Teknolojik bahar temizliği: Bilgisayar, telefon ve tabletlerinizde dijital temizlik zamanı

Bahar geldi; şimdi fazlalıklardan arınma zamanı. Doğayla birlikte yenilenme fikrinden yola çıktığımızda, mevsim değişikliklerinde kıyafetlerden dekorasyona kadar pek çok alanda temizlik ve detoks kendimizi iyi hissetmemize yardımcı oluyor. Peki ya teknolojik cihazlar bu temizlik sürecinin neresinde yer alıyor?

Zamanımızın tamamını evimizde geçirdiğimiz bugünler, teknolojik cihazlarımızı da temizlemek ve fazlalıklardan arındırmak için harika bir zaman. Bilgisayar, tablet ve telefonlarda bahar temizliği havası yaratacak dijital temizlik ipuçlarını sizler için bir araya getirdik. Önerilerimizin bazıları cihazlarınızın hafıza ve performansını güçlendirirken, bazıları da kullanım kolaylığı sağlayacak.

Tabletiniz ve telefonunuz için dijital temizlik önerileri

Birinci adım: Fotoğraflar

Kamera ve fotoğraf kalitesinin her geçen gün iyileşmesiyle fotoğraf makinelerinin yerini alan telefonlarımızda, temizliğe başlayacağımız ilk yer tabi ki fotoğraflar. Instagram başta olmak üzere sosyal medya kullanımının artmasıyla fotoğraf çekmeni günlük hayatın vazgeçilmezlerinden olması ve “mükemmel fotoğrafı” bulana kadar aynı pozu defalarca çekiyor oluşumuz, akıllı telefonlarımızda en çok biriken şeyin fotoğraflar olmasına yol açıyor. Telefonunuzu bu fazlalıklardan kurtarmak için:

  • Temizleyin: Tekrar tekrar verilen aynı pozlardan başlamak üzere gereksiz gördüğünüz tüm fotoğrafları silin.
  • Klasörlere ayırın: Aradığınız fotoğrada daha hızlı ulaşabilmek için, fotoğraflarınızı klasörlere ayırın. Klasörlerinizi lokasyon tarih ya da kişi odaklı oluşturabilirsiniz.
  • Yedekleyin:Telefonunlarımız her an elimizin altında; ancak tüm fotoğrafların her an yanımızda olması gerekmiyor. Telefonunuzun hafızasını rahatlatmak için fotoğraflarınızı klasörler halinde bilgisayarınıza ya da harici bir depolama aracına ya da online servislere aktarın.

İkinci aşama: Kullanılmayan uygulamalar

Hepimizin telefonlarında lazım olursa diye yükleyip hiç kullanmadığımız ya da uzun zamandır açmadığımız uygulamalar vardır. Bu nedenle akıllı telefonunuz için dijital temizliğin ikinci aşamasında, telefonunuzun hafızasında ne kadar boş alan olursa olsun, ekranınızı doldurarak gereksiz yer kaplayan bu uygulamaları temizlemek yer alıyor.

Bu aşamada öncelikle uygulamalar listesine göz atarak kullanmadıklarınızı doğrudan silebilir; sonrasında kalan uygulamaların cihazınızda kapladıkları yerlere göz atarak gereksiz gördüklerinizi temizleyebilirsiniz. Dielrseniz Apple’ın hafızanız azaldığında kullanmadığınız uygulamaları otomatik olarak offload etme özelliğini de aktive edebilirsiniz.

Sıra geldi kategorilendirmeye

İhtiyacınız olan uygulamayı kolayca bulabilmek için, kullandığınız uygulamaları kategorize etmek pratik bir çözüm. Uygulamaları kategorize ederken kullanım amaçlarına göre klasörlere ayırabilir, alfabetik listeler oluşturabilir ya da ilham verici farklı bir seçenek olarak renklerine göre ayırabilirsiniz.

Kişi listesine ve mesajlara detaylı bir bakış

Artık iletişim halinde olmadığınız eski iş kontakları, sık sık gelen promosyon mesajları ya da doğrulama şifreleri… Bunların hepsi telefonunuzda gereksiz yer kaplıyor. Kişi listenizi elden geçirirken gereksiz numaraları silebilir, birden fazla farklı isimle kaydedilen bilgileri düzenleyebilir ve tüm kayıtlarda isim-soyisim gibi düzenlemeler yapabilirsiniz. Mesajlarınızı temizledikten sonra promosyon mesajları almak istemediğiniz numaraları engellemeyi ya da iletişim listelerinden çıkmayı da ihmal etmeyin.

Takip ettiğiniz hesapları elden geçirin

Telefondaki kişi listesi kalabalığından daha çok sorun yaratan bir kalabalık varsa, o da sosyal medyada takip ettiğiniz gereksiz hesapların yarattığı kalabalık. Instagram ve Twitter’da ayıp olmasın diye takip etmeye başladığınız kişileri, artık ilginizi çekmeyen ya da özellikle bu dönemde sizi ihtiyacınız olmayan şeyleri satın almaya iten marka hesaplarını, canınızı sıkan ya da kötü haberler veren tüm hesapları takip etmeyi bırakın; Facebook’taki arkadaş listenizi de elden geçirmeyi unutmayın.

Unutulmasın: Gereksiz bildirimler

Telefonunuzda düzenlemeler yaparken gün içinde sık sık bildirim göndererek dikkatinizi dağıtan uygulamaların bildirimlerini kapatmayı da ihmal etmeyin.

Konum servisleri, tarayıcı geçmişi ve diğerleri

Akıllı telefonunuzun performansını artıracak bir diğer önerimiz de konum servisleri ve telefonunuzda depolanan tarayıcı geçmişi. Telefonunuzun ayarlar bölümünden hangi uygulamaların konum servisini kullandığına göz atarak gereksiz olanları kapatabilir, böylelikle şarj ömrünü uzatabilirsiniz. Diğer yandan tarayıcılarınızın geçmişini temizleyerek cihazınızı hızlandırabilirsiniz.

Güncellemeyi ihmal etmeyin

Akıllı telefonların performansını artıran bir diğer adım da zamanında yapılan güncellemeler. Kullanım esnasında karşılaşabileceğiniz sorunların düzeltildiği ve cihazınızın daha iyi çalışmasını sağlayan güncellemeleri yapmayı ihmal etmeyin.

Bilgisayar ve tablet için dijital temizlik önerileri

Masaüstünü temizleyin

Bilgisayar temizliğinin ilk adımı, hem bilgisayarınızı hem de gözlerinizi yoran kalabalık masaüstünü temizlemek. Masaüstünü temizletip daha etkili bir hale getirmek için gereksiz dokümanları sildikten sonra kalan dokümanları ve dosyaları klasörlere ayırabilirsiniz. Bu aşamadan sonra geri dönüşüm kutusunu boşaltmayı da ihmal etmeyin.

Belgelerinizi yedekleyin

“Yedekleme” kelimesi dijital temizliği çağrıştırmıyor olsa da; bahar temizliğinin amaçlarından biri de düzenli bir depolama sistemi oluşturmak. Sizin için önemli olan belgelerinizi lası bir aksiliğe karşı korumak adına yedeklemeyi ihmal etmeyin. Bunun için yine harici depolama araçlarını ya da Google Drive Dropbox gibi sistemleri kullanabilirsiniz. Tabi zaman zaman tekrarlayacağınız dijital temizlikler esnasında depolama alanlarını da elden geçirmenizde fayda var.

Sıra e-postalarda

Dijital temizliğin olmazsa olmazlarından biri de, hem iş hayatı hem de günlük hayatımızda sıkça kullandığımız e-posta hesaplarımızı temizlemek. Temizleme işlemine artık mail almak istemediğiniz e-posta listelerinden çıkmakla ve o an ilginizi çekmediği için arşivleyip bir daha asla bakmadığınız e-postaları temizlemekle başlayabilirsiniz. Sonrasında önemli maillerinizi, takip ettiğiniz mecra ve markaların e-postalarını ve iş maillerinizi ayıracağınız klasörler oluşturarak e-posta kutunuza da nefes aldırabilirsiniz.

Şifrelerinizi güncelleyin

Hem telefon hem de bilgisayarınızda temizlik işlemini bitirdikten sonra yapmanız gereken önemli bir işlem de şifrelerinizi güncellemek. Sosyal medya hesaplarınız, e-mail adresleriniz, online bankacılık şifreleri ve uygulamalara giriş yapmak için kullandığınız tüm hesapların şifrelerini güncelleyerek güvenlik endişelerinizi de ortadan kaldırın.

Son aşama oldukça önemli: Dezenfekte de et

Koronavirüs salgınıyla birlikte düzenli temizliğin ne kadar önemli olduğunun bir kez daha farkına vardığımız bugünlerde, teknolojik cihaz temizliğinde atlanmaması gereken son nokta fiziksel temizlik. Sık kullandığınız cihazlarınızı kullanım önerilerine uygun yöntemlerle temizlemek ve özellikel telefonlarınızı dışardan geldikten sonra uygun şekilde dezenfekte etmek oldukça önemli. Dokunmkatik cihazlarınızın doğrudan sıvıyla temas etmemsi gerektiği için mikrofiber  bezleri tercih edebilir, bezleri nemlendirdikten sonra cihazınzın temizliğini yapabilirsiniz.

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!