2023 dekorasyon trendleri ve evde iyi oluşu destekleyen uygulamalar

Zamanımızın çoğunu geçirdiğimiz evlerimizin nasıl bir atmosfere sahip olduğu bütüncül iyi oluşumuz üzerinde kritik bir etkiye sahip. Boğucu renkler, kasvetli mobilyalar ya da dağınık bir salon içerisinde kendimizi iyi hissetmemiz pek mümkün değil. Ya da darmadağın bir masa üzerinde bir şeyler yazmanın, sıkışık mobilyaların arasından hareket etmeye çalışmanın iyi gelen bir tarafının olmadığını söyleyebiliriz. Haliyle yaşam alanlarımızdaki dekorasyon, ruh halimizi, modumuzu, duygularımızı etkileyebiliyor. Sakin bir ev ortamı huzur verirken, karışık, dağınık ve iyi dekore edilmemiş ortamlar stresi artırabiliyor. Tüm bunların farkında olan tasarımcılar içinse dekorasyon, wellness ile bütünleşiyor ve ortaya iyi oluşu destekleyici birçok trend çıkıyor. İşte 2023 yılının iyi hissetmeyi odağına alan, sakin tonlardan, doğa elementlerinden faydalanan ve zaman zaman eskiye dönüş rüzgarları estiren dekorasyon trendleri:

Wellness odaklı yaklaşımlar

Son yıllarda wellness kavramının hızla yayıldığını ve yaşamın her alanına dahil edildiğini görmek mümkün… Bu durum, dekorasyon için de geçerli. 2023 yılında mindfulnessa alan açan, iyi hissetmek için tasarlanmış, uyku kalitesinden farkındalığa kadar iyi oluşu destekleyici özellikler taşıyan dekorasyon dokunuşları ön planda olacak.

Konforlu ve işlevsel çalışma alanları

Bazı iş yerleri pandeminin yoğun geçen günlerinden sonra çalışanlarını ofislere geri çağırsa da dünya genelinde uzaktan çalışma şekli hala oldukça yaygın. Bu nedenle evlerin dekorasyonunda özel çalışma alanlarına yer verilmesi de git gide daha kritik bir önem arz ediyor. Üretkenliği artıracak, iyi oluşu destekleyecek ve mutlu bir şekilde çalışmak için ihtiyaç duyulan konforu sağlayacak çalışma alanları bu yılın gözdesi.

Siz de evinizdeki çalışma alanınızı 2023 dekorasyon trendlerinden faydalanarak düzenlemek istiyorsanız ergonomik sandalye seçimi yapabilir, masanızın üzerine dağınıklığı toparlayacak bölmeli düzenleyiciler ekleyebilir, içinizi huzur dolduracak yeşil bitkilere yer verebilir, alandan tasarruf sağlayacak ve ihtiyacınız olan depolama alanını sunacak duvar içi nişlerden faydalanabilirsiniz. Daha fazlası için “Ergonomik çalışma ortamı nasıl yaratılır?” yazımızdan da ilham alabilirsiniz.

Genişleyen gün ışığı etkisi

Güneş ışığının canlandırıcı etkisi, vücudun ihtiyaç duyduğu D vitaminini desteklemesi, pozitif duygular uyandırması, sirkadiyen ritmle uyumlanması derken saymakla bitmeyen faydaları bütüncül iyi oluş için oldukça kritik. Bu nedenle dekorasyon trendlerini şekillendirmesi de hiç şaşırtıcı değil. Büyük ve geniş çıplak camlar, beyaz dokunuşlar ve yansıtıcı yüzeyler ile 2023 yılında doğal ışığın dekorasyonlarda göz dolduracağı kesin. Ayrıca, sirkadiyen ritm ve uyku arasındaki ilişkiye dayanan yatak odası tasarımları da bul yıl ön planda olacak; dilerseniz ‘2023 wellness trendleri’ yazımıza da göz atabilirsiniz.

Öte yandan, pencerelerinizin önünde olan ve gün ışığını kesen büyük mobilyalarınızın yerini değiştirebilir, açık renkli tül veya perdeler kullanabilir, ışıktan daha fazla yararlanmanızı sağlayacak aynaları dekorasyonunuza ekleyebilirsiniz.

Gelişmiş çok amaçlı alanlar

Evden çalışma sistemi, uzaktan eğitim gibi pandemiyle hayatımıza yerleşen birtakım kavramlar evlerde geçirilen zamanı artırınca neredeyse her şeyi yapmak için evlerde alan açılmaya başlandığı bir gerçek. Evde egzersiz yapabilmek için hazırlanan spor odalarının yanındaki çalışma köşesi, arkadaşlarla zaman geçirmek için mutfağın bir köşesine oluşturulan ev tipi küçük barlar, salonun ayrılan bir bölmesine kurulan hobi köşeleri derken geçtiğimiz yıllarda çok amaçlı kullanılan alanlar bu sene biraz daha lüks yaklaşımlarla buluşuyor. Ev tipi buhar odaları, banyoların içine yerleştirilebilen saunalar, son teknoloji ile donatılan ev tipi sinemalar gibi yenilikler göreceğimiz kesin.

Siz de yaşam alanlarınızdaki köşeleri değerlendirebilir, salonunuzdaki bir duvarın önüne okuma alanı oluşturabilir ya da mutfağınızda bir kahve istasyonu kurabilir, çok amaçlı alanlar yaratabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Pandemi ev tasarımlarını nasıl değiştirdi?

‘Cozy dokunuşlar’

Belki de hiçbir zaman eskimeyen, etkisini yitirmeyen ve her eve uygun olmasının yanı sıra çok da sevilen ‘cozy’ dokunuşlar, 2023 yılında da varlığını sürdürmeye devam edecek. Sıcak, samimi, rahat ve konforlu detaylar, yumuşak detaylar, iyi hissettiren çizgiler iç mekanlarda baskın olacak.

Dilerseniz siz de tüylü yastıklardan sıcak renkli battaniyelere, koltuk şallarından el işi duvar süslerine kadar yaşam alanlarınızın havasını ısıtacak eklemeler yapabilirsiniz. Daha fazlası için ‘Evinizde hygge ortamı yaratmanın yolları‘ yazımızı da inceleyebilirsiniz.

İlhamını doğadan alan renkler

Son yıllarda açık alanlara, dış mekanlara yeterince hasret kalmadık mı? Doğanın iyi oluşumuzu destekleyen hali malum ancak ondan uzaklaştıkça bu faydaları da hayatımıza çekemiyoruz. Bu durumun farkında olan mimarlar ve tasarımcılardan da doğayla olan bağımızı güçlendirebilmek için harekete geçiyor ve ilhamını doğadan alan renklerle dekorasyonları süslüyor. 2023 yılının iç mekan renk trendlerinde sakinlik hüküm sürüyor. Huzur veren maviler, sakin turkuazlar, suyun yatıştırıcı doğasını dekorasyona yansıtan soğuk tonlar, lavantadan rengini alan açık lilalar-morlar, dinginliği hissettiren yeşil-mavi karışımı tonlar; açık fesleğen, zümrüt, deniz ve toprağın birleşimi ve daha nicesi, doğanın dokunuşlarını evlerimize getireceğe benziyor.

Siz de bu trendi hemen dekorasyonunuza eklemek istiyorsanız duvarlarınızın rengini değiştirerek işe başlayabilir, açık mavi veya soluk lavanta rengini tercih edebilirsiniz. Eğer böylesi bir değişim yapmak istemiyorsanız da mavi, yeşil ya da toprak renklerindeki objeleri dekorasyonunuza ekleyebilir, ev tekstili ürünlerinde bu renkleri tercih edebilir veya sadece kahve kupalarınızın rengini değiştirerek de işe başlayabilirsiniz.

Mükemmel kusurlar

Aslında kendimiz için de sahip olmamız gereken bir bakış açısı olan ‘mükemmel kusurlar’ 2023 yılında dekorasyonları ele geçiriyor. Simetrik olmayan mobilyalar, özgün parçalar, dengesiz bir görünüm verilmiş avizeler, yamuk sehpalar ve daha birçok ‘kusursuz olmayan’ parça ile mükemmeli yakalamak çok zevkli olacağa benziyor. Bu dekorasyon trendinden ilhamla 2023 yılı, mükemmeliyetçiliği bir kenara bırakmak için iyi bir fırsat olabilir.

Çevre dostu tasarımlar

Son yılların en kritik konularından biri olan sürdürülebilirlik, 2023 yılında dekorasyon trendlerinde de halim olacak. Yerel markaların ürünleri, doğal malzemelerden üretilmiş mobilyalar, doğaya saygılı kumaşlar, taş döşemeler, geri dönüştürülmüş parçalar ve dahası çevre dostu bir yaklaşımla dekorasyonlarda hayat bulacak.

Siz de yaşam alanlarınızda daha sürdürülebilir bir dekorasyon anlayışını benimsemek istiyorsanız keten kumaştan perdeler, pamuklu koltuk şalları ya da ahşap masa-sandalyeleri dekorasyonunuza ekleyebilirsiniz.

İç mekan bahçeciliği

Kim istemez kocaman bir bahçe sahibi olmayı… Ama günümüzde ve modernleşen dünyada büyük bahçeli müstakil evlerdense şehirleşmenin, kalabalık nüfusların etkisiyle yüksek apartmanlar daha yaygın bir halde. Yine de bu durum, toprakla, bitkilerle uğraşmaya engel değil. Tıpkı ilhamını doğadan alan renklerin dekorasyonlarda baskın hale gelmesi gibi, yeşil bitkilerin gücü de tasarımlara yön vereceğe benziyor.

Renkli saksıları, büyük yapraklı yeşil bitkileri dekorasyonunuza ekleyerek siz de bu trendi yaşam alanlarınıza taşıyabilirsiniz. Eğer bitki bakımı konusunda kendinizden emin değilseniz “Evde yetiştirebileceğiniz bakımı kolay çiçek önerileri” yazımızdan ilham alabilirsiniz. Ya da başlangıç için dikenleri sayesinde radyasyonu emen kaktüs bitkilerinden alarak bilgisayar veya televizyon gibi elektronik aletlerinizin yanına yerleştirebilirsiniz.

Akışkan alanlar

Doğa elementleri arasında yer alan eter elementini iç mekanlara davet etmek ve iyi oluşu desteklemek için dekorasyon trendlerinde ‘wellness akışı’ göze çarpıyor. Hava ve ateş, ateş ve su, su ve toprak gibi doğa elementlerinin arasında yer alan ve aynı zamanda her şey arasındaki boşluğu tanımlayan eter elementini dekorasyona ekleyebilmek için tek gereken harekete alan açmak. Mobilyaların arasındaki boşlukları genişleterek iç mekanlarda daha pozitif bir atmosfer için akışı serbest bırakan dizaynları göreceğiz.

Siz de evinizde pozitif enerji akışını sağlayarak iyi oluşunuzu desteklemek istiyorsanız büyük mobilyalarınızın arasını açarak dekorasyonunuza yepyeni bir soluk getirebilirsiniz. Daha fazlası için ‘Doğa elementlerini evinizin dekorasyonuna eklemenin yolları’ yazımıza göz atmayı unutmayın.

Nostaljik rüzgarlar

Moda dünyasına zaman zaman giriş yapan, saç stillerinden makyaj trendlerine belirleyici bir rol üstlenen nostalji dekorasyonda da etkisini gösteriyor. Bu yıl özellikle iç mekan tasarımlarında baskın olacak nostaljik rüzgarlar sayesinde pastoral desenler, siyah-beyaz sanat eserleri, şiirsel dokunuşlar, duvar kağıtları ve daha birçok detay göz dolduracağa benziyor. Ayrıca nostaljinin iyi oluşunu destekleyen ve pozitif duygular uyandıran etkisini de göz önünde bulunduracak olursak dekorasyona uygun nostaljik eklemeler yapmak hiç de fena fikir değil.

Eski bir resmi çerçeveletebilir ya da siyah beyaz bir fotoğrafınızı büyüterek duvarınıza asabilirsiniz. Dilerseniz aile büyüklerinizin hatıralarını sergileyebileceğiniz bir köşe oluşturarak da dekorasyonunuzda nostaljik rüzgarlar ekleyebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Nostalji yapmanın aşk hayatınıza olumlu etkisi

Kıvrımlı hatlar

Bir süredir özellikle mobilya ve ev aksesuarlarında sıkça görmeye alıştığımız kıvrımlar, bu yıl daha fazla ön planda olacak. Keskin çizgiler yerini kıvrımlı hatlara bırakırken yumurta şeklinde sandalyeler, hilal kesim kanepeler ve dairesel kilimler dekorasyonları süsleyecek. Aynalardan aydınlatmalara, sehpalardan komodinlere sert görünümlere veda etmeye hazırlanabiliriz. Ayrıca, bu dekorasyon trendini iyi oluş halimizi desteklemek için de ilham verici bir araç olarak kullanabiliriz. Belki de 2023 keskin, köklü ve sert inançlarımızı biraz da olsa yumuşatmak için iyi bir fırsat olabilir…

Yeni yılda siz de evinize daha fazla huzuru çekmek, yaşam alanlarınızda kendinizi daha iyi hissetmek ve evinizin her köşesini işlevsel hale getirerek ruh halinizi yükseltmek istiyorsanız hemen ilginizi  çeken dekorasyon trendlerini uygulamaya başlayabilirsiniz.

Daha fazla dekorasyon ipucu için Home Up kategorimizi ziyaret etmeyi unutmayın.

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!