Şeflera Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Şeflera çiçeği, harika bir tropikal ev bitkisidir. Şemsiyeyi andıran yapısıyla uzun, parlak, oval ve yeşil yaprakları olan şeflera çiçeği olgunlaştığında bitkinin tek bir sapından 12 ila 16 yaprakçık çıkmaktadır.

Şeflera çiçeği iklimin soğuk olduğu yerlerde genelde iç mekanda yetiştirilse de daha sıcak iklimli bölgelerde açık havada da yetiştirilebilir. Bununla birlikte iç mekanda bakılan bitkilerin nadiren çiçek açtıkları göz önünde bulundurulduğunda şeflera çiçeğinin mümkünse dış mekanda yetiştirilmesi daha iyi olacaktır.

Şeflera çiçeğine dair merak ettiğiniz her şeyi ve şeflera çiçeği bakımında dikkat etmeniz gereken püf noktalarını bu yazıda okuyabilirsiniz.

Şeflera Çiçeği Nedir?

Şeflera çiçeği, anavatanı Tayvan olan tropikal bir bitkidir. Dış mekanda bakıldıklarında hızlı bir şekilde büyüyen bitkiler iç mekanda bakıldıklarında daha yavaş büyüme gösterebilir. Şeflera çiçeğine bahçede bakacaksanız, havanın çok sıcak olmadığı ilkbahar veya sonbahar aylarında dikim yapmaya özen göstermelisiniz. Bitkiyi dikeceğiniz yeri belirlerken şeflera çiçeğinin zehirliliğini de göz önünde bulundurmalısınız. İnsanlar için hafif derecede toksik olan şeflera çiçeği, evcil hayvanlar için daha ciddi derecede toksik olabileceğinden dolayı bitkiyi dikeceğiniz yere dikkat etmelisiniz.

Şeflera çiçeğinin genel özellikleri ve ihtiyaçları şu şekildedir:

Botanik adı: Schefflera spp.

Aile: Sarmaşıkgiller (Araliaceae)

Türü: Geniş yapraklı, yaprak dökmeyen

Olgunlaştığında ulaştığı ölçüler: 120-180 cm yüksekliğinde, 90-180 cm genişliğinde

Güneş isteği: Parlak, dolaylı

Toprak isteği: Zengin, ortalama neme sahip toprak

Toprak pH’ı: Hafif asidik

Çiçeklenme dönemi: Yaz (Dış mekanda)

Çiçek rengi: Beyaz, pembe, kırmızı

Kökeni: Tayvan

Toksisite: İnsanlar için hafif, evcil hayvanlar için yoğun derecede zehirlidir

Şeflera Çiçeği Nasıl Bakılır?

Şeflera çiçeği iç mekanda bakıldığında 150-180 cm yüksekliğe ulaşabilmektedir. Çok uzayan ve zayıflayan bitkileri budamak mümkündür. Budamak için en uygun zaman genellikle ilkbaharın başları olmaktadır. İç mekanda bakıldığında genelde çiçek açmayan bu bitkiler ancak doğada olduklarında düzenli bir şekilde çiçek açmaktadır. Şeflera çiçeğine başarılı bir şekilde bakmada en önemli nokta, büyüme dönemi boyunca toprağı nemli tutmaktır.

İç mekanda ve dış mekanda şeflera çiçeği bakmak için dikkat etmeniz gereken noktalar şu şekildedir:

Işık ihtiyacı

Şeflera çiçeğinin aydınlık bir ortamda olmaya ve dolaylı güneş ışığı almaya ihtiyacı vardır. Bu nedenle saksıda baktığınız bitkileri yaz aylarında doğrudan güneş ışığı alamayacakları bir yere taşımalısınız. Uzun ve zayıf görünen bitkiler yeteri kadar ışık alamıyor olabilir. Yoğun ve doğrudan güneş ışığı bitkide yanıklara neden olabileceği için şeflera çiçeğini dolaylı olarak güneş ışığına maruz bırakmaya dikkat etmelisiniz.

Su ihtiyacı

İç mekanda bakılan şeflera çiçeklerinin sulamalar arasında kuruması iyidir. Sulama sırasında toprağı suya tamamen doymasına dikkat etmelisiniz. Bitkiniz toprak saksıdaysa bu saksılar nemi daha fazla emdiği için bitkinizi daha sık sulamanız gerekir. Bitkinin bulunduğu saksı ne kadar küçükse toprak o kadar hızlı kuruyacağı için sulama sıklığını iyi ayarlamalısınız.

Toprak ihtiyacı

Şeflera çiçekleri tınlı, besin açısından zengin saksı topraklarını sever. Bitkiniz için nemi tutan ancak aynı zamanda kök çürümesini engellemek için fazla suyun akmasını sağlayan bir toprak seçmelisiniz. Toprakta drenajı arttırmak için bol miktarda organik madde olduğundan emin olmalı ve nem tutan kristaller olmamasına dikkat etmelisiniz. Ancak toprağın suyu çok hızlı dışarı attığını fark ediyorsanız, bitkinizi içinde drenaja yardımcı daha az malzeme bulunan yeni bir toprağa yerleştirmeniz gerekebilir.

Sıcaklık ihtiyacı

15-25°C arası iç mekan sıcaklığı şeflera çiçeği için idealdir. Bu bitkiler soğuğa karşı hassas olduğundan dolayı şeflera çiçeklerinin 12°C’nin altındaki sıcaklıklara maruz kalmadığından emin olmanız gerekir.

İlginizi çekebilir: Şebboy Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Nem ihtiyacı

Şeflera çiçeği, nemi seven bir bitkidir. Bu nedenle iç mekan nemini yüzde 60’ın üzerinde tutmanız, bitkilerinizin daha iyi gelişmesine yardımcı olacaktır.

Gübre ihtiyacı

Şeflera çiçeği yoğun bir şekilde gübrelenmeye ihtiyaç duymaz. Ancak bitkilerinizi büyüme dönemi boyunca ¼ oranında seyrelttiğiniz sıvı gübre ile besleyebilirsiniz. Gübreleme öncesi bitkilerinizi sulamayı unutmamalısınız.

Şeflera Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Şeflera çiçeğini ilkbaharda çoğaltmak iyi olacaktır. Bu sayede bitkinin çok fazla karışması engellenir ve yeni bitkiler elde edilebilir.

Şeflera çiçeğini çelikle çoğaltmak için şu adımları izleyebilirsiniz:

  • Bir sap seçin ve keskin bir makasla sapın yaklaşık 15 cm’lik bir kısmını 45 derecelik açıyla kesin. Sapın üst kısmında bulunan 4-5 yaprak dışındaki yaprakları çıkarın.
  • Kestiğiniz kısmı köklendirme hormonuna batırın ve ardından içinde saksı karışımı bulunan bir saksıya yerleştirin.
  • Toprağı nemli tutun ve saksının üzerine şeffaf bir poşet geçirin. Ardından saksıyı aydınlık ve dolaylı olarak güneş ışığı alan bir yere yerleştirin.
  • Toprağın nemli olduğundan emin olmak için saksıyı her gün kontrol edin.
  • Bir ay sonra kökler oluşmuşsa poşeti çıkarın ve bitkiyi yetiştirmeye devam edin. Kökler oluşmamışsa bitkiyi atın ve yeni bir parça keserek yetiştirin.

İlginizi çekebilir: Şakayık Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Şeflera Çiçeği Saksısı Nasıl Değiştirilir?

Şeflera çiçeğinin saksısını yılda bir kez veya ihtiyaç duyuldukça değiştirebilirsiniz. Bitkiniz saksısına göre çok büyük boyutlara ulaştıysa bitkinizi yeni bir toprağa ve saksıya almanız gerekecektir.

Saksı değişimleri arasındaki süreyi uzatarak ve bitkilerin kök salmalarına izin vererek saksı değiştirme süresini uzatabilirsiniz. Bunu yaparak bitkinizin büyüme hızını yavaşlatabilir ve çok fazla büyümesini engelleyebilirsiniz.

Şeflera çiçeğinizin saksısını değiştirmeniz gerekiyorsa bitkinizi saksıdan çıkarmalı ve köklerini hafifçe gevşetmelisiniz. Köklerdeki topraktan mümkün olduğunca kurtulmalısınız. Bunun için kökleri suya batırabilir ve sonrasında bitkiyi yeni saksısına geçirebilirsiniz. Yeni saksının drenaj deliklerinin olduğundan ve eskisine göre daha büyük bir saksı olduğundan emin olmalısınız. Saksıyı toprak ya da plastik seçtikten sonra içini torf gibi drenajı arttıran malzemelerle doldurabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: 

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!