Evde stressiz yılbaşı hazırlığı: Kalabalık sofralar hazırlayacaklara misafir ağırlama ipuçları

Geri sayımın bitmesine çok az kaldı… Tahmin ediyoruz ki pek çoğumuzun içi yeni yıl heyecanı ile kıpır kıpır! Hele bir de bu yıl, yılbaşı gecesinin keyifli sofrasına ev sahipliği yapma sırası sizde ise muhtemelen daha çok heyecanlı olabilirsiniz…

Bu özel geceyi daha da anlamı kılmak için çoğumuzun çoktaaan hazırlıklara başladık bile. Belki siz de… Kalabalık sofralar, kahkahalarla taçlanan anlar, ışıltılı sarılmalar, sıcacık bir ortam… İnsan daha ne ister ki, öyle değil mi? Ancak, misafirlerinizi en iyi şekilde ağırlamak ve akşamın keyfini çıkarmak için birkaç ipucu ve pratik öneri her zaman işe yarar. İşte konuklarınıza unutulmaz bir yılbaşı gecesi yaşatmanızı sağlayacak, keyfinizi katlayacak, stresinizi azaltacak misafir ağırlama ipuçları:

Herkesi düşünün

Misafirlerinizin farklı beslenme ihtiyaçları olabilir. Menüyü oluştururken ve yemekleri hazırlarken, vegan, vejetaryen, şekersiz, glutensiz gibi özel diyet gereksinimleri olanları düşünmek önemli. Böylece hem misafirlerinize onları ne kadar önemsediğinizi gösterebilir hem de keyifli ve ‘aç kalmadan’ bir yılbaşı gecesi geçirmelerini sağlayabilirsiniz.

Mümkünse bazı yemekleri önden hazırlayın

Şöyle mükellef bir yılbaşı sofrası hazırlamak ve bunu herkesin beslenme ihtiyaçlarını gözeterek yapmak gerçekten de kolay değil. Meşakkatli ve çok zaman isteyen bir hazırlık süreci gerekli. Dolayısıyla yılbaşı günü tüm yemekleri hazırlamak -sabah ne kadar erken başlarsanız başlayın- oldukça zor. Mümkünse bozulmayacak, beklese de sorun yaratmayacak yiyecekleri önceden hazırlayarak bu sorundan kurtulabilirsiniz. Örneğin, soğuk mezeleri veya tatlıları bir gün önceden hazırlayıp buzdolabında bekletebilir, yılbaşı günü yalnızca sıcak ve ana yemekler için hazırlık yaparak zaman kazanabilirsiniz.

Hazır gıdaları kullanmaktan çekinmeyin

Elbette ki her şeyin taptaze ve ev yapımı olması kadar keyif veren bir şey yok, ancak kabul edelim dolu dolu, çok çeşitli ve herkese hitap eden bir sofra kurmak, hele bir de kalabalık misafirler ağırlayacaksanız oldukça zahmetli. Dolayısıyla yemek hazırlıklarınızı yaparken size zaman ve enerji kazandıracak bazı hazır gıdaları kullanabilirsiniz. Örneğin, pesto sosu, tavuk suyu, sebze suyu, garnitür gibi gıdaları hazır alabilirsiniz. Etiketlerine dikkat ettiğiniz, organik, katkısız ve koruyucusuz olduğu sürece sorun olmayacaktır.

Ara sıcaklar ve soğuklar ekleyin

Şüphesiz ki herkesin yemek yeme hızı aynı değil… Misafirleriniz arasında çok hızlı yemek yiyen veya oldukça yavaş bir şekilde sonraki yemeğe geçenler olabilir… Dengelemek için ara yemekler planlamanız iyi olacaktır. Böylelikle hızlı yiyenlerin bir sonraki yemeğe geçene kadar oyalanabilecekleri, yavaş yiyenlerin ise dilerlerse tabaklarına ekleyebilecekleri ekstra eşlikçiler olabilir. Peynirli atıştırmalıklar, tek lokmalık tatlılar, sebze çubukları ve soslar, sindirime yardımcı olacak veya damakları temizleyecek içecekler ara bir course olarak menüye eklenebilir.

Atıştırmalık barı hazırlayın

Özellikle çocuklu misafirleriniz olacaksa, atıştırmalık istasyonu şart, çünkü çocuklar uzun süre masada oturmaktan sıkılabilir… Yetişkin misafirleriniz için de ara ara kalkıp yürümek, evin içinde turlarken kolayca atıştıracak bir şeyler bulmak çok keyifli olabilir. O yüzden bir köşede atıştırmalık barı hazırlayabilirsiniz. Krakerler, kolayca sürülebilecek ezmeler, atıştırmalık meyveler, tek lokmalık veya dilimlik tatlı-tuzlu parçalar atıştırmalık köşenizi renklendirebilir. Yüksek ve geniş bir sehpa veya servis arabası kullanabilirsiniz. Eğer yeriniz genişse iki veya üç ayrı yere de atıştırmalık istasyonu kurabilirsiniz, böylece misafirleriniz dolaşırken tek bir yerde yığılma olmayacaktır.

Tezgahı düzenli tutmak için etiketleri kullanın

Her ne kadar geniş, büyük bir masada şahane bir düzen kursanız da; tabaklar, bardaklar, kadehler, çatal-bıçaklar sürekli bir devir daim içerisinde olacaktır. Dolayısıyla özellikle mutfak tezgahının üzeri oldukça dağılabilir. Bunu önlemek için tezgahın üzerinde da ayrı bir düzen oluşturmanız ve misafirlerinizin bu düzeni takip etmesi için etiketler kullanmanız önemli. Örneğin, temiz tabaklar, temiz çatal-bıçaklar, temiz kadehler gibi etiketlerle bu yeme gereçlerinin yerini sabitleyebilirsiniz. Kirliler için de ayrı bir yer oluşturabilir, temiz-kirli karışmasını önleyebilirsiniz. Ekstra peçeteler için de ayrı bir etiket ekleyebilir, ayrıca çöplerin ayrıştırılması için de bu etiketleri kullanabilirsiniz. Cam şişeler, yemek atıkları gibi farklı etiketler yazabilir, misafirlerinizin mutfakta düzeni korumasını sağlayabilirsiniz.

Dışarıdan destek alın

Sevginizi katarak hazırladığınız yemeklerin yerini hiçbir şeyi tutamayacağı aşikar… Ancak çok kalabalık sofralarda her şeye yetişebilmek gerçekten zor. Dolayısıyla kendinizi sıkıştırmanıza, zorlamanıza hiç gerek yok. İhtiyacınız olan alanlarda dışarıdan da destek alabilirsiniz. Örneğin pastayı, tuzlu atıştırmalıkları ya da mezeleri dışarıdan satın alabilirsiniz. Yerel işletmeleri desteklemek için de bu iyi bir fırsat olabilir. Ev yapımı yiyecek hazırlayan pek çok dükkan olduğunu görebilir, mahallenizdeki yeme-içme işletmelerini araştırabilirsiniz.

Menünüzü çok karıştırmayın

Ne demişler, ‘less is more’! Evet, gönlünüzden belki sonsuz çeşit yiyecek-içecek hazırlamak geçiyor olabilir… Ama misafirlerinizin gece sonunda mide ağrısıyla evlerine dönmelerini istemezsiniz, öyle değil mi… Mümkün olduğunca menünüzü sade ama yeterli tutmaya çalışın. Birkaç çeşit başlangıç, ana yemek -tercihinize ve misafirlerinizin beslenme tercihlerine göre 1 veya 2 alternatif olabilir- ara sıcak ve soğuk, tatlı şeklinde organize edebilirsiniz. Zaten atıştırmalıklar için de seçenekleriniz olacağından yeterli miktarda olacaktır, merak etmeyin.

Dilerseniz aşağıdaki yazılarımıza da göz atabilirsiniz:

Masa düzenini sade ve şık tutun

Tahmin ediyoruz ki hazırladığınız harika yemekleri en güzel şekilde sergilemek istiyorsunuzdur… Ancak, hepsini tek seferde sunmak biraz görsel karmaşaya neden olabilir. Ne de olsa sunum da en az lezzet kadar önemli, öyle değil mi… O nedenle masa düzeninizi sade ama şık tutmaya özen gösterin. Tüm yiyecek-içecekleri tek seferde sergilemeyin, sırası geldikçe her yemeğin masaya gelmesi daha şık olacaktır. Masanın üzerini özellikle dekoratif ürünlerle çok fazla doldurmayın, mutlaka herkese çatal-bıçağını rahatça kullanabileceği, bardağını kolayca masaya geri koyabileceği kadar alan bırakın. Belki masanın ortasına bir sıra mum dizebilir veya yalnızca ortaya hazırladığınız şık bir çiçek süsü koyabilirsiniz.

Olası karışıklıkları önleyin

Hem misafirlerinize hoş bir karşılama olması hem de masadaki karışıklığı önlemek için misafirlerinizin isimlerini yazdığınız yer etiketlerini kullanın. Benzer şekilde bardakların, kadehlerin karışmaması için de bir çeşit etiket kullanabilirsiniz. Veya özel olarak satılan küçük süslerden, bardak işaretleyicilerden satın alabilirsiniz. Tabii dilerseniz kendiniz de bunları hazırlayabilirsiniz. Biraz keçe, yapıştırıcı ve küçük renkli kağıtlarla yılbaşı temalı figürler oluşturabilir, ip veya kurdele yardımıyla bardakların tutma yerlerine ya da kadehlerin ayak kısımlarına iliştirebilirsiniz. Hem yer sorununu hem de bardak karışmalarını önleyebilirsiniz. Ayrıca masa dekorasyonunuza da küçük ve şık detaylar eklemiş olursunuz

İçecek servisini mümkün olduğunca basitleştirin

Yemeklerinizi ne kadar planlı bir şekilde sunacak olsanız da içecekler konusunda ortam biraz karışabilir. Bunun nedeni hem herkesin aynı içecekleri sevmemesi hem de tüm gece boyunca aynı içecekle devam etmek istememesi olabilir. Dolayısıyla içecek servisini misafirlerinizin kendisine bırakmanız da fayda var. Böylece sürekli içecek servisi yapmak için masadan kalkmak zorunda da kalmazsınız. Hem masada gereksiz kalabalık oluşturmamak hem de ekstra bir telaşa sebebiyet vermemek için tıpkı atıştırmalık istasyonu gibi içecekler için de ayrı bir köşe oluşturabilirsiniz. Hem içecekleri hem de içeceklere uygun bardakları burada sunabilir, misafirlerinizin dilediklerini seçmeleri için ortam hazırlayabilirsiniz. Çeşit olarak da sadeleşmeye gitmenizde fayda var. Hemen hemen herkesin sevebileceği birkaç çeşit ve kokteyl veya moctail yapmak isteyenler için ekstra birkaç içecek daha koyarak içecek istasyonunuzu oluşturabilirsiniz.

Dilerseniz aşağıdaki yazılarımıza da göz atabilirsiniz:

Dekorasyonu unutmayın

Her ne kadar yiyecek-içeceklerle, sofra düzeniyle daha fazla meşgul olacak olsanız da evinizde yılbaşı ruhunu yansıtacak bir dekorasyon yapmayı da unutmayın. Belki alternatif yılbaşı ağacı süslemeleri yapabilir, belki de mumlarla, yılbaşı temalı objelerle evinize renk katabilirsiniz.

Ev sahibi olarak kendinize fazla yüklenmeyin

Ev sahibi olmanız, her şeyi tek başınıza yapmanız gerektiği anlamına gelmiyor. Ev sahibi olarak kendinize gereksiz yere yüklenmeyin, aksi halde yılbaşı gecesini konuklarınız için mükemmel hale getirmeye uğraşırken kendiniz için çok yorucu ve yıpratıcı bir geceye dönüşmemesine dikkat edin. İş bölümü yapın ve misafirlerinizden de destek alın.

Son olarak yemekler, içecekler, dekorasyon… Tüm hazırlıkları ve ters gitmesi olası her şeyi bir kenara bırakın ve önemli olanın sevdiklerinizle birlikte olmak olduğunun farkına varın!

İlginizi çekebilir: Hediye almayı son dakikaya bırakanlara özel yılbaşı hediye önerileri

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!