Şubat’ta kendinizi sevin: Zihinsel öz şefkat için pratik tüyolar

Şubat ayını “Kendimizi Sevme Ayı” ilan ettiğimden bir önceki yazımda bahsetmiştim (Şubat’ta kendinizi sevin: Fiziksel öz şefkat yeteneğini geliştir). Kendimizi sevmek sadece lafta kalınca gerçekleşmiyor, bunun için adım da atmak gerekiyor. Kendimizi sevmek üzere çıktığımız öz şefkat yolculuğunda ikinci durağımız zihinsel öz şefkat.

Gün içinde zihnimizden minimum 60.000 düşünce geçtiği biliniyor! Bu düşüncelerin %5’i yeniyken, %95’i tekrar tekrar düşünülen geçmişe dair pişmanlıklar, anılar ya da geleceğe dair planlar ve kaygılardan oluşuyor. Biz tabii çoğunun farkında bile olmadan günümüzü geçiriyoruz. Bu eski ve tekrarlayan düşüncelerin zihnimizde birikmesinin sonucu ise akşam uyuyamamak, sabah yorgun uyanmak, kronik stres, işe odaklanamamak, sevdiklerimizle zaman geçirirken onları gerçek anlamda dinleyememek oluyor. Yani zihnimizin tekrarlayan (ve çoğunlukla olumsuz) düşüncelerle dolup taşması sağlığımızı, iş verimliliğimizi, ilişkilerimizi olumsuz yönde etkiliyor.

Zihni rahatlatmak yönünde adım atmak için öncelikle zihnin gereğinden fazla dolu olduğunu fark etmek gerekiyor. Meditasyon, zihnin ne kadar ve hangi düşüncelerle dolu olduğunu gözlemlemek için mükemmel bir araç. Meditasyon sırasında aklına tekrar tekrar gelen düşünceleri görmeye başlıyorsun. Onları gördükçe, düşüncelerinin zihninde gereken süreyi geçirdikten sonra gitmelerine izin vermeyi deneyimliyorsun. Düzenli yapacağın meditasyon pratikleri, zihnindeki düşünceler birikip sana ağırlık yapmaya başlamadan önce onları serbest bırakabilmene ve bu sayede sağlığına, iş verimliliğine, güçlü ilişkilerine yeniden kavuşmana yardımcı oluyor.

Zihninin dolu olduğunu fark ettiğin zamanlarda kendine öz şefkat gösterebileceğin aktivite olarak kitap okumayı, şükran günlüğü yazmayı ve kendin için iyi dileklerde bulunmayı önerebilirim. Kitap okurken günün zihinsel yorgunluğunu hikayeye odaklanarak rahatlatabilirsin. Şükran günlüğü ise özellikle olumsuz düşünceler zihninde ağırlık yaptığında yönünü olumlu olanlara çevirmene yardımcı olur. Belli bir kapasitede olan enerjini olumlu olana çevirerek daha verimli ve sana iyi gelecek şekilde kullanabilirsin. O gün yaşadığın olumlu olayları ya da durumları bir yere yazmak kadar kolayca uygulanabilir. Son önerim ise kendin için iyi dileklerde bulunarak zorlandığın zihinsel durumlarda kendine destek vermek ve şefkatini sunmak olacaktır. Senin için Dr. Christopher Germer’in Öz Şefkatli Farkındalık kitabında bahsettiği Sevgi Dolu Nezaket Meditasyonu’nda kullanılan iyi dileklerden paylaşacağım. Dilersen günlük hayatında, ama özellikle de zorlandığın durumlarda içinden tekrarlamak kalbinde kendine olan şefkatini besleyecektir:

  • Güven içinde olayım.
  • Mutlu olayım.
  • Sağlıklı olayım.
  • Rahat bir hayat yaşayayım.

Zihnini rahatlatacak benim önerdiğim pratik aktiviteleri ya da uyguladığın başka aktiviteleri listeleyebilir, yenilerini keşfedebilirsin. Bunları günlük hayatında kullanmak zor zamanlar için seni hazırlarken, zihinsel olarak stresli olduğun zamanlarda kullanmak da zihnini rahatlatacaktır. Her iki kullanım yolu da kendine karşı şefkatini geliştirmene yardımcı olacaktır.

Zihninin doluluğunu gözlemlemek için meditasyon yapmayı düşünürsen her sabah 08.00’de Zoom üzerinden canlı meditasyon derslerim var. Dersler hakkında bilgi almak için bana yazabilir, meditasyon dersleri, ilham ve bütünsel sağlık konularında daha fazla öneri için Instagram hesabımı takip edebilirsin!

İlginizi çekebilir: Şubat’ta kendinizi sevin: Fiziksel öz şefkat yeteneğini geliştir

Sibel Okan - moment by Sibel Mindful Yoga Eğitmeni
Merhaba ben Sibel. Boğaziçi Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümü mezunuyum. Daha önce özel sektörde pazarlama alanında çalıştım. Mühendislik eğitiminin bana katmış olduğu analitik düşünce yapısı ... Devam