Yatakta çürüme trendi (bed rotting) faydalı mı zararlı mı?

TikTok başta olmak üzere, farklı sosyal medya platformlarında şaşırtıcı ve ilginç öz bakım tekniklerine rastlıyoruz. Bu tekniklerden bazıları hayatımızı istediğimiz yönde geliştirmemize yardımcı olurken bazılarının da sadece plasebo etkisi yarattığını fark edebiliyoruz. Son zamanlarda, faydaları sıkça tartışılan bu tekniklerin arasından bir fenomen öne çıkıyor: Bed rotting. Bu yazımızda, sizler için bed rotting trendinin Türkçe’si ile ‘yatakta çürüme‘ akımının ne olduğunu ve etkilerini kaleme aldık.

Bed rotting nedir?

Türkçe’ye ‘yatakta çürüme’ veya ‘yatakta zaman harcama’ şeklinde çevirebileceğimiz bed rotting, genellikle Z kuşağı tarafından sergileniyor. TikTok’ta bir trend haline gelen bu yöntem, yatakta vakit geçirerek rahatlamaya odaklanıyor. Bu trendi uygulayan insanlar, bütün gün boyunca yatakta uyumayı veya başka şeylerle ilgilenmeyi tercih ediyorlar. Örneğin, uyandığı zamandan uyku vaktine kadar yataktan acil durumlar haricinde çıkmadan dizi izleyen bir insanın bed rotting yaptığını söyleyebiliriz.

Bed rotting uygulayıcıları, bu yöntemi etkili bir öz bakım tekniği olarak tanımlıyor. Bu insanlara göre, yatakta minimum efor sarf ederek bir şeylerle ilgilenmenin veya hiçbir şey yapmamanın çok değerli bir dinlendirici etkisi var. Bu insanlar, haftanın stresini ve günlük hayatın koşuşturmacasını bütün gün yatakta uzanarak üzerlerinden atıyorlar.

İş hayatı ve okul hayatının getirisi olan kaygılardan ve stresten arınmak için tercih edilen bu trend, kafa dinlemek için geliştirilmiş farklı bir yöntem olarak görülüyor. Ayrıca, romantik ilişkilerden arkadaşlık ilişkilerine kadar farklı ilişki türlerinde rastlanan yorucu durumların etkilerinden de bed rottingle çıkılabileceği öne sürülüyor.

Bed rotting fiziksel ve psikolojik sağlığı nasıl etkiliyor?

Bu öz bakım yönteminin bir noktaya kadar yararlı olabileceği belirtiliyor. Bazı insanlar, günlük hayatlarında yatakta vakit geçirerek rahatlamayı, hatta uyumayı bile unutabiliyor. Bu unutkanlık durumu için de bed rotting üzerine çok düşünülmemiş ama rahatlatıcı etkisi olan bir çözüm görevi görebiliyor. Her ne kadar bu yöntem insanlara boş vakit geçirmenin, yatakta var olmanın ve rahatlamanın önemini gösterse de alışkanlık haline geldiği zaman zararlı olabiliyor. Şimdi, bu yöntemin belirgin zararlarını sizlerle paylaşmak istiyoruz.

Yatakta çürüme trendi, bilinçli bir şekilde uygulanmadığı zaman endişeleri azaltmak yerine insanların kaygılanmasına yol açabiliyor. Kaygılanmanın ortaya çıkışıyla da rahatlamak isteyen bireylerin stres seviyesi yükselişe geçiyor ve bu yöntem amacından sapıyor. Ayrıca, günlük hayatın iyice içine entegre edilen bu yöntemin bir süre sonra depresyon gibi ciddi psikolojik problemleri de doğurabileceğini vurgulamak istiyoruz.

Gün boyunca yataktan çıkmadan pasif bir şekilde vakit geçiren insanlar, aslında sosyal izolasyona girmiş oluyorlar. Sosyal ortamlardan uzun bir süre boyunca uzak kalma durumu da başta romantik ilişki olmak üzere tüm ilişki çeşitlerini olumsuz etkiliyor. Kişisel iletişim kanallarına zarar veren bed rotting, aynı zamanda insanların iletişim yeteneklerini de geriletebiliyor. Bu yüzden, bu yöntemle rahatlamak isteyen bireylerin dengeli bir şekilde hareket etmesi gerekiyor.

Sosyalleşmeye ve ruh sağlığına hasar verebilen bed rotting, fiziksel sağlığı da olumsuz etkileyebiliyor. Bu yöntem bir alışkanlık haline getirildiği zaman insanların uyku düzenlerini etkilemeye başlıyor. Gün boyunca yatakta vakit geçirildiği zaman uykuya dalmakta sıkıntı yaşanabiliyor ve deliksiz bir uyku çekmek zorlaşıyor. Doğal ışıkla buluşmayı engelleyen bu yöntem, aynı zamanda kas sağlığını da olumsuz etkiliyor. Yoğun bakım hastalarıyla yapılmış bir araştırmaya göre, uzun bir süre hareket edilmediği zaman kaslardaki ve kemiklerdeki mineral miktarı azalmaya başlıyor. Mineral azalması sonucunda da kaslar kuvvet kaybediyor ve bir şeyin yerini değiştirmek gibi günlük faaliyetleri gerçekleştirmek zorlaşıyor. Bed rotting de gün boyunca çok az hareket etmeyi gerektiren bir yöntem olduğu için kas sağlığına hasar verebiliyor. Ayrıca, tüm gün yatakta durulduğu zaman dolaşım sisteminin çalışma düzeni de bozulabiliyor.

İlk bakışta bed rotting rahatlatıcı ve stres azaltıcı bir yöntem gibi gözükse de alışkanlık haline getirildiği zaman hem fiziksel hem de psikolojik sağlığa hasar veriyor. Bu nedenle, gün içinde hareket etmeyi unutmayıp uyku düzeninizi olumsuz etkileyebilecek aktivitelerden uzak durmalısınız.

İlginizi çekebilir: Evde mükemmel bir ‘ben zamanı’ için ihtiyacınız olan tüm ürünler

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!