Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedin

Dünya çapında veganların sayısının yaklaşık 88 milyon olduğunu ve bu sayının her geçen gün daha da arttığını biliyor muydunuz? Günümüzde sağlıklı beslenme ve iyi yaşam alışkanlıklarına olan ilgi giderek yükselirken, çevresel sürdürülebilirlik konusundaki farkındalık da hızla büyüyor. Tüm bu eğilimler, hayvansal gıdaları tüketmeyenlerin, bitki bazlı beslenenlerin ve vegan beslenme alışkanlıklarını benimseyenlerin giderek çoğalmasını sağlıyor. Peki, vegan beslenme tam olarak nedir, bitki bazlı besinler vücudun tüm ihtiyaçlarına cevap verebilir mi ve hızla artan vegan talepler karşılanabilir mi… Gelin, tüm bu soruların ve daha pek çoğunun cevabını birlikte keşfedelim.

Bir beslenme şekli olarak ‘vegan’

Veganizmin kökenleri 1944’te İngiliz aktivist ve hayvan hakları savunucusu Donald Watson ile arkadaşlarının Vegan Society isimli topluluğu kurmalarının ardından atıldı. Bu grup, yalnızca hayvansal ürünlerden kaçınmakla kalmayıp aynı zamanda çevrenin korunması, hayvan haklarının gözetilmesi gibi farklı konuların da savunuculuğunu yaptı. Dolayısıyla veganizm, ilk çıktığı zamandan bugüne yalnızca hayvansal gıdaları tüketmemekle sınırlı kalmayıp, hayvanların sömürülmesine de karşı çıkan, çevresel duyarlılığı ve etik yaklaşımları da gözeten bir yaşam tarzı oldu. Bu yaşam tarzını benimseyenlerin yeme-içme alışkanlıkları da bütüncül sağlığı da gözeten; kalp-damar hastalıklarını önleyen, sindirim sistemini destekleyen, kilo kontrolüne yardımcı olan, kan şekerini düzenleyen, ‘vegan beslenme’yi ön plana çıkardı. Vegan beslenme, et, süt, yumurta, bal gibi tüm hayvansal ürünlerden kaçınmayı ve bitki bazlı gıdaları tercih etmeyi odağına alan bir beslenme şekli. Ve dünya genelinde hem çevreyi hem hayvanları hem de etik yaklaşımları içselleştiren, öte yandan bütüncül sağlığına da önem veren pek çok insan vegan beslenmeyi tercih etti ve etmeye de devam ediyor.

Bu beslenme tarzını benimsemiş olanların veya benimsemeyi düşünenlerin en çok akıllarını kurcalayan soru ise; geçmişten bugüne ‘Tüketmediğim hayvansal gıdaların yerine ne koyabilirim’ oldu. Aslında, bu endişe yersiz, çünkü hayvansal gıdaların bitki bazlı besin alternatifleri sayılamayacak kadar çok. Örneğin, protein kaynakları yalnızca hayvansal sütlerden, yoğurttan, peynirden, yumurtadan ibaret değil. Soya sütü, kinoa, keten tohumu, kaju, tahin, tofu ve daha nice bitkisel gıda, protein açısından oldukça zengin. Benzer bir şekilde tereyağı, krema ya da kaymak gibi hayvansal yağların da pek çok bitki bazlı alternatifi mevcut; susam yağı, avokado yağı, Hindistan cevizi yağı ya da zeytinyağı, bunlardan sadece birkaçı. Üstelik, her biri de çokça lezzetli. Tabii bitki bazlı besin kaynakları bunlarla sınırlı değil. Bitki bazlı beslenmeyi tercih edenler için çok sayıda alternatifi günümüzde kolayca bulmak mümkün.

Türkiye’ye adım attığı ilk günden bu yana tüm faaliyetlerini sürdürülebilirlik odağında gerçekleştiren Metro Türkiye, geniş vegan ürün yelpazesi ile bu konudaki tüm endişeleri ortadan kaldırmayı başarıyor. Müşterilerinin ihtiyaç ve taleplerine yönelik yenilikçi ürünler geliştirerek, ürün yelpazesini günden güne çeşitlendiriyor. Hayvansal gıdalara çok sayıda bitki bazlı besin alternatifleri sunan Metro Türkiye’de vegan ürünler rafları doldururken, Metro Türkiye Bitki Bazlı ve Vegan Kataloğu da zengin bir bakış açısı sunuyor. Katalogda vegan beslenmeye uygun bitki bazlı besin kaynaklarını, Metro Türkiye’nin çok çeşitli vegan ürünlerini, vegan gıda sektöründeki gelişmeleri ve daha pek çoğunu bulmak mümkün.

Vegan beslenme tarzını denemek isteyenler için akıllardaki olası soruları giderecek başka güzel haberlerimiz de var:

  • Bitkisel protein kaynakları genişliyor: Vegan tariflerin vazgeçilmezi olan protein zengini bakliyatlar, artık geleneksel ve alışılmış hallerinden çok daha farklı şekillerde -örneğin, çimlendirilmiş bakliyatlar- kullanılıyor. Diğer yandan vegan beslenenler için kırmızı etin yanı sıra, deniz mahsülleri ve balıklar için de vegan alternatifler artıyor.
  • Bitki bazlı içecekler çeşitleniyor: Sadece vegan beslenenlerin değil, laktoz intoleransı, hayvansal süt proteini alerjisi, etik ve çevresel kaygılar gibi sebeplerden dolayı daha geniş kitlelerin de tüketim tercihi olan bitki bazlı içecekler de raflarda çeşitleniyor. Örneğin; badem sütü, soya sütü, Hindistan cevizi suyu bunlardan bazıları.
  • Bitki bazlı ezmeler, soslar, jöleler hızla yükseliyor: Yemeklere lezzet katan, onları bambaşka notalarla harmanlayan ve damakları çatlatan sosların bitkisel süt ürünleri, sert kabuklu kuruyemişler, sebze kabukları, yabani otlar gibi bitki bazlı gıdalarla hazırlanan alternatifleri, mutfaklarda kendine daha çok yer buluyor.

Tabii ki sektördeki gelişmeler bu kadarla sınırlı değil. Et dokusunu çağrıştıran sebze ve bakliyatların artan kullanımı, vegan tatlıların çoğalması, fermente gıdalara olan ilginin artması ve bu ilgiden doğan ürünlerin çeşitlilik kazanması da bu beslenme tarzını benimseyenler için ürün çeşitliliğin gün geçtikçe artmasını sağlıyor.

Bonus: Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla yüzlerce vegan ürün sunan Metro Türkiye, yepyeni bir ürünü daha raflarına taşıyor. Bitki bazlı beslenmeyi tercih edenler, ‘Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’ ile yeni bir alternatife kavuşuyor. Yoğurdun bitki bazlı alternatifi olarak çokça talep gören fermente süzme kaju, tüm Metro markalı ürünlerde olduğu gibi kalite, gıda güvenliği ve lezzet kriterleriyle vegan sofraların yeni vazgeçilmezi olacak.

Yoğurda bitki bazlı alternatif arayanların en çok talep ettiği ürünlerden olan Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju ile sofralara hem çeşit hem de lezzet geliyor. V-Label sertifikasına sahip bu ürün, protein kaynağı olmasıyla da öne çıkıyor. Koruyucu ve katkı maddesi içermeyen Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’nun bir diğer özelliği ise gluten içermemesi. Şeker ilavesiz olmasıyla da beslenmesine dikkat edenler için iyi bir alternatif olan bu ürün, yoğurdun kullanılabildiği her alanda kullanılabiliyor. Örneğin, Vegan Cacık, Fermente Süzme Kaju Kremalı Smoothie Bowl, Fermente Süzme Kaju Krema Soslu Kış Salatası bunlardan bazıları…

Kendi markası olan Metro Chef Veggie ile falafel, makarna, içli köfte, lahmacun gibi ürünlerin yanı sıra Rioba markası altında brownie, organik smoothie ve organik çay ürünlerini de vegan olarak sunan Metro Türkiye, geniş ürün çeşitliliği ile bitki bazlı beslenenlerin ve veganların ihtiyaç duyduğu yüzlerce alternatif ürünü mağazalarında sunuyor. Tüm Metro Türkiye vegan ürünlerini ve bu ürünlerle hazırlayabileceğiniz birbirinden lezzetli tarifleri Metro Türkiye Bitki Bazlı ve Vegan Kataloğu‘nda bulabilirsiniz.

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!
Advertisement