Bağışlayıcı olmanın dayanılmaz hafifliği: Başkaları için değil, kendiniz için affedin

Bu başlık sizi içine çektiyse ve kendinizi yazının satırlarında bulduysanız artık bir şeyleri geride bırakma, size hizmet etmeyen duygu ve düşünceleri terk etme, yolunuzda daha güçlü ilerleme; kısaca ‘affetme’ zamanı gelmiş olabilir. Sizi yaralayan bir durumu, kalbinizi kıran birini, kızdıran bir sözü bağışlayarak çok daha iyi hissedebilirsiniz. Affetmeyi öğrenebilir, affedebilir ve bunu yalnızca kendiniz için yapabilirsiniz. “Affetmek büyüklüktür…” sözüyle hayatınızın bir yerinde karşılaşmış ya da aynı anlama gelen farklı söylemleri işitmiş olabilirsiniz… Bu sözün bir anlamı olmalı değil mi, gerçekten de affetmek iyi bir şey olmasa, bu söz yüzyıllardır söylenir miydi?

“Kin taşımak, yanan bir kömür parçasını başkasına atmak için eline almak gibidir. Sadece kendini yakarsın. – Buddha”

Affetmek sadece size yapılan yanlışlardan kurtulmanıza yardımcı olmaz. Aynı zamanda mutluluk ve büyüme duygunuzu da artırır. Geçmişte takılıp kaldığınızda ve başkalarının size verdiği zarara odaklandığınızda ilerlemek ve üretken olmak zordur. Onlara tutundukça zarar görmeye devam edersiniz ama bunu değiştirebilirsiniz. Tek yapmanız gereken affetmek. Ama affetmeye henüz hazır değilseniz, kendinize duygularınızı yaşamak ve anlamak için zaman tanıyın. Affetmek, zaman ister. Demek ki hala bir şeyleri sindirmek, çözümlemek için zamana ihtiyacınız var. Kendinize güvenin, affetmek şu anda doğru gelmiyorsa muhtemelen değildir. Yazıyı kaydedin ve yakın bir gelecekte kendinizi affetmeye hazır hissettiğinizde yeniden okuyun. Ama hazırsanız işte o zaman devam edin; göreceksiniz, affetmek size kendinizi çok daha iyi hissettirecek, daha iyi olma şansınızı elinizden alarak kendinizi sabote etmeyin.

Affetmek neden önemlidir?

Affetmek, farklı insanlar için farklı şeyler ifade edebilir; ama çoğunlukla küskünlük, kırgınlık ya da intikam gibi düşünceleri içerir. Sizi inciten, kıran, kızdıran kişi ya da durum sürekli aklınızı kurcalayabilir; ancak affetmek üzerinizdeki baskıyı, etkiyi azaltır ve sizi meşgul eden o durumun/kişinin pençesinden kurtarır. Hatta sizi inciten kişiye karşı anlayış, empati ve şefkat gibi duyguların gelişmesine bile yardımcı olabilir. Affetmek, size yapılan zararı unutmak veya mazur görmek, zarara neden olan kişiyle barışmak değildir; hayata devam etmenize yardımcı olacak bir huzur aracıdır. Affedici olmak:

  • Daha sağlıklı ilişkiler
  • Daha iyi zihinsel sağlık
  • Daha az kaygı, stres
  • Daha düşük depresyon riski
  • Daha güçlü bir bağışıklık sistemi
  • İyileşmiş kalp sağlığı
  • Ve yüksek benlik algısı ile yakın ilişkilidir.

Affetmek, acıyı geride bırakmak ve ‘gönül rahatlığıyla’ yaşamaya devam etmekle ilgilidir. Öyleyse, affedin gitsin! ‘Ama çok canım yandı, nasıl affedeceğimi bilmiyorum’ gibi düşünceleri aklınızdan geçiriyor olabilirsiniz. Merak etmeyin, affetmeyi kolaylaştırmanın da birçok yolu var. İşte affedici olmanıza yardımcı olacak ipuçları:

Affetmeyi kolaylaştıran ipuçları

Daha bağışlayıcı olmayı öğrenebileceğinizi biliyor muydunuz? Evet, affetmek sadece kelimeleri söylemekle, ‘affettim’ deyip geçmekle ilgili değil. Aynı zamanda olumsuz duyguları bırakmak için bilinçli olarak karar verebileceğiniz aktif bir süreç. Öfkeyi, kırgınlığı, kızgınlığı, nefreti ve hatta düşmanlığı serbest bırakabilir; bu duyguların yerini empatiyle, şefkatle, sevgiyle doldurabilirsiniz. Ya da size hizmet edecek bambaşka olumlu duygulara dönüştürebilirsiniz.

Çoğumuz farkında olmasak da araştırmalar insan olmanın doğal olarak bağışlayıcı olmakla ilgili olduğuna dikkat çekiyor. Yani, aslında hepimiz bağışlayıcı olabilir ve affedebiliriz; çünkü iyi olmak, iyi hissetmek istiyoruz. Siz de artık size hizmet etmeyen acılardan, duygulardan kurtulmak, hayatınızdan en az bir yükü eksiltmek istiyorsanız, affetmek için şu adımları izleyebilirsiniz:

1. Affetmenin önemini fark edin

Sizi üzen, kızdıran, kıran durumun üzerinizdeki yükünü fark edin. Gerçekten bu yükü taşımaya devam etmek istiyor musunuz? Affedici olduğunuzda nasıl hafifleyeceğinizi, içinizin nasıl ferahlayacağını bir düşünün. Size hizmet etmeyen bir duyguyu içinizde barındırmanıza gerek yok.

2. Affetmeye karar verin

Herhangi bir yolculuğun ilk adımı karar vermektir. O yüzden kendinizi yaşamın her alanında iyileştirmek için affetme yolculuğunuzu başlatmak istiyorsanız, kendinizden emin bir şekilde karar vermelisiniz. Kendinize yüksek sesle ‘affetmeye hazırım’ deyin ve başlayın. Bazen, affetmek kendiliğinden gelebilir; bir gün uyandığınızda içinizde artık bir şeye veya birine karşı kızgın, kırgın olmadığınızı hissedebilirsiniz; ne mutlu! Ama durum böyle değilse, karar verme işini bilinçli olarak yapmanız süreci başlatmanıza yardımcı olabilir.

3. İçsel çalışmalar yapın

Affetme hem duygusal hem de zihinsel olarak içsel bir hazırlık sürecine ihtiyaç duyar. Neye, kime kırgın olduğunuzu; bu duygunun sizi nasıl etkilediğini, o yükten arınmanın nasıl hissettireceğini, olumsuz duyguların yerine olumluları koyduğunuzda büyümeye, gelişmeye devam etmenin ne kadar önemli olduğunu fark etmek için kendinize dönüp bakmanız, içinizi dinlemeniz gerekir. Affedemiyor oluşunuzun nedeni ne olabilir, hangi duygular o kini, kızgınlığı besliyor; onları size hizmet edecek duygulara çevirmek enerjinizi nasıl etkiler, önce bu sorulara iç dünyanızda cevap bulun. Özünüzle bağlantı kurmak için meditasyonlardan, nefes egzersizlerinden ya da yalnızca o ana odaklanabileceğiniz iyi yaşam pratiklerinden faydalanabilirsiniz.

4. Acele etmeyin

Affetme kararı, birtakım beklentilerle gelebilir. Örneğin, affettiğinizde sizi kıran kişiyle aranızın tamamen düzeleceğini, onunla eskisi gibi sohbet etmeye hazır olabileceğinizi düşünebilirsiniz, ancak tüm bunlar bir anda gerçekleşmeyebilir. Aceleci davranmamanızda fayda var. Kendinizden beklentilerinizi düşürün; belli bir zamana duygularınızı sıkıştırmayın. Affetmeye karar verdiyseniz ve affetmeye gerçekten hazırsanız eyleme geçtiğinizde gerçek anlamda işe yarayıp yaramadığını anlayabilmeniz zaman alabilir.

5. Kendi yönteminizi bulun

Birini affetmek, illaki gidip ona ‘seni affettim’ demek değildir. Siz affetmeye karar verdiğinizde ve içsel yolculuğunuzdan sonra bu kararı hayata geçirmek için bir adım attığınızda, o duyguyu serbest bırakmayı seçmiş oluyorsunuz ve bağışlamaya başlamış oluyorsunuz. O yüzden sözlü olarak affettiğinizi ifade etmenize ya da başkalarına karşı beyanda bulunmanıza gerek yok. Dilerseniz bunu bir kağıda yazıp bırakabilir, affediciliğinizi sembolik hale getirebilirsiniz. Ya da içinizden ‘seni affediyorum ve ilerlemeyi seçiyorum’ diyerek yalnızca kendinize de söyleyebilirsiniz. Seçim sizin.

6. Aksiliklere hazırlıklı olun

Affettim artık! Demeden önce bir kez daha düşünün. Affetme yolculuğu bir anda başlamadığı gibi bir anda da bitmez. Gelecekte bir şeyler sizi tetiklediğinde affettiğiniz konuya ya da kişiye ilişkin duygularınız yeniden ortaya çıkabilir. Affetmek, her zaman doğrusal bir şekilde gerçekleşmez, aksilikler de sürecin bir parçası. Böyle bir durumda, yani tetiklendiğinizi fark ettiğinizde başa dönebilir; neden affetmeye karar verdiğinizi kendinize hatırlatabilirsiniz.

Dilerseniz hemen şimdi hayatınızda affedilmeyi bekleyen olayları, kişileri düşünmeye başlayabilirsiniz. Eğer, artık affetmenin zamanı geldiyse yukarıdaki adımları takip edebilir, içsel yolculuğunuza başlayabilir, affetmenin gücüyle kendinizi iyileştirebilirsiniz. Daha zamanın gelmediğini, acınızın, duygunuzun çok taze olduğunu düşünüyorsanız ilerleyen zamanlarda yeniden deneyebilirsiniz. Ama affetmeyi çok ertelememenizde fayda var; başkası için değil, kendiniz için. Bizden söylemesi…

İlginizi çekebilir: Affetmek için yarınları beklemeyin: Hem başkalarını hem kendimizi affetmek

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!