Yeni bir yıl daha yaklaşıyor. Siz hayatınızda neler istiyorsunuz?

Yeni bir yıl daha yaklaşıyor. Gelin bu sene bir değişiklik yapalım ve şimdiden belirleyelim 2016’dan neler beklediğimizi. Yeni yıla birkaç gün kala hayaller kurup, 2 Ocak’ta da hepsini unutmayalım.

Zihnimiz sürekli yapamadıklarımızla, ertelediklerimizle, yapmak istediklerimizle meşguldür ve bu meşguliyet beynimizin potansiyelini boşuna kullanmamıza neden olur, konsantrasyonumuzu azaltır, huzursuzluk ve zihinsel yorgunluk yaratır.

Yeni bir yıl daha yaklaşıyor. Siz hayatınızda neler istiyorsunuz?
Hayata dair isteklerinizi gerçekleştirmek için harekete geçebilirsiniz

Çoğunuzun söylediklerimin yabancısı olduğunuzu sanmıyorum ama biliyorum ki bazılarınız anlık yaşamayı bir tarz olarak benimsiyor. Ama bu yazımla sizi de yaşamınızdan daha fazla verim almaya, daha tatmin, iç huzuru daha yüksek bir yaşama ikna edebileceğime inanıyorum. Nasıl ki, şirketlerin stratejik planlama birimleri var ve şirketin süreçlerinin, projelerinin, ana amaca, vizyona uygun şekilde ilerlemesine destek oluyorlar. Bizler de istediğimiz yaşama ulaşmak için bazı adımları planlamalıyız. “Terfi etmek istiyorum!” demek terfi etmek için yeterli bir adım değil, sadece bir başlangıç. Terfi etmek için alt yapımız ve zihnimiz gibi detayları istediğimiz pozisyona uygun hale getiriyor olmalıyız.

Yeni bir yıl daha yaklaşıyor. Siz hayatınızda neler istiyorsunuz?
“Sen neye hazırsan, o da senin için hazırdır” Marc Victor Hansen
Önümüze çıkan fırsatları fark edebilmek, yeni fırsatlar yaratabilmek ve fırsatlara hazır olmak için neler yapmalıyız?

1. Büyük resme bakın

Orta ve uzun vadede kendinizi nasıl görmek istiyorsunuz? Önce bunu bir düşünün ve kendinize şu soruları sorun; 5 yıl sonra nerede yaşamak istiyorum? Yaşamımda kimler, nasıl insanlar olsun istiyorum? Hangi işle meşgul olmak, hangi pozisyonda olmak istiyorum? Hangi konularda kendimi geliştirmiş olmak istiyorum? Fiziksel olarak kendimi nasıl görmek istiyorum? Nelere sahip olmak istiyorum? Hangi alışkanlıkları kazanmak, hangilerinden vazgeçmek istiyorum? Bu şekilde birçok genel soru sorarak yaşamınızın amacınıza daha uygun olarak şekillenmesini sağlayabilirsiniz.

2. Yaşam alanlarınızı gözden geçirin

Yaşamımızın genellikle sekiz alanı (kariyer, aşk, eğlence, sağlık, para, aile, arkadaşlar, kişisel gelişim) olduğunu varsayıp, bu alanlardaki tatmin düzeyimizi düşünerek de yapmak istediklerimizi netleştirebiliriz. Bu uygulamayı nasıl yapabileceğinizi ise “Yaşam Kalitesini Artırmak” adlı yazımı okuyarak öğrenebilirsiniz.

3. 2015’i kaçırmayın

Yeni yılın gelmesine yaklaşık 2 ay kaldı, hala bu sene içerisinde de tamamlamak isteyebileceğiniz konular veya yeni girişimleriniz olabilir. Öncelikle bu yıl için neleri planlamıştınız, ne kadarını yaptınız, ne kadarını ertelediniz bir düşünün. Önceliğiniz olan ve çabucak halledebileceklerinizi hemen gündeminize alın ve uygulamaya geçin.

4. Önceliklerinizi belirleyin

Değiştirmek veya geliştirmek istediğimiz birçok konu olabilir, tamamını bir yıla sığdırmak tabii ki kendimizi zorlamak ve hayal kırıklığına uğratmak olur. Bu yüzden yukarıdaki maddeleri uyguladıktan sonra ortaya çıkan konular arasında önceliklerinizi belirleyin, kaynaklarınızı (para, zaman, araç, destek) gözden geçirin ve hangilerini 2016 planınıza almak istediğinize karar verin.

5. İsteklerinizin gerekliliğini sorgulayın

Planınıza dahil ettiğiniz her konunun neden gerekli olduğunu, yaşamınıza ne katacağını gerçekçi olarak cevaplayın. Bazen 2-3 yıldan beri aklınızda olan ama ertelediğiniz bir plan, şimdiki amaçlarınızla örtüşmeyebilir veya gerekliliği ortadan kalkmış olabilir. Ama hep aklınızda tutmuş olmanız gerekli olduğu düşüncesi yaratabilir. Bu tip maddeleri planınızdan kaldırmak hem yapılacaklar listenizi azaltır hem de vicdanınızı rahatlatır.

6. Planınızı yapın ve uygulamaya başlayın

Karar verdiğiniz konuları listenize alın, bu noktada bir yılı 4 çeyreğe bölerek uygulamaya geçirmenizi ve takibinizi kolaylaştırabilirsiniz. İlk 3 ayda şunlar, 2. çeyrekte şu konular gündemimde olacak gibi. Her konuda ihtiyaç duyacağınız kaynakları genel bir yaklaşımla planlayın, bazen kaynakları işin zamanı gelmeden organize etmek gerekebilir.

Planınızı belirli zamanlarda gözden geçirin, bu sizi hem yolda tutar, hem de süreç içerisinde gerekliliğini yitirecek konuları listenizden elemenizi sağlar.

Listenizin kalan bölümlerini de gelecek yıllardaki gündeminize almayı ihmal etmeyin. Ve en önemlisi her durumda kendinize inanmaktan vazgeçmeyin.

7. Destek almaktan çekinmeyin

Yeni bir yıl daha yaklaşıyor. Siz hayatınızda neler istiyorsunuz?
Plan yaparken destek almanız, işlerinizi kolaylaştırabilir.

Plan yapmak veya hayata geçirmek, herkes için aynı derecede kolay olmayabilir. Bu tip zamanlarda sizi motive edecek, öz güveninizi yükseltmenizi, potansiyelinizi keşfetmenizi sağlayacak profesyonel koçların desteğine başvurabilirsiniz.

Bu ve benzeri konularda profesyonel koçluk desteği almak isterseniz [email protected] mail adresimden bana ulaşabilirsiniz.

İlginizi çekebilecek diğer yazılar:

Başarılı insanların masraf gerektirmeyen faydalı alışkanlıkları

Y Jenerasyonunun iş yaşamındaki yeri ve kariyer hedefleri

Kariyer yolunuzda yoga ile pozitife odaklanın

 

Eliz Esra Şimşek Profesyonel Koç
Proje, Yönetim Danışmanı ve Profesyonel Koç // Lisans eğitimi Çevre Mühendisliği üzerine olan Eliz, iş yaşamını sürdürürken İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde MBA lisansüstü derecesini aldı. ... Devam