Her zaman mutlu olmamanız neden normal?

Gün içinde ne tarafa baksak mutlu insan manzaraları görüyoruz. Instagram’da hep gülen insan fotoğrafları ya da insanı kıskandıracak aktivitelerin paylaşımına şahit oluyoruz. Televizyonda, dergilerde, reklam panolarında, bize dünyada herkesin mutlu olduğunu söylüyor. Gerçekten de durum böyle mi? Herkes bu kadar mutlu mu? Herkesin bu kadar mutlu olması ne kadar mantıklı?

Her zaman mutlu olmamanız neden normal?
Mutluluk insanın kendi elinde olan bir duygudur.

Günümüz toplumları mutlu olmak adına baskı uyguluyor

Yaşadığımız dünyada insanların 7/24 mutlu olmaları için abartılmış bir baskı var. Ancak bu baskı sanılanın aksine insanları daha mutlu etmiyor. Psikoloji profesörü Sonja Lyubomirsky, mutlu olmak üzerine çok fazla odaklanmanın ters etki yaratacağını iddia ediyor.

Profesör Lyubomirsky’e göre mutluluk seviyenizi tıpkı verdiğiniz kiloları gözlemlediğiniz gibi ölçebilirsiniz. Günlük değişimlere odaklanmanız yanlış olur; çünkü günden güne az miktarda artış olabilir. Ayrıca mutluluğun genlerle alakalı olduğunu düşünen birçok bilim adamı bulunuyor. Örneğin; çevrenizde sürekli mutlu olan arkadaşlarınız varsa, onların durumu genetik özellikleriyle açıklanabilir.

Eğer genleriniz sizi diğer tarafta bıraktıysa, yani sürekli mutlu olabilen insanlardan değilseniz, yine de umutsuz olmanız için ortada herhangi bir sebep bulunmuyor. Koruyucu karamsarlık (defensive pessimism) üzerine yapılmış birçok araştırma bulunuyor. Bu araştırmalara göre, beklentinizin az olması, kendinizi en kötü duruma göre şartlamanız, ortaya daha iyi bir performans çıkarmanıza sebep olabilir.

Mutluluk seviyesi karşılaştırmaları bireyler üzerinde negatif etki yaratıyor

Lyubomirsky ayrıca insanların mutluluk seviyelerini başkalarıyla karşılaştırmalarının yanlış olduğunu düşünüyor. Önemli olan kişinin kendi mutluluk durumuna odaklanması ve buna uygun bir şekilde hareket etmesidir. Nasıl ki koşucular yarışlarda kendi performanslarını artırmanın peşine düşüyorlarsa, siz de kendi mutluluk seviyenizi, başkalarıyla bir karşılaştırmaya gitmeden artırmanın yollarını arayabilirsiniz.

İnsanların mutluluk seviyeleri arasında fark olduğu bir gerçek ve bunu kabul ederek yolunuza devam edebilirsiniz. Ancak tabii ki olağan seviyeyle, depresyon arasında bir fark olduğunu da bilmelisiniz. Eğer olağan seviyenin altında olduğunuzu düşünürseniz daha profesyonel bir yardım alabilirsiniz.

Kötü duygu diye bir şey yoktur

Klinik Psikolog Profesör William Breen’e göre duygular negatif ve pozitif diye sınıflandırılmamalıdır. Herkesin duyguları normaldir ve adapte olmaya müsaittir. Hepimizin duyguları bir amaca hizmet eder ve eğer tam anlamıyla kullanılabilirlerse bize zengin bir hayat sunabilirler.

Bütün duygularımızı kullanmamız gerektiğini bilsek de, başkalarının bu konuda daha başarılı olduğu izlenimine kapılabiliriz. Ancak burada mutluluk beklentisi belirleyici oluyor. Profesör Alex Korb’a göre her an mutlu olmayı arzularsanız, karşınıza çıkacak ilk engel memnuniyetsizlik doğurabilir ve moraliniz bozulabilir.

Günümüz dünyasında sosyal medyayla beraber insanlardaki mutlu olma beklentisinin de arttığını da buraya ekleyebiliriz. Belirleyici olan sizin beklentilerinizi yeniden düzenleyebilmenizde yatıyor. Mutluluğunuzu kontrol edemeyeceğiniz güçlere bağlamamak daha iyi bir düşünce olabilir.

Her zaman mutlu olmamanız neden normal?
Sosyal ilişkilerin geliştirilmesi mutluluğa giden yolda çok önemli bir adımdır.

Karşılaştırmanın bitmesi gerekiyor

Psikiyatrist John Sharp’a göre kendi içinizde hissettiklerinizle başka insanların dışardan görünümlerini karşılaştırmanız doğru olmaz. Televizyonda mutluluk pozu veren insanlarla kendi içinizde yaşadığınız duyguları karşılaştırmaya gitmeniz yanlış sonuçlar doğurabilir.

Eğer sosyal medyada gördüğünüz mutluluk akan içerikler sizi çok rahatsız ediyorsa, birçok araştırmacının önerisini dinleyerek, bu içeriklerden uzak durmayı deneyebilirsiniz. Profesör Breen’e göre, teknolojinin hayatımızdaki yeri önemlidir fakat çevremizdeki insanlarla olan irtibatımızı korumalıyız. Kendinizi başkalarının mutlu görüntüleriyle karşılaştırmak yerine, geri çekilebilir ve arkadaşlarınızla sohbet edebilirsiniz. Bundan başka da yapabileceğiniz aktiviteler, planlar olacaktır. Ancak öncelikle bu karşılaştırma işine bir son vermeniz sizin için iyi bir yol olabilir.

Zaman zaman üzgün hissetmek doğaldır

Televizyonda, sosyal medyada ve diğer medya araçlarında gördüğünüz her şeye inanmayın. Bu biraz klişe olabilir ancak doğruluk payı olan bir çıkarımdır. Zaman zaman üzgün hissetmek gayet doğaldır. Hayal kırıklığı, kızgınlık, üzgünlük size ait olan son derece normal duygulardır. Dolayısıyla bunları hissetmek de gayet doğaldır.

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Mutlu insanların hiç kaçırmadığı 9 an 

Güne daha zinde, enerjik ve mutlu başlamanın pratik yolları

Yaz mevsiminde mutlu olmak için 5 sebep

 

Kaynak

Greatist

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!