da yapabiliriz. Sivil toplum kuruluşları ile çöp toplama ya da ağaç dikme gibi gönüllü çalışmalara katılmak, çevre dostu değişimleri destekleyen kuruluşlara ya da kişilere maddi manevi destek olmak, tek başımıza yapabileceğimizden çok daha fazlasını yapabilmemizi, iyiye doğru çok daha büyük ve hızlı bir değişimin parçası olabilmemizi sağlar. 

Kaynaklar

Dimitri Weideli, Environmental Analysis of US Online Shopping, MIT Center for Transportation & Logistics, Cambridge MA, USA. URL: https://ctl.mit.edu/sites/default/files/library/public/Dimitri-Weideli-Environmental-Analysis-of-US-Online-Shopping_0.pdf 
The Financial Diet – 7 “Eco-Friendly” Habits That Are Mostly Just Money-Wasters

İlginizi çekebilir: Evlerimizdeki toksisitesi en yüksek 8 şey ve zehirsiz alternatifleri

Çağla Lotinac Akman
Galatasaray ve UPS spor kulüplerinde 12 yılını verdiği voleybol kariyerine, bilim insanı olma isteğiyle son vermiştir. İstanbul Teknik Üniversitesi'nde Moleküler Biyoloji Genetik ve Biyoteknoloji ... Devam