Yüz kaslarını kuvvetlendirmenin etkili yolu: Yüz yogası
Sosyal medyada çeşitli sağlıklı yaşam trendlerine denk geliyoruz ve yüz yogası da bu trendler arasında parlayan bir yıldız gibi gözüküyor. Çeşitli el hareketleriyle ve ürünlerle yapılabilen yüz yogası, faydalarıyla kendisini göstererek pek çok insanın ilgisini çekiyor. Gelin, şimdi birlikte bu trendin tüm detaylarını inceleyelim.
Yüz yogası nedir?
Hindistan’da ortaya atılan yoga, hem bedenin hem de ruhun dinç kalmasını ve rahatlamasını sağlayan bir pratik olarak biliniyor. Bu pratik sayesinde zihnimizi boşaltırken fiziksel olarak esniyoruz ve özgürlüğe kavuşuyoruz. Yüz yogası da bu pratiğin cilt güzelliği ve bakımı açısından daraltılmış hali olarak karşımıza çıkıyor.
Yüz yogası, yüz kaslarının rahatlaması için yapılan yüz egzersizleri olarak tanımlanıyor. Bu yüz egzersizlerini surata yapılan masaj gibi düşünebilirsiniz fakat aklınızda çok kompleks bir masaj stilinin canlanmasını istemeyiz. Bir başka deyişle, yüz yogası evden parka kadar her yerde yapılabilecek oldukça basit bir uygulama. Tabii, kaslara ve yüzdeki organlara zarar vermemek adına yüz yogasının içerdiği hareketleri düzgün bir şekilde anlamak ve dikkatlice uygulamak gerekiyor. İşte, bu noktada bizler yüz yogasının nasıl yapıldığından bahsederek sizleri bilgilendirmeyi amaçlıyoruz.
Yüz yogasının faydaları nelerdir?
Bilindiği üzere, hiçbir insan yaşlılık sürecinden kaçamıyor ve bu süreç cildin de yaş almasına sebep oluyor. Yaşın ilerlemesi sonucunda deride yaşlanma belirtilerine rastlıyoruz; örneğin, alın bölgesi başta olmak üzere yüzün belirli kısımlarında kırışıklıklar ve sarkmalar meydana geliyor. Bir rutin haline getirilen yüz yogası ise yüz kaslarının güçlenmesi için bir kapı aralayarak bu kırışıklıkların ve sarkmaların önüne geçebiliyor. Bu sayede de yaş ilerlese de istenilen genç görüntünün sabitleştirilmesi sağlanabiliyor.
Yüz yogasıyla birlikte yüzdeki yaklaşık kırk tane kas aynı anda çalıştırılabiliyor ve bu durum sayesinde hem yüzdeki kan akışı hızlandırılabiliyor hem de cilt parlak, canlı ve pürüzsüz bir yapıya kavuşuyor. Anlayacağınız, yüz yogası insan suratına doğallık ve istenilen dış görünüşü getiriyor.
Yukarıdaki faydalarıyla birlikte, yüz yogasının mimiklere de fayda sağladığını belirtmek istiyoruz. Bu yoga pratiği, insanların yüz ifadelerini kontrol etmesine yardımcı oluyor ve sık sık yüz yogası yapan insanlar karşı tarafa mimiklerini istedikleri şekilde sergileyebiliyorlar.
Yaşlılığın bir diğer belirtisi olan göz çevresindeki şişkinlikler ve istenilmeyen görüntüler de yüz yogası sayesinde hafifletilebiliyor. Ayrıca, bu uygulama her ne kadar surata uygulansa da boyundaki gerginliğin de önüne geçebiliyor. Kısacası, yüz yogası yaparak yüzünüz dışında vücudunuzun diğer bölgelerine de iyi bir tutumla yaklaşabilirsiniz!
Son olarak, yüz yogasının psikolojik faydalarından da bahsetmek istiyoruz bu kısımda. Yüz kaslarının aktif bir şekilde çalışmasını ve yüz derisinin kuvvetlenmesini sağlayan yüz yogası, diğer yoga türleri gibi nefes tekniklerini barındırdığı için stres seviyesinin düşüşe geçmesine katkı sağlayabiliyor. Ayrıca, bu uygulama istenilen sağlıklı dış görünüşe ulaşmak adına bir kapı açtığından ötürü mutluluğu ve huzuru da beraberinde getiriyor.
İlginizi çekebilir: Yüz yogası ile cildimiz esnek, hayat enerjimiz bol olsun!
Yüz yogası nasıl yapılır?
Haftanın iki ya da üç günü yapılması önerilen yüz yogası, genellikle 20-30 dakika arası sürüyor. Bu uygulama, farklı yüz masajı hareketlerini içerisinde barındırıyor ve bu kısımda bahsi geçen hareketleri sizlere açıklıyoruz.
Öncelikle, gözlerin bulunduğu bölgeye nasıl yaklaşabileceğinizden bahsedeceğiz. Göz çevresinde oluşan ve kaz ayakları olarak bilinen ince çizgilere müdahale etmek için işaret ya da baş parmağınızla gözlerinizin yan kısımlarına hafifçe masaj yapabilirsiniz. Bu noktada, parmaklarınızla bu bölgeye çok büyük bir basınç uygulamamanız gerektiğini vurgulamalıyız çünkü göz bölgesi yüzümüzün en hassas bölgelerinden birisi. Gözleriniz için yapabileceğiniz bir diğer hareket de avuçlarla kaşları yukarı doğru gerdirmek ve bu esnada aşağıya doğru bakmak. Bu hareketlerle birlikte yüz yogası konusunda profesyonel olan insanların sergilediği diğer göz bölgesi egzersizlerini 1-2 dakika boyunca her hafta düzenli olarak uygularsanız göz çevrenizin istediğiniz görüntüye ulaştığını fark edeceksiniz.
Dudaklarınıza dolgun bir görüntü kazandırmak ve bu bölgedeki kasları güçlendirmek için de çeşitli hareketleri uygulayabilirsiniz. Örneğin, sanki ağzınızın içinde su varmış gibi içerideki havayla gargara yapabilirsiniz. Buna ek olarak, yaklaşık bir dakika boyunca karşınızda sevdiğiniz herhangi bir nesne, insan, hayvan ya da bitki varmış gibi öpücükler atabilirsiniz.
Üçüncü olarak, yanaklara yapılan yüz yogasından bahsetmek istiyoruz. Yanaklarınızın sarkmasını engellemek adına balon şişirme egzersizi yapabilirsiniz. Yüz yogası yaptığınız süre esnasında yaklaşık bir dakikanızı balon şişirmeye ayırabilirsiniz veya en az 10 kere balon şişirebilirsiniz.
Yukarıdaki bölgelere ek olarak, kırışıklıkların en çok göze battığı alın bölgesi de yüz yogasına ihtiyaç duyuyor. Hem göz kapağı düşüklüğünü engellemek hem de alındaki çizgilerin yoğunluğunu azaltmak için avuç içinizi alnınıza yapıştırın ve bu şekilde alnınızı yukarı doğru çekin. Ayrıca, parmak uçlarınızla yanlara doğru çekiştirme hareketi yaparak da alın bölgenize yüz yogası yapabilirsiniz.
Her ne kadar surattaki belirli bölgelere odaklanmış olsak da yüz yogasının boyun, gıdı ve çeneye de uygulanabildiğini ifade etmemizde fayda var. Bir dirseğinizi masa gibi bir nesnenin yüzeyine koyarak destek alıp aynı elinizle alnınızı tutun ve daha sonra ağzınızı açabildiğiniz kadar açın. Bu harekette 10 saniye kalarak çenenizdeki gerginliği azaltabilirsiniz. Ayrıca, parmak uçlarınızla boyun ve gıdı bölgenizi ovabilirsiniz ve boynunuzu sağa ve sola hareket ettirerek boynunuzun rahatlamasını sağlayabilirsiniz. Aşağıdaki videodan da ilham alabilirsiniz:
Her ne kadar yüz yogası çok faydalı bir pratik olsa da bazı hareketlerin yanlış yapılması yüz kaslarının gerilmesine ve yüzde ağrı hissedilmesine sebep olabilir. Bu nedenle, bu uygulamadan faydalanırken çok dikkatli olmalısınız ve herhangi bir acı ya da ağrı durumunda bir uzmana danışmalısınız.
İlginizi çekebilir: Cildinize olduğu kadar zihninize de iyi gelecek yüz masajı teknikleri