Az bilinen cinsel yönelimleri tanıma kılavuzu

Miley Cyrus’un geçtiğimiz günlerde panseksüel (yani cinsiyet ve cinsel yönelim farkı olmaksızın herkese cinsel ilgi duyabilme) olmasını açıklamasının ardından, Miley’i takip eden ve etmeyenler, cinsel eğilimlerle ilgili yepyeni bir kavramla daha tanışmış oldular. Özetle modern toplumda, hiçbir seksüel dayanağı olmadan sadece romantik duygular üzerinde de ayakta durabilen yönelimlerden tutun da, sadece cinsel ilgi üzerine kurulu  olan ve bilinenin aksine sadece heteroseksüellik, biseksüellik ve homoseksüellikle sınırlı olmayan pek çok cinsel yönelim mevcut:

1.Aseksüellik

Aseksüellik
Aseksüellik

“Kim seks yapmak istemez ki?” diyebilirsiniz ancak aseksüelizm yanlısı bireyler, karşı / hem cinslerinden etkilenip onlarla duygusal paylaşımlara girmekte bir sakınca görmeseler de ilişkilerinde cinselliğe asla yer vermezler.

2. Aromantizm

İlişkilerde olması gerekenin çok altında ya da hiç duygusal çekim hissetmiyorsanız siz bir aromantik olabilirsiniz. Ancak unutmayın ki aromantik olmak kişisel bir seçim değil, bir yönelimdir. Bu noktayı iyi ayrıştırmakta fayda var.

3. Grayseksüellik

Grayseksüellik tam da adından anlaşılabileceği gibi “ara” bir cinsel yönelim olarak açıklanabilir. Hem romantik hem de cinsel istekleri aseksüellik ve ortalama yönelimler arasında seyreden grayseksüeller, hem eşcinsel hem de heteroseksüel olabilirler.

4.Demiseksüellik

Demiseksüellik
Demiseksüellik

Demiseksüeller, sadece güçlü bir duygusal çekim ya da aşk ile bağlı oldukları kişilerle seks yapabilirler. Yani bir demiseksüel için seks, fizyolojik bir ihtiyaçtan çok sevginin tamamlayıcısıdır.

5.Demiromantizm

Demiseksüellik ile benzerlikleri olan bu yönelim, bir demiromantiğin sıkı sıkıya bağlanamadığı bir kişiyle duygusal bir beraberlik yaşayamadığını ifade eder.

6.Lithromantizm

Lithromantizm
Lithromantizm

Lithromantik bir birey, aşık olmaktan ya da aşık olduğu kişiye karşı cinsel istek duymaktan çekinmez. Burada ilginç olan, lithromantik bireyin aşkına karşılık bulmamayı seçiyor olmasıdır.

7.Panseksüellik

Biyolojik cinsiyete ya da bunun ifadesine bakmaksızın, her insana duygusal ya da seksüel açıdan ilgi duyabilme durumudur.

8.Poliseksüellik

Poliseksüeller, tıpkı panseksüel bireyler gibi cinsiyet ya da cinsel yönelim ayrımı yapmadan herkesten hoşlanabilirler. Ancak poliseksüellerin panseksüellerden farklı, partnerlerini bir başkasıyla paylaşmayı hoş karşılamamalarıdır.

9.Panromantizm

Panromantik bireyler, tıpkı panseksüeller gibi biyolojik cinsiyet ya da yönelim ayırmazlar ancak ilişki modelleri duygusallığa dayalıdır.

10. Skolyoseksüellik

Caithlyn Jenner
Caithlyn Jenner

Sadece transgender ya da genderqueer bireylere karşı cinsel ve duygusal ilgi duymayı sağlayan bir yönelimdir.

İlginizi çekebilecek diğer içerikler:

En sıra dışı cinsel davranışlar II

Amerikan Psikaytrlar Derneği tarafından onaylanmış 10 sıra dışı cinsel davranış

Kaynaklar:

Huffington Post

Kaos GL

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!