2023 wellness trendleri

Yeni yılda nelerle karşılaşacağız, sağlık alanında ne gibi yenilikler bizi bekliyor, dekorasyonun öne çıkan konuları neler, beslenme alışkanlıklarımız değişecek mi, kısacası wellness dünyasına dair her şeyi bir araya getirdik. İşte 2023’ün farklı alanlarda öne çıkan wellness trendleri… Bakalım, ne kadarına hazırız?

Beslenme alışkanlıklarında öne çıkan wellness trendleri

1. Bitki bazlı beslenme daha da ön planda

Vegan beslenmenin son zamanlarda hızla artışa geçmiş olmasının yanı sıra diyet tarzından bağımsız yeni yılda bitki bazlı beslenmenin daha fazla önem kazanacağı ve kişilerin öğünlerinde bitki bazlı tabakların ağırlıklı olacağı 2023’ün beslenme trend tahminleri arasında. Hem daha sürdürülebilir ve doğa dostu hem de sağlığı destekleyici bir beslenme planı için ayrıca bitki bazlı protein kaynakları da ön planda kalmaya devam edecek. Dilerseniz siz de şimdiden öğünlerinize daha fazla meyve-sebze ağırlıklı alternatifler ekleyebilir; hayvansal süt ve süt ürünlerini vegan alternatifleriyle değiştirmeye başlayabilirsiniz. Badem sütlü smoothieler, bol yeşillikli salatalar bu trende ayak uydurmak ve sağlığınızı desteklemek için önceliğiniz olabilir.

2. Ruh halini destekleyen beslenme tarzı

İyi oluş halinin giderek her zamankinden daha fazla önem kazanması, beslenme trendlerinin de önemli bir belirleyicisi olacağa benziyor. İyi oluş halini destekleyen, ruh halini ve beyin sağlığını iyileştiren, mutluluğu artıran ve modu yükselten yiyeceklerin tüketiminin yeni yılla beraber daha fazla artması bekleniyor. Şifalı mantarlar, fonksiyonel içecekler, adaptojenler beslenme tarzlarında ön planda olacak. Şifa kaynağı olarak görülen adaptojenlerle ilgili detaylı bir okuma yapmak isterseniz şu yazımıza da göz atabilirsiniz: “Adaptojen nedir: Doğadan gelen şifa kaynağı adaptojen bitkiler ve mantarlar

3. Mutfakta ileri dönüşümlü tarifler

Mutfaklarda sıfır atık anlayışı geçtiğimiz yılda ciddi ölçüde benimsenmeye başlanmış olsa da daha sürdürülebilir bir yaşam tarzı için gıda israfını ortadan kaldırmak da 2023’te önem kazanacak. Artan yemekleri farklı şekillerde değerlendirmek, meyve-sebze posalarından yeni tarifler denemek, fazla sosları muhafaza ederek salatalarda kullanmak, kısacası tüm gıdaları ve gıda artıklarını ileri dönüştürerek kullanmak yeni yılda önceliklendirilecek. Artan yemekleri değerlendirmek için ilham alabileceğiniz tarifleri “Artan yemekleri değerlendirmenizi sağlayacak lezzetli ve pratik tarifler” yazımızda keşfedebilirsiniz.

4. Kahvenin yeni alternatifi: Yaupon

Kuzey Amerika’nın bilinen tek yerel kafeinli bitkisi olan yaupon, 2023’te kahve alternatifi olmaya aday. Whole Foods’un En İyi 10 Gıda Trendi listesinde 8. sırada yer alan yauponun, yeni yılda başta kahveseverler olmak üzere sıcak içecekleri seven birçok insan tarafından tüketiminin artacağı tahmin ediliyor.

5. Erken akşam yemekleri

Sağlık camiasındaki uzmanların ve yapılan birçok araştırmanın yıllardır akşam yemeklerini erken yemek gerektiğine odaklanması, yeni yılda hak ettiği karşılığı bulacağa benziyor. Şimdiden birçok dünyaca ünlü restoran akşam yemekleri için daha erken saatlerde rezervasyon aldıklarını belirtirken, yeni yılda artık akşam yemeklerinin 5’ten sonraya daha seyrek bırakılacağı tahmin ediliyor. Eğer akşam yemeklerini geçe bırakanlardansanız bu trende ayak uydurarak daha sağlıklı bir yaşam alışkanlığı için yemek saatinizi biraz daha erkene çekmeye başlayabilirsiniz.

Sağlık konusunda öne çıkan wellness trendleri

1. Uyku odaklı seyahatler

Tatil yerlerini tarihi eserlerine, doğal güzelliklerine, müzelerine ya da restoranlarına göre seçerken neden daha iyi uyuyabileceğimiz yerlere göre de seçmeyelim ki? Turizme yeni bir soluk getirmesi beklenen uyku odaklı yaklaşımlarla; konaklamalarda seçim yapılabilecek yastık menüleri, kaliteli uyku için dış gürültüyü engellemek üzerine tasarlanmış otel odaları veya kayıtlı uyku meditasyonları seyahat deneyimlerinin kalitesini artıracağa benziyor.

2. Sıcak & soğuk terapiler

Sıcak ve soğuğun bütüncül sağlığı çeşitli yönlerden etkileyen iyileştirici ve destekleyici yanı, yeni yılda daha fazla önem kazanacak. Saunalar, soğuk banyolar daha çok tercih edilen sağlıklı yaşam araçları arasında yer alacak. Bu yönde hizmet veren endüstrilerin daha yoğun çalışması da bekleniyor. Kaplıca ziyaretlerinin artması, SPA merkezlerine olan yoğun ilgi, ev tipi sıcak ve soğuk kompres uygulamaları, evde soğuk su ile duş alma, iyi yaşam merkezlerindeki buz odaları, buhar banyoları gibi hizmetler de ön planda olacak. Dilerseniz “Wim Hof Metodu: Buz adam Wim Hof’un gençlik iksiri nefes pratiği” yazımıza da göz atabilirsiniz.

3. İş yerlerinde wellness odaklı yaklaşımlar

Giderek daha fazla araştırma, artan çalışan stresi ve tükenmişlik oranlarına işaret ediyor. Dünya genelinde birçok çalışanın işlerini bıraktıklarını açığa çıkaran anketler, yeni yılda iş yerlerinde wellness odaklı yaklaşımların artacağına dikkat çekiyor. Sağlıklı öğünler, zihin sağlığı üzerine eğitimler, uzaktan çalışma, esnek çalışma saatleri, stres yönetimi pratikleri gibi uygulamaların 2023’te birçok iş yerinde yer alması bekleniyor.

Dekorasyonda öne çıkan wellness trendleri

1. Sirkadiyen ritme uygun dekorasyon

Işığın, sağlığımız üzerindeki etkisini hedef alan sirkadiyen ritm, 2023 yılında da wellness trendlerinde etkili bir rol oynayacak. Özellikle ev dekorasyonlarında aydınlatmalar, mobilya yerleşimleri, perde ve güneşlikler gibi farklı kullanımlar gün doğumu saatlerine göre ayarlanarak evlerin sirkadiyen dostu bir atmosfere sahip olması önem kazanacak. Bu trende ayak uydurmadan önce sirkadiyen ritmle ilgili detaylı bilgi sahibi olmak isterseniz “Sirkadiyen yaşam tarzı: Biyolojik döngüler ve sirkadiyen ritimle uyumlu iyi yaşam uygulamaları” yazımıza göz atabilirsiniz.

2. Kişiselleştirilmiş uyku sağlığı

Yatak odasındaki yenilikler 2023 ev dekorasyonlarında önemli bir yer tutacak. Sirkadiyen ritmin yeni yılda daha fazla önem kazanması beklenirken yatak odalarında da buna uygun düzenlemeler trendleri belirleyecek. Uyku sağlığını destekleyen ve kişiselleştirilmiş ürünler ve mobilyalarla geliştirilmesi planlanan yatak odalarında bireysel uyku ihtiyaçlarının karşılanabilmesi ön planda olacak. Geliştirilecek ürünler ise merak konusu… Dilerseniz sirkadiyen ritm ve uyku arasındaki ilişkiyi “Sirkadiyen ritim ve uyku ilişkisi: Kaliteli ve sağlıklı bir uyku için biyolojik saatinize kulak verin” yazımızdan da okuyabilirsiniz.

3. Parlak renkli çiçekler ön planda

2022 yılında ev dekorasyonlarında ön planda olan yeşil saksı bitkileri, bu yıl yerini parlak renkli çiçeklere bırakacak. İç mekanlarda renkli çiçeklerin egemenliği beklenirken evlerde renk patlamalarıyla dolu canlı çiçekler göz dolduracak. İsterseniz siz şimdiden bu trende ayak uydurmak için evinizde birtakım düzenlemelere başlayabilir, rengarenk çiçeklerle dekorasyonunuza yepyeni bir soluk getirebilirsiniz.

4. Doğa dostu ev eşyaları

Çevre dostu yaklaşımlar, yeni yılda dekorasyon trendlerinin de belirleyicisi olacak. Doğal malzemeler, plastik içermeyen mobilyalar, bambudan ketene doğal kumaşlardan tekstil ürünleri, ahşap, mantar gibi materyaller 2023 dekorasyonlarında sıkça karşımıza çıkacağa benziyor. Dilerseniz çevre dostu alternatifleri “Çevre dostu tercihler: Gün içinde en sık kullandığımız 15 eşya ve sürdürülebilir alternatifleri” yazımızda inceleyerek neler yapabileceğinizi gözden geçirebilir, dekorasyonunuzda uygun düzenlemeler yapabilirsiniz.

Egzersizlerde öne çıkan wellness trendleri

1. Egzersiz atıştırmalıkları

Movement snacks veya egzersiz atıştırmalıkları; günlük hareket düzeyini ve tarzını şekillendiren bir trend halini alacak. Uzun, yorucu ve genellikle yetersiz enerji ile tamamlanmaya çalışılan egzersizler yerine küçük atıştırmalıklar sayesinde daha verimli ve sürdürülebilir spor alışkanlıklarının ön planda olması bekleniyor. 2023 yılında tutarlı bir sağlık alışkanlığı olarak düzenli egzersizlerin sağlıklı atıştırmalıklar sayesinde yaygınlaşması tahmin ediliyor. Dilerseniz “Spordan önce ve sonra tüketebileceğiniz sağlıklı ve lezzetli yiyecekler” yazımızdan spor öncesinde ve sonrasında tüketebileceğiniz yiyecekleri inceleyebilirsiniz.

2. Düşük yoğunluklu egzersizler

Pandeminin fitness endüstrisini değiştirdiği bir gerçek. Son birkaç yılda artan egzersiz alışkanlıklarının yeni yılda biraz daha düşük yoğunluklu tarzlara yönelmesi bekleniyor. Pilates, yoga, esneme hareketli gibi daha az yoğun ama bütüncül sağlığa olumlu etkileri bulunan egzersiz türlerine olan ilginin 2023 yılı boyunca artacağı tahmin ediliyor.

3. Sanal topluluk temelli egzersizler

Tıpkı güzellik endüstrisinde olduğu gibi fitness dünyasının da yeni yılda toplulukları hedef alması bekleniyor. Ama bir farkla: Sanal dünyada. Pandemiyle birlikte ev tipi egzersizlere veya online spor koçluklarına olan ilginin yeni yılda da devam edeceği tahmin ediliyor olsa da bu kez bireysellik değil bir arada olmak ön planda olacak. Sanal platformlarda online olarak bir araya gelinen spor topluluklarının sayısının artacağı tahmin ediliyor.

Güzellik ve kozmetik sektörünün öne çıkan wellness trendleri

1. Topluluk temelli güzellik

Sosyal bağlantıların, sağlıklı ilişkilerin mutluluğu artırmaya olan etkisi yıllardır araştırmalarca kanıtlanmaya devam ediyor. 2023 yılında da toplulukların ne denli önemli olduğu daha fazla farkındalık kazanacak ve özellikle güzellik ve sağlık endüstrisinde topluluk temelli yaklaşımlar ön planda olacak. Sağlık ve güzellik hizmetlerinin refahı artırmak için topluluklara uygun bir yapıda planlanması beklenenler arasında. Belki de yeni yılda en yakın arkadaşınızla kafede kahve buluşması yerine birlikte cilt bakımı yaptırırken dinlenebileceğiniz ve sohbet edeceğiniz bir güzellik merkezinde buluşabilirsiniz.

2. Çevre dostu güzellik

Biyolojiye dayanan ve doğal olarak bulunamayan veya ihtiyacımız kadar üretilemeyen maddeleri elde etmek amacıyla kullanılan teknoloji olarak tanımlanan biyoteknolojinin yeni yılda güzellik sektörünü dönüştürmesi planlanıyor. Daha sürdürülebilir bir güzellik sektörü üzerinde çalışması beklenen biyoteknolojilerin, laboratuvarlardan doğal içerikler sunacakları tahmin ediliyor. Yani, laboratuvarlardan çıkan ürünlerin, zarar verici olduğu inancı yeni yılla beraber yıkılmaya başlayacak gibi görünüyor. Her ne kadar son zamanlarda organik, temiz içerikli bakım ve kozmetik ürünlerinin üretimi ve talepleri artmış olsa da daha sürdürülebilir ve tam anlamıyla çevre dostu olabilecek yepyeni ürünlerin tüketicilerle buluşması bekleniyor.

3. Ev yapımı kürler

Kişisel bakımın geçtiğimiz yıl güzellik trendlerinde önem kazanmasını, yeni yılda ev yapımı kürler takip edeceğe benziyor. Doğal malzemelerle hazırlanan bakım maskeleri, evde kolayca uygulanabilen yüz masajı teknikleri, esansiyel yağlarla saç derisi bakımı, kahvelere, smoothielere eklenen kolajenli tarifler cilt sağlığını ve güzellik dünyasını evden desteklemenin yolları olarak popüler bir hal alacak. Dilerseniz “Cildinize ışıltı katacak 18 ev yapımı cilt bakım maskesi” yazımızdan evde kolayca hazırlayabileceğiniz maske tariflerini not edebilirsiniz.

Peki ya düşüncelerimiz?

Pandemiydi, küresel sıkıntılardı, ekonomik krizlerdi derken son yıllarda maruz kaldığımız olumsuz gelişmelerin sayısı oldukça fazla… Haliyle rahatsız edici duygu ve düşüncelerimiz de. Tükenmişlik ve stres ise had safhalarda. Dolasıyla zihinsel sağlığımızı korumak, hepimiz için kritik bir öncelik. 2023’ün beklenen gelişmelerinden biri arasında da zihin sağlığını korumak için önemli olan iş-özel hayat dengesi yer alıyor. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi iş yerlerinde refahı artırmanın önem kazanacak olmasının yanı sıra çalışanların özel hayatlarıyla iş yaşantılarını dengelemek için daha fazla çaba göstereceği de yeni yılın tahminleri arasında. Öte yandan, yaşanan bu tükenmişlik ve strese katkı sağlayan dijital dünyanın kısıtlanması da yeni yılda sıkça başvurulacak zihin sağlığını koruma yolları arasında yer alacak. Dijital detoks önem kazanırken sosyal medyadan uzaklaşmak, birçok insanın zaman zaman ihtiyaç duyduğu ve uyguladığı bir yaşam tarzına dönüşecek.

Yazımızı sonlandırmadan bir de ilişkilere dair trend alarmını paylaşalım: Wanderlove. Bir flört uygulamasının yaptığı ve sonuçlarını paylaştığı ankete göre, insanlar kendi şehirlerinde ve hatta ülkelerinde yaşamayan kişilerle ilişkiye başlama konusunda daha açıklar. Yani, uzak mesafeli ilişkiler artabileceği gibi ‘aşk’ seyahatlerinde de yükseliş başlayacak gibi…

Sizin tüm bu yaklaşan trendlerden en çok ilginizi çeken ya da ‘bunu kesin ben de yaparım’ dediğini hangisi?

İlginizi çekebilir: 2022 wellness trendleri

Kaynak: mindbodygreen, elle, forbes, purewow, glam

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!