Yeni normalde yeni kariyer yönelimleri

Günümüzde çalışma yaşamında önemli değişimler yaşanmaktadır. Esneklik, istihdam güvencesinin ortadan kalkması, küçülme gibi olgularla genel anlamda herkesin karşılaşma olasılığı artmıştır. Bu değişimlerin kariyer alanına yansıması ise şu şekilde olmuştur: Kariyer gelişimi sorumluluğu artık yalnızca firmalara değil, herkese ait olarak görülmeye başlanmıştır. Hal böyle olunca ücret, terfi gibi nesnel kariyer başarısı ölçütlerinin yanı sıra öznel kariyer başarısı ölçütleri de ön plana çıkmıştır.

Kariyer alanındaki bu değişimlerin yanında, insanların artık daha bireyci hale geldiğini, yani toplumsal hedeflerden önce kendi hedeflerini önemsemeye başladıklarını ve grup normlarından ziyade kendi değerlerine göre hareket ettiklerini söylemek mümkün.

Peki, biz bu durumda ne yapabiliriz?

Çoğu zaman bir şeyi yaptığımız gibi yapmaya o kadar alışırız ki, başka yollar düşünmeyiz bile. Birçoğumuz yeni yollar, yöntemler, hatta yeni uğraş alanları öğrenmeye çalışmaz çünkü bu bizi konfor alanımızdan çıkmaya zorlar. Kendimizi geliştirmek iş hayatında bir zorunluluktur çünkü var olan beceri setimize artık ihtiyaç duyulmayan bir zaman gelebilir. Ve biz kendimizi geliştirmediğimiz için uzun süredir sahip olduğumuz ve yenisini eklemediğimiz becerilerimizle olduğumuz yerde sıkışıp kalırız. İlerleyemeyebilir, işsiz kalabilir ya da daha düşük bir beceri seviyesi gerektiren bir işte çalıştığımız için iyi bir gelir elde edemeyebiliriz.

Bundan on yedi yıl sonra işinde gücünde olmayı planlayan insanlar, bugün büyük olasılıkla otomasyonun yerlerini alacağını veya beceri setinize olan ihtiyacın ortadan kalkacağını biliyordur. Krizde bunu fark ettik…

Çok yönlülük kazanmak

Nasıl daha çok yönlü olunur? Bana göre çok yönlülük, yaptığınız işte daha iyi olmak demek değildir. Daha önce yapamadığınız bir şeyi yapabilmekle ilgilidir. İşte neler yapabileceğinize dair bazı düşünceler…

Öncelikle daha çok yönlü olabileceğinize ve olmanız gerektiğine karar vermelisiniz. Düşünerek beyninizi fiziksel ve yapısal olarak değiştirebileceğinizi gösteren araştırmalar var. Bu yüzden “Yeterince hazır değilim” bahanesini ortadan kaldırın. (Bu konu beni büyülediği için bundan sonraki yazılarımda daha fazla yazacağım.)

Mesleğinizin nereye gittiğine dikkat edin. Teknoloji onu nasıl değiştiriyor? Öğrenmek onu nasıl değiştiriyor? Demografi onu nasıl değiştiriyor? Bu, bazı fütüristlerin görüşlerine de dikkat etmeniz gerektiği anlamına gelebilir. Ya da kendi fütüristiniz olun.

Kendini farklı düşün. LinkedIn Corporation’ın kurucu ortağı ve yönetim kurulu başkanı ve The Startup of You kitabının yazarı Reid Hoffman, “Herkes sadece girişimci olamaz, aynı zamanda olmalıdır da” dedi. Tom Peters ve diğer yazarlar bunu uzun zamandır söylüyorlar, ancak çoğu insan bu zihniyeti henüz benimsemedi ya da yukarıda ifade ettiğim gibi kendini hazır hissetmiyor.

Çocuklarınız varsa, onları ŞİMDİDEN geleceğe hazırlamaya çalışmalısınız. “Çok yönlü düşünmelerini” sağlamak için elinizden geleni yapın.

Ayrıca okulların okuma, yazma ve aritmetiğe ek olarak çocukları bu çok yönlülük ihtiyacına hazırlamaya başlamaları konusunda da ısrarcı olmalıyız. Kolejlerin ve üniversitelerin de bu çağrıya kulak vermesi gerekiyor.

Bu arada Bursa’da 29 Ekim Cumartesi günü, 14.00’ten sonra Campus plus’ta “Büyük değişimler dünyasında iş ve kariyer yönetimi” başlığı altında toplanıyoruz. 5 Aralık’ta düzenlenecek “Gelecek Tasarımı” atölyesi öncesinde iş ve kariyer yönetimi odaklı ihtiyaç ve beklentileri konuşacağız. Toplantı ücretsiz ve Bursa’da yaşayan herkes davetlidir.

İlginizi çekebilir: Uygulamada felsefe: Kişisel felsefe örnekleri

Işıl Çetinkaya
Anka Koçluk Okulundan temel koçluk eğitimlerini tamamladıktan sonra Amerika University of Northwest "Yönetici Koçluğu ve Mentörlük" yüksek lisans programı "Transaksiyonel Analiz", "Gestalt Psikoloji", "Bilişsel ... Devam