Yoga yönlendirmeleri ne ifade ediyor 2: Nefesi dinlemek ve niyet koymak

Yoga yaparken gelen yönlendirmeler… Başka, yeni, yabancı bir dil gibi. Sözünü ettiğim tadasananın dağ pozu olması gibi Sanskritçe, Türkçe farkı değil demiştik bir önceki yazıda. Anlamları tınısından büyük olan davetler. Hem anadilimizde hem de belki de bir o kadar yabancı bir dilde gibi…

  • Merkezlenmek, merkezini bulmak, köklenmek
  • Mevcut olmak geçen yazının konularıydı.

Bu hafta;

  • Nefesini dinlemek
  • Niyet koymak

Nefesini dinlemek, peki ama nasıl?

Bu ifade aslında tam da söylendiği gibi. Gözlerimizi yeryüzüne açtığımız ilk andan itibaren nefes alıyoruz. Üstelik üzerine düşünmek ve bunu yapmaya karar vermek zorunda olmadan. Yoga yaparken, yaptığımız veya zaman zaman içine girip hareketsiz kaldığımız her hareketin nefes alıp vermemiz tarafından nasıl desteklendiğini fark ederek nefesin bilincine varırız.

Nefes alışverişini takip etmek, daha derin, daha geniş nefes almak veya göbek deliğini sırtını yapıştırırcasına daha derin nefes vermek sizi uyguladığınız pozun daha ileri bir haline getirebilir. Bunu bilebilmek için tek yapmanız gereken nefes alışverişlerini takip etmektir.

Nefesin ritmi, sıklığı, derinliği veya sığlığı çokça çalışıp yorulmuş olabileceğiniz veya iyi ve rahat hissettiğiniz bir yerde olduğunuz hakkında size bilgi verebilir.

Üstelik bu bilgiler sadece mat üzerindeki hareketlerinize dair değil, tüm yaşam boyunca devam eden tüm nefes alışverişlere dair bilgilerdir.

Değerli nefesinizi tanıyın, ona iyi bakın ve size taşıdığı her şeyi size hatırlatmasına izin verin.

Niyet koymak, nasıl, ne şekilde?

Belki de katıldığınız hemen her yoga dersinde duyduğunuz ama gerçekten ne manaya geldiğinden emin olamadığınız bir terim: Niyet koymak.

Niyet kişiden kişiye, bir andan diğerine farklılık gösterendir aslında. Bir gün niyetiniz nefes alışverişlerinizi takip edebilmek ve onlardan gelen bilgiye göre akışta kalabilmek olabilir mesela. Başka bir gün güçlenmek, bir diğer gün esneklik, belki daha önce denemediğiniz yeni bir pozu denemek olabilir.

Bazen niyet bedenden dışarı çıkabilir. Kendimize iyi bakmak, bize iyi gelmeyen tüm tutum, eşya ve hatta kişilerle bağlarımızı kesmek, bedenimize bize verdiği tüm hizmet için teşekkür etmek olabilir. Net bir karar vermek için yeterince uzun süre durmak veya yavaşlamak olabilir. Ya da sadece tümüyle anda kalabilmek. Neden olmasın?

Genellikle eğitmenlerin derslerin sonunda o sınıfı paylaşmayı seçen tüm bireylerin birlikte yarattığı güzel enerjiyi bütünün hayrına adayışına şahit olmuşsunuzdur. Niyet, bir şekilde dua, adanmışlık, umut veya dilek gibidir. Yogada koyduğumuz niyet, farkındalığın da desteği ile bize niyetimizin içeriğinin tam potansiyelini yaşamak için daha kasıtlı bir hayatı yaşamayı öğretendir.

Matın dışındaki hayattan mata konuk olan niyet yine matın dışındaki hayatın zorluklarına vermek isteyeceğiniz yanıtın türünü (tavrınızı ve tutumunuzu) belirleyendir. Bir niyet gelecek temellidir ve o anda dikkatinizi ona verdiğinizde bir tohum gibi ekilir.
Niyet koyarken her şeyden önce bedeninizi ve ruhunuzu dinleyin, kendinize ve başkalarına iyi bakın. Teslim tarihleri, yapılacak işler listeleri, projeler ve sorumluluklar… Hepimiz hayatımızda stresli insanlarla, durumlarla ve dönemlerle karşılaşırız. Her birimizi birbirinden farklı kılan, herhangi bir anda yaptığımız seçimler ve tutumlarımızdır.

Merkezlenmek, merkezini bulmak, köklenmek, mevcut olmak, nefesini dinlemek, niyet koymak; tüm bu davetlere icabet ederek kazanabileceğiniz en büyük beceri içinizdeki kuzeyi gösteren oka nasıl erişeceğinizi, stresli zamanlarınızda merkezinize dönen yolu nasıl bulacağınızı öğrenmek olacaktır.

Hepinize farkındalığı bol ve keyifli yoga deneyimleri temenni ederim.

Sevgiyle…

İlginizi çekebilir: Yoga yönlendirmeleri ne ifade ediyor: Merkezlenmek, köklenmek, mevcut olmak

Birce Sinem Tezer Yoga Eğitmeni
Merhaba, ben Birce. Yoga ile lise yıllarımda tanıştım. 200 saatlik temel eğitimimi 2014 yılında aldım. İçlerinde Godfrey Devereux gibi pek çok kıymetli eğitmenlerin olduğu ... Devam