In Pursuit of Wellness Serisi 7: Nöroçeşitlilik için müzik

Her hafta wellness sektörünün öncüsü olan Global Wellness Institute’un hazırlamış olduğu Wellness Serisi’nden bir konuyu siz Uplifers okuyucuları için ele alıyoruz. Geçtiğimiz haftalarda Sorumluluk Almak, İyi Uyumak, Mutluluğa Doğru Dans Etmek, Kalpleri Bütüncül Olarak İyileştirmek gibi farklı videoların içeriğindeki önemli konulara değinmiştik, bu yazımızda ise müzik ve nöroçeşitliliği konuşacağız.

Nöroçeşitlilik, insanların sinir sistemi ve beyin işlevlerindeki doğal farklılıkları ifade eden bir terimdir. Bu farklılıklar, bireylerin algı, düşünce, davranış ve öğrenme şekillerindeki çeşitliliği açıklar. Nöroçeşitlilik, beyinlerin çeşitliliğine ve farklı becerilerin, yeteneklerin ve zorlukların oluşmasına yol açan doğal bir olgudur. Genellikle otizm, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB), disleksi, dispraksi, Tourette sendromu gibi nörolojik farklılıkları kapsamak için kullanılır. Bunlara ve benzeri durumlara sahip bireyler farklılıkları nedeniyle sosyal ilişkilerinde, iletişim kurmada, kendilerini ifade etmede çeşitli zorluklar yaşayabilirler. Bu nedenle çeşitli müdahale programları, terapiler gibi iyileştirici araçlarla bireylere tedaviler sunulur. “Müzik” de bu tedavi yöntemlerinden en yeni ve en etkilileri arasında yer alır.

Sinirli, stresli hissettiğiniz zamanlarda sevdiğiniz bir şarkıyı dinleyerek sakinleşiyorsanız, müziğin iyileştirici gücüne yakından tanıklık ediyor olabilirsiniz. Ancak, müziğin gücü bu kadarla sınırlı değil. Son yıllarda yapılan pek çok araştırma, müziğin nöroçeşitlilik için de etkili bir tedavi yöntemi olduğunu açığa çıkarıyor. Wellness Serisi’nin Music for Neurodiversity (Nöroçeşitlilik için Müzik) isimli bu videosu, müziğin nöroçeşitliliğe sahip çocukların kendilerini yeni yollarla ifade etmelerine yardımcı olan etkili bir araç olduğu gözler önüne seriyor.

Roehampton Üniversitesi’nde müzik profesörü olan Adam Ockelford, “Müzik, insan beyninin gelişmesine yardımcı olan etkili bir araçtır ve kendimizi, kendimizi ifade etme şeklimizi bulmamızı sağlar.” diyerek müziğin var olan gücüne vurgu yapıyor. Ve özellikle nöroçeşitliliğe sahip çocukların müzikle rahatlayabileceklerini, kendilerini daha iyi ifade edebilecekleri, başarılı diyaloglar kurarak sosyalleşebileceklerini anlatıyor. Videoda, otizmli çocuk annesi Christina Tully, çocuğunun müzikle sakinleştiğini, sevdiği şarkıyı dinlediğinde mutlu olduğunu ve tepkilerinin düzene girdiğini paylaşıyor. Global Wellness Institute ile ortak olan Myndstream isimli merkez, sağlık ve esenlik için müziği kullanıyor ve Christina’nın oğlu Max de bu merkeze gidiyor. Myndstream’de sosyal becerilerini geliştirme fırsatı bulan Max ve daha pek çok çocuk, müziğin iyileştirici yönünden faydalanabiliyor. Daha fazlasını merak ediyorsanız, aşağıdaki linkten ilgili videoyu izleyebilirsiniz:

In Pursuit of Wellness Series: Music for Neurodiversity

İlginizi çekebilir: In Pursuit of Wellness Serisi 4: Geleceği tamamlamak

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!