Stressiz yolculuk hazırlığı: Tatil valizinde mutlaka olması gerekenler

Tatil zamanı geldiğinde içimizin coşkusu tavan yapsa da birçoğumuz bu heyecanı baskılayacak bir stresle karşılaşabiliyoruz: O da valiz hazırlama! Kimini hiç strese sokmayan, son gece şipşak hazırlanan tatil valizi, kimileri için günler öncesinden kaygı verici bir hadiseye dönüşebiliyor. “Ah şunu da mı alsam, acaba bunu koysam giyer miyim, gittiğimiz yerde şu var mı/yok mu…” gibi sorular tatil valizi hazırlamanın belki de en sinir bozucu anlarına neden olabiliyor. Hele bir de onca strese rağmen bir şeyler eksik kalınca, tatil heyecanının üzerine gölge düşebiliyor. Biz de o kara bulutlar ortadan kalksın, valiz hazırlarken kimse strese girmesin diye tatil valizinde mutlaka olması gerekenleri bir araya getirdik:

Seyahat için gerekli belgeler

Kimlik, ehliyet, yurtdışına seyahat ediyorsanız pasaport, varsa seyahat sağlık sigortası belgeleri, biletler, kısacası yolculuk için gerekli tüm kağıtları ilk iş hazırlayın. Havaalanında sıkıntı yaşamamak veya kimlik/ehliyet gerekli olan yerlerde paniğe kapılmamak için tüm gerekli belgeleri bir yerde toplu tutun. Cüzdanınızı, kartlarınızı da unutmayın!

Yolculuk konforunu artıran eşyalar

Uzun yola çıkıyorsanız ya da seyahatiniz boyunca konforunuzdan ödün vermek istemiyorsanız boyun yastığı, yolda uyumayı seviyorsanız göz maskesi, yol tutuyorsa mide bulantısını önleyecek bir ilaç mutlaka yanınızda bulunmalı. Yolda telefonunuzdan ya da tabletinizden bir şeyler izlemeyi seviyorsanız telefon tutuculardan da yanınıza alabilirsiniz. Ancak hatırlatmaya gerek yok ama biz yine de söyleyelim, şoför sizseniz bu maddeyi es geçebilirsiniz .

Elektronik aletler

Malum dijital çağ… Telefon, tablet, bilgisayar, kısacası tüm elektronik aletler hayatımızın ayrılmaz bir parçası. Dolayısıyla başta şarj aletleri olmak üzere küçük bir çantada kabloları, cihazları toplamak şart. Şarj aletleri (varsa akıllı saat, tablet, telefon şarj aletleri), yurtdışına seyahat ediyorsanız priz dönüştürücü, taşınabilir powerbank, kullanıyorsanız aktarım kablosu, gerekliyse usb bellek, kulaklık ve benzeri tatilde kullanacağız her şey için valizinizde yer açın!

Kişisel bakım ürünleri

Eğer, bir otele veya pansiyona gidiyorsanız, muhtemelen gittiğiniz yerde birtakım kişisel bakım ürünleri olabilir; şampuan, saç kremi vb. Fakat, kamp yapacaksanız veya bir ev kiraladıysanız tüm kişisel bakım ürünlerinizi her ihtimale karşı yanınızda götürmenizde fayda var. Diş fırçası, diş macunu, şampuan, sabun, vücut losyonu, parfüm, deodorant, ağız suyu, tarak, ped, lif, tırnak makası, cımbız, tıraş-ağda malzemeleri, gibi temel hijyen malzemelerini yanınıza almayı unutmayın. Ayrıca makyaj malzemeleriniz için de ayrı küçük bir çanta hazırlayabilirsiniz. Böylece gittiğiniz yerde nerde neyi arayacağınız konusunda sıkıntı yaşamazsınız.

Güneş koruyucuları

Yaz tatilinde en fazla dikkat etmemiz gereken konu güneşin zararlı ışınları! Kışın soğuk günlerinde sıcakların hayalini kurmuş olsak da kendimizi güneşe tamamen teslim etmememiz gerekiyor. Dolayısıyla önlem almak şart. Bir yaz tatili valizinin içerisinde mutlaka olması gereken ilk şey, yüksek koruyucu özelliği olan bir güneş kremi. Ve tabii ki şapka ve güneş gözlüğü. Hatta güneş kremini yenilemenizi hatırlatacak renk değiştiren küçük yapışkanlı bantlardan da valize atmanızda fayda var. Sıcakların etkisini de azaltmak istiyorsanız minik bir el vantilatörünü de yanınıza alabilirsiniz.

Havlular

Otellerin çoğunda banyo ve baş havlusu veriliyor olsa da kendinizi rahat hissettirmiyorsanız veya otelde konaklamayacaksanız banyo havlularını yanınıza almayı unutmayın. Ayrıca plaj için de ayrı bir havlu koymanızda fayda var. Tuzlu havlularla duştan sonra kurulanmak istemeyebilirsiniz Dilerseniz hızlı kuruyan mikrofiber havluları ya da daha ince yapıdaki peştemalleri de tercih edebilirsiniz.

Plaj/deniz malzemeleri

Çoğu plaj taşlı olabilir, bu nedenle sahilde rahat yürümeniz ve ayaklarınızı koruyabilmek için deniz ayakkabısı almanızda fayda var. Gözlerinizi tuzlu sudan korumak ve su altını keşfetmek için deniz gözlüğü, şnorkel, bone, kulaklarınıza su kaçmasını önlemek için de kulak tıkacı alabilirsiniz. Mayo, bikini, deniz şortu ve pareo almayı da unutmayın.

Ecza çantası

Evden uzakta olmak rutinlerimizin aksamasına neden olduğu için bedenimiz değişimlere hızlıca ayak uyduramayabiliyor ve genellikle sindirim sistemi bu değişimlerden ilk olarak etkileniyor. Bağırsak hareketlerini düzenlemek için ilaç çantanıza probiyotik eklemeyi unutmayın. Ayrıca, olası alerjik reaksiyonlara, böcek ısırıklarına karşı krem, güneş yanıklarına karşı after sun etkili losyon, yara bandı, sargı bezi, ağrı kesici gibi temel ecza gereksinimlerini de her ihtimale karşı yanınıza alın. Islak mendil, el dezenfektanı, sinek kovucu spreyi de ekleyin. Doğal sinek kovucular için şu yazımıza da tıklayabilirsiniz: “Doğal sinek kovucular: Sivrisinekleri kaçıracak 10 doğal yöntem”

Uygun kıyafet, ayakkabı ve aksesuarlar

Tatil boyunca muhtemelen sadece birkaç kere giyeceğiniz veya hiç giymeyeceğiniz kıyafetleri valizinize koymayın. Sadece giyeceğinizden emin olduğunuz kıyafetleri ve kesin kullanacağınız aksesuarları yanınıza alın. Gideceğiniz yerin hava durumunu ve çevresel şartlarını önceden öğrenin ve ona göre kıyafetlerinizi seçin. Yaz aylarında terlememek için pamuklu, keten, bambu gibi ince kumaşları tercih edin, plaj terliklerinizi ya da plaj için uygun sandaletlerinizi de yanınıza alın. İç çamaşırlarınızı, çoraplarınızı da unutmayın.

Sevdiğiniz kitaplar ve günlük

Seyahat sırasında önemli adresleri, notları veya izlenimlerinizi not almak için bir not defteri ve kalem taşıyabilirsiniz. Ya da yazmayı bir türlü alışkanlık haline getiremediyseniz günlük tutmak için bir anı defteri valizinize atabilirsiniz. Tatilinizin uzunluğuna göre bir ya da birkaç okuma kitabı almayı da unutmayın.

Ayrıca şu ipuçlarını da göz önünde bulundurun:

  • Kıyafetlerinizi kombinler yaparak seçin, böylece giymeyeceğiniz ya da nasıl giyeceğinizi bilmediğiniz parçaları götürmez, kendinize boşuna yük yapmazsınız.
  • Küpe, bileklik, kolye gibi takılarınızın karışmaması, zincirlerin birbirine dolaşmaması için bölmeli aksesuar çantasında ya da özel takı kutusunda yanınıza alın.
  • Dökülme riski olan krem, şampuan gibi kozmetik ürünlerin kapaklarını iyice sıkın, streç film, küçük büzmeli bez kese ya da buzdolabı poşeti gibi ekstra bir şeyle kaplayın.
  • İç çamaşırları, çoraplar, tişörtler ya da ayakkabılar gibi farklı parçaları kolayca ayırabilmek için valiz içi düzenleyicileri ya da küçük hurçları kullanın.
  • Mümkün olduğunca hafif ve kolay taşınabilir bir valiz tercih edin. Hantal ve ağır bir valiz taşımak seyahat keyfinizi olumsuz etkileyebilir. Kolayca hareket ettirebilmek dört tekerlekli valizleri tercih edebilirsiniz.
  • Kıyafetleri rulo halinde sararak yerden tasarruf edin ve kırışmasını önleyin. Ayrıca daha fazla eşya sığdırabilmek için valizini dik bir şekilde kullanarak yerleştirin.
  • Kirli kıyafetleriniz için ayrı bir file ya da kirli torbası koymayı unutmayın.
  • Değerli eşyalarınız için valiz kilidi takın. Ama şifresini unutmayın .
  • Eğer uçakla seyahat edecekseniz havaalanlarında valizinizin zarar görmemesi için valiz kılıfı kullanın ya da valizinizi havaalanında koruyucu ile kaplatın.

Son olarak seyahat dönüşü için valizinizde biraz boş alan bırakın. Çünkü gittiğiniz yerlerden yeni eşyalar ya da hediyelikler alabilirsiniz. Dönüş stresini azaltmak için valizde yer kaldığından emin olun! Valiz hazırlamayı da son güne bırakmayın!

İyi yolculuklar ve iyi tatiller, “Ah şunu valize koymuş muydum…” diye düşünmediğiniz bir tatil olsun!

Kaliteli ve kullanışlı valizlerden seyahatiniz boyunca size eşlik edecek konforlu yardımcılara ihtiyacınız olacak her şey hazırladığımız Seyahat seçkisinde.

İlginizi çekebilir: Tatile çıkmadan tatilde hissetmek için evde ve şehirde yapabilecekleriniz

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!