Yavaşlayın: Hızlı yemek yeme alışkanlığınızı nasıl değiştirebilirsiniz?

Zamanın hepimiz için fazlasıyla değerli olduğu günlerdeyiz, hızlı olmak çoğu zaman avantaj çünkü sürekli bir yerlere yetişme telaşındayız. Evet zamana karşı yarışta birçok konuda hızlı olmamız gerekiyor, ama bir konuda değil… Yemek yemek…
Çoğu zaman yemek yerken de telaşlı olduğumuzun farkında mısınız? Ya da yemeğinizi kaç dakika içinde bitirdiğinizi hiç düşündünüz mü? Hızlıca yemek yiyip, işlerinize geri dönmek ilk başta avantaj gibi görünse de bu durum birçok hastalıkla bağlantılı olabiliyor.

Hızlı yemek, fazla kilolu veya obez olma riskinizi artırıyor. Çünkü hızlı yemek yiyen bireyler, yedikleri yemeği yeterince çiğnemezler ve tadını almakta zorlanırlar. Dil üzerindeki tat alma hücrelerinden yemek çok hızlı geçer ve bu da alınan zevki azaltır. Doyma sinyallerinin ulaşmasını zorlaştırınca da kişi tokluk hissetmiyor ve doğal olarak tükettiği miktar artabiliyor.

Hızlı yemek yerken bedeninizin içsel kontrol dengesini bozabilirsiniz. Doygunluk sinyali gelme süresinin yaklaşık olarak 20 dakika sürdüğü düşünülüyor. Eğer çok hızlı yemek yerseniz bu mekanizma henüz daha tam çalışamamışken, doyma sinyalleriniz beyninize ulaşmamışken yemeğin fazlasını yemiş olursunuz.

Hızlı yemek yemek bunun yanı sıra, sindirim problemlerine, reflü gibi sorunlara ve bunların dışında obezite ve obezite ile ilişkili kronik sorunlara yol açabilir. Yapılan bir araştırmada 5 yılda 642 erkek ve 441 kadın yeme hızlarına göre izlenmiş. Araştırmanın sonucuna göre hızlı yiyen bireylerin, metabolik sendrom geliştirme ihtimalinin %11,6 daha fazla olduğu bulunmuş.

Kısacası eğer hızlı yeme alışkanlığınız olduğunu düşünüyorsanız, masadan önce siz kalkıyorsanız, herkes yemeğine devam ederken siz çoktan yemiş bir halde onları izliyorsanız bu alışkanlığınızı kırmanız için çaba göstermeniz gerekiyor. Birkaç yavaş yeme stratejisini deneyebilirsiniz. Öncelikle yediğiniz yemekleri daha çok çiğnemeye ve arada kısa molalar vermeye çalışmakla başlayabilirsiniz. Her lokmada çatalı bıçağı bırakmak, bir şeyler içerek ara vermek de fayda sağlayabilir. Ve en önemlisi masadayken sadece yemek için orada olmadığınızı hatırlayın. Yemek sırasında ailenizle, arkadaşlarınızla sohbet edin. Yemekten olduğu kadar sohbetten de keyif almaya çalışın.

İlginizi çekebilir: Kış güneşi mutfağınıza doğsun: Kış ayları için 3 önemli öneri

Dilara Koçak İyi Yaşam ve Beslenme Uzmanı
1990 yılında beslenme ve diyet mesleğine gönül veren Koçak, Hacettepe Üniversitesi, “Beslenme ve Diyetetik” mezunudur. Yüksek lisansını da aynı üniversitede tamamlayarak uzman ünvanını almıştır. ... Devam