Tutkularınızın peşinden giderken verdiğiniz mücadeleden çıkarılacak dersler

İster bir kariyer testi olsun, ister işinizden yeni ayrıldıktan sonra arkadaşlarınızla yaptığınız bir sohbet olsun, mutlaka hayatınızın bir yerinde “Tutkularının peşinden git” cümlesini duymuşsunuzdur. Birçok insan bundan bahseder, ancak ABD’de faaliyet gösteren StoryCorps’un kurucusu Dave Isay, bunu gerçekten ciddiye alanlardan biri. Isay, “Sizi çağıran tutku neyse, onu bulmak aslında pasif bir eylem değil. İnsanlar onu bulduklarında zor kararlar alıp, birçok fedakarlıkta bulunuyor” diyor. Bir başka deyişle, sadece tutkularınızı bulmak yetmiyor, onun için mücadele etmeniz ve onun da uğruna mücadele etmeye değecek bir şey olması gerekiyor.

2015 TED Prize’ın da kazananı olan Isay, “Tutkularının peşinden gidenler, zaten onu yapmak konusunda çok istekli oluyor. Sabahları erkenden kalkıp, o sevdikleri şey neyse onu yapmaya gidiyorlar” diyor.

Tutkularınızın peşinden giderken verdiğiniz mücadeleden çıkarılacak dersler
Tutkuları keşfetmek, aslında devamlılığı olan bir süreçtir.

StoryCorps kar amacı gütmeyen bir kuruluş. Aslında bir radyo yapımcısı olan David Isay’ın 2003’te başlattığı bir proje olan StoryCorps’un amacı Amerikalıların anlattıkları hikayeleri kaydedip, saklayıp, gelecek nesillere aktarmak.

İlgili yazı: Başarının gerçek anahtarı: İşinize tutkun olmak

Yıllardır insanların StoryCorps için anlattıklarını dinleyen Isay, insanların en çok anlattığı şeylerden birinin de tutkuları olduğunu söylüyor. Şimdilerde bunun üzerine bir kitap hazırlayan Isay, tutkuların peşinden gitmek için verilen en zor mücadelelerden çıkarılacak önemli dersleri şöyle sıralıyor:

1. Tutkularınız, şu üç şeyin kesiştiği yerde: İyi olduğunuz şeyi yapmak, takdir edilmek ve yaptığınız şeyin insanların hayatını güzelleştirdiğine inanmak

Isay, “Bu üç şey bir araya geldiğinde, adeta bir aydınlanma yaşarsınız” diyor. Yaptığınız şeyin insanların hayatını iyileştirmesi için illa doktor olmanız gerekmiyor; müşterileriyle sohbet edip onlara kendilerini iyi hissettiren bir garson da insanların hayatını güzelleştirir. Arkadaşlarınızın, ailenizin, toplumun size söylediklerini bir kenara bırakın ve kendinizi dinleyebileceğiniz sessiz bir yere gidin. Çünkü gerçeği sadece o biliyor.

2. Tutkularınız, zorlayıcı deneyimlerin sonrasında ortaya çıkabilir

Sessizce pusuda bekleyen şey, gerçekten ne istediğinizi belirleyen bir deneyim olur. Isay, 24 yaşında bir öğretmen olan Ayodeji Ogunniyi ile yaptığı bir görüşmeden örnek vererek “Babası öldürüldüğü sırada, doktor olmaya çalışıyordu. Her sınıfa girdiğinde, babasının da kendisiyle birlikte geldiğini söylüyordu. Sizi gerçekten sarsan ve ölümü hatırlatan olaylar, hayatınızda çok net değişiklikler yapmanıza neden olabilir” diye anlatıyor.

İlgili yazı: Yaşamınız boyunca yapmayı planladığınız her şeyi bir yıla sığdıran macera tutkununun 2 dakikalık öyküsü

3. Tutkularını cesaret gerektirir

Wendell Scott, aldığı ölüm tehditlerine rağmen 1952 yılında ilk Afrikalı-Amerikalı NASCAR sürücüsü olmuştu. Dorothy Warbuton, adınlarda düşük yapma oranı üzerine araştırmalar yaparken aşırı cinsiyetçilikle mücadele ediyordu. Tutkularınızın peşinden gitmek, önce karşı durarak ve direnerek başlar ve sonrasında kendinizi şartları değiştirmek için adamayla devam eder.

Tutkularınızın peşinden giderken verdiğiniz mücadeleden çıkarılacak dersler
Dönüp baktığınızda hayattan ne kadar tatmin olduğunuzu gösteren şey kazandığınız para, ün veya Twitter takipçileri değil, anlattığınız hikayeler olacak.

4. Etrafınızdaki insanlar bazen sizi tutkularınıza yönlendirir

Hayatınızdaki insanlar bazen sizin tutkularınızı keşfetmeniz için aracı olabilir. Bunu bilinçli olarak da, bilinçsiz olarak da yapmış olabilirler. Önemli olan o şeyin sizin tutkunuz olduğunu fark edip, uğruna mücadele etmek.

5. Asıl önemli olan, tutkunuzu belirledikten sonrasıdır

Tutkuları bulmak, yolun sonunda ulaşılan bir şey değildir. Tutkuları keşfetmek, aslında devamlılığı olan bir süreçtir. Tutkularınızın peşinden gitmek yeniden okula dönmeyi veya başka bir eğitime katılmayı, mücadele etmeyi, direniş göstermeyi gerektirebilir.

İlgili yazı: Başarılı girişimcilerin 8 ortak özelliği

6. Yaşınızın hiçbir önemi yok

Tutkularınızı herhangi bir yaşta keşfedebilirsiniz. Tarih, 15 yaşına geldikten sonra NBA yıldızı olanlar veya 30 yıl aynı işte çalıştıktan sonra kendini başka bir şeye adayanların hikayeleriyle dolu. Kendinizi bulduğunuz bir işle meşgul olmak bu hayatta yapabileceğiniz en tatmin edici, en anlamlı şey. Bu yüzden asla vazgeçmeyin.

7. Tutkularınız büyük maddi kazançlar sağlamayabilir

Yüksek maaşlı işini bırakıp hayallerinin peşinden giden insanların sayısı gün geçtikçe artıyor. Dönüp baktığınızda hayattan ne kadar tatmin olduğunuzu gösteren şey kazandığınız para, ün veya Twitter takipçileri değil, anlattığınız hikayeler olacak.

Kaynak:
IDEAS.TED.COM

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!