“Türk’ün Kalbi Nasıl Çarpar?”: İdil Sevil’den yeni bir kitap

Daha önce “Türk’ün Aklı Nasıl Çalışır?” kitabında Türk kültürünü, değerler ve hayata yansımalarıyla karşılaştırmalı bir biçimde anlatan İdil Sevil, Doğan Novus tarafından yayımlanan yeni kitabı “Türk’ün Kalbi Nasıl Çarpar?”da duyguların kültür, coğrafya, hatta zaman tarafından nasıl şekillendiğini ortaya koyuyor.

Örneğin:

… Yıllık geliri 6300 Amerikan doları olan, yaşam beklentisi 74 yıl olan bir ülkenin vatandaşı mı daha mutludur, yoksa geliri 38.400 Amerikan doları, yaşam beklentisi 84 olan sosyal refah içindeki ülkenin mi? İlki, Kolombia, ikincisinden, Japonya’dan, daha mutlu, çünkü…

ya da:

… İstendiği gibi sonuçlanmayan bir iş için Japonlar, ‘Benim yüzümden’ diyerek suçluluk duyarken; Surinamlılar, kara büyü yüzünden olduğunu düşünüp, düşmanlarına öfke duyuyor; Amerikalılar, ‘Yarın yeni bir gün olacağını’ düşünüp, iyimser bir duygu durumuna geçiyor. Biz Türkler ise…

Duyguların kelimelerle olduğu gibi bedenle olan ilişkisini araştıran yazar, Türk kültürünün duyguları ifade etme ve hissetmedeki kadim bilgilerini gün yüzüne çıkararak bugünün bilimsel bilgileri ile örtüştürüyor.

Örneğin:

… Farsçadan dilimize ‘ciğer’ sözcüğü girene kadar tüm eski Türk lehçelerde akciğer yerine ‘öpke’ sözcüğü kullanılıyordu. Divan’da öpke hem akciğer, hem öfke anlamındadır. Burada öfkenin akciğerden geldiği belirtilmektedir. Bunun muhtemel nedeni, öfkenin kişide şiddetli solumalara yol açmasıdır. O zaman nefes kontrolü, öfke kontrolü için en doğru yöntemdir…

… Eski Türkçede kaygılanmanın ‘kaygı yemek’, ‘kaygı yutmak’; pişmanlığın ‘pişmanlık yemek’, sevinmenin ‘sevinç yemek’ deyimleriyle ifade edilmesi, karın bölgesinin Türk kültüründe duyguların merkezi olduğunu düşündürüyor…

Olumsuz duyguların da yaşamın doğal bir parçası olduğu gerçeğinin kadim bilgilerimiz arasında yer aldığını ortaya koyarak bu bilgilerden yararlanma yollarını araştırıyor yazar.

Kitap, farkında olmadığımız duygularımızı fark etme, barışık olmadığımız duygularımızla barışma, doğal olarak bizden güçlü olan duygularımızın gücünden faydalanma rehberi niteliğinde…

Yazar hakkında

İdil Sevil Alman Lisesi ve Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden mezun oldu, iletişim alanındaki lisansüstü eğitimini Boston’da bulunan Emerson College’de tamamladı. 2000 yılından bu yana Baltaş Grubu’nda Eğitim Program Yöneticisi olarak çalışmaktadır.

İlginizi çekebilir: Neden kaygılısın: Cevap Türk kültüründe yatıyor olabilir

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!