2022 yılında çıkan en iyi kitaplar

Geçtiğimiz yıl yayınlanan ve okuyucuların beğenisini toplayan kitapları bir araya getirelim istedik ve 2022’nin en iyi kitaplarını derledik. Okuyacak yeni bir şeyler arıyor veya ilham verici bir okuma listesi oluşturmak istiyorsanız, yazımızdaki tüm kitapları kaydedebilirsiniz. İşte ilgi çekici hayat hikayelerinden her alanda yol gösterecek rehber niteliğindeki kitaplara bu yılın en iyileri:

Az Düşün Uzun Yaşa – Dr. Pia Callesen

Şüphesiz ki hepimiz zihnimizin içinde çok fazla zaman geçiyor; düşüncelerimizle -özellikle de olumsuz olanlarla- kendimizi sürekli artan bir stresin içine çekiyoruz. Dr. Pia Callesen, Az Düşün Uzun Yaşa kitabında bu duruma artık bir dur dememiz gerektiğini bize hatırlatıyor ve olumsuz düşünceleri serbest bırakarak anda kalmanın değerini fark etmemiz gerektiğine dikkat çekiyor ve ekliyor: “Aşırı düşünme problemini daha fazla düşünerek aşamazsınız. Bunun üstesinden sadece daha az düşünerek gelebilirsiniz.”

Çok Çalışıyoruz – Erdem Aksakal

Günümüzün beyaz yakalı dünyasına geniş bir bakış açısıyla yaklaşan ve belki de her çalışanın içerisinden geçtiği bir döngüyü gözler önüne seren ve çok çalıştığımıza vurgu yapan Erdem Aksakal’ın Çok Çalışıyoruz kitabı, hayallerine yeniden kavuşmak isteyenlere bir özgürlük rehberi niteliğinde.

Neden Yanlış Kişiyle Evleneceksiniz / Hayat Okulu – Alain De Botton

Başarılı yazar Alain De Botton’ın evliliklerin görünmeyen tarafını yansıtmayı başardığı etkileyici kitabı Neden Yanlış Kişiyle Evleneceksiniz evlenmeden önce ‘doğru kişi’yi bulduğundan emin olmak isteyen herkese yol gösterecek bir rehber niteliğinde. İlişkilere dair gerçek bir bakış açısı benimsemek ve yanılsamalardan kurtulmak istiyorsanız, bu kitap ufkunuzu açabilir.

Karar Ver, Planla, Harekete Geç – Ayça Karaman

Uplifers yazarlarımızdan Ayça Karaman’ın hayat boyu rehber rolü üstlenebilecek çok satan kitabı: Karar Ver, Planla, Harekete Geç. Hedeflerinizi belirledikten sonra bir türlü ilk adımı atamıyor ya da atsanız dahi çok geçmeden başladığınız yere geri dönüyor ve artık bu döngüyü kırmak istiyorsanız bu kitap tam size göre. Etkili düşünme tekniklerinden sürdürülebilir sistemler kurmaya hayatınızın her alanında faydalanabileceğiniz ipuçları bu kitapta.

Para Ağacı – Şermin Yaşar

Belki de günümüzün en büyük arzularından biri olan kolay yoldan para kazanmaya bambaşka bir bakış açısıyla yaklaşan başarılı yazar Şermin Yaşar, Para Ağacı’nda hiçbir şey yapmayan, her şeye üşenen tembel bir oğlanın ‘yattığı yerden’ zengin olma hikayesini anlatıyor. Muhtemelen karşılaştığınız en sıra dışı hikayeye tanıklık edeceğiniz bu kitapta dostluğun ve çabanın da önemini bir kez daha fark edeceksiniz.

Nasıl Karar Verilir? – Annie Duke

Karar vermekte zorlananlardan mısınız? Ya da verdiğiniz kararların doğruluğunu sürekli sorguluyor musunuz? Cevaplarınız evetse başarılı yazar Annie Duke’un sözlerine kulak vermenizde fayda var. Etkileyici, eğlenceli ve kesinlikle işe yarar önerilerle karar verme süreçlerinize rehberlik edecek bu kitabı kaçırmayın. Tabii Nasıl Karar Verilir? merak ediyorsanız…

Bir Aşk Masalı – Ahmet Ümit

Başarılı yazar Ahmet Ümit’in özgürlük yoksa aşk da yoktur diyerek kaleme aldığı ve aşkın doğasına derinlemesine bir bakışla yaklaştığı kitabı Bir Aşk Masalı, Kaf Dağı’ndan ıssız çöllere, ücra hanlardan savaşçı kabilelerin çadırlarına, devlerden denizkızlarına, balinalardan devasa yılanlara, cümle tabiatın ve mahlukatın geçiş yaptığı bir hayal perdesi. 

Zaman Kaybolmaz – İlber Ortaylı

Her zaman ilham kaynağı olmayı başaran ve yediden yetmişe her yaştan insan için gelişmenin, büyümenin, ilerlemenin mümkün olduğunu sıkça hatırlatan başarılı tarihçi İlber Ortaylı’nın güzel bir ömür geçirmek isteyen herkesin okuması gereken kitabı: Zaman Kaybolmaz. Hayata karşı bambaşka bir bakış açısı kazanmak ve engin tecrübelerden kendinize çıkarımlar yapmak için mutlaka okunacaklar listenize bu kitabı ekleyin.

Güzel Dünya Neredesin? – Sally Rooney

İki yakın arkadaşın yaşamlarını konu alan, eğlenceli ve sorgulayıcı bir roman: Güzel Dünya Neredesin? Varoluşsal sancılarınızda yalnız olduğunuzu düşünüyorsanız, bu romanın iki kahramanı fikrinizi değiştirebilir. Sanat, edebiyat, ilişkiler, yalnızlık ve günden güne daha da belirsiz hale gelen bir gelecek… Kendinizi romanın içinde hissedeceğinize eminiz.

Anne Beni İyileştir – Barış Muslu

Barış Muslu’nun son zamanlarda çok konuşulan kitabı: Anne Beni İyileştir, yeni bir dünyaya adım atmaya hazır olan herkesi davet ediyor. NeuroFormat sistemiyle birçok hastalığa neden olan travmaların bulunup temizlenmesinin mümkün olduğunu gözler önüne seren başarılı yazar, bu kitabında ebeveynlere de sesleniyor: Sevgili anneler, size mesajım şu: Çocuğunuz hastaysa tek çare sizde olabilir.

Seni Yoran Her Şeyi Bırak – Müthiş Psikoloji

Kimsenin hayalindeki insan olmak zorunda değilsiniz! Müthiş Psikoloji’nin çokça ilgi gören kitabı Seni Yoran Her Şeyi Bırak, duygusal manipülasyondan kurtulma ve korunma metotlarını anlatıyor. Kendinizi korumak ve daha güçlü bir şekilde hayatınızın kontrolünü ele almak istiyorsanız bu kitap tam da ihtiyacınız olan kılavuz olabilir.

Things We Never Got Over – Lucy Score

Things We Never Got Over, hayatı alt üst olurken kendini tanımadığı küçük bir kasabada bulan kaçak bir gelinin hayatını ele alıyor. Zorluklar içinde mücadele ederken farklı duyguları da deneyimleyen ve nasıl baş edeceğini bilmeyen bu kadının etrafında olup biten her şeyi kavramak zaman alacak olsa da kendinizi kitaba kaptırdığınızda nasıl sona geldiğini anlamayacaksınız. Sürükleyici öyküleri seviyorsanız New York’un çok satan yazarlarından Lucy Score’in bu kitabına bir şans verin. Üstelik, serinin devamının gelmesi de bekleniyor.

Lessons in Chemistry – Bonny Garmus

Tek kelimeyle muhteşem bir eser: Lessons in Chemistry. Komik, eğlenceli, neşeli ve heyecan verici bu kitapta dünyayı kendi kurallarına göre yaşamaya kararlı olan bir kadının mücadelesine tanıklık ederken zekasına da hayran kalacaksınız.

I’m Glad My Mom Died – Jennette McCurdy

6 yaşındayken oyunculuğa başlayan ve yeme bozukluğundan anksiyeteye birçok sağlık sorunuyla uğraşırken annesinin baskısıyla oldukça şöhret dolu ama zorlu bir çocukluk geçiren Jennette’nin hikayesini konu alan I’m Glad My Mom Died, annesini kaybettikten sonra kendisini bulan bir kızı anlatıyor.

Siz de bu yıl en çok beğendiğiniz kitapları yorumlarda bizimle paylaşmayı unutmayın…

İlginizi çekebilir: Bibliyoterapi: İyi oluşunuza katkı sağlayacak kendi kendine yardım kitapları

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!