X

Pratik tamiratlar: Evdeki sinir bozucu seslerden kurtulmanın yolları

Tam başınızı yastığa koyduğunuz anda duymaya başladığınız şıp şıp damlayan musluğun sesi, ders çalışırken dikkatinizi dağıtan uğuldayan borular, kombiden gelen anlamsız tıkırtılar ve çok daha fazlası… Size de tanıdık geldi mi? Sevdiğimiz, kendimizi güvende hissettiğimiz, keyifli zaman geçirdiğimiz evlerimiz, ne yazık ki zaman zaman sinir bozucu seslerle dolu olabiliyor. Belki rüzgardan dolayı ıslık çalan pencereler ya da vidası gevşemiş parkeler, canımızı sıkabiliyor. Dahası geceleri uykusuz kalmamıza neden olabiliyor ve dikkatimizi dağıtabiliyor. Gelin, en yaygın sinir bozucu sesleri ve onlardan nasıl kurtulabileceğimizi keşfedelim:

Gıcırdayan kapılar

Muhtemelen pek çoğumuzun evde en sık karşılaştığı sorunlardan biri; kapı gıcırtısı. Gıcırdayan kapıların birden fazla sebebi olabilir. Eskimiş menteşeler, kapı kolu ya da kapı dili (kilitleyen kısım) ses çıkarıyor olabilir. Bu da tüm ev halkını rahatsız eder. Ancak, çözümü çoğu zaman çok kolaydır. Ses çıkaran kısımları yağlayarak bu sorundan kurtulabilirsiniz. Ayrıca, bulaşık deterjanı da işinizi görebilir. Menteşelere süreceğiniz yağ veya bulaşık deterjanı gıcırtının kaybolmasına yardımcı olacaktır. Yine de sorun hala devam ediyorsa, vidalar gevşemiş olabilir veya aşınan parçaları değiştirmeniz gerekebilir.

Damlayan musluklar

Sürekli damlatan musluklar, yalnızca sinirinizi bozmakla kalmaz aynı zamanda uzun vadede ciddi su israfına da yol açabilir. Dolayısıyla çok geçmeden müdahale etmeniz ve sorunun kaynağını bulmanız en iyisi olacaktır. Ana vanayı kapatın ve suyun nereden geldiğine odaklanın. Eski bir contadan ya da gevşemiş musluk veya su borularındaki bir arızadan dolayı su damlıyor olabilir. Öncelikle sesin nereden geldiğini bulmanız ve daha sonra sorunlu bölgeyi tamir etmeniz gerek. Musluğu söküp sorunlu parçayı değiştirebilir, hasar görmüş bir boru varsa tamir edebilir ya da yeni boruyu takabilirsiniz. Ancak, sorunu tespit edemediyseniz ya da ne yaptıysanız bir türlü düzelmediyse bir tesisatçıdan destek alabilirsiniz.

Gıcırdayan zeminler

Özellikle eski bir evde yaşıyorsanız ya da zemini kaplayan parkeleriniz yıprandıysa, zaman zaman ayaklarınızın altında garip sesler yükselebilir. Bu çoğunlukla zemindeki malzemenin gıcırdamasından kaynaklanır. Ahşap zeminlerde daha da yüksek bir gıcırtı sesi meydana gelebilir. Sorun genellikle gevşeyen, yapışkanı kalkan ya da çivileri sökülen parçalardan olabilir. Eğer ulaşabileceğiniz bir yerde ise ve ahşap, parke, mermer gibi malzemelerden yapılmış parçalara bölünmüş bir zemin ise boşluk olan ve dolayısıyla ses çıkaran kısmı kolayca bulabilir ve zemine hareket etmeyecek şekilde sabitlenmesini sağlayabilirsiniz. Yerine geri sıkıştırabilir, gerekirse yapıştırıcı ya da çivi kullanarak tekrar sabitleyebilirsiniz. Eğer duvarların dip kısmındaki süpürgeliklerin olduğu kısımlardan ses geliyorsa muhtemelen süpürgeliğin üzerindeki çivilerden bir veya birkaçı düşmüş olabilir, bunları geri takabilirsiniz. Halıfleks kaplı bir zemininiz varsa ve ses gelen kısımlara ulaşamıyorsa, zemine ve halıya zarar vermemek için bir ustadan yardım isteyebilirsiniz.

Guruldayan lavabolar

Ellerinizi yıkadıktan, dişlerinizi temizledikten ya da bulaşıkları duruladıktan sonra lavabonuzun adeta gurul gurul sesler çıkararak kabarcıklar yaptığını görüp duyuyorsanız, bunun nedeni drenaj sistemi olabilir. Drenaj, fazla su ve nemin uzaklaştırılması işlemine verilen isimdir ve drenaj sisteminde sıkıntı olması, genellikle hava kabarcıklarının sıkıştığı anlamına değil. Sıcak su, karbonat-sirke, lavabo açıcı gibi çözümler deneyebilirsiniz. Ancak, sorun hala devam ediyorsa daha ciddi bir problem olabilir. Tüm sistemi kontrol etmek ve arıza tespiti yapmak için bir tesisat ustası çağırabilirsiniz.

Vızıldayan aydınlatmalar

Avizelerinizden ya da masa başı lambanızdan vızıltı seslerini duyduğunuz illaki olmuştur. Ve kabul edelim, bu vızıltılar odaklanmayı gerçekten zorlaştırabiliyor. Ancak, aslında basit bir sorun ve çözümü de oldukça kolay. Muhtemelen ampul gevşemiş olduğu için lambanızdan ses geliyor olabilir. Ampulü sıkmanız veya değiştirmeniz sorunu çözebilir. Eğer ayarlamalı ışık sistemini kullanıyorsanız (dimmer priz) sorun bundan da kaynaklanıyor olabilir. Dimmeri değiştirmeyi deneyebilirsiniz, ancak bu konuda bir tecrübeniz yoksa bir elektrik ustasını çağırmanız en iyisi. Kendiniz tamir edecekseniz de ışığı ve elektriği kapatmayı unutmayın.

Akan klozetler

Klozet tankından sürekli bir ses geliyorsa bu içerisindeki valften kaynaklanıyor olabilir. Valfin düzgün kapatılmaması ya da gevşemiş olması içerisine su damlamasına ve dolayısıyla ses çıkarmasına sebebiyet verebilir. Valfi sıkmanız sorunu çözebilir. Ancak hala devam ediyorsa, klozet kapağını söküp tankın içinde herhangi bir şey olup olmadığına bakabilirsiniz. Yabancı bir nesne de sorun yaratıyor olabilir. Eğer, öyle bir durum varsa klozet temizleme tabletleri ile sorunu çözebilirsiniz. Gözle görülmeyen bir sorun ise veya klozet tank kısmı dışarıda değil içeriye gömülü ise bir ustadan destek alabilirsiniz.

Tıkırdayan radyatörler

Kalorifer petekleriniz sanki konuşmaya mı çalışıyor? Hiç durmadan sesler mi çıkarıyor? Korkmayın, tıkır tıkır yapan ya da uğuldayan radyatörlerin sebebi genellikle ısının genleşmesinden kaynaklanıyor. Şöyle ki ısının etkisiyle genleşen ve soğurken çekilen hava, metal parçalara vurduğunda sesler çıkarabilir. Bunun için doğrudan yapabileceğiniz, yani sesin o an çıkmasını önleyebileceğiniz bir çözüm olmasa da bu sorunun oluşmaması için petek bakımlarını yaptırabilir, bir profesyonelden yardım alarak peteklerinizin temizlenmesini sağlayabilirsiniz.

Çınlayan borular

Evlerdeki en yaygın bir diğer sinir bozucu ses de çınlayan borular olabilir. Suyun akışına bağlı olarak farklı sesler çıkaran borulardaki basınç ayarlarının değişmesi, yüksek su basıncı ya da eksik yalıtım gibi sebepler boruların farklı sesler çıkarmasına neden olabilir. Eğer manuel olarak yüksek su basıncını düşürebiliyorsanız, usta çağırmadan önce bunu deneyip sorunun çözülüp çözülmediğine bakabilirsiniz. Ancak, bunu tek başınıza yapamıyorsanız bir tesisatçıdan destek alabilirsiniz.

Islık çalan pencere ve pervazlar

Islık sesi, genellikle hava sızdıran veya tam kapatılmamış/kapatılamayan pencere boşluklarından gelir. Eskimiş contalar veya kopmuş yapışkanlı kauçuk bantlar, hava sızdırılmasına neden olabilir. Bunun için pencere ve pervazların bakımlarını düzenli yaptırmanız, gevşeyen kısımları sıkıştırmanız, yapışkanlı ince sünger bantları yenilemeniz gerekebilir.

Ses çıkaran kombiler

Eğer eviniz doğalgaz ile ısınıyorsa, muhtemelen zaman zaman kombinizden değişik sesler geldiğini duymuş olabilirsiniz. Tortu birikimine veya suyun basınç düzeyine bağlı olarak çeşitli sesler açığa çıkabilir. Birikmeyi önlemek ve bu gurultu seslerinden kurtulmak için kombinin içerisindeki suyu düzenli olarak boşaltabilir, basınç düzeyini kontrol edebilirsiniz.

Daha fazla ev bakımına ilişkin pratik bilgileri keşfetmek için aşağıdaki yazılarımızı da inceleyebilirsiniz:

Kaynak: apartmenttherapy, bobvila

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!

Sürdürülebilir çözümlerin izinde: VitrA’dan dünyanın ilk ve tek %100 geri dönüştürülmüş seramik lavabosu

‘Biricik’ dünyamız günden güne artan çevreler baskılar ve azalan doğal kaynak sorunları ile karşı karşıya. İklim krizi, küresel ısınma, atık sorunları, hava kirliliği ve daha nice çevresel sıkıntı, hem dünyamızın hem de insanlığın geleceğini tehdit ediyor. Bu nedenle, sürdürülebilir yaşam alışkanlıklarına sahip olmanın önemi her zamankinden kat ve kat daha fazla. Böylesi bir gerçekliğin farkında olan tüm endüstrilerde de yenilikçi ve çevre dostu ürünlerin geliştirilmesi oldukça büyük bir öneme sahip. Bu bağlamda VitrA, büyük bir adım atarak çevreye saygısını ve döngüsel ekonomiye olan katkısını gözler önüne seriyor.



VitrA’dan bir ilk; %100 geri dönüştürülmüş seramik lavabo

Çevresel ayak izlerini azaltma yolunda önemli adımlar atan VitrA, sektörün değişim öncülerinden biri olarak bizi yeni çevre dostu lavabosu ile tanıştırıyor. Dünyanın ilk ve tek %100* geri dönüştürülmüş seramik lavabosu özelliğini taşıyan bu lavabo, atık olarak kabul edilen malzemelere yeniden hayat veriyor. Yeni çevre dostu lavaboların içerik olarak yaklaşık %100’ü, kırık seramikler de dahil olmak üzere üretim sürecinde ortaya çıkan ve bertarafa giden atıklardan oluşuyor.

VitrA’nın sürdürülebilirlik konusundaki vizyon ve öncülüğünü yansıtan bu yenilikçi ve çevre dostu lavabolarla, seramik sektöründe sürdürülebilir tasarım konusunda da yeni bir standart ortaya çıkıyor. Tasarım harikası ve fonksiyonel bir ürün olmanın ötesinde geri dönüştürülmüş seramik lavabolar, çevresel bilinç ve sürdürülebilir yaşam tarzlarını da destekleyen güçlü bir mesaj taşıyor.

%30 oranında iyileşen küresel ısınma potansiyeli

ISO 14040:2006 ve 14044:2006 standartlarına uygun yapılan Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi sonuçlarına göre, atıkların kullanılması çevresel etkilerden küresel ısınma potansiyelini %30 oranında iyileştiriyor. Geri dönüştürülmüş lavaboların üretilmesi sayesinde, ürün başına, daha az hammadde kullanılarak %36’lık iyileştirmeyle yaklaşık 5 kilogram hammadde tasarrufu ve %38 iyileştirmeyle 2,48 Kwh elektrik tasarrufu elde edilmesi hedefleniyor.

Sadece bir lavabo olma işleviyle kalmayan, çevresel sürdürülebilirliğe yönelik geniş bir vizyonu temsil eden bu ürün, çevreye duyarlı bir gelecek için atılmış çok büyük bir adım. Eczacıbaşı Yapı Gereçleri’nin çevre dostu lavabolarla benimsediği bu üretim yaklaşımı, döngüsel ekonomiye katkıyı da en üst seviyeye çıkarıyor.

Sürdürülebilir bir gelecek için hijyenik ve şık bir ilham kaynağı

Küresel ısınma potansiyelini iyileştiren, çevre dostu bir tasarım harikası olmasının ötesinde VitrA’nın geri dönüştürülmüş lavaboları, hijyen endişesini de ortadan kaldırıyor; çünkü bu lavabolar VitrA Hygiene teknolojisiyle kaplanıyor. Bakteri gelişimini %99,9 oranında önleyen VitrA Hygiene teknolojisi sayesinde, seramik lavaboların kullanımı sırasında yüzeye bulaşan bakteriler etkisiz hale geliyor. Böylece, bir numaralı önceliğimiz olan hijyenden ödün vermeden çevre dostu seçimler yapmak da kolaylaşıyor.



Ayrıca, her zevke, her alana uygun seçimler yapmak da yine VitrA ile oldukça kolay. Bilecik, Bozüyük’teki VitrA Üretim Kampüsü’nde geliştirilen yenilikçi çözümler sayesinde üretimine başlanan bu çevre dostu çanak lavabolar, ilk olarak mat bej renkte ve 5 formda tasarlanmış olsa da VitrA’nın geri dönüştürülmüş ürün gamına yeni ürün ve renklerin eklenmesi de planlanıyor.

VitrA %100 geri dönüştürülmüş seramik lavabonun hikayesi, gelecekteki çevre dostu ürünler ve teknolojiler için de büyük bir ilham kaynağı. Daha sürdürülebilir bir dünya için gelecekte atılacak tüm adımlara şimdiden ilham olduğu kesin. Siz de yaşam alanlarınızı çevre dostu bir bilinç ile şekillendirmek ve bir eşi daha olmayan dünyamızın geleceği için önemli bir adım atmak istiyorsanız hemen tıklayıp VitrA %100 geri dönüştürülmüş seramik lavabo çeşitlerini keşfedebilirsiniz.

* İçerik olarak yaklaşık %100’ü üretim sürecinde ortaya çıkan ve bertarafa giden atıklardan üretilmiştir.

* Bu içerik VitrA katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlgili Makale