Bilgisayarınızı temizlemenin ve dosyalarınızı düzenli tutmanın yolları

Sizce laptopunuz ne kadar temiz? Daha doğru ne kadar kirli olduğunu biliyor musunuz? Yüzeylerden, havadan, parmaklarımızın ucundan, kısacası her yerden gün boyunca tüm kiri, tozu, mikrobu çeken laptoplar, sandığımızdan çok daha fazla bakteri barındırıyor. Öyle ki, bazı kaynaklara göre laptoplar klozet kapağından 400 kat daha kirli! Günün çoğunu parmaklarımızın altında geçiren laptoplarımız, öksürük, hapşırıkların saçtığı damlacıklara, yiyecek yağlarına, kahve lekelerine ve daha pek çok kirletici sebebe maruz kalabiliyor. Haliyle sandığımızdan çok daha kirliler ve dolayısıyla sıkı bir temizliğe ihtiyaçları var! Artık neredeyse bir uzvumuz haline gelen laptoplarımızın temizliği, sağlığımız ile de doğrudan ilgili. Neden mi? Çünkü araştırmalar bir insanın sadece bir saatte ortalama 23 kez yüzüne dokunduğunu gösteriyor ve bu alışkanlık, pek çok hastalığa, enfeksiyona davetiye çıkarabiliyor. Öyleyse, gelin bilgisayar temizliği nasıl yapılır, laptoplarımızı nasıl doğru temizleyebiliriz, onu keşfedelim.

Laptop temizleme rehberi

İşte adım adım laptop temizleme rehberi:

1. Bilgisayarı kapatın

İlk adım, laptopunuzu şarjdan çıkarın ve kapatın. Eğer usb, kablo vb. takılı bir aparat varsa onları da sökün ve bir kenara alın. Bilgisayarınızı temizlemek için hazır hale getirin. Her temizlik öncesinde bilgisayarınızı kapattığınızdan emin olun, böylelikle herhangi bir dosyayı yanlışlıkla silme ve ekrana temizlerken zarar verme ihtimalini ortadan kaldırmış olursunuz.

2. Mikrofiber bez ile silin

Laptopunuzu temizlemek için yumuşak, tüy bırakmayan, ekranı çizmeyecek bir bez edinin. Mikrofiber bezler iyi bir tercih olabilir. Sterilize edilmiş suyla hafifçe nemlendirilmiş bezi dairesel hareketler ile kullanarak ekranınızı ve laptopun dış yüzeyini temizleyin. Dairesel hareketler, çizilmeleri önleyecek ve çok daha temiz bir görünüm elde etmenize yardımcı olacaktır.

3. Klavyeyi temizleyin

Muhtemelen derinlemesine temizlemenin en zor olduğu yerlerden biri klavye. Hele ki basık, gömülü tuşları olan bir klavyeniz varsa ya da tuşlar birbirine çok yakınsa, aralarını temizlemek çok zor bir hal alabilir. Ancak, kolay, etkili ve çok pratik bir yöntemi var; o da basınçlı hava kullanmak. Klavyeler, en çok kir ve toz biriktiren, parmaklarımızdaki lekeleri, yağları, gıda kalıntılarını hapseden, dolayısıyla da en çok bakteriye ev sahipliği yapan kısımlardan biri. Neyse ki basınçlı hava yardımıyla temizlemek çok kolay. Basınçlı havanın hapsedildiği ince uçlu teneke kutudaki bu yardımcı ile klavyedeki kalıntılara üfleyebilir, daha sonra en az yüzde yetmiş alkol içeren bir dezenfektan ile nemlendirdiğiniz bezle klavyenin üzerini silebilirsiniz. Yalnız, herhangi bir yere sıvı damlamadığından emin olun, aksi halde klavyenizde sızan sıvı teknik bir arızaya neden olabilir.

4. Delikleri ve bağlantı noktalarını temizleyin

En az klavye kadar, toz ve kiri barındıran ve derinlemesine temizlemenin de zor olduğu yerlerden bir diğeri laptopun bağlantı yerleri ve havalandırma boşlukları. Kablo, usb, şarj aleti ve benzeri uzantıları takmak için bırakılan boşlukların içerisini temizlemek için de basınçlı havadan faydalanabilirsiniz. Böylece boşluklarda biriken toz ve kirlerden kurtulabilir, bilgisayarınızın çok daha verimli çalışmasını sağlayabilirsiniz.

5. Ellerinizi düzenli yıkayın

Laptopunuzu temiz tutmak istiyorsanız, yukarıdaki adımları takip ederek düzenli temizlik yapmanızın yanı sıra ellerinizi de sürekli yıkamanız önemli. Hele ki bilgisayar başında çalışırken bir şeyler atıştırma gibi bir alışkanlığınız varsa, parmak uçlarınızda kalan kalıntılar, özellikle klavyenizin tuşlarını kirleterek mikropların yayılmasına zemin hazırlayabilir.

Peki, bitti mi? Hayır! Eğer daha verimli bir laptop kullanımı istiyorsanız, en az dışı kadar içini de temizlemeye özen göstermelisiniz…

Bilgisayardaki dosyaları düzenli tutmanın yolları

Sıra geldi bilgisayarın iç temizliğine! Yani, dosyaları, klasörleri düzenli, derli toplu tutmanın yollarına… İşte aradığınız her dosyayı kolayca bulmanıza ve bilgisayarınızdaki fazlalıklardan kurtulmanıza yardımcı olacak ipuçları:

1. Yinelenen dosya ve klasörleri silin

Bilgisayarınızda aynı dosyadan birden fazla olabilir mi? Aynı belgeyi birden fazla kez kopyalamış ve farklı klasörlerin içerisine koymuş olabilirsiniz ve bu, hem bilgisayarınızın hafızasını gereksiz yere doldurur hem de klasörlerinizde kalabalık yaratır ve asıl aradığınızı bulmanızı zorlaştırabilir. Dolayısıyla kontrol etmenizde ve iki veya daha fazla kopyası bulunan aynı belge, dosya, fotoğrafları silmenizde fayda var.

2. İndirme klasörünü kontrol edin

Özellikle aynı dosyadan birkaç kez indirme ihtimaline karşı indirme klasörünüzü düzenli olarak kontrol edin. İşinize yaramayan dosyaları silin, aynı dosyaların kopyalarını temizleyin, işinize yarayan ve kullandığınız belgeleri ise oradan taşıyın ve asıl ait olduğu klasörün içerisine koyun. Böylece, hem gereksiz dosyaları temizlemiş hem de ihtiyacınız olanları doğru yerlerde saklamış olursunuz.

3. Ayrı klasörler oluşturun

İş, özel hayat, eğlence, okul, hobi, dersler, sunumlar ve benzeri konular için ayrı ayrı klasörler oluşturun. Bilgisayarınızdaki her şeyi derli toplu tutmanın en etkili yolu, farklı alanlara dair farklı klasörler oluşturmak. Daha da etkili ve verimli kullanmak içinse alt kategorilere ayırarak yeni klasörlere bölün. Örneğin; eğitim klasörünün altında üniversite 1, 2 gibi ya da iş klasörünün altında toplantı notları, sunumlar gibi alt başlıklara bölünmüş klasörler hazırlayabilirsiniz. Bu hiyerarşik düzenleme sistemi, tüm belgelerinizi, dosyalarınızı en verimli şekilde kullanmanıza yardımcı olabilir.

4. Dosya ve klasör isimlerini değiştirin

İndirdiğiniz dosyaları, orijinal adıyla bırakıyor musunuz? Ya da bir proje üzerinde çalışırken her yeni düzenlemeden sonra ayrı bir dosya kaydediyor ve 1, 2, son hali, en son sunum vb. etiketlerle isimlendiriyor musunuz? Eminiz ki tanıdık gelmiş bu senaryo 🙂 Her ne kadar bu tür isimlendirmeler o an için hız ve zaman kazandırıyor olsa da sonrası için bilgisayarınızda karışıklık yaratarak sizi strese sokabilir. Bunu önlemek, dosyalarınızın karışmasını engellemek ve bilgisayarınızı çok daha düzenli kullanmak için daha açıklayıcı isimlerle dosya ve klasörlerinizi adlandırabilir, aradığınız her şeyi kolaylıkla bulabilirsiniz.

5. Yer işaretlerini düzenleyin

Her beğendiğiniz ya da işinize yarayacağını düşündüğünüz web sitesini yer işaretlerine ekliyor ve sonra unutuyorsanız muhtemelen kayıtlı pek çok web sitesi ile tarayıcınız epey kalabalık haldedir. Daha verimli kullanım için bu yer işaretlerini düzenleyebilirsiniz. Öncelikle tüm kaydettiğiniz sayfaları açın ve gerçekten işe yarıyor mu, hala faydalanabilecek misiniz, bunları değerlendirin, gereksiz olanlardan işaretleri kaldırın. Kalanları gruplandırın ve farklı yer işaretleri için klasörler oluşturun; örneğin; izlenecekler, okunacaklar, dinlenecekler, müzikler, filmler, haberler ve benzeri isim etiketlerini kullanabilirsiniz.

6. Harici veya dijital depolama yöntemlerini kullanın

Özellikle fotoğraflar ve videolar için bilgisayarınızda her zaman yeterli yer olmayabilir veya bu tür dosyalar çok fazla klasörün içinde sizi meşgul ederek aradığınız önemli belgeleri bulmanızı engelleyebilir. Bu nedenle hem saklamak istediğiniz anılarınızı güvende tutmak hem de bilgisayarınızı daha düzenli tutmak için ayrı bir depolama sistemi kullanmanız önemli. Harici disk edinebilir ya da bulut depolama yöntemlerini kullanabilirsiniz.

7. Geri dönüşüm kutusunu temizleyin

Ve tabii ki en önemlisi çöp kutusu temizliği! İşinize yaramayan, gereksiz dosyaları bilgisayardan sildikten sonra onların çöp kutusunda yeniden gözden geçirilmeyi beklediklerini unutmayın… Yanlışlıkla sildiğiniz ve gerekli olabilecek dosyaları geri yükleyin, işinize yaramayacağından emin olduklarınızı silin. Böylece hem geri dönüşüm kutusunda bir şey ararken kolayca bulabilir hem de düzenli olarak temizlediğinizde hiçbir gereksiz dosyayı bilgisayarınızda tutmamış olursunuz.

Sonuç olarak bilgisayarınızın hem iç hem de dış temizliğini düzenli olarak yaparak daha verimli bir kullanıma kavuşabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Ev temizliğinde devrim: Sıkıcı işleri kolay ve keyifli hale getiren ‘junebugging’

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!