Hayatınızı değiştirecek 12 bakış açısı

Bugün sizlerle severek takip ettiğim ve kitabını çok ilham verici bulduğum yaşam koçu ve yazar Alexander Butler’ın kitabı “Derin Sevinç: Potansiyelinizi ortaya çıkarmak ve inanılmaz derecede tatmin edici bir hayat inşa etmek için 12 kelime”den huzurlu ve başarılı hayatlar inşa etmenize yardımcı olacak bakış açılarını paylaşıyorum.

1. Amaçlı bir hayat yaşayın

Bir şeyler başımıza geliyormuş gibi hissettiğimiz pasif bir zihniyete düşmek çok kolaydır. Kendi seçimlerimizin gücünü kaybederiz, bizim yerimize karar vermesi için diğer insanlara güveniriz, sonra da işlerin istediğimiz gibi gitmediğinden şikayet ederiz.

Hayatın tamamen kendi sorumluluğumuz olduğunu kabul ettiğimizde harika şeyler olur. Hayatım, şu anda olduğu gibi, seçimlerimin sonucudur. Hayatımın gideceği yönü ben seçiyorum: Kendi hikayemin yazarıyım. Gücü kendi bilinçli seçiminize geri döndürmeye odaklanmak, daha kendinden emin, daha kararlı ve daha güçlü hissetmenin doğrudan bir yoludur.

2. Doğanızı kabul edin ve ihtiyaçlarınızı karşılayın

İnsanın belli başlı ihtiyaçlarla vardır. Yiyecek ve barınma ihtiyacından duygusal güvenlik, yaratıcı ifade ve ait olma ihtiyaçlarına kadar pek çok ihtiyaç sıralanabilir…

İçsel ihtiyaçlarınızı bilir, anlar ve kabul ederseniz, bunları karşılamak için gerekli adımları atarsınız. Karşılanmayan ihtiyaçlar her zaman karşılanmanın yollarını bulmaya çalışacaktır ve bu da kararsız davranmamıza veya anlamadığımız, beklemediğimiz şeyler yapmamıza neden olabilir. İhtiyaçlarımız konusunda daha bilinçli hale geldikçe, içsel süreçlerimiz hakkında daha fazla bilgelik kazanır ve kendi seçimlerimiz üzerinde kontrol sahibi oluruz.

Tatmin edici bir yaşam, tüm ihtiyaçlarınızı karşılayan bir yaşamdır, bu nedenle onları anlamak çok önemlidir. Çoğu zaman, bunların farkında olmak aynı zamanda daha tutarlı, daha etkili hareket etmemizi sağlar ve bu da tatmin edici bir yaşam tarzı oluşturmamızı sağlar.

3. Özgün benliğinize doğru büyüyün

Yetişkinlik nedir? Yetişkin olmak ne anlama geliyor? Çocukluktan ne farkı var? Tamamen olgun bir yetişkin olduğumuzu gerçekten iddia edebilir miyiz?

Birçok çocukluk davranışı ve tepkisi ile devam ediyoruz hayata aslında ve bundan dolayı hayatımızda çok fazla kafa karışıklığı yaşayabiliyoruz.

Yetişkin benliklerimize adım atmak için hepimizin yapabileceği şeyler var. İçinizdeki çocuğun doğasını anlayın ve ona ebeveynlik yapmayı öğrenin ki onlarca yıl önceki ihtiyaçlarımızla dengemizi bozmasınlar. Artık bize hizmet etmeyen dürtüleri ve öğrenilmiş tepkileri bırakın. Bu genellikle uzun ve zorlu bir yolculuktur, ancak gerçek yetişkinliğe adım atmak, deneyimleyeceğimiz en dönüştürücü şeylerden biridir.

4. Doğayla yeniden bağlantı kurun

Doğayla güçlü bir bağın zihinsel sağlığımız için iyi olduğuna dair çok güçlü kanıtlar var. Sadece vahşi doğanın bize öğretebileceği şeyler var. Doğa her zaman nazik veya rahat değildir, bu nedenle zorlu havalarda dışarı çıkmamız, vahşi arazilerde seyahat etmemiz, konforlu dünyalarımızı geride bırakmamız gerekir. Doğa ananın ham deneyimiyle boğuşurken, kaybettiğimiz temel yönlerimizi bulacağız.

İçsel vahşilik, ruhumuzun özgürlüğüdür, keşfetmek, büyümek, tutkumuzu ifade etmek ve her an gerçekten canlı olmak için bastırılamaz arzumuzdur. Evcilleştirilmiş yaşamlarımızın tuzağına kolayca düşebiliriz; günlerimizde ağır ağır ilerliyoruz ve şu anda burada olduğumuz, bu vahşi ve değerli hayatı yaşadığımız hissini unutuyoruz. Dolayısıyla bu ders vahşi, özgür, bilinçli bir hayvan olmanın ne anlama geldiğinin keşfidir.

5. Kültürel beklentilerden kurtulun

Toplumumuz inanılmaz şeyler başardı: Bilim, siyasi özgürlük, sanat ve kültür. Ama aynı zamanda bilinçsizce kabul ettiğimiz zehirli dersleri de var.

Erkeklerden ve kadınlardan belirli şekillerde hareket etmeleri beklenir ve bu beklentiler bizi gerçek olmayan kişiliklere zorlar. Mutluluğun para, şöhret veya diğer başarı belirtileri aracılığıyla bulduğumuz bir şey olduğuna inanabiliriz. Kitaplardan, filmlerden veya sosyal medyadan öğrendiğimiz ilişkiler hakkında sağlıksız fikirlerimiz olabilir. Yaptığımız hiçbir şeyin gerçekten önemli olmadığına inanabiliriz. Kültürümüzün bize dayattığı dersleri keşfetmeli ve gerçek benliğimizi koruyacak stratejiler öğrenmeliyiz.

6. Temel değerlerinizi belirleyin

En çok neye değer verdiğimizi ve neye inandığımızı bilmek, mutlu ve tatmin edici bir yaşam inşa etmek için çok önemlidir. İlişkilerimizde güven yaratır. Karar verirken bize güven verir. Kişiliğimiz için güçlü bir temel oluşturur.

7. Kendinizi meydan okumaya ve büyümeye bırakın

Zor bir şeyle karşılaştığımızda ve sonra üstesinden geldiğimizde büyürüz. Uyum sağlarız, yeni beceriler öğreniriz, kendimizi esnetiriz ve kendimiz hakkında yeni şeyler keşfederiz.

Yeni, tanıdık olmayan veya farklı olan şeylerden uzak durmak için rahat bir varoluş biçimine düşmek çok kolaydır ve bu, yaşlandıkça daha da kötüleşme eğilimindedir. İnsanlar giderek daha fazla konfor bölgelerine hapsolurlar ve risk alan, hata yapan veya tuhaf davranışlar sergileyen insanlarla alay ederler.

Sonuç olarak, yaşamlarımızda daha az huzur deneyimleriz çünkü değişimden giderek daha fazla korkarız. Hayatımız boyunca kendimizi esnetmeye devam etmek önemlidir, çünkü korkutucu, tanıdık olmayan şeyler yapmaya devam ettiğimiz sürece güçlü bir güven ve uyum temeli sağlarız ve bu daha huzurlu, neşeli bir hayatı teşvik eder.

8. Korkularınızla yüzleşin

Korku her zaman bizimle olacak bir arkadaştır. Duygusal manzaramızın önemli bir parçasıdır. Korkuyu inkar etmek, bizi kontrol etmesine izin vermektir. Hayatımızı iyi bir yöne çekmek istiyorsak, korkularımızı kabul etmek, duygunun amacını anlamak gerekir.

9. Başkalarını destekleyin, onları kurtarmayın

İnsanları duygusal olarak kurtarma eğilimindeyiz. Üzülen arkadaşlarımızı veya akrabalarımızı başlarına zor bir şey geldiğinde yatıştırırız. Onları rahatlatır ve acısını dindirecek şeyler söyleriz. Sevdiklerimizin acı çektiğini görmek istemeyiz.

Ancak acı çekmenin bir amacı vardır. Acı çekerken en yakın arkadaşlarımızı öylece terk etmek istemeyiz. Dolayısıyla bu ders, mücadele eden insanlarla empati kurmak, ancak kurtarıcı rolüne atlamamak, mücadelelerini elinden almamakla ilgilidir. Bir ebeveyn rolüne adım atmak yerine dayanışma içinde durmakla ilgilidir. Genellikle zordur, çünkü bize insanları kurtarmanın iyi olduğu öğretilir, ancak empati ve şefkat, başkalarının gelişimini desteklememize ve daha güçlü yetişkin ilişkileri kurmamıza yardımcı olur.

10. Özgürlüğü ve öz bakımı geliştirin

Bazen yolculuğunuzda yalnız olmanız gerekecek, bazen de zor olacak. Bu nedenle, güçlü esneklik becerilerine sahip olmamız çok önemlidir.

Kendinize gerçekten yardımcı olacak şekillerde bakma konusunda iyi misiniz? Değilse, araya ne giriyor? Kendimizi sevmeyi ve kendimize sağlıklı, sürdürülebilir, etkili yollarla bakmayı öğrenmek çok önemli bir beceridir. Kendini sevme, gerçek dünyada pratik uygulamaları olan bir beceridir. Bu ders, kişisel bakıma yönelik kendi bloklarımızı anlamak ve kişisel olarak bizim için kişisel bakımın nasıl göründüğünü öğrenmekle ilgilidir.

11. Yaşam boyu büyüme, öğrenme ve değişme yolculuğuna çıkın

Büyümeye, değişime ve maceraya açık olduğumuzda elimizden gelenin en iyisini yaparız. Bu yolculuğun sonuna asla varamayız. 

Bu ders, hayatımızın tamamını gelişen bir macera olarak görmeye davettir. Hayatımızın yeni bölümlerine veya dönemlerine girerken, maceranın doğası değişir ama her zaman öğrenecek daha çok şey, daha fazla deneyim ve kendimizi daha iyi anlamanın yeni yolları vardır. Hayat boyu sürecek bu yolculuğa kendimizi adamak demek, hayat hikayemiz sona erene kadar her an büyümek, değişime açık, sağlam ve gerçekten canlı olmak anlamına geliyor.

12. Zayıflığı ve sınırları dengeleyin

Başkalarıyla derinden bağlantı kurmamız gerekiyor, peki bunu yaparken işleri nasıl gerçek, dengeli, adil ve sağlıklı tutabiliriz?

Güvenlik açığı, gerçek olma, gardımızı sağlıklı bir şekilde indirme, insanların maskesinin arkasındaki gerçek kişiyi görmesini sağlama becerisidir. Korkutucu olabilir – çok fazla kontrolü kaybetmek anlamına gelir ve reddedilme riskini göze almak anlamına gelir. Bu arada, sınırlarımız konusunda net olmamız gerekiyor: Bizim için ne iyi, ne kötü? Bunları ilişkiye zarar vermeyecek ama gelişmesine yardımcı olacak şekilde ifade edebilmeliyiz.

Bu iki beceriyi dengeleyebilirsek, işte, arkadaşlarımızla ve ortaklarımızla gerçekten güçlü, besleyici, sağlıklı ilişkiler kurarız.

Kaynak
Alexander Butler, Deep Joy: 12 words to unlock your potential and build an amazingly fulfilling life

İlginizi çekebilir: Şifa bizim içimizde: İnanç biyolojiyi değiştirebilir

Görkem Bakkaloğlu Profesyonel Koç, Eğitmen
Yüksek lisans eğitimi İnsan Kaynakları Yönetimi olup, 10 yıllık kurumsal iş hayatında uluslararası şirketlerde eğitim ve gelişim, strateji ve performans yönetimi, yetenek ve kariyer ... Devam