Tüm cevaplar sende gizli: Bedeninin bilgeliğini ne kadar dinliyorsun?

Ne gariptir insan bedeni ve onun doğası. Bugün hala bilim bu organizmayı ve onun işleyişini çözebilmek için çok çeşitli araştırmalar yapıyor. Fakat şöyle de bir gerçek mevcut. Bu organizmayı ve işleyişini bil ya da bilme, sana çeşitli işaretler vererek uyarmaya ve durumu düzeltmeye çalışıyor. Yani insan bedeninin kendine ait bir bilgeliğinin olduğunu düşünmekteyim. Bu bilge yapıyı ne kadar dinliyorsun?

İnsan olmanın belki de en güzel yanı her bireyin bedeninin tek ve eşsiz olması. Tek yumurta ikizi bireylerde bile her ne kadar %100 aynı genetik kod bulunsa da bu iki bireyin bedenleri çevresel uyarı ve yaşam tarzları ile tamamen aynı olmamaktadır. Bu eşsiz yapı her uyarı ile sürekli değişmekte ve yeniden şekillenmektedir.

Günümüzde herkes taşıdığı genetik miras çerçevesinde bir vücut yapısına sahiptir. Fakat bu edilgen söyleme tamamen bağlı kalmak zorunda mıyız? Benim cevabım kesinlikle “HAYIR”. İnsan her ne kadar belli bir genetik zemin taşısa da, bedensel kaderi sadece genetik çerçevede yazılmamıştır. Vücuda verilen uyarılar doğrultusunda beden her an yeniden şekillenmekte ve değişmektedir. Bu değişimler hücresel düzeyden başlayıp görülür hale gelene kadar belli bir vakit geçtiğinden dolayı, sanki değişim olmuyormuş gibi bir algıda yaşıyoruz. Her yaptığınız hareket (yediğiniz, içtiğiniz şeylerden tutun da uykuda geçirdiğiniz saate kadar, bunların hepsi beden için bir harekettir), hatta her düşüncenize göre beden şekilleniyor ve değişiyor. Kısaca bedenimiz 7/24 verdiğimiz ya da maruz bıraktığımız etkenlere göre yeniden ve yeniden şekilleniyor. Söylediklerim gözünüzü korkutmasın. Evet beden sürekli şekilleniyor, değişiyor ve bunun önüne geçemiyoruz. Fakat güzel haber ise bunun için yapabileceğimiz bir şeylerin olması.

Şimdi yaşadığınız hayatı gözünüzün önüne getirin. Hatta bir günün tamamında rutin olarak yaptığınız şeylerin hepsini kısaca not almanızı tavsiye ederim. Şimdi bu notlarınızı şöyle bir gözden geçirin ve bu yaptıklarınızın kaç tanesini, kendi bedeninizi düşünerek ve önemseyerek yaptığınızı bulun. Dürüstçe itiraf etmem gerekirse, Yoga yaşam tarzım olmadan önce günlük hayatımda bedenimi önemseyerek yaptığım şeylerin sayısı o kadar azdı ki kendi bedenime gereken özeni, şefkati ve saygıyı göstermiyordum. Bak bakalım sen ne kadar bedenine saygı duyarak onun için bir şeyler yapıyorsun?

Artık günümüzde sağlıklı yaşam ve bunun için yapılması gerekenler her yerde mevcut. Özellikle sosyal medya kullanıyorsanız, insanların bunun için yaptıkları ve önerileri sürekli karşımıza çıkıyor. Evet, bazen çok hoşumuza giden şeyleri görüp bir süre yapabiliyoruz fakat bunlar uzun soluklu olmuyor. Mesela herkes hayatında en az bir kere bir diyet programı ya da kısa vadeli bir egzersiz sistemi uygulamıştır. Bu yapılanlar çok güzel, ama ne yazık ki uzun vadede devamlı olmadığında çok da bir işe yaramıyor. Bedeniniz için gerekenleri kısa süreli detoks programları veya yaz vücudu için yapılan egzersizler ile değil, bir ömür boyu uygulanabilecek, sürdürülebilir bir yaşam tarzına çevirdiğinizde istediğiniz sonuçları almanız mümkün.

Kendimden de bildiğim üzere insan genç yaşlarda, bedeni çok sağlıklı iken birçok şeyi umursamadan, zaten pek bir sıkıntısı olmadığı için onu çok hırpalayarak kullanabiliyor. Bu süreçte de bedenin çok güzel bir telafi mekanizması olduğu için bunları düzeltebiliyor. Lakin belli bir noktada artık vücut bunları tolere edemediğinde çeşitli sistemler bozuluyor ve işte bu noktada hastalıklar ortaya çıkıyor. Sanki hastalıklar hep dışarıdan kaynaklanıyor gibi bir algı olsa da çoğu rahatsızlık ve hastalığın asıl kaynağı vücudun dışarıdan gelen etkileri artık düzeltecek gücü kalmamasıdır. Bu mükemmel organizma zaten doğru uyarılar ile harika bir şekilde çalışırken biz ona saygı duymadan zarar verebiliyoruz. Bunu sadece zararlı maddelerin vücuda alınması olarak düşünmeyin lütfen, vücuda gereğinden fazla yiyecek alınması bile onu hırpalıyor ve dengesini bozuyor. Bugün dünyadaki ölümlerin altında yatan en önemli sebeplerinden birinin obezite olması da bir tesadüf değil sanırım.

Benim amacım kimseye nasıl yaşaması gerektiğini söylemek, şunu yapmak doğru, şunu yapmak yanlış diye öğütler vermek değil. Sadece kendi bedeninin farkındalığını ve onun uyarılarını göz önüne alman gerektiğini hatırlatmak. Zaten bedenin ona neyin iyi geldiğini biliyor ve seninle konuşuyor. Bedeninin sesini duymaya çalış ve dinle. Bedenin için neleri yapman, yapmaman ya da hayatındaki neleri değiştirmen gerekiyor?

Bedenine saygı duyarak yaşadığın sürece, o da seni daha rahat ve konforlu bir şekilde taşımaya devam edecek. Evet bir gün hepimiz vücutlarımızı bırakacağız ve enerji olarak yolumuza devam edeceğiz. Bu zaman zarfında bedeninle uyumlu bir şekilde, rahat ve iyi hissederek yaşamaya ne dersin?

Bedenine saygı duyduğun ve onu önemsediğin bir yaşam dileğiyle…

İlginizi çekebilir: Yoga ile içe doğru bir yolculuk: Matın üzeri eşittir hayatın kendisi

Burak Ayhan Yoga Eğitmeni
1987 yılında, Akdeniz'in sıcakkanlı şehri Mersinde gözlerini dünyaya açan Burak, kendi kişisel öyküsüne başlamış. Herkes gibi kendi öyküsünün kahramanı olan bu şahıs, üniversitede tıp ... Devam