X

‘Wellbeing ikilemi’: 2023 Küresel İyi Oluş Raporu

Dünyaca ünlü atletik giyim şirketi Lululemon, 14 ülkeden 14.000 kişinin katılımıyla gerçekleştirdiği Global Wellbeing Report 2023’ü yayınladı. 2021’den bu yana insanların iyi oluş halinin nasıl değiştiğini ortaya koyan bu rapor, ‘wellbeing dilemma’yı yani ‘iyi oluş ikilemini’ni açığa çıkardı. Şöyle ki dünya genelinde insanlar iyi olmaya, refah düzeyini artırmaya odaklandıkça aslında bunun yarattığı baskıdan dolayı kendilerini daha kötü hissedebiliyor ve bu nedenle pek çok insan, kişisel refahına öncelik verse de bu hedefi gerçek anlamda tutturmakta güçlük çekiyor. Ortaya çıkan bu ikilem ise şunun altını çiziyor; insanların iyi oluşu daha fazla önceliklendirmeleri, daha iyi olmalarıyla sonuçlanmıyor. Gelin, Küresel İyi Oluş Raporu’ndan öne çıkan başlıkları daha detaylı inceleyelim. İşte Global Wellbeing Report 2023:

2023 Küresel İyi Oluş Raporu

Kanada, ABD, İngiltere, Fransa, İspanya, Almanya, Güney Kore, Japonya, Çin, Hong Kong, Tayland, Singapur, Avustralya ve Yeni Zelanda’dan katılımcılarla yürütülen bu araştırmada; wellbeing yani iyi oluş kavramı; fiziksel, zihinsel ve sosyal olarak üç farklı açıdan ele alınmış ve çalışma Mayıs-Haziran 2023 ayları arasında yapılmış. Çalışmanın genel amacı; herkes için iyi oluşu savunmak ve dünyanın bütünsel iyi oluş ve refahını geniş bir açıdan ele almak.

Dünya üzerindeki pek çok insan, iyi oluş halini bir öncelik haline getirmeyi istiyor ve/veya bunun için çaba harcıyor; ancak edilen veriler bu amaca ulaşmaya çalışırken insanların engellerle karşılaştıklarını ve kendilerini bunalmış, tükenmiş hissettiklerini gösteriyor. Dahası bu durum öyle bir hal alıyor ki; mesele ‘to do list’lere bir madde daha eklemekten öteye geçemiyor; çünkü amaç bir maddeye daha çizik atmak haline dönüşüyor ve bu da genel refahın, iyi oluş halinin doğası ile aslında ters düşüyor.

Peki, rakamlar neler söylüyor? Araştırmadan elde edilen en genel verilere göre; insanların %67’si iyi oluş halini (wellbeing) birinci öncelik olarak görüyor ama %44’lük bir kesim, iyi oluş en önemli öncelik olsa da ona ulaşmanın imkansız olduğunu düşünüyor. Ve sadece %12’si bireysel refahlarının olması gereken düzeyde olduğunu belirtiyor. Dahası, global wellbeing skoru son 3 yılda hiç artmamış

Rakamlar bize ne söylüyor?

Her 3 insandan 1’i bireysel refahının eskisinden (pandemi öncesinden) daha düşük seviyede olduğunu dile getiriyor. Ve insanların %41’i dünyanın bugünkü durumunu göz önünde bulundurduklarında tablonun hiç iç açıcı olmadığını ve gerçekten iyi olmak hakkında umutsuz hissettiklerini söylüyor. Ekonomik geri çekilme, finansal sıkıntılar, global iklim krizi, toplumsal değişimler ve daha nicesi ile şekillenen günümüz dünyasında insanlar iyi hissetmenin neredeyse mümkün olmadığına inanıyor.

İnsanların %30 iyi oluşları üzerine düşünecek vakitleri olmadığını söylüyor, %33’ü bu konuda destek aramadığını, çünkü bu konu hakkında konuşmaktan rahat hissetmediklerini belirtiyor, %51’i ise iyi oluş halini yüksek maliyet endişelerinden dolayı önceliklendirmediklerini söylüyor ve bunlar, iyi oluş haline erişmenin önündeki engeller olarak karşımıza çıkıyor.

Bir başka önemli engel ise; sosyal baskı ve toplumsal yargılar. Şöyle ki; katılımcıların %55’i toplumun düşük refah seviyesine sahip kişilere karşı önyargılı olduğunu düşünüyor, %42’si mutlu olmasalar bile, mutluymuş gibi davranmak zorunda hissettiklerini belirtiyor ve %39’u toplumsal normlara uyma baskısının zihinsel iyi oluşlarını olumsuz etkilediğini hissediyor.

Tüm bunlar, insanların iyi oluşlarını önceliklendirmelerine engel olurken bir yandan da önceliklendirmeye çalıştıklarında karşılarına ilk çıkan zorlukları gösteriyor. Ancak, bu kadarla da bitmiyor. Genel refah düzeyini etkileyen ve insanların hem sosyal hem fiziksel hem de zihinsel iyi oluşlarına ket vuran farklı değişkenler de açığa çıkıyor; birtakım tercih ve yönelimler, iş yaşantısı, bireysel farklılıklar gibi… Ama ardındaki sebep ya da etkileyici faktör ne olursa olsun açığa şu çıkıyor: İnsanlar -öyle ya da böyle- zorluklarla karşılaşıyor ve kişisel refahlarını, bütüncül iyi oluşlarını yeterince koruyamıyor. Nedir bu sebepler derseniz, hemen raporun en can alıcı kısımlarından birkaçını daha paylaşalım: Toplumsal cinsiyet, marjinal gruplar, bireysel farklılıklar, jenerasyon farkı, iş ve okul yaşantısına dair zorluklar…

Katılımcıların %58’si refah seviyeleri çok düşük olduğu için geçtiğimiz yıl ortalama 5 gün işe gitmediklerini, %37’si iş yerindeki sorumluluk ve görevlerinden geride kaldıklarını, %44’ü çocuklarının ihtiyaç duydukları ebeveynler olmayı başaramadıklarını belirtiyor. İyi oluş düzeyleri düşük olan öğrenciler ise derslerinde iyi notlar almak konusunda 3 kat daha fazla zorluk yaşadıklarını söylüyor. Z kuşağı ise adeta ‘sessizlik içinde acı çektiğini’ belirtiyor. Çünkü, katılımcı Z kuşağının %60’ı, -mış gibi yapmaktansa gerçek duygularını açıklayabilmeyi istiyor ve %45’i wellbeing konusunda destek almaktan kaçınıyor, sebebi ise bu konuda konuşmaktan rahat hissetmiyor olmaları. Bir de toplumsal cinsiyet rolleri var ki; yine iyi oluşun önünde kocaman bir engel. Kendini erkek olarak tanımlayan katılımcıların %48’i mental sağlıkları hakkında konuşmalarının çok zor olduğunu düşünüyor. Benzer şekilde bu katılımcıların %43’ü ise ise zihinsel oluşlarını iyileştirmek için bir şeyler yapma çabalarının toplum tarafından yargılanmamasını diliyor.

Bireysel farklılıklara değinecek olursa; raporun bu konudaki rakamları da oldukça dikkat çekici. Katılımcılardan LGBTQIA2S+ bireylerin %34’ü, iyi oluşları hakkında düşünmek için zamanları olduğuna inanmıyor, %29’u yaşadıkları bölgede egzersiz yapmaları için çok az alan olduğunu ve bu nedenle genel iyi oluş hallerinin olumsuz etkilendiğini söylüyor. Engelli bireylerin %69’u wellbeing seviyeleri düşük olduğunda, hayatlarını tam anlamıyla -doyasıya- yaşayamadıklarını dile getiriyor ve bu bireylerin %63’ü, iyi oluşlarını düşünmekten ziyade mevcut yaşam masraflarını nasıl karşılayacaklarına odaklandıklarını belirtiyor. BIPOC (black, indigenous, and people of color) bireyler de genel refah ve iyi oluş düzeyleri ile ilgili pek çok zorlukla karşılaştıklarını vurguluyor. Örneğin; Kanada ve İngiltere’deki BIPOC bireylerin her 10’undan 4’ü, iyi oluşları hakkında konuşmak konusunda rahat hissetmiyor.

Son yıllarda tüm dünyada etkisi hızla yayılan ve çok daha yoğun hissedilen küresel iklim krizi de insanların iyi oluş seviyesini olumsuz etkiliyor. Katılımcıların %41’i iklim değişikliklerinin kaygı ve anksiyete seviyelerini artırdığını belirtiyor, ancak %43’ü de iklim değişikliğe ilişkin atılan küresel adımların gelecek için umut verici olduğuna inandıklarını vurguluyor. Yine tüm dünyayı etkisi altına alan bir diğer konu olan ekonomik resesyon ve olumsuz global haberler de insanların genel refah seviyesinin düşmesine neden oluyor. Her 2 kişiden 1’i haberlerde izledikleri kötü olayların, bireysel iyi oluşlarına zarar verdiğini söylüyor. Katılımcıların yarısından fazlası bir sonraki yıl ekonomik anlamda ihtiyaçlarını nasıl karşılayacaklarına dair endişelendiklerini belirtirken, yaşam masraflarının daha fazla artacak olmasından dolayı da kaygılandıklarının altını çiziyor. Tüm bunlar da bireysel iyi oluşun gelişimini engelliyor ve wellbeing seviyesini düşürüyor.

Bunların yanı sıra wellbeing skorlarında ülkeler arası çeşitli farklar da ön plana çıkıyor. Araştırmaya katılan ülkeler arasından Çin, iyi oluş haline en fazla ilgi gösteren, en umutlu ve en iyimser ülke olmayı başarıyor. Ülkelerin ortalama wellbeing puanı 66 iken Çin’de bu rakam 78. Tayland’daki katılımcıların yarısından fazlası, mutlu değilken öyleymiş gibi davranmaları gerektiğini hissettiğini belirtiyor, Güney Kore’deki katılımcılar ise genel refah düzeylerini artırmak için yeteri kadar zamanları olmadığını vurguluyor, her 2 insandan 1’i kendine ‘ben zamanı’ yaratmak konusunda zorluk yaşadığını söylüyor. İspanya’da kadınların genel refah düzeyi, erkeklerden 1.5 kat daha düşük. Kısacası, ülkeler arasındaki farklar da oldukça açık. Ama ortak olan bir şey var ki o da katılımcıların, yani dünya genelindeki insanların çoğu, genel refah düzeyini artırmak, iyi oluş halini önceliklendirmek ve bu konuda harekete geçmek istiyor, toplumsal olumsuz etkilerin ise şiddetinin azalmasını umut ediyor.

Özetleyecek olursak araştırmaya katılan ülkeler arasından en yüksek ortalama Çin’de iken, en düşük ortalamada Japonya’da. Şöyle ki; Çin 78, Singapur-ABD-Fransa 70, Kanada-Almanya-İngiltere 66, Avustralya-Güney Kore 63 ve Japonya 58. Dikkat çeken en önemli konu ise son 3 yılda küresel wellbeing skorunun dünya genelinde gelişme göstermemiş olması, aksine insanların bireysel iyi oluşlarındaki düşüşleri rapor etmeleri.

Bu düşüşün en önemli nedenleri arasında ise iş-okul yaşantısı, bireysel farklılıklar, toplumsal baskı, cinsiyet rolleri, küresel iklim krizi, global resesyon, olumsuz haberler, sosyal medya etkisi, ülkeler arası farklılıklar, sosyal tabular, jenerasyon farkı, kişilerarası ilişkiler gibi faktörler var. Raporda belirtilen ve wellbeingi artırmak için atılması gereken en önemli 3 adım ise: Mümkünse diğer insanlarla birlikte egzersiz yapmak, sevilen insanlarla birlikte zaman geçirmeyi önceliklendirmek, tüm duyguları -yalnızca olumlu olanları değil- ifade etmek üzerine çalışmak. Öte yandan da iyi oluşu bütüncül bir yolculuk olarak ele almak, kendini dinlemeye zaman ayırmak ve sağlıklı sınırlar inşa etmek. Tüm bunların yanı sıra bireysel anlamda iyi oluşunuzu, refah düzeyinizi ve yaşam kalitenizi desteklemek için daha önce kaleme aldığımız yazılarımızı da inceleyebilirsiniz:

Kaynak: globalwellnessinstitute

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!

Hayatın küçük tatlı sürprizlerini L’Occitane Almond Shower Oil ile yakalayın

Hayat, beklenmeyen güzelliklerle dolu bir dans gibi; eğer görmeyi, fark etmeyi bilirsek hayatın şaşırtıcı güzellikteki tatlı anlarını sık sık yakalayabiliriz. Bazen uzun zamandır görmediğimiz bir arkadaşımızla yolda karşılaştığımız, bazense tatlı bir yağmurun ardından çıkan gökkuşağını gördüğümüz o ‘an’da gizli olabilir mutluluk. Bu, beklenmedik ama her zaman iyi hissetmemizi sağlayan hoş sürprizler, hayatın şaşırtıcı güzellikteki anlarından yalnızca birkaçı olsa da tüm gün yüzümüzü güldürmeye yetebilir.



Yakalamak için istekli olursak hayatın monoton akışına biraz olsun ara vermemizi sağlayan ve yaşamın ne kadar büyüleyici olduğunu hatırlatan pek çok tatlı sürpriz bulabiliriz. Tıpkı L’Occitane Almond Shower Oil’in su ile buluştuğunda yağ kıvamından köpüğe dönüşen sürprizli formu gibi.

Sürprizlerle dolu keyif veren bir deneyim

Mutluluk veren, keyif dolu ve sürprizli anlar dediğimizde şüphesiz ki kendimize ayırdığımız zamanların önemi ve yeri çok büyük. Çünkü, günlük hayatın koşturması içerisinde kendimizi şımartabildiğimiz, bedenimizin ve zihnimizin ihtiyaçlarını karşılayabildiğimiz bu özel anlar, monotonluğun içinden bize göz kırpan küçük sürprizler gibi. Özellikle de kişisel bakım ritüellerini taçlandıran L’Occitane Almond Shower Oil ile sürprizlerin hiç sonu yok. Bu özel duş bakım yağı, suyla buluştuğu anda değişen formu ile bize sıradan görünen anları bile özel kılan küçük sürprizler sunuyor.

Almond Shower Oil’in içeriğindeki badem yağı, su ile birleştiğinde anında yoğun keyif verici bir köpüğe dönüşüyor, bize de tatlı küçük sürprizlerle dolu dokunuşların cildimizde bıraktığı o yumuşacık etkinin keyfini sürmek kalıyor. Tabii, o tatlı ve küçük sürprizler Badem Duş Yağı’nın yalnızca köpüren özel formülünde saklı değil, kokusu da bambaşka bir heyecan.

Kokuların duyuları harekete geçiren büyülü dünyası

Bazen sizin de bir kokunun esintisiyle geçmişe doğru kısa bir yolculuğa çıktığınızı hissettiğiniz oluyor mu? Kabul edelim, hayatın içindeki tatlı sürprizli anlarda kokuların da etkisi oldukça büyük. Belki çocukluğunuzdan keyifli bir anı hatırlatan nostaljik bir koku, belki gençliğinizde kullandığınız eski bir parfümün rüzgarla karışmış hali, belki de taze biçilmiş çimlerin havada dağılan dansı… Kokular da sürprizli anların başrol oyuncusu olabiliyor.



Tıpkı, Almond Shower Oil’in tatlı bademin mis kokusunu cildimizde bırakması gibi. Üstelik vegan içeriği ile tüm cilt tiplerine de uygun olan bu bakım yağı, duyuları harekete geçiren büyülü bir dünyanın da kapısını aralıyor. Hayatın bitmeyen telaş ve karmaşasında her şeyden biraz da olsa uzaklaşıp, o büyülü dünyaları keşfetmek hepimizin ihtiyacı değil mi? Daha fark edilmeyi bekleyen onca tatlı sürpriz varken…

Şaşırtıcı üçlü etki

Köpüren özel formül, büyülü dünyalara açılan mis badem kokusu, tabii bir de şaşırtıcı üçlü etki. L’Occitane Almond Shower Oil ile hayatın sürprizlerle dolu anlarını yakalamak çok kolay. Özel vegan formülü, cildi hem temizliyor hem nemlendiriyor hem de onarıyor. Bu üç etkiyi bir arada bulabilmek de en tatlı sürprizlerden biri.

Badem Duş Yağı, özel köpük yapısı ile cildi temizliyor, içeriğindeki omega 6 ve 9 bakımından zengin tatlı badem yağı ve üzüm çekirdeği yağı ile ilk kullanımda nemlendirme etkisi sağlıyor ve cildi besleyerek ışıl ışıl bir görünüme kavuşturuyor.

Elbette, hayatta daha yakalanmayı bekleyen pek çok şaşırtıcı tatlı an var. Bazıları, bir anda karşımıza çıksa da bazen de bu anları biz yaratabiliriz. Bakım rutinlerimize L’Occitane Almond Shower Oil’i eklemek, tanımadığımız birine iltifat etmek ya da sevdiğimiz birine uzun zamandır istediği bir şeyi satın almak, hayatımızda o tatlı sürprizleri artırmaya ve yaşamın keyfini doyasıya çıkarmaya yardımcı olabilir.

Hiç vakit kaybetmeden birinden başlamak istiyorsanız hemen tıklayıp sürprizlerle dolu L’Occitane Almond Shower Oil dünyasını keşfedebilirsiniz.

Sıra dışı bir gelecek: Otomobil dünyasında bizi neler bekliyor?

Teknolojinin, yapay zekanın ve çevre bilincinin hızla geliştiği günümüzde otomotiv dünyası da bu gelişmelerden geri kalmıyor ve inovasyonlarla ve merakla dolu bir sektöre dönüşüyor. Son yıllarda elektrikli araçlar, otonom sürüş özellikleri, akıllı yol çözümleri gibi konularla pek çok gelişime imza atan otomobil dünyasında gelecekte bizi daha nelerin beklediği büyük bir merak konusu. Hepsi çok heyecan verici olsa da en çok merak edilen sorulardan ve benim de heyecanla beklediğim gelişmelerden biri; uçan arabaların hayatımıza girip girmeyeceği 🙂 Uçan arabalar yakın zamanda hayatımıza dahil olur mu bunu bilmiyorum ama otomotiv endüstrisinin geleceği hakkında kendi perspektifimden ele alacağım pek çok konu var. Gelin, benim de bir parçası olduğum bu sıra dışı gelecekte bizi neler bekliyor olabilir birlikte bakalım.



Elektrikli otomobillerin hızlı yükselişi

Geçtiğimiz yıllarda pek çok otomobil markası, yakın gelecekte elektrikli araç üretimine ağırlık vereceğini açıklamıştı, hatta dünya çapında tamamen elektrikli araç üretimine geçmeyi planladığını belirten markalar da var. Elektrikli araçların hayatımıza dahil olması çok yeni bir gelişme olmasa da yaygınlaşması ve popülerliğinin artması son zamanlarda daha bir artış gösterdi. Gelecekte de elektrikli araçların üretiminin ve kullanıcısının artması sektörünün en beklenen gelişmeleri arasında.

Bildiğiniz gibi ben de elektrikli otomobil tutkunlarından biriyim ve sık sık sizlerle Instagram hesabımdan %100 Elektrikli Ford Mustang Mach-E ile olan maceralarımı paylaşıyorum 🙂 Konumuza dönecek olursak; fosil yakıt tüketimini azaltmak ve karbon emisyonlarını düşürmek için ülkelerin elektrikli araç kullanımına yönelik teşviklerini artırması da beklenenler arasında. Ayrıca, batarya teknolojisinde yeni ilerlemeler, elektrikli araçların menzillerinin artırılması, şarj altyapılarının geliştirilmesi de yine yakın gelecekte bizimle olacağa benziyor.

Sürdürülebilir ve çevre dostu çözümler

Elektrikli araçların yükselişi, otomobil dünyasının geleceğinde beklenen tek çevreci haber değil. Doğa dostu yaklaşımlar ve sürdürülebilir çözümlerle dolu yenilikler de ufukta. Pek çok sektörün son yıllarda önemli bir gündem maddesi haline gelmiş olan çevre bilinci, otomotiv dünyası için de önemli bir konu. Geri dönüştürülmüş malzemelerden üretilen iç dizayn ekipmanları, doğa dostu kumaşların kullanımı, üretim aşamasında yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı, daha az karbon salımı yapan motor teknolojileri ve daha nice gelişme, otomotiv dünyasının beklenenleri arasında.

Sektörde yeşil devrim adını verebileceğimiz daha pek çok gelişmenin damga vurması da olası. Araçların iç tasarımdan üretim süreçlerine kadar geniş bir yelpazede sürdürülebilir çözümler, otomobillerin gelecekteki dünyasını ve tabii ki dünyamızı taçlandıracak gibi. Bir çevreci olarak hızla yaygınlaşmasını görmek istediğim gelişmelerden birisi kesinlikle sürdürülebilir çözümler.

Otonom sürüş özelliklerinde ilerlemeler

Ve tabii ki otonom sürüş özelliklerinden bahsetmemek olmaz. Beni belki de en çok heyecanlandıran konulardan bir diğeri. Hani şu sürücüsüz giden otomobiller var ya, işte tam da onlardan bahsediyorum. Yakın bir gelecekte belki de araçların şoför koltukları hep boş kalacak. Olamaz mı? Bu, çok gerçekçi bir senaryo olmasa da şu an için benzer senaryolarla sık sık karşılaşacağız gibi. Çünkü pek çok dünya devi otomobil ve teknoloji firması, otonom araçlar alanında büyük yatırımlar yapıyor. Ancak, tam otonomiye ulaşmak için biraz daha geleceği beklemek gerekecek. Çünkü birtakım zorlukları aşabilmek için yeni teknolojilerin geliştirilmesi bekleniyor.

Özellikle büyük şehirlerdeki yoğun ve karışık trafik senaryoları, yasal düzenlemeler, kişisel hakların korunması, uygun yol ve altyapı çalışmalarının tamamlanması gibi pek çok faktör var. Yine de bu konudaki çalışmaların hız kazanması ve otonom sürüşün farklı seviyelerinin piyasaya sürülmüş olması, otonom sürüş teknolojilerinin potansiyelini gösteriyor. Gelecekte tam otonom seviyeye de erişilmesi mümkün.



Otonom özelliklerin yanı sıra farklı sürüş modları da ufukta. Hatta, ben şimdiden %100 Elektrikli Ford Mustang Mach-E  ile bu modları deneme fırsatına sahibim 🙂 Mustang Mach-E, sürüş deneyimini kişisel isteklere göre uyarlıyor; Aktive, Whisper ve Untamed modları sayesinde motor seslerini, ortam aydınlatmasını ve hatta aracın tepki verme hızını kişiselleştirmek mümkün. 

Akıllı şehirlerin kurulması

Otonom sürüş özellikleri, farklı sürüş modları, otomobil ve yapay zeka teknolojisindeki gelişmeler, yalnızca bireysel kullanımla sınırlı kalmayacak muhtemelen. Ve önemli bir toplumsal gündem haline de gelecek. Bu da akıllı şehirler gibi bir konseptin hayatımıza girmesi anlamını taşıyabilir. Şehirlerin, otomobillerin geleceği ile ne ilgisi var ki diye düşünmeye başlamadan hemen araya gireyim. Eğer başta otonom sürüş özellikleri olmak üzere otomobiller kendi başlarına -bir sürücünün aracı sürmesine ihtiyaç kalmaksızın- yolda gidebilecekse, bu şehirlerin de birtakım düzenlemelerden geçmesi anlamını taşıyor. Yollardaki alt yapı çalışmalarının bu doğrultuda düzenlenmesi, akıllı şarj istasyonlarının kurulması ve otonom araçların kendi kendini şarja takabilmesi için uygun çevresel yapılanmaların tamamlanması gibi pek çok gelişmeyi de beraberinde getirebilir. Belki de gelecekte şehirlere akıllı taksi durakları kurulacak ve birtakım mobil uygulamalar üzerinden bağlantıya geçilebilecek.

Sosyal dünya ile bağlantı sağlayan araç özelliklerinin geliştirilmesi

Bir düşünelim; otomobiliniz size en yakın kafeyi önerse ya da zevkinize uygun bir restoranda sizin için rezervasyon yaptırsa, nasıl olur? Ya da arkadaşlarınızla buluşma ayarlasa, arabaya bindiğinizde en sevdiğiniz dizinin kaldığınız bölümünü başlatsa? Siz keyifle buluşmalarınıza hazırlanırken veya dizinizi izleyip, müziğinizi dinlerken sizi istediğiniz yere götürse? Yani adeta bir eğlence merkezine dönüşse? Tüm bunlar, yakın gelecekte hayallerimizi süslemenin ötesine geçebilir. Bağlantılı araçlar, yani kendi internet erişimi olan ve verileri başka cihazlarla da paylaşabilen araçlar, otomobil dünyasının belki de gelecekte en çok parlayan yıldızı olabilir. Yalnızca yolculuk vadetmenin ötesinde bağlantılı araçlar, adeta kişisel mobil cihazlarımıza dönüşebilir.

Çoğu macerama tanıklık ettiğiniz Ford Mustang Mach-E de adeta benim eğlence merkezim. Araç içi iletişim ve eğlence sistemi olan Ford SYNC 4A ile konuşma, ses tanıma, kablosuz akıllı telefon entegrasyonu, sezgisel 15,5″ dokunmatik ekran ve çok daha fazlasını deneyimleyebiliyorum. Halihazırda gelişmiş teknolojinin keyfini sürebiliyor olsam da gelecekte bağlantılı araçlar bizi daha pek çok özelliği ile şaşırtacak diyebilirim.

Kısacası, otomobil dünyasının sıra dışı geleceğinde bizi bekleyen yepyeni heyecanlar var. Uçan arabalar yalnızca filmlerin unutulmaz bir parçası olarak mı hafızalarımızda kalır yoksa gerçekten de hayatımıza dahil olur mu bilinmez ama kesin olan bir şey varsa o da otomobil dünyasının hiç olmadığı kadar yenilik dolu olduğu. Kim bilir belki bir gün gökyüzünde bulutların arasında sıkışıp kaldığım bir trafikteyken size yazarım 🙂 Daha fazlası için yazılarımı ve Instagram hesabımı takip etmeyi unutmayın.

İlginizi çekebilir: Virtual Influencer’lar: Kim bu sıra dışı influencer’lar? Takip etmeniz gerekenler?

Sürdürülebilir çözümlerin izinde: VitrA’dan dünyanın ilk ve tek %100 geri dönüştürülmüş seramik lavabosu

‘Biricik’ dünyamız günden güne artan çevreler baskılar ve azalan doğal kaynak sorunları ile karşı karşıya. İklim krizi, küresel ısınma, atık sorunları, hava kirliliği ve daha nice çevresel sıkıntı, hem dünyamızın hem de insanlığın geleceğini tehdit ediyor. Bu nedenle, sürdürülebilir yaşam alışkanlıklarına sahip olmanın önemi her zamankinden kat ve kat daha fazla. Böylesi bir gerçekliğin farkında olan tüm endüstrilerde de yenilikçi ve çevre dostu ürünlerin geliştirilmesi oldukça büyük bir öneme sahip. Bu bağlamda VitrA, büyük bir adım atarak çevreye saygısını ve döngüsel ekonomiye olan katkısını gözler önüne seriyor.



VitrA’dan bir ilk; %100 geri dönüştürülmüş seramik lavabo

Çevresel ayak izlerini azaltma yolunda önemli adımlar atan VitrA, sektörün değişim öncülerinden biri olarak bizi yeni çevre dostu lavabosu ile tanıştırıyor. Dünyanın ilk ve tek %100* geri dönüştürülmüş seramik lavabosu özelliğini taşıyan bu lavabo, atık olarak kabul edilen malzemelere yeniden hayat veriyor. Yeni çevre dostu lavaboların içerik olarak yaklaşık %100’ü, kırık seramikler de dahil olmak üzere üretim sürecinde ortaya çıkan ve bertarafa giden atıklardan oluşuyor.

VitrA’nın sürdürülebilirlik konusundaki vizyon ve öncülüğünü yansıtan bu yenilikçi ve çevre dostu lavabolarla, seramik sektöründe sürdürülebilir tasarım konusunda da yeni bir standart ortaya çıkıyor. Tasarım harikası ve fonksiyonel bir ürün olmanın ötesinde geri dönüştürülmüş seramik lavabolar, çevresel bilinç ve sürdürülebilir yaşam tarzlarını da destekleyen güçlü bir mesaj taşıyor.

%30 oranında iyileşen küresel ısınma potansiyeli

ISO 14040:2006 ve 14044:2006 standartlarına uygun yapılan Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi sonuçlarına göre, atıkların kullanılması çevresel etkilerden küresel ısınma potansiyelini %30 oranında iyileştiriyor. Geri dönüştürülmüş lavaboların üretilmesi sayesinde, ürün başına, daha az hammadde kullanılarak %36’lık iyileştirmeyle yaklaşık 5 kilogram hammadde tasarrufu ve %38 iyileştirmeyle 2,48 Kwh elektrik tasarrufu elde edilmesi hedefleniyor.

Sadece bir lavabo olma işleviyle kalmayan, çevresel sürdürülebilirliğe yönelik geniş bir vizyonu temsil eden bu ürün, çevreye duyarlı bir gelecek için atılmış çok büyük bir adım. Eczacıbaşı Yapı Gereçleri’nin çevre dostu lavabolarla benimsediği bu üretim yaklaşımı, döngüsel ekonomiye katkıyı da en üst seviyeye çıkarıyor.

Sürdürülebilir bir gelecek için hijyenik ve şık bir ilham kaynağı

Küresel ısınma potansiyelini iyileştiren, çevre dostu bir tasarım harikası olmasının ötesinde VitrA’nın geri dönüştürülmüş lavaboları, hijyen endişesini de ortadan kaldırıyor; çünkü bu lavabolar VitrA Hygiene teknolojisiyle kaplanıyor. Bakteri gelişimini %99,9 oranında önleyen VitrA Hygiene teknolojisi sayesinde, seramik lavaboların kullanımı sırasında yüzeye bulaşan bakteriler etkisiz hale geliyor. Böylece, bir numaralı önceliğimiz olan hijyenden ödün vermeden çevre dostu seçimler yapmak da kolaylaşıyor.



Ayrıca, her zevke, her alana uygun seçimler yapmak da yine VitrA ile oldukça kolay. Bilecik, Bozüyük’teki VitrA Üretim Kampüsü’nde geliştirilen yenilikçi çözümler sayesinde üretimine başlanan bu çevre dostu çanak lavabolar, ilk olarak mat bej renkte ve 5 formda tasarlanmış olsa da VitrA’nın geri dönüştürülmüş ürün gamına yeni ürün ve renklerin eklenmesi de planlanıyor.

VitrA %100 geri dönüştürülmüş seramik lavabonun hikayesi, gelecekteki çevre dostu ürünler ve teknolojiler için de büyük bir ilham kaynağı. Daha sürdürülebilir bir dünya için gelecekte atılacak tüm adımlara şimdiden ilham olduğu kesin. Siz de yaşam alanlarınızı çevre dostu bir bilinç ile şekillendirmek ve bir eşi daha olmayan dünyamızın geleceği için önemli bir adım atmak istiyorsanız hemen tıklayıp VitrA %100 geri dönüştürülmüş seramik lavabo çeşitlerini keşfedebilirsiniz.

* İçerik olarak yaklaşık %100’ü üretim sürecinde ortaya çıkan ve bertarafa giden atıklardan üretilmiştir.

* Bu içerik VitrA katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlgili Makale