Gürültü kirliliği hayvanları nasıl etkiliyor?

Arabayla daha önce gitmediğiniz bir yere gidiyorsunuz. En sevdiğiniz radyo kanalı açık. Varış noktasına yaklaştıkça radyonun sesini kapatıp, aradığını adresi bulmak için bina numaralarına odaklanırsınız değil mi? Farz edin ki tam o sırada arabadaki diğer kişiler, radyonun sesini yeniden açıyor, tüm camları açıp dışarının gürültüsünün arabanın içine girmesini sağlıyor. Aradığınız adrese odaklanmak epey zor olurdu değil mi?

Bu sorunun yanıtını bilim insanları da verdi. Current Biology‘de sonuçları yayımlanan bir araştırmaya göre hayvanlar, insanlardan kaynaklı gürültü nedeniyle bazı yaşamsal duyularını kullanamıyor ve tehlikeyi ayırt edemiyor.

İlgili yazı: Hayvan haklarını ve vahşi yaşamı desteklemeye yönelik yapılan, etkileyici sosyal sorumluluk ve duyarlılık kampanyaları

Kirlilik ve şehirleşmenin hepimiz için zararlı olduğunu biliyorduk. Ancak araştırmalar genellikle hava kirliliği, su kirliliği ve çevre kirliliği konularına yoğunlaşıyor. Açıkçası birçoğumuz gürültü kirliliğinin toksik etkilerine pek fazla yoğunlaşmıyoruz. Ancak bu araştırma, gürültünün ne kadar da büyük bir etkisi olduğunu gözler önüne seriyor.

Gürültü kirliliği hayvanları nasıl etkiliyor?
Stres, hayvanları farklı coğrafyalara göç etmekten veya üremekten bile alıkoyabiliyor.

Araştırmalar insanlardan kaynaklanan gürültünün hayvanlarda çok ciddi strese neden olduğunu ve bu stresin hayvanların kendi iletişimlerini etkilediğini, hatta onları farklı coğrafyalara göç etmekten veya üremekten bile alıkoyduğunu gösteriyor. Tüm bunlar, uzun vadede doğadaki türlerin yok olmasına bile neden olabiliyor.

Bristol Üniversitesi‘nden biyolog Amy Morris-Drake ise kısa vadeli etkilerin pek fazla bilinmediğini söylüyor. Drake ve arkadaşları bunu göstermek için gürültünün anlık sonuçlarını ortaya koyan bir çalışmaya imza attı. Bunun için Güney Afrika’daki doğal yaşam alanı şehirler ve otoyollarla çevrilen firavun faresi veya diğer adıyla mongoz hayvanı seçildi. Firavun fareleri doğada birçok yırtıcıyla mücadele etmek zorundadır. Onlar için hayatta kalmanın tek yolu, havayı koklayarak yaklaşmakta olan yırtıcının kokusunu almakta gizlidir.

İlgili yazı: Kamuflaj uzmanı hayvanlar

Araştırmacılar firavun farelerinin yaşadığı bölgede bir süre boyunca trafik gürültüsü kayıtlarını ve yırtıcıların seslerinin kayıtlarını yayımladı. Araştırmacılar bu süre içinde hayvanların nasıl reaksiyon gösterdiğini inceledi. Araştırmanın sonunda, firavun farelerinin trafik gürültüsü sesini duydukça, dikkat yeteneklerini kaybettikleri görüldü. Trafik gürültüsü duyan hayvanların, yırtıcının titreşimlerine dikkat kesilmediği, bulunduğu bölgedeki potansiyel tehditlere daha az dikkat ettiği ve saldırılara karşı daha az hazırlıklı oldukları anlaşıldı.

Gürültü kirliliği hayvanları nasıl etkiliyor?
Hayvanlar, insanlardan kaynaklı gürültü nedeniyle bazı yaşamsal duyularını kullanamıyor.

Araştırmadan elde edilen bu sonuçlar, gürültü kirliliğinin hayvanlar üzerinde ciddi negatif etkilere neden olduğunu kanıtlıyor.

Kaynak:
Mentalfloss

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!