Sümbül Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Sümbül çiçeği, göz alıcı çiçeklere ve canlı yeşil yapraklara sahip bir bitkidir. Çok yıllık olarak yetiştirilen sümbüllerin çiçekleri hoş görüntülerinin yanı sıra harika bir kokuya sahiptir.

İlkbaharın başlarından ortalarına kadar çiçek açan sümbüllerin mavi, mor, beyaz, pembe ve kırmızı renklerde gösterişli çiçekleri vardır. Sümbül çiçekleri kümeler halinde bitkinin üst kısmında bulunurken yaprakları ise tabanının etrafında parlak yeşil renkleriyle dikkat çeker.

Sümbül çiçeğine dair merak ettiklerinizi ve sümbül çiçeği bakımında dikkat etmeniz gereken püf noktalarını bu yazıda okuyabilirsiniz.

Sümbül Çiçeği Nedir?

Sümbül çiçeği, uzaktan dahi kokusu hissedilebilen harika bir bitkidir. Bakımı oldukça kolay olan sümbüller, tek yıllık çiçekler olmasalar da birkaç mevsim sonra çiçeklerinin canlılığında azalma görülebilir. Genelde sonbaharda ekilen ve ortalama büyüme hızına sahip olan sümbüllere bahçede veya iç mekanda bakmak mümkündür. Bununla birlikte sümbül çiçeği hem insanlar hem de evcil hayvanlar için zehirli olduğundan dolayı bitkiye bakacağınız yeri iyi seçmeniz gerekir.

Sümbül çiçeğinin genel özellikleri ve ihtiyaçları şu şekildedir:

Botanik adı: Hyacinthus orientalis

Aile: Kuşkonmazgiller (Asparagaceae)

Türü: Çok yıllık, soğanlı

Olgunlaştığında ulaştığı ölçüler: 15-30 cm yükseklik, 7,5-15 cm genişlik

Güneş isteği: Tam, kısmi

Toprak isteği: Nemli, drenajı iyi toprak

Toprak pH’ı: Nötr, asidik

Çiçeklenme dönemi: İlkbahar

Çiçek rengi: Beyaz, mavi, mor, pembe, kırmızı

Kökeni: Avrupa, Asya

Toksisite: İnsanlar ve evcil hayvanlar için zehirlidir

Sümbül Çiçeği Nasıl Bakılır?

Sümbül çiçeğinin kokusunu geniş alanlara yayabilmesi için büyük gruplar halinde yetiştirilmesi gerekir. Sümbüller, pek çok renk ve boyutta oldukları için baharda açan diğer soğanlı çiçeklerle birlikte bahçede birlikte bakabileceğiniz çiçeklerdir. Sümbüllerinizi bahçede özellikle laleler ve nergislerle birlikte yetiştirebilirsiniz. Sümbül çiçeğinin bazı çeşitleri yan yatabileceği için bitkileri desteklemek için çubuk kullanabilir veya çok sayıda sümbülünüz varsa birbirlerini destekleyebilecekleri şekilde yakın dikebilirsiniz.

İç mekanda ve dış mekanda sümbül çiçeği bakmak için dikkat etmeniz gereken noktalar genel olarak şu şekildedir:

Işık ihtiyacı

Sümbül çiçeğine tam ve kısmi güneş ışığında bakabilirsiniz. Günde en az altı ila sekiz saat güneş ışığına ihtiyaç duyan sümbüllere özellikle öğleden sonraları gölge sağlamak gerekir. İlkbaharın başlarında çiçek açan sümbüller, yaprak döken ağaçlar yapraklarını tamamen açmadan önce çiçek açıp solmaya başladıkları için bahçede bakacağınız sümbüllerin gölgede kalmaları konusunda endişelenmeniz gerekmeyecektir.

Su ihtiyacı

Sümbül çiçeği için drenajı iyi bir toprak kullanmak ve toprağın sürekli nemli kalmasını sağlamak önemlidir. Bitkide kök çürümesi ve hastalık görülmemesi açısından toprağı çok fazla sulamamaya özen göstermelisiniz. Sümbül çiçeğinin yağışlarla sulanması en güzeli olsa da yağış yoksa bitkilerinizi haftalık olarak sulayabilirsiniz. Sulama zamanının geldiğini, toprağın üstteki 2,5-3 cm’lik kısmının kuru olmasından anlayabilirsiniz.

Toprak ihtiyacı

Sümbül çiçeği, toprak pH’ı konusunda seçici olmasa da sümbül yetiştirmek için hafif asidik ila nötr topraklar idealdir. Toprağın tınlı, orta derecede verimli ve iyi drenajlı olması gerekir. Sümbüller çok ıslak ya da besin açısından çok zengin topraklardan hoşlanmaz ve bu koşullar, sümbül soğanlarının çürümesine ve dalların sarkmasına neden olur.

Sıcaklık ve nem ihtiyacı

Sümbül çiçeği en az üç ay boyunca 4-7°C arası sıcaklıklar ister. Bitkinin ilkbaharın başlarında çiçek açması için soğanların soğuğa maruz kalması gerekir. Bu nedenle sıcaklığın yeteri kadar düşmemesi durumunda soğanları çıkarmanız ve yeniden dikmeden önce altı ila on hafta boyunca karanlık ve soğuk bir yerde tutmanız gerekebilir. İklimin ılık olduğu yerlerde sümbül soğanlarını 10-12 cm derinliğe, daha serin yerlerde ise 15-20 cm derinliğe gömebilirsiniz. Sümbüllerin düşük nemi tercih ettiğini de unutmamalısınız.

Gübre ihtiyacı

Sümbülleri ektikten sonra 10-10-10 gibi yavaş salınımlı bir gübre kullanabilirsiniz. Sümbüllerin sağlıklı bir şekilde büyümesini teşvik etmek için toprağı ekim öncesi gübreleyebilirsiniz. Sümbüller ilk kez çiçek açtıktan sonra tekrar gübreleme yapabilir ve sonbaharda bitkilerinizi tekrar besleyebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Şeflera Bakımı Nasıl Yapılır?

Sümbül Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Çok yıllık soğanlı bitkilerin çoğunda olduğu gibi sümbülleri de soğanları ayırarak çoğaltmak mümkündür. Ancak bu yöntemi kullanarak çoğalttığınız bitkilerin çiçeklenmesi 2-3 yılı bulabilir.

Sümbül çiçeğini soğanlarını ayırarak şu şekilde çoğaltabilirsiniz:

  • Çiçekler solduktan sonra, yapraklar kahverengi hale gelmeden önce olgun bir sümbül seçin ve topraktan çıkarın. Soğanlarda cilt tahrişine neden olabilecek toksinler bulunduğundan dolayı soğanları tutarken eldiven takın.
  • Soğanlardaki toprağı temizleyin ve soğancıkları ana soğandan ayırın.
  • Soğancıkları hemen drenajı iyi bir toprağa dikin. Toprak yoğunsa kum veya kompostla drenajı arttırabilirsiniz.

Sümbül Çiçeği Saksı Değişimi Nasıl Yapılır?

Sümbüller için drenajı iyi bir toprak tercih ettiğiniz sürece plastik veya toprak saksı kullanabilirsiniz. Saksının yaklaşık 15 cm derinliğinde olması yeterli olacaktır. Genişliği ise ekeceğiniz soğan sayısına bağlıdır.

Saksıda bakacağınız sümbül soğanlarını yakın aralıklarla yerleştirebilirsiniz. Ancak aralarında biraz toprak bırakarak soğanların su alacaklarından emin olmalısınız. Soğanları uygun şekilde yerleştirdiyseniz, saksı değişimi yapmanıza gerek olmayacaktır.

Saksı toprağı olarak satılan karışımlar sümbüller için genel olarak yeterli olmakla birlikte karışıma kum ekleyebilirsiniz. Soğanları ektikten sonra toprağı nemli tutmalı, ancak soğanlar filizlenene kadar ıslak tutmamalısınız. Soğanlar filizlendikten sonra dolaylı güneş ışığı alabilecekleri bir yere taşıyabilirsiniz.

Sümbül Çiçeği Nasıl Çiçek Açtırılır?

Sümbül çiçeği genelde çok fazla bakım gerektirmez ve ilkbaharda kendi kendine çiçek açar. Ancak çiçeklenme dönemi sona erdiğinde çiçek saplarını kesebilirsiniz. Yapraklar sararınca yaprakları da kesebilirsiniz. Bir sonraki bahar geldiğinde bitkinin çiçek vermesi için gübre kullanabilir ve Ağustos ayında gübrelemeyi tekrarlayabilirsiniz.

Sümbül çiçeği kolay çiçek açan bir bitki olsa da çiçeklenmenin verimli olması için sümbüllerinizi 2-3 yılda bir tekrar dikebilir veya eskilerini atarak yenilerini ekebilirsiniz. Sümbüller canlılıklarını çabuk kaybettikleri için bitkilerinizi belli aralıklarla değiştirmeniz faydalı olacaktır.

İlginizi çekebilir:

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!