Hayatın kontrolünü ele alıp oto pilottan çıkmanın yolları

“Sabırlısın ama beklemiyorsun, özgürsün ama seçmiyorsun, müsaitsin ama hiçbir şey seni harekete geçirmiyor. Hiçbir şey istemiyor, hiçbir şey talep etmiyor, hiçbir şeyi dayatmıyorsun. Hiç dinlemeden duyuyor, hiç bakmadan görüyorsun: Tavanlardaki çatlakları, parkenin dilimlerini, gözlerinin çevresindeki kırışıklıkları, ağaçları, suyu, taşları, geçen arabaları. Artık tükenmez olanın içinde yaşıyorsun.” demiş Georges Perec.

Aslında hayatın temposunda kaybolan bizler için söylenmiş bu sözler diye düşünüyorum. Oysa oto pilotta yaşadığımız hayatın kontrolünü ele almak ve bambaşka bir dünyaya uyanmak hepimizin için mümkün diyebilirim.

1. Hayatı nasıl yaşadığının farkında ol!

İki farklı düşünce vardır: Biri oto pilot dediğimiz bilinçaltında gerçekleşir, diğeri ise bilinçli olarak düşünmeyi seçtiklerimizdir. İkincisi ilkine göre daha fazla efor gerektirir. Günlük hayattaki davranışlarımızın gerçekten farkında mıyız? Yoksa gözü kapalı yaptığınız için bazen farkına bile varmadığınız oluyor mu? Bir defter tutup gün içinde yaptığınız hareketleri yazarak bilinçli bir şekilde yapabilir, oto pilottan çıkabilirsiniz.Önemli olan düşünce ve davranış şeklini fark edip bilinci devreye sokmak.

2. Varış noktanı iyi hesapla!

Günün sonunda bu hayattaki yaşama nedenin ne? Tutkuyla yaptığın bir şey var mı bu hayatta? Yoksa öylesine vakit mi geçiriyorsun? Büyük anlamlar olmasına gerek de yok. Her güne bir iyilik hareket veya kendini geliştirecek bir uğraş katabilirsin. Önemli olan hayatını yaşarken neye niyet ettiğini bilmek ve hareketlerini de ona göre planlamak. Bu, hayatının kontrolünü ele almana olanak verir.

3. Bilinmedik sularda yüzmekten korkma!

Mevcut düzeniniz mutluluk vermediğinde arada risk almayı denemek, hem gelişmeye hem de farklı deneyimlerin kapısını aralamaya yol açar. Yeni yollar başta korkutucu gelse de şunu unutma: En azından denemiş olacaksın! Ve hayat sadece cesurlara torpil geçer.

4. Arada resmin dışına çık!

Kendinize ve seçimlerinize arada dışardan bir gözle bakın. Bazen yaptıklarımızın içinde o kadar kayboluyoruz ki durup düşünmeye ve neyi neden yaptığımızı anlamaya fırsat kalmıyor. Bu sebeple resmin dışına çıkmak ve yaptıklarımızı sorgulamak kendimize farklı bir bakış açısıyla yaklaşmamıza yardımcı olur.

5. Onay tutsaklığından sıyrıl!

Hayatta sürekli ailemizden, sevdiklerimizden ve çevremizden yaptıklarımıza dair onay bekliyoruz. Bu kimi zaman giyimimiz, kimi zaman hayatımıza alacağımız insanlara kadar çeşitlenebiliyor. Bu durum her ne kadar kendi alt benliğimizde bizi hata yapmaktan korur gibi gözükse de günün sonunda onaylara bağlı ve kendi kontrolümüzün dışında bir hayat sürüyor oluyoruz. Oysa kendi kalbimizi ve isteklerimizi dinlemek, aklımızın yolunu takip etmek, bizim bile bilmediğimiz renklerimizi ortaya çıkarır.

Nasıl geçtiğini anlamadığınız bir hayatı yaşamak yerine kendinizi yeniden yarattığınız bir hayatı yaşamayı tercih edin. Çünkü önemli olan hayatınızdaki yıllar değil, o yılların içinde yaşadığınız hayattır.

İlginizi çekebilir: Zor durumların üstesinden gelmeniz için 5 öneri

Şeyma Gizem Taşar Yaşam ve Kariyer Koçu
Şeyma Gizem TAŞAR 1984 yılında İstanbul’da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Ortadoğu Koleji’nde tamamladı. İstanbul Teknik Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği’nden mezun oldu. Yüksek lisans ... Devam