Onarıcı uyku: Uyku kalitenizi nasıl anlayabilirsiniz?

Uyku, özellikle onarıcı uyku, yemek, fiziksel egzersiz kadar önemli bir ihtiyaçtır çünkü düşüncelerin, fiziksel bedenin, organların onarılmasında rol oynar. Uyku süresince beyin, hafif ya da derin uyku veya uyku evreleri olarak adlandırılan uyku mimarisi sürecine girmektedir. Bu peş peşe uyku evreleri, beynin ve vücudun fiziksel ve bilişsel (kognitif) açıdan onarılmasını sağlar. Özellikle derin uyku fazı, onarıcı uykunun en önemli bileşenidir.

Uyku evreleri basitçe uyanıklık, hafif uyku, REM (hızlı göz hareketleri)/rüya ve derin uyku olarak belirtilebilir. Hafif uyku ve REM/rüya evresinde beyin dalgaları, uyanıklık durumuna benzemektedir. Ancak, derin uykuda beyin dalgaları, delta dalgasıdır (uzun-fışkıran tarzda). Bu derin uykuda ortaya çıkan delta dalgaları, uyanıklık dalgalarından çok farklıdır. Derin uykuyu yaşamazsak, öğrenme yeteneğimiz, hücrelerimiz ve vücudumuz için iyileşme ya da onarım kötü etkilenmektedir. Yaşın ilerlemesiyle uyku evrelerinden derin uykuda görülen onarıcı delta dalgaları da azalmaktadır. Diğer bir deyişle, biyolojik açıdan gençliğin işareti, delta dalgalarıdır.

Peki, bir kişinin bu uyku evrelerini ve kalitesini nasıl anlayabiliriz? Polisomnografi isimli cihaz genellikle gece boyunca, kişinin tüm uyku evrelerini kaydedebilmektedir.

“Deep-sleep-stimulating technology” isimle anılan, derin uykuyu tetikleyen teknolojiler de bulunmaktadır. Bunlar çoğunlukla, derin uykuyu tetikleyen seslerden oluşmaktadır. Bunun altındaki bilimsel gerçek, derin uykuyu tetikleyen ses dalgalarının, aynen onarıcı uykuda yer alan delta dalgalarına benzemesinden kaynaklanmaktadır.

Dr Dan Gartenberg’in onarıcı uykuyu tetikleyen ses dalgaları ile ilgili TED konuşmasını izleyebilirsiniz:

The brain benefits of deep sleep — and how to get more of it | Dan Gartenberg

Sevgiler…

Referanslar:
1.https://www.sleepsomatics.com/sleepsomatics-journal-blog-about-sleep/2014/7/7/what-is-restorative-sleep Erişim tarihi: 21.02.2022.
2.https://news.northwestern.edu/stories/2017/april/pink-noise-sound-enhance-deep-sleep-memory/ Erişim tarihi: 21.02.2022.
3.https://sleepspace.com/deep-sleep-stimulation/ Erişim tarihi: 21.02.2022.
4.https://www.youtube.com/watch?v=1U2qMRGihGg Erişim tarihi: 21.02.2022.

İlginizi çekebilir: Peynir, kemik sağlığımıza neden iyi gelir?

Emsal Salık Tıp Doktoru
Tıp doktoru, Histoloji-Embriyoloji Uzmanı, Klinik Ayak Refleksoloji Uzmanı, Shiatsu Uzmanı, bass gitaristim. Marmara Üniversitesi İngilizce Tıp Fakültesi mezunuyum. Artı Bahçeşehir Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü ... Devam