Gereğinden fazla su içtiğinizi nasıl anlarsınız: ‘Overhydration’ın belirtileri

Özellikle yaz aylarında ısınan havanın etkisiyle vücudumuzun daha fazla suya ihtiyaç duyduğu ve gün içinde sık sık soğuk sularla serinlediğimiz bir gerçek. Vücuttaki yaşamsal faaliyetlerin devam etmesi, bütüncül sağlığın korunması; bedensel ve zihinsel tüm süreçlerin verimli bir şekilde işlemesi için her gün yeteri kadar su tüketmek şart elbette ki; ama her şeyin olduğu gibi ‘suyun da fazlası zarar.’ Vücudunuzun ihtiyaç duyduğu sudan fazlasını tükettiğinizde sağlığınızı tehlikeye atabilirsiniz. Aşırı su tüketimi veya overhydration, vücudun dengesini bozarak kasların düzgün çalışmasını engellediği gibi, çeşitli baş ve mide ağrılarına, kramplarına da neden olabilir. Daha da kötüsü, su toksemisi olarak bilinen ölümcül su zehirlenmesine yol açabilir. Yaşam kaynağı olan ‘su’yu gereğinden fazla tüketmenin belirtileri ile olası sağlık sorunlarının önünü kesebilirsiniz. İşte ‘overhydration’ın belirtileri:

Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun.

1. Çok açık renkli idrar

Yeterince su içip içmediğinizi belirlemenin en pratik yollarından biri idrarınızın rengini kontrol etmektir. Koyu sarıysa, kötü bir işarettir, yani susuz kalmışsınız demektir. İdeal olarak, idrarınız, hidrasyon seviyenizin optimal olduğunu gösteren açık sarı olmalıdır. Eğer idrarınız şeffafsa, aşırı su içtiğiniz ve su alımınızı biraz azaltmanız gerektiği anlamına gelebilir.

Not: İdrar renginin normalden farklı olması çeşitli hastalıkların da habercisi olabilir. Bu nedenle bir tuhaflık gözlemlediğinizde olası bir sağlık sorununun tanı ve tedavisi için uzman görüşüne başvurmanızda yarar var.

2. Sık idrara çıkma

Aşırı artan su tüketimi, gece de dahil olmak üzere günde daha sık idrara çıkmaya neden olabilir. Çoğu insan günde 6 ile 8 kez idrara çıkar; ancak günde 10 defadan fazla tuvalete koşuyorsanız, bu durum muhtemelen ihtiyacınızdan çok daha fazla su içtiğinizin göstergesidir.

3. Yorgun hissetme

Çok fazla su içmek hiponatremiye yol açabilir. Hiponatremi, kandaki düşük sodyum seviyeleri ile ilişkilidir ve aşırı hidrasyonun bir işaretidir. Hiponatremi, enerji seviyelerinde düşüşe, uyuşukluğa ve sürekli yorgunluk hissine neden olabilir. Kendinizi her zamankinden daha bitkin hissettiğinizde su tüketiminizi kontrol etmenizde fayda var.

4. Şişmiş ayaklar, eller, dudaklar

Su, vücudun elektrolit dengesinin korunmasına yardımcı olur. Elektrolitler, normalde enerji seviyesini yüksek tutmaya yardımcı olur; ancak çok fazla su tüketildiğinde bu elektrolit dengesi bozulmaya başlar. Bu denge bozulduğunda da eller, ayaklar ya da dudaklarda şişme şeklinde kendini gösterebilir.

5. Baş ağrıları ve mide bulantısı

Aşırı hidrasyonun neden olduğu hiponatremi, aynı zamanda kandaki sodyum seviyesinin düşmesine bağlı olarak mide bulantısı, kusma, ishal, zonklayıcı baş ağrılarının ortaya çıkmasına zemin hazırlayabilir. Özellikle uzun süren ve şiddetli geçen baş ve mide ağrılarında sebep gereğinden fazla su içmek olabilir.

6. Zayıf ve titrek kaslar

Çok fazla su içmekten dolayı elektrolit seviyeleri düştüğünde, vücut dengesi bozulur. Fiziksel yorgunluk, ağrılar ve şişmiş el-ayaklardan bağımsız kollarda ve bacaklarda titremeler de meydana gelebilir. Dengesizleşen elektrolit seviyeleri titrek kasların yanı sıra, kas spazmlarına ve kramplara da neden olabilir.

Unutmayın:

  • Hidrasyon, hayati önem taşısa da fazla tüketiminin yaratabileceği sağlık sorunlarından kaçınmak için günlük su tüketiminizi kontrol altında tutmanız şart. Isınan havalarda kendinizi kaptırmadan sadece ihtiyacınız olan su miktarını almaya özen gösterin.
  • Doğru su miktarı yaşa, cinsiyete, aktivite düzeyine ve daha fazla faktöre bağlı olarak kişiden kişiye değiştiği için ‘Ne kadar su tüketmeliyiz?’ sorusunun tek bir doğru cevabı yoktur. Ancak, uzmanlara göre günde 8 bardak, yani yaklaşık 2 litre su tüketmek önemlidir.
  • Sonuç olarak, hidrasyon ne kadar kritik olursa olsun, aşırı hidrasyonun da tehlikeleri hep akılda tutulmalıdır. Su alımınızı düzenlemek ve idrar renginize dikkat etmek, aşırı sıvı tüketiminden kaçınmanın etkili yollarıdır.

Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun.

Kaynak: mayoclinic, healthline, mindbodygreen

İlginizi çekebilir: Sağlığımız için günde ne kadar su tüketmek gerekiyor?

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!