Yıllar geçtikçe daha da ağırlaşan 15 yük

“Yük” yalnızca fiziksel değil; aynı zamanda duygusal ve zihinsel de olabilen bir kavram. Yaşam yolculuğunda deneyimlediğimiz bazı duygu ve durumlar, yıllar geçtikçe ağır yüklere dönüşebilir. Ve onları ne kadar uzun süre taşırsak o kadar fazla ağırlaşırlar. Adeta görünmez kambur gibi beliriverirler omuzlarımızda… Bazen affedemediğimiz bir insan, bazen üstesinden gelemediğimiz bir pişmanlık, bazense mükemmeliyetçi olma çabası, fazlasıyla yorucu olabilir. İçsel huzurumuzu korumak ve özgürlüğümüzü kazanmak için bu yükleri bırakmamız gerekir. Peki, nelerdir bu yükler? İşte yıllar geçtikçe daha da ağırlaşan 15 yük:

1. Affedemedikleriniz

Affetmedikçe, içinizde taşıdığınız, kin, öfke, nefret yıllar geçtikte daha da ağırlaşır, hatta dayanılmaz bir hale gelebilir. Zamanla affedemedikleriniz ruh halinizi, enerjinizi, yaşama sevincinizi ve hayattan aldığınız tatmini düşürmeye başlar ve sizi sık sık geçmişe götürerek bugünü yaşamanıza engel olur. Yıllar geçtikçe büyür, genişler, sanki tüm hayatınızın kontrolünü eline alır o affedemedikleriniz. Affetmek, bu ağırlıktan kurtulmanın ve iç huzura ulaşmanın önemli bir adımıdır.

İlginizi çekebilir: Bağışlayıcı olmanın dayanılmaz hafifliği: Başkaları için değil, kendiniz için affedin

2. Borçlar

Ne borç al ne borç ver demiş eskiler. Borç alıp vermek hayatın bir parçası olabilir ancak doğru bir şekilde yönetilmediğinde zaman içerisinde büyük bir stres kaynağına ve çok ağır bir yüke dönüşebilir. Borçların neden olduğu yük; sadece maddi değil, aynı zamanda duygusal ve zihinsel de neden olabilir. Bu nedenle finansal sağlığı doğru şartlar da sağlamak ve baştan önlem almak en doğrusu olacaktır.

3. Toksik ilişkiler

Size iyi gelmeyen, hatta kendinizi kötü hissetmenize neden olan ilişkiler yıllar içerisinde sizi tüketebilir, enerjinizi düşürebilir ve bu ilişkilerin neden olduğu olumsuz duyguların şiddeti katlanarak artabilir. Toksik ilişkiler, pek çok insanın hayatında yaygın olan bir problemdir ancak bu ilişkilerin farkına varmak ve onları sonlandırmak kişinin yaşam kalitesi ve iyi oluşu açısından oldukça önemlidir. Bu tür ilişkiler kişinin hayatına değer katmadığı gibi ağır bir yüke dönüşebilir ve içsel huzursuzluğu artırabilir. Hayatınızda kendinize boş yere yük edindiğiniz toksik ilişkiler varsa, onlardan özgürleşmenizin zamanı gelmiş olabilir.

İlginizi çekebilir: Besleyici ilişkiler, zehirli ilişkilere karşı: “Toksik” insanların tam karşıtı “nütrik” kişileri hayatımıza nasıl çekeriz?

4. Suçluluk ve utanç

Şüphesiz ki suçluluk ve utanç, insanların hayatlarında derin etkiler bırakan, uzun süre boyunca etkileri hissedilen güçlü duygulardır. Ve kişinin özsaygısını, sosyal ilişkilerini zedeleyebilir; anı yaşamasına engel olarak olumsuz duygu ve düşüncelerin arasında kaybolmasına neden olabilir. Yıllar geçtikçe kişinin kendi ile ilgili daha sınırlayıcı inançlara sahip olmasına zemin hazırlar ve suçluluğu da utancı da yıllarca taşımak, kişinin bu ağır yükle hayatını çekilmez kılmasına yataklık eder. Tıpkı affedemedikleriniz gibi suçluluk ve utancı da geride bırakmanız yaşamınızda özgürleşmenize yardımcı olabilir.

5. Çözümü olmayan çatışmalar

Çatışmalar, hayatın akışında yer alan doğal bir bileşen, yani çoğu zaman kaçınılmazlar. Ancak, çözümsüz gibi görünen veya sürekli tekrarlayan çatışmalar, insanların ruh halini ve ilişkilerini olumsuz etkileyebilir. Ve bir türlü çözüme kavuşmayan çatışmaların etkisi zamanla daha da ağırlaşabilir. Bu da hem kişiler arasındaki ilişkiyi bozabilir hem de tükenmişliğe yol açabilir. Tıpkı toksik ilişkileri sonlandırmak gibi çözümü olmayan çatışmaları da bırakmak, bu yükün hafiflemesine yardımcı olabilir.

6. Fazla gurur

Haddinden fazla gurur, insanların kendi hatalarını görmesini önleyen, büyümeyi engelleyen ve yıllar içerisinde ağırlaşan bir duyguya dönüşebilir. Çünkü, kişiyi çok fazla savunmacı yapar ve bu da eksikliklerini görmekte zorlanmasına ve gelişme fırsatını kaçırmasına neden olabilir. Fazla gururun duygusal ve zihinsel yükü yıllar içerisinde önlenmesi daha zor olumsuz etkilerin ortaya çıkmasına zemin hazırlayabilir. Ego savaşlarını bırakmak ve gurunun da dozunda yaşandığında etkili bir duygu olduğunu bilmek, bu yükten kurtulmaya yardımcı olabilir.

7. Olumsuz benlik algısı

Kendinizle ilgili sahip olduğunuz tüm duygu ve düşünceler negatif yöndeyse bu olumsuz benlik algısının hayatınızdaki yeri yıllar geçtikte daha da yayılabilir ve sizin kendinizle zaman ilerledikçe daha kötü geçinmenize neden olabilir. Olumsuz benlik algısı geliştirmiş insanların yaşam doyumunu artırmaları ve iyi hissetmeleri neredeyse imkansızdır. Bunu kendinize yük etmek yerine olumlu düşünmenin ve öz güvenin gücünden faydalanabilirsiniz.

8. Mükemmeliyetçilik

Belki de yıllar içerisinde ağırlığı en fazla artan yüklerden biri mükemmeliyetçilik. Her şeyin en iyisini, en mükemmelini yapma, bulma, arama çabası çok yorucu ve yıpratıcı bir döngüye dönüşebilir. Mükemmeliyetçilik, insanları hayal kırıklığına sürükleyen ve gereksiz stres yaratan bir süreç olabilir. Onun yerine ilerlemeyi hedefleyin, mükemmeli değil, bu hayattan aldığınız zevki artırabilir ve sizi tatminsizlik duygusundan kurtararak yüklerinizi hafifletir.

İlginizi çekebilir: Mükemmeliyetçi kişiliğiniz ilişkinize zarar veriyor olabilir

9. Başarısızlık korkusu

Başarısızlık korkusu, bizi hareketsizliğe sürükleyebilecek güçlü bir duygusal reaksiyondur. Bu korkuyu ne kadar uzun süre taşırsak, büyüme ve mutluluk için fırsatları kendimize o kadar çok engelleriz. Eğer, başaramamaktan korkuyor ve yeni şeyler denemekten, değişime açık olmaktan, adım atmaktan, konfor alanınızdan çıkmaktan çekiniyorsanız, çok şey kaçırıyor olabilirsiniz ve yıllar geçtikten sonra bu korkuyu içinizde büyüttüğünüz için büyük pişmanlık duyabilirsiniz.

10. Prokrastineyşın

Orijinal ismiyle procrastination yani erteleme alışkanlığı, hayatınızda ne kadar yer edinirse zaman geçtikçe etkisi ve ağırlığı da o kadar artar. Ertelediğiniz her iş, gün geçtikçe diğer ertelediğiniz işlerle birleşerek üstesinden gelinmesi imkansız bir hal alabilir ve bu da motivasyon kaybına, tükenmişliğe ve yüksek strese neden olabilir. Görevlerinizi adım adım ele almak, sizi bu yükün altından çıkarmaya yardımcı olabilir. Unutmayın, bir sıfırdan büyüktür ve bugün küçük de olsa bir adımla başlamanız işleri ertelemenin neden olacağı o yığından sizi kurtarabilir.

İlginizi çekebilir: Prokrastineyşın nedir: Erteleme alışkanlığını nasıl yenebilirsiniz?

11. Pişmanlık

Geçmişteki hatalarımızı düşündükçe, bu hataların yükünü taşırız ve yıllar geçtikçe artık altında ezilmeye başlarız. Pişmanlık hissinin hiçbir yapıcı yanı olmadığı gibi, yıllar içinde daha da ağır gelen olumsuz bir duygusu vardır ve bu zihinsel sağlı, yaşam doyumunu ve tatminini kötü etkiler. Hatalar yapmak hayatın bir parçasıdır ve gereken hatalardan ders çıkarıp devam etmektir, pişmanlıkla geçmişe saplanmak değil.

12. Kıskançlık

Kıskançlık, genellikle olumsuz düşünme ve üretken olmayan eylemler döngüsünü yaratır. Kıskançlık duygusunu ne kadar uzun süre içimizde tutarsak, mutluluğumuzu o kadar çok lekeleyebilir. Kendi benliğinize güveninizi artırarak ve olumlu düşünme alışkanlıkları geliştirerek, kıskançlık duygularını aşabilir ve daha mutlu bir yaşam sürmeye başlayabilirsiniz.

13. Her zaman haklı olma ihtiyacı

Evet, genel bir düşünce olarak kimse haksız çıkmak istemez ama böyle bir şey gerçekte ne kadar mümkün, bir düşünün her zaman haklı olabilir misiniz? Bu her zaman haklı olma ihtiyacı, tıpkı mükemmeliyetçilik gibi ağır bir yaşam mücadelesine neden olabilir ve çok yorucu, yıpratıcı bir hayata doğru sizi sürükleyebilir. Ayrıca, başkalarıyla olan ilişkilerinizi de zora sokabilir. Zaman zaman yanılmak, sizi daha az değerli ya da yetersiz bir insan yapmaz.

14. Karşılaştırma

Başkalarıyla sürekli rekabet halinde olmanın yükü yıllar geçtikçe hayatı çekilmez kılabilir. Sizi tüketebilir, kendi yolunuza odaklanmanıza engel olabilir. Dahası, başkalarının hayatlarıyla çok fazla ilgilenmek, sürekli kendi başarı ve mutluluğunuzu sorgulamanıza da neden olabilir. Zihinsel sağlığınızı korumak ve yalnızca kendinize odaklanmak için başkalarıyla karşılaştırma yapmayı bırakmanız en iyisi.

15. Karamsarlık

Kötü düşünmenin kime ne faydası var? Evet belki her durumda iyiyi görmeye çalışmak zor olabilir ama bir kere başladı mı devamı katlanarak gelen olumsuz düşünce ve inançlara tutulmak kimseye iyi gelmez. Ve ne karamsar tarafta ne kadar kalırsanız

İlginizi çekebilir: Olumsuz düşünmek psikolojik sorunları beraberinde getiriyor

Kaynak: becomingminimalist

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!