Zihninizi neşeye programlayın: Mutluluğun sırrı ‘joy therapy’

Şöyle birkaç yıl geriye uzanalım ve hem ülkemizde hem dünya genelinde oluşan tüm problemlerin kısa bir fragmanını gözlerimizin önüne getirelim… Pandemi, sokağa çıkma yasakları, ekonomik krizler, küresel ısınma, doğal afetler ve daha nicesi derken tüm dünya için umut, mutluluk adeta hayallerde saklı kaldı. Tükenmişlik, kaygı, stres, endişe gibi olumsuz duygularla baş ederken zihinsel ve ruhsal sağlığımızı iyiden iyiye yitirdik. Üstelik yalnızca toplumun belli bir kesimi ya da dünyadaki tek bir bölge tüm bunlardan etkilenmedi; hepimiz, nerede yaşarsak yaşayalım, hangi işi yaparsak yapalım tüm bu krizlerden ve yarattığı olumsuz duygu ve durumlardan nasibimizi aldık. E hal böyle olunca da yaşamımızdaki keyifli anları yitirmeye başladık. Ve bugün büyük çoğunluğumuzun tek bir arayışı var: “Neşe”.

Pozitif psikoloji alanındaki uzman pek çok isim bu arayışımıza odaklanırken ‘neşe dolu koç’ (the joyful coach) olarak tanınan ve İngiltere’nin adeta ‘tek neşe eğitmeni’ olarak ün salan “Choose Joy” kitabının yazarı Sophie Cliff’in pratikleri tüm dünyanın ilgisini çekmeyi başardı. “Joy therapy” veya neşe terapisi olarak adlandırdığı yöntemle herkesin ‘en mutlu sürümüne’ erişmesinin mümkün olduğunu dünyaya duyurdu! Peki, nedir bu neşe terapisi ve nasıl uygulanır, gelin yakından bakalım ve Cliff’in önerileri ile kendi dönüşüm yolculuğumuzu bugünden başlatalım.

Beyninizi yeniden yapılandırın

Sophie Cliff; “Ne yazık ki ilkel beynimiz bizi neşeli olmak konusunda engelliyor. Stres yaşadığımızda, beynimiz işlevsel olarak iyi işleyen kanallarda çalışmaya meyilli oluyor ve “savaş, kaç, don” tepkisi ortaya çıkıyor. Bu, atalarımız için faydalıydı çünkü onlar tehditlere hızla tepki vermeliydi ancak bugün bize pek de yardımcı değil.” diyor ve stresi kabul etmemiz, ancak ona karşı tepkimizi değiştirmemiz gerektiğini belirtiyor. ‘Savaş, kaç, don’un tam tersi olarak ‘genişlet ve inşa et’i öneriyor. Yani, beynimizin yaratıcı olmasına ve problemleri çözmeye odaklanmasına izin vermemizi söylüyor. Bunun da yeni başa çıkma stratejileri bulmamız demek olduğunu belirtiyor.

Motivasyon kaynaklarınızı keşfedin

Sophie Cliff kendimizi gerçekten anlamda tanımamız için zaman ve çaba harcamamız gerektiğini savunuyor. Neşe bulmak, neşeli olmak, neşe saçmak istiyorsak bizi neyin motive ettiğini bilmemizin çok önemli olduğunu anlatıyor. Hepimizin birtakım beklentilerle yaşadığını, kimilerimiz için motivasyonun dışarıdan, kimilerimiz içinse içeriden geldiğini söylüyor. Ve kendimizi daha iyi tanımamız, nasıl motive olabileceğimizi keşfetmemize yardımcı olması için online bir test öneriyor. Dilerseniz https://gretchenrubin.com/quiz/the-four-tendencies-quiz/ linkinden Dört Eğilim testini çözerek kendi sonucunuzu bulabilir, bu doğrultuda motivasyon kaynaklarınızı da keşfedebilirsiniz.

Her gün ‘3 iyi şey’ tekniğini uygulayın

Cliff’in sıklıkla altını çizdiği bir diğer pratik; ‘3 good things’ adını verdiği bir teknik. Her gün, günün sonunda üç iyi şey yazmamızı öneriyor. Ne olacağı tamamen kişinin kendisine bağlı, ancak olumlu, iyi hissettiren bir şeyler olması gerekiyor. Bu alışkanlığın iyi hissetmeyi desteklemesinin yanı sıra öz güveni, öz şefkati ve öz saygıyı da artıracağını belirten Sophie Cliff, neşenin aslında içimizde, hayatımızda olduğu fark edebileceğimizi söylüyor. Zaten pek çok araştırma benzer bir pratik olarak şükran günlüğü tutmayı da öneriyor.

Döngüyü kırmayı öğrenin

“Düşünceler duyguları etkiler, duygular da eylemleri etkiler ve bu döngü böyle devam eder.” diyor Cliff, yani olumsuz düşünmeye başladığımızda eylemlerimiz de yapıcı olmaktan uzaklaşabilir ve zihnimize, ruhumuza sonrasında daha çok zarar verebilir. Bu yüzden döngüden çıkmanın ilk ve en etkili adımı farkındalıkla düşünmek, bilinçli bir şekilde olumlaya odaklanmak ve kendimizi olumsuz düşüncelerin, duyguların içerisinde sürüklenmeye bırakmamak.

İlginizi çekebilir: ‘Minnet Akışı’ tekniği ile olumsuz düşünceleri uzaklaştırın

Bu 4 adım, hayatınızı neşeyle doldurmak için iyi bir başlangıç olabilir. Ancak, Sophie Cliff, her zaman neşeli hissetmenin ya da neşe ile dolmak için çabalamanın mümkün olmadığının da farkına. Ve “Neşe size çok uzak göründüğünde bile yapabilecekleriniz var.” diyor ve şunları listeliyor:

  • Temel rutinlerinize dönün; iyi uyuyun, egzersiz yapın.
  • İş, eğlence, yaşam arasında denge sağlayın.
  • Size iyi gelmeyen şeylere ara verin.
  • Ana odaklanmak için gayret edin; yemek yapın, arkadaşınızla yürüyüşe çıkın.
  • Sınırlar koymaktan çekinmeyin.
  • En sevdiğiniz filmi izleyin, mutlu hissettiren şarkılar dinleyin, olumlu içerikler okuyun.
  • Ne tükettiğinize dikkat edin; ne yiyip içtiğinizden sosyal medyada neye maruz kaldığınıza kadar.

Son olarak ‘hayattan zevk almanızı sağlayan her şey mutluluk kaynağınızdır’ diyen Cliff, neşeyi yaşamlarımıza çekebileceğimizi, kendi dönüşümümüzü kendimizin başlatabileceğini de belirtiyor. Siz de bugünden kendiniz için daha iyi bir değişim yolcuğu hayal ediyorsanız, hemen yukarıdaki adımları uygulayabilirsiniz…

İlginizi çekebilir: Kendinize gün içinde verebileceğiniz en anlamlı hediye: Joy break (neşe molası) nedir?

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!