‘Hayatta ne yapmak istiyorsun’ sorusunun yanıtı, sandığınızdan çok daha farklı olabilir

“Hayatta ne yapmak istiyorsunuz?” Bu belki de herkesin kendisine sorduğu bir soru. Birçoğunun bu soruya verdiği yanıt ise “Ne yapmak istediğimi bilmiyorum ama bildiğim tek şey, yapmak istediğimin bu olmadığı” şeklinde oluyor.

Bu cümleyi söyleyen çevrenizden biri veya siz olabilirsiniz. Çok değil daha 20’li yaşlarının ortasında, akıllı, çalışkan ama bir yandan da iş dünyasının içinde sıkışıp kalmış pek çok insan kendine bu cümleyi söylüyor. Her yeni yıl başlangıcında yeni planlar yapılıyor ancak o planlar çoğu zaman gerçekleşmiyor. Peki, bunun nedeni ne? Yanıt, bu sorunun cevabını bilememekte gizli.

Birçok insan bu tuzağa düşüyor. Bir şeye başlamadan önce hayata dair büyük kararlar verme ihtiyacı hissetme tuzağına veya bir tutkuyla doğmuş olma ihtiyacı tuzağına, hiç olmadı mutlu olduğunuz şeylerle mesleğinizi birleştirmenin kolay olduğu tuzağına…

'Hayatta ne yapmak istiyorsun' sorusunun yanıtı, sandığınızdan çok daha farklı olabilir
Her yeni yıl başlangıcında yeni planlar yapılıyor ancak o planlar çoğu zaman gerçekleşmiyor.

İnsanlar “Beş yıl veya on yıl sonra nerede olmayı planlıyorsun” diye sorduklarında, birçok kişi birbirinden farklı yanıtlar veriyor, planlarını sıralıyor. Oysa asıl mesele bu değil. Aslında beş yıl sonra veya on yıl sonra nerede olacağımıza dair hiçbirimizin bir fikri yok. On yıl önceki halinizi düşündüğünüzde, bugün burada olacağınızı hayal ediyor muydunuz?

Comcate’in 19 yaşındaki CEO’su Ben Casnocha “My Start Up Life” kitabında tutkularının zamanla evrildiğini ve sonuçta bugün olduğu yere geldiğini anlatıyor. Girişimcilikte ilgi alanları ve fark yaratma vardır. Ancak bu ilgi alanlarının ötesinde, tutkuların gerçeğe dönüşmesini sağlayan şey atılan ufak adımlardır. Yani hiçbir şey, hayatta ne yapmak istediğine karar vermekle başlamaz.

Karar vermenin yerine merakı koyun

Bir kariyer yolculuğuyla ilgili kesin kararlar almak yerine, merak duygusunu yerleştirmeyi deneyin. Dünyanın nasıl işlediğine dair merak duyun. Kendi ilgi alanlarınızın farkına varın ve bir konudaki tutkunuzu pratiğe dönüştürecek ufak yollar açın. Henüz bundan para kazanamasanız bile çabalayın.

Tutkuyu gerçekleştirmekten para kazanmaya giden yol hemen oluşmaz. Hatta bazen ilgi alanlarınızın dışına bile çıkmanız gerekir çünkü bir gelir kaynağıyla eşleştiremeyebilirsiniz. Bunun en güzel örneği blog yazarı olmak. Dünyada profesyonel olmak isteyen binlerce blog yazarı var. İlgi alanlarını gelir kaynağına çevirmek için çabalıyorlar. Ancak blog yazarlığından para kazanmak sanıldığı kadar kolay değil. En başarılı örneklerde bile buna yıllarını vermek gerekiyor. Hatta bu şekilde olan birçok blog yazarı, artık bunun bir hobi olmaktan çıktığını bile söylüyor.

Sahip olduğunuz tutkunun evrim geçirmesi için en önemli şeylerden biri de sabır. Bunun yanı
sıra diğer fırsatlara açık kapı bırakmak da gerekiyor.

Para kazanmayı düşünmek iyi bir başlangıç olmaz

Yeni iş kuranların yüzde 80’i ilk beş yıl içinde başarısız oluyor. Daha da ilginci, geri kalan ve başarılı olan yüzde 20’lik kesim ilk başta planladığı şekilde yola devam etmemiş olması. ABD’nin en ünlü web sitelerinden birinin kurucusu olan Steve Pavlina, ilk başladığında ürünler ve düzenlediği atölye çalışmalarından gelir elde edeceğini düşünüyordu ancak beş yıl geçtiğinde, gelirinin çoğunun reklam ve ortak çalışmalardan geldiğini gördü.

Bir tutkunun evrimini tamamlayıp maddi kazanca dönüşmesini sağlamanın 7 yolu:

1. Merak kıvılcımlarını bir araya getirin

Eylemlerinizi yönlendirecek tutku bombardımanına henüz sahip değil misiniz? Endişelenmeyin. Birçok insan zaten buna sahip değil. Eğer 30’unuzun altındaysanız, büyük ihtimalle siz de bu çoğunluğun içindesiniz.

Bunun için atmanız gereken ilk adım, merak ettiğiniz şeyler için enerji harcamak. Hani şu nasıl tutkuya dönüştüreceğinizi bilmediğiniz minik ilgi kıvılcımlarından bahsediyoruz. Bunun için size ilham veren şeylere yönelebilirsiniz. Kitap okumak, farklı etkinliklere katılmak, yeni insanlarla tanışmak sadece birer örnek. Gönüllülük esasına dayalı bazı etkinlikler de tutkularınızı harekete geçirmenizi sağlayabilir.

'Hayatta ne yapmak istiyorsun' sorusunun yanıtı, sandığınızdan çok daha farklı olabilir
İsteklerinizi beslemek ve yeni tutkuları uyandırmak zaman ister.

2. İlginizi alevlendirin

Başarıya kavuşmak için önce onu beslemeniz gerekir. Kendi hayatınızın içinde zaten var olan minik ilgi alanlarını birleştirin. Eğer fizikle ilgili bir kitap okuduysanız ve sevdiyseniz, fizik dersleri almaya çalışın. Bilgisayar programlama ilginizi çekiyorsa, buna yönelin.

3. Dikkat dağıtıcı unsurları yok edin

İsteklerinizi beslemek ve yeni tutkuları uyandırmak zaman ister. Eğer ilgi alanlarınız üzerine gitmeye değecek nitelikteyse, gerekli olmayan şeyleri uzaklaştırmak çok da zor olmasa gerek. Televizyon, aşırı internet kullanımı, bilgisayar oyunlarından uzak durun. Bunu başardıktan sonra geri kalan vaktin ne kadar da çok olduğunu fark edeceksiniz.

4. Minimal yaşayın

Eğer tutku duymadığınız bir işte çalışıyorsanız, sadece hayatta kalmak için ihtiyacınız kadar olanını kazanmak için çalışın. Tutkularınızın paraya dönüşmesi için olgunlaşması ve zaman geçmesi gerekir. Borç içinde boğulan bir sanatçı olmak zorunda değilsiniz. Ancak tutkunuzu gerçekleştiremiyorsanız daha fazla para kazanmak için hayatınızdan ödün vermeyin.

5. Değer yaratan bir tutkuya sahip olun

Eğer sahip olduğunuz yetenek, sosyal açıdan bir değer yaratabiliyorsa, bundan her koşulda para kazanabilirsiniz. Yeteneğiniz varsa, herhangi bir tutkuyu maddi kazanca çevirebilirsiniz. Ancak meşru bir değer yaratmıyorsa, bu imkansız hale gelir.

Gelişen tutkularınızı yeteneğinize aktarmanız ve bu sayede insani ihtiyaçları karşılamanız gerekiyor. Bazı tutkuları dönüştürmek kolay, bazıları ise zordur.

6. Yarattığınız değerin maddi karşılığı olacak bir yol bulun

Bir kere sosyal değer yarattıktan sonra, bunu maddi gelir elde eden ve devamlılığı olan bir sürece dönüştürmeniz gerekir. Bu devamlı bir işe de dönüşebilir. Bilgisayar programlarıyla ilgileniyorsanız Google’da işe girmeyi düşünebilirsiniz. Ya da serbest çalışan veya girişimci de olabilirsiniz.

Yarattığınız değerin maddi bir karşılığının olması, çok da kolay bir şey değil. Bunun için pazarlama, satış ve insan ihtiyaçlarıyla iletişim kurmayı öğrenmeniz gerekiyor. Bir şirket için çalışsanız da kendi işinizi kursanız da bu değişmiyor. Kendi hayatınızın CEO’su olduğunuzu unutmayın. Bu yüzden tutkularınızı insanların ihtiyaçlarıyla nasıl buluşturacağınızı bilmeniz gerekiyor.

7. Birinci adıma geri dönün

Bu süreci aslında adım adım anlatmak bir şaşırtmacaydı. Adım adım anlatıldığında, bir varış noktası algısı ortaya çıkıyor. Oysa burada bir varış noktası yok. İsteklerinizin peşinden gitmek, tutkularınızı beslemek ve bunları maddi kazan yaratan bir değer dönüştürmek yaşam boyu devam eden bir süreç.

Tüm tutkularınız sırasıyla burada saydığımız tüm adımları tamamlayamayabilir. Hayatta ne yapmak istediğinize karar vermeniz gerektiği aslında bir efsane çünkü sadece tek bir yol olduğu algısını yaratıyor. Oysa hayatta yapmak istediğiniz birçok şey olabilir. Bu yüzden kendinizi tatmin eden ve keyifli bir profesyonel hayata erişmek için birçok yol bulunuyor. Bunlardan birini atladığınızda, takılıp kalmak yerine ileriye bakmayı tercih edebilirsiniz.

Kaynak:
Scott H. Young

İlginizi çekebilecek diğer yazılar:

Başarının gerçek anahtarı: İşinize tutkun olmak

Yaşamınız boyunca yapmayı planladığınız her şeyi bir yıla sığdıran macera tutkununun 2 dakikalık öyküsü

Zamanınızı ve enerjinizi korumanıza yardımcı olacak 10 değerli öneri

Başarılı bir hayat için edinmeniz gereken 4 alışkanlık

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!